Wenn es manchmal regnet 2.

autor: Lisa

Díky, díky moc za všechny komentáře. Zatraceně, ani nevíte, jak jste mě potěšily 🙂
Doufám, že se vám další díl bude líbit, vydáme se tak trochu do minulosti 😉

***

Když se z pravdy stanou lži,
a všechna radost v tobě zemře,
nechceš někoho milovat?
Nechceš někoho milovat?

***

„Nemyslel jsem, že tě ještě někdy uvidím.“

Toma pomalu opouštěl šok z toho, že naproti sobě viděl svého bratra. Nedokázal se na něj přestat dívat. Připadalo mu to jako sen. Už dávno se vzdal naděje, že by se s ním ještě setkal. Vlastně sám sebe čím dál častěji přistihl, jak projíždí jako šílený zprávy na internetu, jestli tam neuvidí titulek o mrtvém chlapci, který se ufetoval. Taky se přistihl, že na bratra čím dál častěji myslí a pokaždé tyhle chvilky nostalgie snášel hůř a hůř.

Jeho bratr byl prakticky jediná rodina, která mu zůstala. Jejich matka byla mrtvá a otce od doby krátce před matčinou smrtí taky prakticky neviděl – opustil je – ho. A teď tady Bill stál přímo před ním a on nevěděl, co má udělat. Měl chuť mu znovu vrazit facku, tak jako na matčině pohřbu, a znovu mu vyčíst, že mu vzal jeho maminku – že je to všechno jeho vina, a zároveň se v něm prala touha bratra obejmout a držet. Nakonec neudělal nic.

„Já doufal, že se to nestane,“ opáčil černovlasý mladík. Ačkoli hluboko uvnitř sebe si nebyl už tak jistý. Jediný pohled do bratrových očí stačil, aby se mu vybavily všechny zapomenuté dětské vzpomínky a on věděl, že by jej nikdy nemohl nenávidět za to, co mu řekl, i když se o to snažil. Koneckonců – bratr mu tehdy řekl jen pravdu. Ale jak už to tak bývá, pravda bolí nejvíc. O tom se mohl přesvědčit na vlastní kůži.


Tom jeho jízlivou odpověď přešel bez komentáře, a konečně se přinutil přestat na něj zírat. Pohled mu sjel ke lžičce a zapalovači, které Bill držel v ruce.
„Myslel jsem, žes říkal, že to máš pod kontrolou,“ pohodil hlavou k jeho nádobíčku.
„A neříkal jsi ty náhodou, že už nebudeš sprejovat?“ odvětil na oplátku Bill a poukázal na sprej v jeho ruce.
Tom se jen ušklíbl. Už dlouhou dobu nebyl takhle venku se sprejem, ale dnes měl prostě neklidný den. Vlastně v poslední době u něj neklidné dny převládaly, a ačkoli se je snažil všemožně potlačit, příliš se mu to nedařilo.

„Vypadá to, že jsme si rovni,“ pokrčil po chvíli ticha rameny.

„Jo. Máma by na nás byla pyšná,“ prohodil kysele Bill.
„Neopovažuj se o ní mluvit!“ procedil Tom skrz zuby. „Je to všechno tvoje vina! Kdybys tenkrát držel jazyk za zuby a nevykecal jí, že bereš, mohla tady ještě být!“ začal vzteky rudnout ve tváři a všechny ty pocity křivdy a bolesti se mu znovu vracely, ačkoli v posledních měsících po úporném boji sám se sebou byl přesvědčený, že je možná schopný bratrovi odpustit. Dokonce byl odhodlaný ho najít a znovu s ním navázat kontakt. Ale stačilo jediné slovo o ní z jeho úst a všechno jeho odhodlání bylo pryč.

To překvapení a snad i udivená radost, které se mu usídlili v prsou, když si uvědomil, že před ním stojí jeho bratr, nahradila zlost a nepříčetnost, které si v sobě nesl od její smrti.

Připadal si znovu jako na tom pohřbu. Tenkrát byl schopný na bratra jen řvát, jak se vůbec opovažuje tam přijít, když za to mohl on. Nedal mu ani šanci se nějak bránit – a když mu potom vrazil facku, jeho bratr se jen otočil a on už ho až do dneška neviděl.
Zůstaly v něm jen nezhojené tepající rány, které ho bolely a po krajích zahnívaly a on na ně nedokázal najít lék. Chyběl mu jeho otec, chyběla mu jeho matka a zatraceně mu chyběl jeho bratr. Vždycky vyrůstal v ucelené fungující rodině a ty měsíce, kdy se užíral tou nekonečnou samotou, pro něj byly nevýslovným utrpením.

Bill jen udiveně vykulil oči. Neměl tušení, co to jeho bratr plácá.

„Nemluv o věcech, o kterých nic nevíš,“ zasyčel rozzuřeně.
„Že nevím?! Vím moc dobře, co se tenkrát stalo, Bille! Slyšel jsem vás, jak jste se hádali v kuchyni! Jak jsi ji prosil o pomoc, aby tě z toho svinstva vytáhla! Jak tady vůbec můžeš jen tak klidně stát a prát to do sebe, když je to to, čím jsi zničil celou naši rodinu!“

*flashback*

Unaveně si protřel oči a sestupoval po schodech dolů do kuchyně. Byla sobota odpoledne a on teprve teď vstal, protože včera byl na dosti divoké akci. Protáhl se a zazíval na celé kolo, dokud ho neprobraly hlasy linoucí se z pootevřených dveří od kuchyně. Věděl, že táta je dneska v práci, takže to znamenalo, že se baví matka s jeho bratrem.

„Já nevím, co mám dělat. Co ode mě teď vlastně čekáš?“ její naprosto zmatený pohled a chladný odměřený postoj se střetl s nevěřícnýma hnědýma očima.
„Co od tebe čekám?“ jeho hlas poskočil údivem o oktávu výš. „Aby ses zachovala jako moje matka! Abys mě podpořila! Potřebuju, abys mi pomohla, mami,“ zoufale po ní natahoval ruku a po tváři mu bezděčně začaly stékat slzy. Přece mu musí pomoct! Nemůže ho v tom nechat.

Tom se potichu připlížil ke dveřím, aby se neprozradil. Tohle vypadalo na ošklivou hádku a jeho zajímalo, o co se jedná.
„Mami…“ Bill byl víc než zklamaný z reakce vlastní matky. Vždyť byl její syn, měla by ho chránit před vším a všemi!
„Vydržel jsem to 3 roky, ale já už nemůžu, mami. Už to dál nevydržím, jestli to tak bude pokračovat – zabije mě to,“ vzlykal zoufale.

Tom za dveřmi zalapal po dechu – 3 roky? Věděl, že přibližně před třemi lety jeho bratr začal mít problémy s drogama, ale netušil, že je to až tak špatné, že hledá pomoc u matky.
Ale v jednom s ním souhlasil – pokud tak bude pokračovat, opravdu ho to zabije.

Zvažoval, jestli se má do hádky zapojit. Ale to by znamenalo, že by matce musel přiznat, že o bratrově závislosti ví a že ji vlastně obelhávali oba dva. Nechtěl ji ublížit víc, než bylo třeba, už tak ji asi dost vzalo, že jeden z jejích synů je závislý, takže se nakonec rozhodl zůstat za dveřma a nijak nezasahovat.

Stále se snažil chytit její ruku, ale ona pořád o krok ustupovala a ve tváři měla usídlený nedůvěřivý výraz. Nechtěla slyšet už ani slovo z toho, co jí říkal. Nevěřila – jednoduše nemohla. Nemohla uvěřit tomu, že ten, kterého milovala, by byl schopný něčeho takového. Bylo snazší myslet si, že její syn lže.

„Ale to není možné… ty – ty…“ koktala a pořád na něj jen nevěřícně valila oči.
„Já?“ jeho hlas byl podivně tichý. „Neopovažuj se mi říct, že je to všechno moje vina!“ vřísknul nepříčetně a najednou zapomněl na všechny slzy. Roztřeseně si otřel tvář do rukávu a pohledem se zabodl do matky. Teď mu bylo jasné, že byla chyba sem chodit a cokoli říkat. Jak jen mohl být tak hloupý a myslet si, že mu uvěří!
Vždyť oni byli pro všechny tak perfektně fungující rodina. Ironický úšklebek se mu usadil na tváři.

„Jak jsem mohl jen na chvíli uvěřit, že bys mi mohla pomoct!“ zakroutil hlavou, až mu dlouhé havraní vlasy vlály kolem tváří.
„Mělo mi být jasné, že v tom tvém dokonalém světě a dokonalé rodině nesneseš jedinou poskvrnku!“ hlas se mu chvěl a s každým slovem stoupal výš a výš, až se přistihl, že na matku nepříčetně řve. Ale nemohl si pomoct. V jeho nitru se zvedala naprosto nekontrolovatelná vlna bolesti, která hrozila, že ho polapí a on už se z ní nedostane ven.

„Chápu,“ povzdechl si po chvíli, když se trochu uklidnil. Žena naproti němu jen němě otvírala ústa, ale žádné slovo nevyšlo přes hradbu rtů. „Já jsem ten poskvrněný a už navždy budu, takže radši vypadnu z tvého dokonalého domu a nechám tě s tvým dokonalým manželem žít váš dokonalý život.“ Bez dalšího pohledu se otočil a vyběhl ze dveří. Už to nemohl dál vydržet. Po tváři mu tekly proudem slzy, takže si ani nevšiml konsternovaného bratra, který se s údivem pootevřenými ústy stále schovával za dveřmi.

*konec flashbacku*

„Zmlkni, Tome!“ už to nemohl dál poslouchat. Vzpomínky na to, co se tenkrát stalo, byly příliš bolestivé. Stále se nedokázal vyrovnat s tím, že ho jeho vlastní matka zradila. Utekl tenkrát a už se do toho domu nikdy nevrátil. Už nikdy ji nechtěl vidět, stejně tak jako nechtěl vidět jeho otce. Jediný, kdo mu chyběl a po kom si stýskal, byl jeho bratr. Doufal, že časem bude mít možnost se s ním sejít a všechno mu vysvětlit. Ale to by život nesměl být taková svině.

Když ho tenkrát vzbudil ten telefonát od policie, kdy mu neznámý a naprosto nezúčastněný hlas oznamoval, že jeho matka zemřela při autonehodě, u které zahynul ještě nějaký mladík, tak měl dojem, že už to ani není jeho život. Připadal si, jako by se díval na někoho jiného – na život, který nepatřil jemu.
Šel tenkrát na její pohřeb a vlastně ani nevěděl, proč tam jde. Protože ať se snažil, jak mohl – nedokázal matce odpustit. Neuronil jedinou slzu pro její smrt. Doteď ani nevěděl, kde leží její hrob. Žádná z kytek, která se tam kdy objevila, nebyla od něj.

„Ne, Bille! Nezasloužíš si, abych mlčel. Ty si poslechneš, co ti chci říct!“ byl naprosto vzteky bez sebe. „Je mi špatně z toho, že se na tebe jen dívám! Jaks mohl?! Jak můžeš takhle pokračovat?“ vytrhl mu z ruky lžičku a zapalovač a mrštil s tím o zeď. „Ty nemáš ani tušení, jaké to tenkrát doma bylo, když jsi utekl! Měl jsem pocit, že se máma asi zbláznila.“

„A co jsem měl podle tebe dělat?“ vřískl Bill zoufale.
„Měl jsi zůstat a čelit následkům! Mohl sis za to sám! Měl ses jít někam s tou zkurvenou závislostí léčit! A ne říct o tom mámě a utéct, když tě s úsměvem nepřijala do své náruče a nepochválila ti tvou krásnou neřest. Nechal jsi ji tam a cos myslel, že ti pomůže, když utečeš?
Teď je mi jasné, že opravdu byla cvok. Byla cvok, protože ti odpustila, Bille! A jen se na sebe podívej! Když si představím, jak potom pořád dokola opakovala – můj malý chlapeček, co jsem mu to udělala… tak mám chuť tě něčím pořádně praštit, aby ses vzpamatoval. Vždyť ona si to ještě dávala za vinu, že se s tebe stal zkurvený feťák!“ teď už ho bratr opět držel za triko a drtil ho o stěnu záchodku. Potlačovaná nenávist mu proudila v žilách a on měl pocit, že co nevidět bratra asi uškrtí.

„A potom – potom, když se rozhodla, že tě pojede hledat a už se nikdy nevrátila…“ jeho stisk trochu povolil. Musel prudce zamrkat, protože se mu do očí nahrnuly slzy. „Ale to ty nevíš, protože jsi tam nebyl. Nejspíš je ti to jedno.“

Bill najednou cítil, jak mu po tváři začínají stékat slzy. Ona ho chtěla najít? Znamená to, že mu uvěřila a odpustila mu?
„Teď už je na slzy trochu pozdě,“ prohodil Tom znechuceně, když se Billovi podlomily nohy a on klesl v jeho náručí. Vzlyky, které otřásaly jeho tělem, se zdály příliš silné na tak křehkou osobu. Ale přesto jeho bratr plakal – plakal, jako by nikdy neměl přestat.

S každým trhaným nadechnutím a další várkou slz z něj odcházela část nenávisti a zatvrzelosti, která v něm ulpívala od její smrti. Cítil, jako by se z jeho srdce odplavovala špína, která se tam vrstvila už tak dlouho. Poprvé – poprvé byl schopen opravdu truchlit.

Neměl tušení, jak dlouho klečel na zemi a proléval slzy, zatímco jeho bratr stál beze slova nad ním, ale po nějaké době se aspoň trochu uklidnil. Pořád tady bylo něco, co musel bratrovi objasnit.
„Máma nikdy nevěděla, že beru,“ hlesl bezbarvě. „A já nebyl idiot, abych jí to vykládal. Tenkrát – ta hádka – bylo to o něčem jiném,“ nevěděl, jestli je dost silný na to, aby o tom znovu mluvil. Protože když se k tomu odhodlal naposled, tak to vedlo ke zničení celé jeho rodiny. Ale taky nevěděl, jestli je schopný to v sobě déle držet.

autor: Lisa

betaread: J. :o)

6 thoughts on “Wenn es manchmal regnet 2.

  1. Ehe? 😀 Tak teď jsem naprosto dokonale zmatená 😀 Hodně emocionální díl, jen co je pravda 😀 Musím říct, že naprosto úžasně píšeš =)) Hltala jsem každé slovo 😀 Hádám, že tohle všechno bude ještě hodně zajímavé, obzvlášť pak jestli jsou moje domněnky, co se konce dílu týče, správné =)) Moc se těším na další díl =))

  2. Som zvedavá o čom sa hádali, ak nie o drogách. Oboch chlapcov mi je veľmi ľúto. Nechcem zastávať ani jednu stranu, ale  osobne si myslím,Tpm to trochu prehána to že ich mama Billovy odpustila nieje zlé vetšina mám je takých, nieje, Billova vina ani to, že ho išla hľadať. Dúfam, že si to Tom nechá vysvetliť, a spolu to  nejako zvádnu.

  3. O-ou, tak keď to nebolo o drogách… o čom to bolo?
    Znovu to bola kapitola, ktorá bolí. Ale je veľmi krásne napísaná. A na pokračovanie budem čakať ešte netrpezlivejšie, pretože som neskutočne zvedavá na to, čo urobí Tom, keď sa dozvie, s čím sa Bill priznal matke, že zostala taká otrasená. Dúfam, že on bude reagovať lepšie než mamina.

  4. Díky moc za všechny komentáře! Jste zlaté :))

    [1]: Vsadím se, že tvé domněnky správné budou. Ona podstata hádky nebude moc originální – asi jako sám život 😀

    [4]: Díky moc, bolavých kapitol bude pravděpodobně převážná většina. Ale v poslední době jsem zjistila, že se ze mě stává docela ufňukánek, takže možná nebudu tak krutá, pokud se teda nerozmyslím 😀

  5. No teda! Musim říct,že je to velmi smutné! 🙁 A naprosto dokonale vymyšlené a napsané:)! Eh? Tak počkat…tak to jsem zvědavá,jaký byl ten důvod té hádky.
    Těšim se na další díl! Chytlo mě to :)!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics