Láska až za hrob 7. (konec)

autor: LilKatie

Opět se moc omlouvám za všechno to zdržení, ale bohužel reálný život stojí za prd :/

Doufám, že se vám bude poslední kapitola líbit a děkuju za všechny komentáře, které si za svojí krátkou existenci tady získala 🙂
LilKatie


Začátek

„Stýskalo se mi po tobě…“ zamumlal Bill, když nasál Tomovu vůni a nechal se pevně obejmout. Občas měl pocit, že to, co podstupuje, je mučení a že už dál nechce snášet tu bolest, která mu je způsobena pokaždé, když se musí s Tomem rozloučit a nechat ho na další osamělý rok jít. Ale pak přišel jejich přislíbený den a on zapomněl na všechnu lítost, kterou se za rok užíral, a jen si užíval to, že může být se svým milencem, že s ním je jen proto, aby ho po společně strávené noci mohl zase nechat jít.

Tom se slabě pousmál, prsty zajel Billovi do vlasů a nosem se mu otřel o čelo. „Mně taky Billy, mně taky…“ odtáhl ho od sebe pomalu.

„Co chceš dělat dneska?“ usmál se Bill, rád s Tomem trávil čas tady dole tak, že spolu dělali něco, co ještě nezkoušeli. Moc jim toho už nezbývalo, jelikož tady toho k dělání bylo málo. Oni si ale zábavu i tak vždycky našli.

„Proč chceš něco dělat?“
„Protože nechci trávit jediný den v roce s tebou tím, že budeme jen stát a dívat se na sebe….“
„Ale já se na tebe dívám rád…“ odporoval Tom a hladil Billa po tváři. Alespoň po tom, co z jeho tváře zbylo.
„Dívej se, dokud můžeš, to máš pravdu… Tohle se mi stalo dneska…“ odfrkl si černovlasý a ukázal si na místo, kde měl Tom položenou dlaň.
„Šel jsi a najednou ti upadl kus hlavy?“ Bill mlčky kývl. Tom se zasmál. „Proto tě miluju…“ usmál se a jemně ho políbil.

„Miluješ mě, protože se rozpadám? Vážně?“ krčil Bill obočí a Tom ho místo odpovědi políbil. „Oh, přestaň s tím… Je to tak, tak…“
„Tak co?“
„Tak…“
…Tom vyčkával.
Bill zaúpěl a rozhodil frustrovaně rukama. „Nevím! Nemůžu si na to slovo vzpomenout.“
Tom si odfrkl.
„A já mám brát prášky proti skleróze…“ Protočil oči, vzal Billa za pas, přitáhl si ho k sobě a políbil ho. „Pojď…“ zašeptal mu do ucha a vedl ho pryč. Snažil se namyslet na to, kolik času mu tam nahoře ještě zbývá.

**

Šel večerní ulicí, kterou osvětlovalo jen pár pouličních lamp. Prošel kolem kavárny, kolem malého antikvariátu a zahnul do jednosměrné ulice. Prodavač v trafice ho už automaticky pozdravil kývnutím hlavy a dál se věnoval své práci. Dříve se zajímal o mladého muže, který každý týden v neděli chodil na hřbitov. To bylo ale už před několika lety, teď už to bral jako automatickou věc, bral to tak, že to už se nikdy nedozví, ledaže by se zeptal. On se ale ptát nechtěl, na to se příliš bál. Něco na tom muži bylo velmi tajemného, jako by pokaždé, když prošel kolem, cítil trafikant závan smrti, jako by viděl ducha.

Sám nevěděl jak blízko je pravdě…

„Hezký večer přeju, lásko,“ usmál se Tom a sedl si do dřepu k hrobu. Rukou v rukavici sundal z mramorového rámu napadané listí a několik kamínků. I zbloudilého šneka, který se ho lekl a poplašeně na něj valil svoje oči na tyčkách, až mu málem vypadly. Nevěděl, jestli šokem z toho, proč mu nějaký člověk říká ahoj lásko anebo z toho, že ho v ruce málem rozmačkal. Obojí bylo dost děsivé.

Tom se zvedl a vyndal z kapsy od kabátu svíčku a zapalovač, zapálil svíčku, postavil ji na náhrobek a pak si zapálil cigaretu. Měl cigarety rád, uklidňovaly jeho nervy a pomáhaly mu se dostat k Billovi dřív, než kdyby nekouřil. Byla zima. Přitáhl si šálu blíž k tělu a ošklivě se rozkašlal. Usmál se. „Brzy budeme svoji, Bille… už brzy…“

**

„Ty se na mě zlobíš?“ nakrčil Tom nechápavě čelo, když se znovu setkali.

Bill mlčel.
„No tak, co jsem udělal tak hrozného? Přišel jsem přeci pokaždé, přišel jsem dnes, jsem ti celý život věrný, jen tobě, nikoho jiného nemiluji. Tak pověz, co jsem udělal?“ položil mu dlaň na rameno, Bill ji ze sebe ale setřásl a s povzdychnutím se k němu otočil.
„Nedělej to,“ řekl jednoduše.
Tom na něj nechápavě zamrkal. „Co nemám dělat?“ krčil obočí.
„Nedělej to… Víš já… Pořád doufám, že si to rozmyslíš, že… že na mě zapomeneš, že si někoho najdeš, budeš mít rodinu a budeš šťastný… Nechci být důvodem tvojí samoty, toho, že jsi sám… Nechci být tak sobecký…“ chytl ho prosebně za ruce. „A už vůbec nechci, aby sis to zbytečně urychloval! Vždyť proč, není o co stát, není! Věř mi, já už smrt zažil…“
„Co může být tak hrozného na smrti?“ vydechl Tom a přitulil si ho k hrudníku.
„Umírání…“
„Ale já se smrti nebojím…“ stál si na svém
„Já se jí bál…“ pousmál se Bill slabě, zvedl k němu pohled a vpil se mu rtů. „Dokud si mě neopustil a já nevěděl, že už nemám co ztratit…“

**

Konvice na čaj cvakla a oznámila, že dovařila vodu. Tom se zvedl z gauče a přešel do kuchyně, típl cigaretu do popelníku a zalil si svůj čaj, do kterého nalil panáka rumu. Usrkl. Rozkašlal se a usmál se. Dnes je čas. Cítil to. Dopil svůj večerní čaj a vypnul televizi v obývacím pokoji. Odebral se do ložnice.

Vyšel pomalým a smířeným krokem schody nahoru do patra a podíval se na hodiny nad postelí, usmál se a lehl si do postele. Z nočního stolku si vzal svou oblíbenou knihu, chvíli si četl, a když už cítil, že ho přemáhá spánek, odložil ji. Prstem něžně pohladil fotku Billa, která stála v rámečku na stolku, a nacvičeným pohybem ruky zhasl lampičku. Peřinou se přikryl až ke krku a se spokojeným úsměvem na rtech zavřel oči.
Dnes v noci to přijde, cítil to, cítil smrt, která se chystala zaklepat na dveře jeho domu, a nemohl se dočkat, až ji pozve dál.

Tom ucítil slabý poryv větru a uslyšel slabé kroky po své levici. Pootevřel jedno oko a užuž chtěl začít nadávat na to, jak to, že jeho přítelkyně nedorazila a kam to ten svět spěje, když už ani smrt nedokáže chodit včas a tak jak by měla. To ale vedle sebe uviděl červenovlasého mladíka s potutelným úsměvem na rtech, který k němu natahoval svou dlaň. Snad aby mu pomohl se zvednout. Tom se na chvíli zamyslel, zdali se cítit uraženě pro to, že mu v jeho 45 letech chtějí pomáhat mladší, a chovat se tak k němu jako k nemohoucímu důchodci. Nakonec to ale přijal jako projev přátelství a slušnosti, a nabízenou ruku přeci jen přijal.

Zvedl se z postele a cítil se tak lehce a bezstarostně jako už dlouho ne. Všechna tíha, která ho tlačila na plicích, byla pryč, naprosto všechno. Usmál se.
„Kdo jste?“ mladík se však jen usmál. Byla tohle snad Smrt?
„Pojď se mnou…“ bylo to jediné, co mu řekl a otevřel dveře ve zdi, o kterých si byl Tom víc než jistý, že tam nebyly, když si šel večer lehnout. Poslechl ale. Prošli dveřmi a octli se na jakémsi náměstí. Tom se překvapeně rozhlížel, ještě tu nikdy nebyl, nepoznával to tu, vypadalo to, že lidé něco slaví.

„Pojďte! Všichni pojďte!“ volal mladík a nad hlavou mával velkým kovovým zvonem, který vydával nepříjemný zvuk. Všichni obyvatelé náměstí se za ním otáčeli, usmívali se a mávali na pozdrav. Pak se mladík otočil na Toma a pokynul mu, aby si z obličeje smyl všechny ty šminky, Tom nechápal a utřel si obličej do rukávu. Podíval se na rukáv a viděl, že je trošku rudý od zaschlé krve, které mu při spánku jen trošku vytekla ze rtů. Chlapec si zřejmě myslel, že to je rtěnka. Tom protočil oči a dál ho následoval. „Veselte se! Vyndejte ze skříní sváteční černé oblečení! Hoďte se do gala!“ vyvolával stále a Tom byl víc a víc zmatený. Šli snad do Národního divadla? Umřel snad někdo? Tedy… samozřejmě, že umřel, ale proč ty oslavy? „Neboj, tohle není jen sen…“ otočil se zas na Toma. „Nebo by ses chtěl radši znovu probudit a zjistit, že všechno, co jsi žil, byla lež?“ ušklíbl se a Tom rozhodně a trochu polekaně zavrtěl hlavou. Ne, to rozhodně nechtěl. Proboha!

Došli k domu, na kterém bylo napsaná KREJČOVSTVÍ, PRO NEBOŽTÍKY SLEVA 50%. Tom se pousmál, občas ho ironické nápisy zde pod zemí opravdu bavily. Vešli dovnitř a Tom byl postaven na podstavec uprostřed místnosti, hned se k němu seběhla spousta švadlen a krejčích, snažili se ho dát do pořádku, přeci tu nemůže pobíhat jen tak v pyžamu! Oblékli ho do oblečení, které bylo na Tomův vkus až moc usedlé a úzké, nespokojeně se na sebe zašklebil do zrcadla, které zabíralo celou výšku zdi. Mladík vedle něj si zamyšleně poklepal prsty na bradu a pak se vesele zasmál smíchem, ze kterého Tomovi naskakovala husí kůže. „Když se podíváš do zrcadla a nelíbí se ti, co vidíš, pak na vlastní kůži okusíš, jaké to je, být v mé kůži!“ zahlaholil a Tom se na něj s nakrčeným obočím podíval. Už nepochyboval, ten kluk ve vojenské uniformě byl vyšinutý. „Doufám, že jsi nezapomněl rozloučit se se svými holuby v parku a dát jim pusu na dobrou noc!“ volal dál a Tom už jeho výroky ignoroval, nedávaly mu žádný smysl. On přeci v parku žádné holuby nekrmil. Začínal pojímat podezření, že umřel namísto někoho jiného, nebo že si Smrt spletla zákazníky a podala chlapci špatnou složku z kartotéky.

Vyšli na ulici a Tom se zklamaně rozhlédl kolem, předpokládal, že uvidí Billa, ale Bill tu nikde nebyl. Jakoby se po něm zem slehla. „No tak, nemrač se!“ poplácal ho rudovlasý po rameni. „A hlavně se mi tu nerozbreč, bylo by to poněkud trapné…“ uchechtl se a vedl ho za sebou dál. „Neboj, neboj, brzy tam budeme!“ prošli kolem hospody na růžku ‚U Cirhózy jater‘ a mladík se na něj znovu otočil. „Další zastávka, oslavíme tady s tebou tvůj pohřební mejdan!“ už už se hrnul dovnitř, ale Tom ho zastavil.

„Ne.“
„Ne?“
„Ne, nejdřív chci za Billem…“ řekl rozhodně, mladík našpulil nespokojeně rty a povzdychl si. Tom zřejmě nevěděl, že jediná doba, kdy si mohl dát trochu do nosu, bylo právě, když byl ve službě a doprovázel mrtvé do onoho světa. Rezignoval na hladinu alkoholu v krvi a šoural se už méně nadšeně dál. Prošli okolo velké budovy, před kterou stál hlouček lidí. Najednou se zprudka zastavil.
„Pardon, pardon… Přešli jsme to…“ omluvil se s pokornou poklonou a ukázal Tomovi přes rameno. „Až vyrosteš, nezapomeň si přát, že nechceš být vůbec nic,“ zašvitořil a rozplynul se. Tom zmateně zamrkal a otočil se směrem, kam chlapec ukazoval.

Na rtech se mu rozlil ten nejšťastnější úsměv, kterým se kdy kdo dokázal na světě usmát. „Bille…“ vydechl, ale to mu už černovlasý mrtvý mladík běžel vstříc a vrhl se mu kolem krku. „Bille.“ Zopakoval.

Bill se od něj odtáhl a uhodil ho do ramene.
„Říkal jsem ti, abys sem nespěchal! Pitomče!“
„Taky tě rád vidím, Bille…“ pousmál se, věděl, že to jeho milenec tak nemyslí, jemně ho políbil na rty. Najednou se mu už nezdály tak studené jako tenkrát. Vlastně byly příjemně hřejivé. „Co se tu slaví?“ zeptal se bez dechu, když se odtáhli.
Bill se jen usmál a znovu ho políbil. „Mlč…“ zašeptal mu na rty a tiskl se k němu, co nejblíž mohl.

Žádná slova nedokázala popsat pocity, které ti dva v tu chvíli cítili. „Děkuji…“ pousmál se Bill, nikdo z přihlížejících nevěděl zač, až na Toma. Ten mu věnoval polibek na čelo a věděl, že teď už budou žít šťastně až do smr-… navždycky.

autor: LilKatie

betaread: Janule

10 thoughts on “Láska až za hrob 7. (konec)

  1. Konec? Cože? Wáááááááá 😀 Ach jo 😀 Je sice strašně pěkný, že teď spolu hezky budou hnít navěky, ale Tom je debil, že to uspěchal 😀 Budiž, jeho plíce, ne moje 😀 Ten konec je strašně pěknej =) Takovej zvláštní, stejně jako celá tahle povídka =)) Byla skvělá =)

  2. Hmmm ,, krásná povídka škoda že už je konec 🙁 .. Bylo to hrozně krátký 🙁 . To nevadí ,ale hezký

  3. tyjo,dokonalý konec,dokonalá povídka. moc se mi to líbilo! :)!!! skvělý!!! Jsem ráda,že to takhle krásně skončilo.

  4. Byla to nádherná povídka a i když byla krátká, nevadí :)) Určitě se k ní budu ráda vracet 🙂

  5. Začiatok ma krásne pobavil, ale potom… „Měl cigarety rád, uklidňovaly jeho nervy a pomáhaly mu se dostat k Billovi dřív, než kdyby nekouřil.“ Ja z tejto poviedky napriek humoru a tomu, že som sa smiala občas nahlas, (aj pri tom slimákovi) cítim obrovský smútok. Možno je to mojími depkoidnými dňami, že všade vidím smutné veci, ale tu to smutné je. Najprv to ako umrel Bill a jeho Tom, potom ako sa zamiloval do niekoho koho má len raz za rok   a nakoniec z toho, že Tom sa snaží fajčiť viac aby sa k svojej láske dostal kým sa mu celá rozsype… Nie je mi do smiechu, je mi smutno. Napriek tomu v podstate šťastnému koncu…
    Bol to pekný príbeh a myslím, že mi zostane v hlave dlho.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics