Tři nejčtenější články

Ahoj lidi :o),
je to pár měsíců, co blog.cz zavedl novou funkci pro blogaře, aby věděli, které tři články byly minulý den na jejich blogu nejčtenější. Delší dobu jsem přemýšlela, že bych vás s tímhle údajem ráda seznámila, když už je k dispozici, i když je občas dost zavádějící a někdy ani není přístupný, když má blog nějaké problémy, a dneska jsem konečně dořešila, jak tyhle údaje můžeme zveřejňovat.
Doufám, že jste si už všimli, kam jsem tuhle informaci dneska umístila, je to levé menu v sekci Aktual. Každý den, většinou spíš k večeru, tam přibyde údaj ze „včerejška“, které tři články byly nejnavštěvovanější, což bude fajn pro autory, aby aspoň občas měli informaci, kolik lidí jejich povídku čte. Samozřejmě pokud bude všecho fungovat jak má, a blog.cz tuhle informaci poskytne.
Můžte si taky lehce porovnat, jaký je rozdíl mezi tím, kolik lidí článek četlo a kolik je pod ním komentářů. Občas mě tahle informace mrzí, tak teď v tom aspoň nebudu sama 😀
Ovšem pozor, je tady pár záludností, které by vás mohly zmást. Už dlouho tyhe údaje sleduju, a proto vás upozorním na pár věcí, které jsem vypozorovala.
Zaprvé… pokud se na blogu vyskytuje ten den jakákoliv jednodílka, bude vždycky mezi nejčtenějšími články, protože návštěvníci blogu je čtou nejčastěji. Není to tedy o úspěšnosti a kvalitě povídek, ale o tom, jaký typ čtenářů čte jaké povídky. Jednodílky čte nejvíc lidí, protože jsou krátké, nezavazují k dalšímu čtení.
Tudíž nelze srovnávat návštěvnost jednodílek s návštěvností vícedílek, které mají menší okruh, ale zato pravidelných čtenářů. 
Nelze taky brát číslo za jeden den jako definitivní počet čtenářů, protože článek je na blogu samozřejmě dál, a lidé ho čtou i druhý, třetí a někdy i čtvrtý den po jeho zveřejnění. V tom případě už se ale nemusí probojovat čteností do první trojky, tudíž další info o jeho návštěvnosti už nebude k dispozici.
Na blogu je většinou denně sedm povídek a dva obrázky, takže devět článků. Byla bych ráda, kdyby blog.cz zavedl alespoň prvních pět, ale s tím nemůžu nic dělat, tři nám musí stačit, i tak je to dobrá informace.
Někdy se stane, že se tentýž článek (hlavně u překladů a jednodílek) dostane do první trojice i druhý den, tam je pak samozřejmě potřeba sčítat.
Další věc jsou obrázky. Protože není potřeba článek s obrázkem rozklikávat, pokud člověk nechce dát koment, málokdy se dostávají do prvních tří, s jednou výjimkou, a to jsou obrázky pod perexem. Jakmile je něco takového ten den na blogu, můžete se spolehnout, že bude v návštěvnosti jako první. Nebývá to často, ale tohle je poměrně spolehlivé, sprosťárny chce vidět každý ;-D
Občas se stane, že se mezi první tři vloudí například článek s rozcestníky, což bývá sice velice zřídka, ale stává se to, když si lidi čtou starší povídky, s tím taky nelze nic dělat, je třeba to brát jako fakt, je to článek jako každý jiný. 
No… tak snad je to všechno, co jsem k tomu chtěla napsat, berte to jako informaci pro vás, stejně jako byly ankety, na které se mi zdá poslední dobou hodně lidí zapomnělo.
EDIT 14:15: k poznámce lay-down, že některé články rozklikává několikrát za den, jen tolik, že dle informace blogu.cz by tohle nemělo mít vliv, protože systém zaznamenává jedinečné ip adresy návštěvníků, tudíž by vás už podruhé neměl započítávat. Myslím, že je to patrné na včerejším dnu, kdy nejčtenější je jednodílka Bráška, a článek, pod kterým je 41 komentářů, protože si pod ním holky povídaly, se mezi první tři vůbec nedostal.
Na blogu vždy uvidíte info za posledních sedm dní, starší údaje budu postupně umazávat, aby se nám to tam nehromadilo, bylo by to nepřehledný. Pa J. :o)

9 thoughts on “Tři nejčtenější články

  1. To je fajn:) Akorát bych taky ráda poznamenala, že některé články rozklikávám třeba desetkrát, protože mě zajímají třeba komenty i ostatních, tak proto může být u nějakého článku víc přečtení než komentářů…

  2. To je dobrý, ale teď jsem z toho v silné depresi :DD Když beru v podtaz ty komentáře k počtu čtenářů za ten den….NO ale tak co už. To je asi mrtvý bod…

  3. [7]: Přesně tak, ten nepoměr je do očí bijící, je to ostuda =(((
    Jen tak mimochodem, nemůžu uvěřit, že "Beautiful Disaster" četlo o tolik méně lidí než "Brášku"…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics