Prayers to Stars 19.

autor: xoxo_Lady
Ještě několik minut po Billově odchodu jen tak stál na kraji střechy. Nesledoval dění dole ve vesnici, svůj zrak upíral k obloze, dnes podivně zatažené, jako by už jen to počasí věstilo něco špatného. V duchu se tiše modlil ke hvězdám, dával jim vše své trápení a beznaděj a ony mu za odměnu darovaly sílu a naději. Cítil jejich příval energie, cítil, jak k němu promlouvají svým křišťálovým hlasem.
Tiše si povzdychl, na malý moment zavřel oči, aby jejich dar mohl přijmout, pak se od nich odvrátil. Vydal se do boje, nepřipravený, avšak s touhou zvítězit nad svým strachem. Byl odhodlaný bojovat do poslední kapky krve, tu si však schovával pouze pro Billa a svou holčičku.

Bylo těžké se soustředit na boj, když věděl, že Bill s Ashou mohou být ve vážném nebezpečí, do kterého Billa sám vyslal. Nyní toho litoval, ale stejně už bylo pozdě a on s tím nemohl nic udělat. Mohl jen doufat.

Slíbil si, že bude bojovat pro ně. Bil se ze sil, které mu věnovaly hvězdy a nepřestával ani po několika hodinách, kdy padal únavou. Bolelo jej celé tělo, odumíraly mu končetiny, téměř nestačil popadat dech a cítil se ohrožen, a přitom náhle tím silným. V žilách mu kolovala agresivita a nebojácnost, kterou zdědil po svém nepravém otci. Byl vychován pro boj a násilí, ale nebyl pro něj stvořen. Stále cítil, že sem nepatří a jeho pocit byl oprávněný.

Uběhlo několik dlouhých hodin. Několik těžkých, nejtěžších hodin v jeho životě. Už mnohokrát se zúčastnil boje, pokaždé dobrovolně, a k tomu všemu i tajně, jelikož měl jeho otec strach, že by mohl v bitvě padnout a všechny jeho plány a sny by byly rázem pryč, neměl by kdo pokračovat v jeho vládě. Ale Tom nikdy neposlouchal jeho rozkazy. Chodil bojovat už jen z principu. Žil v této vesnici, měl vládnout lidem, kteří kvůli rozporům jeho otce a jejich vládce umírali, a on měl jen sedět a nic nedělat? Byl to přeci i jeho boj! Byl to jeho lid a jeho lid nemohl jen tak pro nic za nic umírat v boji, který oni nechtěli, kterého se obávali každým dnem, každou hodinou. Chtěli být pouze se svými rodinami. A to kvůli rozmarům jeho otce nemohli. Proto bojoval. Aby udělal alespoň něco málo pro jejich životy. A také protože patřil mezi ně, protože měl také rodinu, protože ji také chtěl ochránit. Byl pouhým občanem této vesničky, členem tohoto kmene. Nebyl důvod, proč by měl povýšeně sedět na trůnu a čekat, až mu jakýsi posel přijde oznámit výhru či prohru.


Nevěděl kolikrát, ale už mnohokrát bojoval, šel proti mnohem silnějším, starším a zkušenějším mužům. Pokaždé ale vyhrál. A věděl proč. Bojoval hlavně srdcem. Bojoval proto, že chtěl pomoci, ne proto, že chtěl zabíjet, zmocnit se dalšího území.
Nikdy však nebyl tak unavený, nikdy nebyl tak bez energie. Jako by prchala každičkým pohybem.
Statečně však pobíhal vesnicí. Už dávno přestal počítat, kolik mužů zranil, kolik lidí zabil. Nemohlo mu to být líto, nemohlo jej trápit svědomí. Patřilo to k jeho životu, k životu všech zdejších lidí. Smrt tady byla na denním pořádku. A on si nemohl vybrat. Musel zabíjet.
Zabij, nebo budeš zabit.

Podlomila se mu kolena a jeho tělo upadlo i s Ashou do teplého písku. Už své tělo ani necítil, jako by bylo cizí a on v něm měl jen doběhnout na samotný východ, zachránit jeden nevinný život.

Vstal. Nohy jej přestaly poslouchat už dávno, jeho dech byl těžký. Nejradši by se vzdal, zůstat ležet, už nikdy se nepohnout. Přesto všechno ale vstal. Znovu a ne naposled. Vstal a běžel dál, přes všechnu bolest, unavenost, malátnost, strach, panickou hrůzu.
Padal. Vstával. Padal. Vzdával se. Vstával. A zase padal, už to chtěl opět vzdát, pak však vstal. Zase. A pořád dokola, stále to samé, jako v nějakém začarovaném kruhu.

„Billy, zvládneš to. Jsi přeci silný, vím to. Bojuj, prosím! Nechci zemřít!“ Asha mu šeptala do ucha, přitisknutá na jeho hrudi. Držela se ho kolem krku, odhrnovala mu zpocené vlasy z tváře, ovívala mu obličej a povzbudivě hladila po rameni. Chtěla mu pomoct, chtěla jeho pozornost odlákat od nekonečné cesty, avšak netušila, jak. „Tomi mě toho naučil moc, opravdu moc. Ale nikdy mi neřekl, co mám udělat, abych někomu zmenšila zátěž na srdíčku.“ Omluvně se zadívala do jeho uslzených očí a stiskla mu rameno o něco silněji. Udělalo jí nezkrotnou radost, když se oříškové oči zaleskly a přesto, že Bill s ní v náručí znovu klečel, popadal dech a bojoval s touhou to vzdát, přesto všechno se dokázal pousmát a z posledních sil se k ní naklonil a líbnul ji na čelo.

„Už to nezvládnu, srdíčko. Musíš pokračovat sama, už to nemůže být daleko.“

„Ne! Nikdy bych tady svého Billyho nenechala! Mám za úkol tě hlídat, víš?“ Přitiskla se na jeho hrudník a zaposlouchala se do splašeného tlukotu jeho srdce. Moudře pokývala hlavou, poté se odvrátila tak, aby se mohla opět zadívat do jeho očí. „Ale tvé srdíčko mi právě pošeptalo, že chce pokračovat, že to zvládne. Ty jsi unavený, ale tvé srdíčko je moc silné, copak necítíš, jak bije? To proto, že tě chce povzbudit!“ Bill se musel znovu usmát. Ač byl unavený, její slova jej dokázala povzbudit a uklidnit. A také mu dodat odvahu a sílu. Věděl, že pro ni bude schopen bojovat do samotného konce. Chtěl tomu dítěti dopřát normální dětství, chtěl mu dát lásku, velkou rodinu, vše, co si zaslouží. Byla tak moudrá na pouhé sedmileté dítě, měla srdce na správném místě a vždy věděla, co je správné a co špatné. Vnímala osoby úplně jinak než každé jiné dítě. To proto, že vyrostla v prostředí, kde si musela uvědomit spoustu věcí, naučit se toho tolik.

Věděla více než kdejaký dospělý člověk. Ale nejvíce se o to zasloužil právě Tom. Vychoval ji lépe, než mohl kdokoli jiný na této zemi. Vychoval ji podle svého obrazu, mluvil s ní jako rovný s rovným, když něco chtěla vědět, odpověděl jí, vysvětlil, cokoli chtěla, nikdy neodmítal odpovědět, neodbíhal od tématu. Ať se její otázka týkala čehokoli, on vždy nalezl tu správnou odpověď a vyložil jí ji upřímně, ať už byla jakákoli. Věřil v ní a v její schopnosti. Když mu slíbila, nemusel se obávat, když jej ujistila, že se zvládne postarat sama o sebe, věděl, že to opravdu zvládne, když jej upozornila, že udělal chybu, poděkoval jí a opravil se, nikdy neřekl, že je pouhým dítětem, zato on je dospělým. Milovali se tak, jak může jen dcera s otcem. On pro ni byl tím nejlepším otcem, i když ne biologickým. Ale oni dva to tak nebrali. Pro ně znamenal pojem táta něco zcela odlišného. Byla to osoba, která dokáže své dítě neskonale milovat, která je pro něho vzorem, dokáže ho naučit, pochopit, ochránit, vychovat, být s ním přes všechny problémy, strasti, překážky, nikdy ho neopustit, udělat pro něho cokoli. A přesně takový Tom byl.

„Máš úplnou pravdu, zlatíčko. Mé tělo nemůže, ale má duše je pořád silná a udělá cokoli, aby nás dva zachránila.“ Odhodlaně si ji přitiskl na tělo a vstal. Nevnímal bolest nohou, nevnímal přetáhnuté svaly a šlachy, prostě pokračoval dál, tak jak to chtělo jeho nitro.

„Hvězdy ti dodaly sílu,“ zašeptala s pohledem upřeným na nebe.

Dostal několik ran do břicha. Ucítil prudký náraz, jak ztratil rovnováhu a udeřil se bokem o pozůstalou zeď věznice. Jen tak tak se mu podařilo se zachytit. Na nohou se držel z posledních sil – právě z těch posledních sil, o kterých říkal, že patří právě Billovi a Ashe. Už nemohl, byl zcela vysílený jak fyzicky tak psychicky. Celý boj jej uvnitř sžíral pocit strachu, panikařil, jelikož netušil, jestli jsou osoby jeho srdce v bezpečí, jestli se jim nic nestalo. Poslední hodinu se nedokázal soustředit vůbec. Ztrácel kontrolu nad svými pohyby, zrak se mu zamlžoval pod přívalem horka.

Vydrápal se na nohy, nevzdal to ani po několika marných pokusech, a přece jen se mu to nakonec povedlo. Soustředil se pouze na své nohy, jež odmítaly poslouchat. Svou pozorností jim domlouval a pomohlo to. Vzchopil se, opřen o zeď několik krátkých vteřin odpočíval, hlavu zakloněnou, zprudka nabírajíc do plic horký a lepkavý vzduch. Ve chvíli, kdy už se chtěl od zdi odlepit a podepřít se pouze svými končetinami, do něj někdo vrazil a svalil jej zpět na zem. Něco těžkého se převalilo přes jeho tělo – nejspíš další mrtvý. Pak však ucítil, jak cosi prošlo jeho tělem. Jako rychlá střela se vklínila do jeho kůže a tam také zůstala. Skoro necítil bolest, jen nepříjemný pocit, jak se do něj to cosi zarývalo. Cítil, jak mu po paži stéká hustá tekutina. Přiložil si na ránu druhou ruku. Krev, jež mu spočinula na prstech, viděl rozmazaně, a kdyby necítil její pach, snad by ji ani nerozeznal.

Padl na zem jako jeden z těch, které před pouhou chvilkou srážel on sám. Viděl jen vlnu písku, jak se na něj valí jako lavina sněhu.
Sníh. Jak dlouho neviděl to průzračné, čisté, kouzelné chmýří. Jak dlouho necítil jeho chlad a osvěžující vůni. Jak…

Dům ještě odpočíval v naprosté tichosti. Brzké ráno však přineslo několik slabých slunečních paprsků, které se zableskly v průzračných kusech ledu, jež visely za okny, opatrně se prodraly skrz skleněnou výplň oken a ozářily ztmavlé místnosti.

Jediným umělým zdrojem světla byl vysoký vánoční stromeček, jenž hrdě stál v obývací místnosti. Pyšnil se svými červenými a zlatými světélky, vesele jimi poblikával a hlídal kupu dárků, jež pozdě v noci jakási ruka ukládala k jeho kmeni.

O patro výš, za pootevřenými dveřmi, tiše spal sotva tříletý chlapeček, husté blonďaté vlásky rozprostřené po modrém polštáři. Spokojeně si pochrupoval, přičemž ve své malé ručce svíral bratrův stejně zlatavý pramínek vlasů. Oba se ve spánku sladce usmívali, a jejich sny byly jisto jistě také stejné.

Netrvalo dlouho, oba ve stejnou chvíli otevřeli oči a svými rozespalými kukadly zkoumali jeden druhého. Tom pustil bratrovy vlasy – co kdyby jej jeho stisk náhodou zabolel?

„Billí, myšlíš, še budou dole dálešky?“ zašeptal k němu, přičemž se pomalu posadil a tiše si zívnul.

„Tomí, ty pošád myšlíš jenom na dálešky! Já jsem si pšál, aby byl venku šníh.“
„A myšlíš, še ši ten šníh žašloušíme? Pšeče jenom jsme toho tenhle lok plovedli hodně a maminka še na náš pošád žlobila!“
„Tak še běž podívat! Toméé, děléj!“ Mladší postrčil svého brášku do zad. Poslechl jej a vstal, aby se mohl podívat k oknu.
„A ploč nejdeš šám? Pošád jenom já, já, já, já!!“ bránil se a rozmachoval mu rukama před nosem.
„Kdyš já še bojim, še tam šádný nebude.“ Zašeptal to s jiskřičkou strachu a stydlivostí, plaše se začervenal, avšak svá oříšková očka stále upíral do těch bratrových. Věděl, že se mu smát nebude. Nikdy se mu nesmál.
„Plosim tě, pojď.“ Tom se natáhl pro bratrovu ruku, přičemž roztomile kroutil očima, čímž Billa rozesmál. Vždycky věděl, jak jej rozveselit.

Za ruku jej dotáhl k oknu, kde se oba chlapci museli vyšplhat po hromadě hraček na okenní římsu, aby se mohli podívat z okna. Usadili se vedle sebe, ruce stále spojené. Ve chvíli, kdy Tom pracně odhrnul závěsy, Bill radostně vypísknul a zatleskal ručičkama.

Z nebe se spouštěla načechraná hedvábná peříčka a ladně přistávala v metrové kupě před domem. Všechny stromy či keře byly pokryty sněhovou peřinou a vše rázem vypadalo rozostřeně a čistě.
„Tomí, šníh! Šníh, venku je šníh! Hulááá, půjdem še koulovát!“ hulákal od okna, poskakoval na svém zadečku a radostně tiskl bratrovu ruku. Oba se zbožně dívali ven, oči rozšířené a lesklé překvapením a radostí. Jak málo k té dětské radosti stačilo.

Trvalo jen několik minut, než se ze svého bezvědomí probral. Nechápavě těkal oříškovým pohledem kolem sebe, než se stačil vzpamatovat natolik, aby si uvědomil, kde je, a co se mu stalo. Přitiskl si druhou ruku na ránu silněji, aby zastavil krvácení. Uvědomoval si, že pokud rychle nevstane a někam se neschová, někdo na něj zaútočí a udělí mu další, tentokrát dost možná smrtící ránu.

Po několikátém pokusu se mu podařilo vstát. Jeho nohy byly vratké a roztřesené, i tak je však dokázal rozhýbat a s dávkou rozhodnosti se belhal podél zdi. Napadlo jej jediné místo, kam se skrýt. Věděl, že tam jej nikdo nenajde, rozhodně ne teď, kdy byli všichni zabráni do boje a měli co dělat tady dole, natož nahoře na střeše věznice.

Muselo uběhnout nekonečně času, alespoň jemu to tak připadalo, než vyšplhal všechny ty schody a ocitl se na samotném vrchu budovy. Vyčerpaně poklekl na chladnou zem. Nechal své tělo bez energie padnout k zemi, jediné, co vnímal, byl teplý vítr, jenž mu ovíval už tak rozehřáté tělo, a své vlastní myšlenky, jež se mu přes veškerou bolest brodily hlavou. Nedokázal myslet na nic jiného než na vzpomínku, kterou mu přineslo bezvědomí. Byla to jediná chvíle, kterou si tak přesně pamatoval, a i tak se divil, že si dokáže pamatovat chvíli z tak raného dětství. Ale Elizabeth vždy tvrdila, že si mozek dokáže zapamatovat jen to, co pro nás znamenalo opravdu hodně. A pro něj byla tato vzpomínka důležitější, než by si kdo mohl myslet. Kromě dne, kdy svého bratra viděl naposled, to bylo to jediné, co mu po něm zbylo, a on se to snažil mermomocí udržet ve své hlavě.

Už to bylo dávno a on se již smířil se svým osudem, smířil se s tím, že své dvojče ztratil a že už jej nejspíš nikdy neuvidí. Přesto stále někdy míval záchvaty opuštěnosti ve svém srdci, nedokázal se zbavit té poloviční prázdnoty. Ale cosi ji v posledních dnech zaplnilo a on už dávno přišel na to, co, nebo spíše kdo to byl. Bill. Zaplnil tu prázdnou skulinu a dokázal v něm vyvolat pocity opravdového štěstí a naplnění. Když však pomyslel na to, že ho dnes mohl ztratit, před očima se mu rázem začernilo a několik minut se mu odehrálo v temnotě a v bolestivých vzdycháních, jak moc to jeho ducha ničilo.

Nikdy nevěřil, že by jeho dvojče mohl někdo nahradit. Teď se to stalo a on se nedokázal vypořádat s tím, že by tu osobu znovu ztratil.
Sám netušil, jak moc blízko svému bratrovi je, avšak jeho srdce to cítilo. A i když on to rozeznat nemohl, cosi v něm tušilo celou pravdu a celý ten zvrácený osud.

autor: xoxo_Lady

betaread: J. :o)

4 thoughts on “Prayers to Stars 19.

  1. BOŽE!…NO MY GOSH!!! Tohle musí dopadnout dobře! Oba jsou statečný….ach já tak moc chci,aby to dopadlo dobře,aby se všichni tři zase shledali …a dostali do bezpečí. Když někdo Toma zasáhl,tak jsem se šíleně bála..naštěstí je to "jenom" rána v rameni…ah bože…:/ Billy musí běžet dál…a Tom se za nima musí dostat. Musej to zvládnout! Ta Tomova vzpomínka z toho dětství,když byl v bezvědomí…..krásné…..On ani neví,že jeho prázdné místo v srdci po jeho dvojčeti zaplnilo právě to ztracené dvojče…<3…To je dokonalé…jednou bude hustý,až na to přijdou….řekla bych,že to ale nezkousnou jen tak…,že jim to bude připadat zvrácené,ale..nevím…uvidíme.Každopádně doufám,že láska bude silnější a přebije i tuhle skutečnost.

  2. Nádherný díl, jak jinak, že?^^ Dalo se čekat, že se u toho budu usmívat jak blázen a ta dětská část je vskutku kouzelná!!! Neuvěřitelně se těším na pokračování, ale myslím, že to ti je zcela jasné, že?:-*

  3. panebože!celý den sedím u pc, přečetla sem 19 dílů ža jeden den!!!!u toho posledního sem vypustila i slzičku…úpá božskost doufám že to takhle neskončí doufám že budou další díly ještě!!proooossííím! O.o *_*

  4. Ladynko,
    celý tento díl jsem snad vůbec nedýchala, jaký jsem měla strach. Jednak o Ashu s Billem a pak o zraněného Tommyho. Hvězdy však nad nimi drží stráž a jejich srdce jsou silná, stejně jako všichni tři. Myslím nejen B a T, ale počítám k nim i statečnou malou holčičku, jejíž sílu a lásku obdivuji od samého začátku příběhu.
    Tommy ji vychoval skvěle, naučil ji všemu (tady s maličkou nesouhlasím, ale ona to neví, netuší, jak moc je silná a statečná), Tommy ji naučil se nevzdávat, milovat a pomáhat druhým. Nejkrásnější byla její věta: "Mám za úkol tě hlídat…" Vzpomínam si…♥
    Krásně jsi napsala, že byl Tommy vychován pro boj, ale nebyl pro něj STVOŘEN a že bojuje SRDCEM! A to dokázal i nyní. Vždyť bojoval pro Billa s Ashou!
    A ta vzpomínka byla výjimečně spojena s tou nebezpečnou situací, dala mu sílu.
    Krása, jako vždy!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics