Phantom of the Opera 17.

autor: Helie


Tom:

Vracel jsem se s tácem a prázdnými skleničkami za bar; už zase zvonilo. Ruch na chodbách se začal uklidňovat, pouze poslední diváci vybíhali ze záchodů, protože na záchodech se vždycky utvoří největší fronta. Mary už u baru nikoho neměla a umývala našpiněné nádobí. Přihodil jsem jí skleničky a ona se jen ušklíbla.

„Půjdeš se dívat i na druhou část?“
„Rád bych.“
„Tak jdi,“ pokrčila Mary rameny a já se spolu s posledním zvonění proplížil do sálu. Nerad jsem ji tam nechával s prací samotnou, ale zvědavost byla silnější než já. Tak nějak jsem čekal, že Catlotte jen tak neprojde, že neuposlechla požadavků Fantoma.

Tak jako při první části jsem přidřepl u dveří a sledoval krvavě rudou oponu, která se postupně začala roztahovat. Uprostřed podia stála Carlotte a otevírala pusu, aby začala zpívat. Z jejího krku však nevyklouzl ani tón, spíš jen tiché chraptění. Zkoušela to znovu a pak ještě jednou, ale výsledek byl stále stejný. Nemohla zpívat. Všichni diváci si mezi sebou začali překvapeně štěbetat, dokud je neutnul zlomyslný smích, který se rozezněl sálem jako bouře.


„Ah, Carlotte, chudáčku. Kdybych vás předtím nevaroval… Měla jste mě poslechnout, drahoušku. Nevyplácí se vzpírat se mé vůli, to už byste sama mohla vědět. Nehody se přece mohou stát naprosto nečekaně a naprosto kdykoli,“ zahřměl hlas škodolibě a většina lidí koukla směrem k lóži číslo pět, odkud se hlas ozýval. Všichni herci zmateně vyběhli na podium a koukali do lóže vyhrazené pro vlastníky Opery. I můj pohled tam padnul. Firmin se zběžně zvedal a Andre jen překvapeně zíral na stovky lidí, kteří čekali na vysvětlení.

Zničehonic se kolem mě prořítil Firmin, aniž by si mě všiml, upaloval k jevišti. Možná to tak bylo dobře a asi bych se měl stáhnout zpátky za bar, ale já byl zvědavý, jak to všechno dopadne. Mary by mě uškrtila, kdybych jí řekl, že jsem v tom nejlepším odešel. Firmin už stál na jevišti a hlasitě si odkašlal, aby mu diváci věnovali pozornost. Zdál se daleko víc rozčilený než vykolejený.

„Drazí diváci, velice se vám omlouváme, ale hlavní postava tohoto představení – slečna Carlotte – má jisté zdravotní problémy, jak jste si zajisté všimli, a proto nemůže zbytek hry odzpívat. Dejte nám prosím moment na vyřešení této zapeklité situace. Nemusíte se bát, hra bude pokračovat i nadále, pouze nejspíš s jiným obsazením, než tomu bylo doposud.“

V odpověď Firminovi přišlo naštvané bručení a já se zvedl spolu s diváky, kteří plánovali neplánovanou přestávku strávit v baru. Rychle jsem doběhl za bar. Mary už zase vysedávala na své rozkládací židli a zvědavě ke mně zvedla pohled. Vysvětlil jsem jí celou situaci, ale to už jsme oba stáli za barem připravení na nabručené diváky. Mary plnila jejich požadavky s přívětivým úsměvem. Oči jí svítily nadšením.

„Konečně něco Carlotte skutečně vyřadilo za hry,“ špitla mi při jedné příležitosti do ucha.

*

Zbytek představení odehrála Christine, přesně podle Fantomových instrukcí. Ani jeden z nás to bohužel neviděl, protože chodbou celou dobu pobíhali nějací lidé, údajně Carlottini zaměstnanci. Nebylo by dobré, kdyby některý z nás opustil bar.

Ani si nedovedete představit, jak strašně rád jsem byl, když představení konečně skončilo a já směl jít domů. Loudal jsem se tmou, zatímco jsem uvažoval, jaká asi byla Christine v hlavní roli. Jestli jsem chtěl něco skutečně vidět, pak to byla právě tato část, která mi bohužel byla zapovězená. Čím blíž jsem byl domovu, tím víc jsem zrychloval a myšlenky se utlumovaly.

Dorazil jsem příjezdovou cestu k domu, když v tom jsem si všimnul osoby, která seděla v trávníku vedle svého stroje.

„Ahoj,“ zamumlal tiše. Připomínal mi zmoklou slepici, i když nepršelo. Uhlově černé vlasy mu padaly do tváře, jejíž barva ostře kontrastovala s tmavým okolím. Nebyl výjimečně nalíčený a vypadal strašně unaveně.
„Čekal jsem na tebe,“ zašeptal ještě, jako by mu něco zakazovalo použít hlas v normální hlasitosti.
„No tak vidíš, my jsme na tebe taky včera čekali, ale ty ses nenamáhal přijít. Kurva, Bille, co se to s tebou stalo? Jedeš v něčem? Bereš drogy? Jestli jo, chci to vědět. Vím, že kdyby něco takového bylo, dokázal bych ti pomoci, ale prvně bych o tom musel vědět. Nepřijde mi normální, aby se maminčin mazánek jako ty prostě sbalil a utekl. Navíc jsi předstíral nemoc… to jsi ještě nikdy neudělal,“ vyprskl jsem mu do obličeje. Emoce, které jsem od jeho zmizení držel pod pokličkou, se přese mě přelily jako přílivová vlna a já je nemohl držet.

„Neberu drogy, nepiju, nekouřím. Myslím, že znáš můj názor na tyhle aktivity. To ty jsi tu ten, který kouřil už ve třinácti. Ne já. Tome, tak strašně rád bych ti všechno řekl, ale prostě nemůžu,“ zašeptal. Jeho hlas zněl zlomeně, i když ke mně sotva doléhal.

„Pak nechápu, proč ses vracel,“ opáčil jsem nazlobeně. Neměl jsem v plánu cuchat si nervy ještě o něco víc. Nechal jsem ho sedět v trávě a odešel jsem domů. Stejně jako předchozího dne máma seděla u kuchyňského stolu a plakala.

„Bill je zpátky,“ houknul jsem na ni a bez dalšího slova odešel do pokoje. Najde si ho, pokud Bill zase někam nezdrhne. Nevěřil jsem mu ani slovo, ale nejvíc mě mrzelo, že on nevěří mně. Vždycky jsme si říkali naprosto všechno, tak kam se to ksakru podělo?

Zalezl jsem do svého pokoje a zlostně sebou plácl na postel. Už zase jsem měl sto chutí něco rozbít, ale nerad bych likvidoval svůj majetek. Byl jsem si stoprocentně jistý, že kdybych znal Billovy přátele, rozmlátil bych jim držky za to, jak mi změnili brášku. Jenže Billovy přátele prostě nikdo nezná, takže bych si musel najmout nějaké soukromé očko, aby mi to zjistil.

Popadl jsem polštář a zabořil do něj pěst. Pak znovu a znovu… A ještě jednou. Přestal jsem, až když se ozvalo ťukání na dveře.

autor: Helie

betaread: Janule

9 thoughts on “Phantom of the Opera 17.

  1. další díl, paráda!! už jsem si, i přes tvoje výstrahy, říkala, kde to vázne 🙂 páni, tak Bill má ze hřmění v opeře vyječený hlas, když na Toma stěží šeptal 😀 to má za to, že mu to neřekl 🙂 už by ho to konečně mohlo trknout 😛

    ale christine neubližuj… ona za to nemůže, že je celý film labilní jak trávou přišlehlá laň… 😉

  2. Kdopak to asi klepe? Jsme fakt zvědavá, dky se Bill Tomovi konečně svěří 🙂
    Moc hezký díl, stejně jako ty předchozí, je to dokonalé, nevím co víc dodat 🙂

  3. [1]: Já nevím, co se stalo 😀 Tenhle díl jsem posílala už docela dávno 😀 Nevím, chybička se vloudila =) To se stává 😀 teď jsem v psaní naopak napřed 😀

    Já Christine nijak ubližovat nechci… 😀 nic se jí nestane… pokud se nenaštvu 😀

    [2]: No Bill se Tomovi dobrovolně nesvěří nikdy, abych pravdu řekla 😀 A děkuju =)

  4. [3]: Žádná chybička se nevloudila. Když nemám povídku dostatečně dlouho předem, a přijde před ní víc povídek, přijde na řadu až podle toho, jak dorazila. To je normálka. Třídenní interval maj zaručený jen povídky, který mám opravdu hodně předem. J. :o)

  5. [3]: tak to máš štěstí, že máš díly nahrabaný dopředu 😛
    dobře, tak já ti budu věřit. takže ji na hřbitově Bill nevědomky srazí do otevřenýho hrobu, nad kterým se pak s Tomem vášnivě políbí? 😛

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics