Čas vypršel 9.

autor: Elis

Asi jsem se zbláznil. Je ze mě cvok! Teda jsem z něho cvok. Blázním. Pomátl jsem se.
To bude dobrý, Tome. Uklidňoval jsem se. Seš jen rozrušenej z toho všeho, co se v poslední době stalo. Blbost!
„Ty si nesedneš?“ vyvalil na mě ty svoje kukadla. Stál jsem tam před ním a myslel na… na Bůh-ví-co. Začervenal jsem se. Co se to se mnou děje?!
„Ale jo, sednu si. Jen jsem se tak… zamyslel,“ posadil jsem se k němu. Přišoupnul se ke mně ještě blíž a upřel na mě pohled. „Musíš mi říct, co se vlastně všechno stalo…“ Dychtil a zlehka mi dýchal na tvář.
Ach Billí.
„Tak jo. Já ti to teda řeknu. Aspoň si zkrátíme čas.“ Odpověděl jsem na souhlas. Ovšem času už moc nezbývalo…

Seděli jsme tam vedle sebe. Billovi se klížily oči, i přesto, že bylo tak poledne. Díval jsem se na něj. Připadal mi… takovej… jak bych to řekl? Jinej. Asi se mi jen něco zdá. Tiskl se ke mně. Bylo tu chladno. Avšak i přes svou únavu vnímal každý slovo, co jsem řekl. Každičký písmenko. A s každou větou se tvářil nějak podivněji. Tak jako by moje slova nechápal.
„…No a pak se odněkud vynořil ten chlápek s pistolí a… Dál už si to můžeš domyslet.“ Dovyprávěl jsem. Dlouze se na mě zadíval a potom řekl: „Ty… ty jsi jel na kole takovou dálku? Kvůli mně? I když jsi vůbec nemohl tušit, jestli to k něčemu bude? Jestli to není zbytečný?“ vyvalil oči.

„No… no jo. To víš, že jo.“ Začal jsem se cítit jistěji. To by jen tak někdo neudělal. Našel jsem ho dřív, než ti pitomí policajti! Hruď se mi dmula nahoru. Avšak zároveň jsem i znejistěl. Já ho nenašel. Prakticky mě unesli! Stejně jako jeho. A k tomu všemu jsem si vlastně dopomohl sám. Jenom já sám. Vlastní hloupostí. Na to že mám bejt hrdej? Maximálně na svůj osobní rekord v najetých kilometrech.
„Ty jsi… To já bych asi…“ Přerušil mě, ale nemohl najít ta správná slova.
„To ty bys asi co?“ Že by to neudělal? Neriskoval by tak jako já? Neriskoval by pro mě? Opravdu měl tohle na mysli? Opravdu by jen tak seděl a čekal, co bude dál?
Dech se mi zatajil, když se Bill chystal odpovědět: “ Já…“
Dveře se otevřely. Ne! To ne! Sakra! Sakra! Sakra!
Proč? Proč zrovna teď? Proč ne o minutu později?
Prokletej čas!
Bille! Co ty?

Bráška už se ale otočil na toho, kdo právě vešel a hladově se zadíval na to, co dotyčný nesl. Bylo mi ho líto. Myslím Billa. Už tak byl dost hubenej, ale teď… Určitě ještě o kilo shodil.
Jak pozorné. Že se uráčili nám vůbec něco přinýst. Fakt super oběd. Ale bráška se nezdál, že by mu to nějak vadilo. Popadl jablko, které nám ta slizká ženská přinesla, a hned potom, co zase obratem odklusala pryč a zabouchla za sebou dveře, se do něj zakousl.
Ulevilo se mu. Ulevilo se mu, že mi nemusí nic říct. Alespoň teď. Možná to bude tak lepší. Rozhodně to z něj nebudu dolovat. I když bych to tak strašně rád věděl. Mlčel. Až na občasné zamlaskání a zvuky z vedlejší místnosti, tu byl klid. Prostě ticho.
A tak jsem se jen pustil do svýho „oběda“ a sledoval Billa, kdyby se náhodou nechtěl o „něčem“ letmo zmínit. Odvedle jsem pochytil zajímavej rozhovor a dozvěděl jsem se dvě důležitý věci. První – klekl jim mobil (to jsou teda dobří únosci). V duchu jsem se jim vysmíval. Čtyři lidi a jeden mobil. Tupci! A kvůli tomu pojedou dva do vesnice a zavolaj z telefonní budky naší mámě informace. A ta druhá – ta ženská pojede s nima a cestou se odpojí na místo předání s tím, že tam zřejmě připraví něco, co by mělo zdržet poldy a jim usnadnit práci (teda netuším co).
Tudíž sečteno, odečteno, podtrženo to vychází tak, že nás tu bude hlídat jen jedna osoba.
Bouchly dveře od auta. Ozval se motor. Když jsem dojedl jablko, něco mě napadlo.
„Bille.“ Otočil jsem se na bráchu. Trhl hlavou směrem ke mně a začal divoce kašlat. Bouchal jsem ho po zádech. Ale on jako by nemohl popadnout dech. Lapal na prázdno, oči vyvalený a pak…
Bezvládně se složil na zem.

autor: Elis
betaread: Janule

4 thoughts on “Čas vypršel 9.

  1. No výborne… a Tomove nervy sú totálne v kybli:D
    Bill sa tam zložil, by som sa zasmiala keby zaspal…:D

  2. chteli jen jednoho…tak Billa otravili :DD Tome to chce polibek na rty, jako Snehurku :DD
    Boze to je dneska nejaky popularni ne, ze se Bill bud hrouti a nebo zabiji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics