Povídky po ajsku – výsledek

EDIT 28.11.2010:
Protože Clarrkys má moc věcí ve škole a nestíhá povídky po ajsku opravovat, posílejte je normálně na e-mail pro povídky twincest483.ff@gmail.com. Článek si ale přečtěte, abyste věděli, jak má taková povídka vypadat, aby se co nejlépe opravovala. Hlavní věc je, že v ní nesmí být součásti „ajska“, neboli jména a časy autorek, to je základ. Pa J. :o)
Ahoj lidičky :o),
po delší době se vracím k tématu, které tady před nedávnem rozbouřilo dost vášnivou diskusi, a chci vám napsat, jak to bude s „povídkama po ajsku“ dál.
Z celé té diskuse vyplynulo především to, co jsem si myslela už dlouho. Povídky, které jsou pasné po ICQ moc lidí nečte, a to hlavně z toho důvodu, že jsou, nebo spíš byly, nepřehledné. Byla v nich spousta rušivých elementů, která lidem bránila se soustředit na děj, a velká část z nich čtení takových povídek vzdala po pár řádcích. To byla hlavní informace, která z toho díky komentářům vzešla, ale samozřejmě ne jediná.
Po počátečních vášních, které můj článek způsobil, došlo k tomu, že jsme se s Clarrkys, spoluautorkou mnoha takových povídek, dohodly na spolupráci. Určitě jste si všimli, vy, co tyhle povídky pravidelně čtete, že se v poslední době změnily. Zapracovaly jsme s Clarrkys na způsobu, jakým se dají tyhle povídky celkem rychle upravit do daleko stravitelnější podoby, a dohodly se, že o další případné povídky tohohle typu se bude starat ona.
Co to znamená.
Můžete dál psát povídky po ajsku, ale aby mohly být zveřejněny na blogu, budete se muset řídit určitými pravidly a radami, které nám všem nakonec ulehčí práci a budou prospěšné.
První věc je, že by tyhle povídky měly mít opravdu promyšlený děj. To je základ. Nelze si prostě jen tak sednout k ajsku a plácat, co vás napadne… Musí to prostě mít hlavu a patu, nezávisle na tom, jakým způsobem je to psáno… nemělo by to být jen zábavné plkání o ničem, bez děje a bez zápletky. To je první věc, myslím, že hodně důležitá.
Pak jde samozřejmě hodně o formu, v jaké to budete prezentovat. Pokud se chystáte takovou povídku začít psát, bude nejlepší, když nejdřív napíšete Clarrkys a ona vám předem řekne, jak psát, abyste s úpravou povídky měli pak co nejméně práce. Naučí vás, jak se zbavit jmen a časů, které zůstávají součástí povídky, jak nejlépe kopírovat z ICQ, kdy to dělat apod.
Pak, až budete takovou povídku posílat, bude ji mít na starost Clarrkys, jak na betaread, tak na finální technickou úpravu.
Pokud už takovou povídku máte napsanou a jste si jisti, že splňuje hlavně tu první podmínku, a to je zajímavý děj a dobrou zápletku, napište Clarrkys předtím, než ji pošlete, ona vám přesně řekne, jak ji upravit, aby bylo možné ji zveřejnit.
A ještě jedna zásada. Styl psaní těchto povídek nedovoluje kombinovat v jednom rozhovoru víc než tři postavy, alespoň podle mé zkušenosti. Jakmile je víc postav, které ještě ke všemu nejsou dobře popsány na začátku a vysvětleny vztahy mezi nimi, stává se povídka nepřehlednou a nesrozumitelnou. Pamatujte na to při psaní.
Tak… to je snad všechno, případní autoři se dozví vše, co potřebují od Clarrkys, a snad bude všechno klapat.

e-mail Clarrkys: klarus.kk@seznam.cz

9 thoughts on “Povídky po ajsku – výsledek

  1. Myslím, že je to velmi dobrý nápad. Alespoň se pisatelky po icku nebudou cítit diskriminovaně, či tak nějak. Navíc je dobré, že se toho ujala zrovna Clarkyss, neboť ona sama píše povídky po icq – ale ty mají alespoň nějaký děj

  2. No a teď si může někdo stěžovat!!! Vždyť tohle je ústupek ze strany Jaňule jak blázen:-)

  3. Em .. já teda nechci bejt "zase" protivná ;-). Ale co kdyby se to jak se maj ty povídky posílat napsalo přímo do toho článku jak je v menu "jak posílat povídky" ? Vím že je ten článek už dost dlouhej, ale když se tam udělá podnadpis tak si myslím není žádnej velkej problém néé ? 😀
    Ale dělejte si to jak uznáte za vhodný 😀 já jen kdyby mě někdy kámoška poprosila aby sme napsaly povídku (jak už to tak jednou bylo), ale neposlaly sme ju (naštěští) :D. Určo si ani jedna z nás nevzpomene na nějakej mail cizí ..

  4. [7]: Sice jsem to sem nenapsala, ale v tom článku "jak posílat povídky" je odkaz na tenhle, takže kdo to bude potřebovat najde to tam. Ovšem problém je, že ten článek stejně většinou nikdo předem nečte, a posílám na něj odkaz autorům až když pošlou první věc v šíleným stavu.  
    Ta úprava je tak složitá na vysvětlení, že se nedá popisovat v článku, takže to musí probíhat osobně, nejlépe po ajsku, proto je to tady jen stručně. J. :o)

  5. [8]: Ok … já když cosi chtěla poslat tak sem si ten šíleně dlouhej článek četla a upa mě to nebavilo xD nechceš to nějak osekat ? 😀 ten dlouhej článek "jak posílat povídky?" :D:D Ale to je jedno .. kdo chce se tím prokouše a kdo nechce 😀 tak to bude posílat tak jak uzná za vhodný 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics