Prayers to Stars 20.

autor: xoxo_Lady

Zdravím své věrné i nevěrné čtenáře s dalším dílem – tentokrát předposledním. Čeká nás už jen krátký závěr tohoto příběhu o nekonečné lásce a víře. Užijte si předposlední díl, nebuďte smutní a předem děkuji za všechny komentáře!:-*


Opět se odhodlal a vydal se dolů do boje. Nemohl se svrchu jen dívat na kácející se těla jeho vesničanů a poslouchat vyděšené a bolestivé výkřiky. Odpočinul si a nabral nové síly, aby byl dole prospěšný. Ránu na rameni si utáhl utrženým kusem látky ze svého trička, jež si bez váhání přetáhl přes hlavu. Bylo špinavé od krve a prachu, a on už v něm déle nedokázal vydržet, bylo mu takové horko!

Bylo utrpením bojovat v takovém počasí, ale už si docela zvykl, stejně jako byli zvyklí ostatní obyvatelé. Jeho opálená kůže se leskla potem, slunce na něj nepříjemně pražilo a on vypadal se všemi těmi napínajícími se svaly a šlachami ještě silnějším, než ve skutečnosti doopravdy byl. Svaly na rukou měl vztekem a agresivitou napnuté a v žilách mu těkalo, jak se v nich hromadil adrenalin. Otáčel se dokola své osy, odrážel všechny útoky delší dýkou, jejíž ostří se lesklo čerstvou krví. Úspěšně uhýbal střelám z pistolí a sám se na dálku bránil tou svou. Muži, co po něm šli, odpadali během setiny sekundy na zem, buď smrtelně zraněni anebo už dávno mrtví. Nestačil je počítat, ale věděl, že jich bylo hodně a dělal mu až děsivou radost další mrtvý. Ne proto, že by si zabíjení užíval. Ale věděl, že čím více mužů pobije, tím je ve vesnici bezpečněji a tím více se blíží k vítězství.

Skoro neviděl své oběti padající k zemi, avšak čeho si všiml, když se sklonil nad jednoho z mužů a kvůli svědomí mu ulehčil smrt dýkou do srdce, jeho pohled si všiml ležícího muže opodál. Měl obličej otočený k němu a vyschlými rty volal jeho jméno, které zanikalo v ohlušujícím rámusu. Popadl svou ostrou zbraň a několika skoky se dostal k němu. Poklekl k jeho tělu a přijal ruku, kterou po něm natahoval.


Byl to jeho otec, kdo právě umíral pod několika bodnými ranami na břiše. A i když jej Tom z celého srdce nenáviděl, z očí se mu spustilo několik slaných slz. Jeho otec nebyl dobrým člověkem, byl zlým, necitlivým, trestu hodným a zbabělým člověkem, přesto to byl Tomův otec, který jej vychoval, vzal pod svá ochranná křídla a udělal z něj statečného muže, jakým byl teď. Jen díky němu mohl za svou vesnici bojovat, to on mu dával lekce boje a dokázal v něm vzbudit potřebnou agresi. Nenáviděl jej za to, co dělal jiným lidem, jak se k nim choval. Přesto jej nemohl nechat zemřít osamělého. V minulosti mu prokázal pár zbožných chvil, kdy Tomovi dal naději, že možná v hloubi srdce měl nějakou jiskřičku citu. Tom ho mohl nenávidět sebevíc, věřil však, že každý člověk je takovým, jakým být musí, a nikdy takovým není nadarmo. Možná takovým být nechtěl, možná se někdy ve své minulosti snažil být lepším. A možná by se mu to i povedlo, ale okolnosti a země, ve které žil, mu to nedovolily. A v tom jej ujistilo také to, že jej viděl umírat v prachu a horku, v boji za své občany. Nikdy se žádného boje nezúčastnil, ctil svou osobu a vždy za sebe vysílal jen ozbrojené jednotky. Ale dnes umíral za svou vesnici, bojoval za to, o co se nikdy moc nezajímal – alespoň to tak podle jeho chování vypadalo. Zřejmě měl však v sobě něco mnohem víc.

„Otče… je mi to líto,“ zašeptal po dlouhé době, kdy mu hleděl do stále odhodlaných očí. Ani při své smrti nezapomněl na svou hrdost.

„To nemusí, nestojím o ničí lítost, synu… Chci pouze tvůj slib… Přijmi… přijmi mou nabízenou následnost. Pokračuj v mé vládě, ujmi se všeho, co jsem kdy dokázal.“ Mluvil s nezastíranou bolestí, svíjel se při tom v křeči a každý nádech mu dělal problémy. Přesto však dokázal říci to, na čem mu nejvíce záleželo.

Tom jen seděl u jeho těla, díval se do jeho tmavých očí. Ač chtěl, plánoval si to, nedokázal jen tak odmítnout. Nemohl mu teď říct, že to vše byla z jeho strany pouhá maska a že o jeho trůn nestojí. Nebylo to tak, chtěl této vesnici pomoci, chtěl pomoci lidem v ní. Chtěl jim ukázat, jakým ve skutečnosti je, a to po otcově smrti mohl. Chtěl zajistit bezpečnější a sepjatější komunitu, chtěl zdejším lidem ukázat jiný život. Chtěl vládnout spravedlivě, moudře a se ctí ke svému kmeni.

To by však nesměl utéct. Musel by zůstat tady, což by znamenalo, že by musel opustit jak Billa, tak Ashu. Ač si přál vládnout spravedlivě a zdejším občanům ukázat pravý opak jeho otce – tu krutost, necitelnost a zbabělství, co se týče ochrany kmene, Ashu zde nechtěl. Chtěl jí zajistit jistotu, bezpečí, pravý domov, vzdělání, život normálního dítěte.

Nedokázal se tak rychle rozhodnout. Jeho srdce se rozdělilo na dvě poloviny a každá šla jiným směrem. Ale když se zadíval do otcových prosebných, pomalu vyhasínajících očí, nemohl jinak, než přijmout jeho natáhnutou dlaň. Třásla se tak silně, přesto byl její stisk pevný.
„Přijímám tvou nabídku,“ vypustil z úst svá nerozhodná slova.
„Jsem ti vděčný, synu, věděl jsem, že mě nezklameš.“ A to byla poslední slova jeho otce předtím, než mu věnoval svůj poslední pohled a své oči zavřel už navěky.

Už ani neběžel, jeho kroky byly plazivé a vratké. Jeho tvář plná bolesti a únavy, avšak také v ní bylo odhodlání, se kterým postupoval stále dál a dál. Nezastavoval, pokud jej samy nohy nezradily. Celou dobu si představoval, jaké to bude, až dojde do svého cíle, představoval si, jak se svalí na zem a bude si moct konečně pořádně oddechnout.

Ani tomu nevěřil, když před sebou spatřil poklidné, třpytivé vlny oceánu. Nedokázal určit, jestli je to skutečné, anebo mu před očima pluje jen další představa, která se zanedlouho vypaří jako pára nad hrncem. Ale když poklekl do mokrého písku a nechal vysokou vlnu, aby zaplavila jeho tělo, uvěřil. Cítil se tak neuvěřitelně krásně! Dokázal to! Zachránil svou a Tomovu holčičku, splnil jeho přání a svůj slib. Dostal se na samotný východ, došel k moři, které je ponese do dáli, pryč od tohoto světa, zpátky domů.
Působilo to na něj až neskutečně, ta představa, že se vrací domů. Ještě se nedokázali dostat ze všech spárů, ale utekli před tím nejhorším, a to bylo důležité a v tu chvíli jej to povzbudilo a uklidnilo. Jeho modlitby byly vyslyšeny, přání vyplněna, doufání uplatněno. Žádná snaha nebyla zbytečná. Zvládnul to.

Uvolněně položil hlavu do písku. Nechal si obličej omývat přílivem a těšil se z objetí, které mu věnovala Asha. Cítil se šťastný, i když ještě neměl vyhráno vše. A pak – než si vzpomněl na to, že Tom mohl být v nebezpečí, než si vůbec uvědomil, co mu ještě schází – v dáli postřehl stín, a přesto, že jej na tu dálku nemohl poznat, věděl, že je to on. Jeho Tom.

Ještě před chvílí se mu zdálo, že už neudělá ani krůček. Ještě před několika vteřinami se zapřisáhl, že už se nikdy nezvedne. Teď vyskočil na nohy, jako by zrovna pře momentem neušel několik kilometrů, a rozběhl se za ním. Písek se mu sypal z bot, zanechával za ním prachovou stopu. On se smál, smál se nahlas a běžel za svým Tomem. Vzduch mu svištěl kolem uší, slunce pálilo do očí, ale on nevnímal nic než jeho postavu, jak se k němu řítí stejnou rychlostí a své dlouhé černé vlasy, vlající v jemném větru.

Na ničem nezáleželo, skočil mu přímo do náruče, již mu Tom s láskou nastavil a čekal, až jej v ní bude moct držet a už nikdy nepustit – alespoň po tom toužil. Billovy ruce se omotaly kolem Tomova krku, přitiskl se na něj, jako by jej měl právě ztratit. Položil mu hlavu na rameno, zabořil svou tvář do jeho krku a rty jemně ochutnával jeho kůži přes slané slzy, jež mu skapávaly přes žádostivé rty. Cítil, jak jeho nohy ztrácejí půdu pod nohama a vzápětí je obmotal kolem Tomova pasu, jak jej jeho ruce vyzvedly a jednou z nich jej objal kolem štíhlého pasu. Druhou ruku zabořil do dlouhých havraních vlasů, tmavých jako samotná noc. Prsty okusil jejich hebkost, neodolal, musel si jej přitáhnout ještě blíž, aby ucítil jejich vůni. Užíval si ten pocit, držet jej ve své náruči. Žil jen pro tuto chvíli, snažil si ji uchovat ve vzpomínkách. Přivřel víčka a řasy se mu lehce třásly, jak se snažil nepustit žádnou z těch slz ven. Byl šťastný, a přitom cítil, jak se jeho srdce lomí napůl. Byl šťastný pro tuto chvíli, a byl zlomený pro to, co mělo přijít. Nechtěl se tomu postavit čelem, nechtěl opustit osobu, kterou tak miloval. Teď už si to dokázal přiznat, už neměl nic, co by ho v tom zastavilo. Měl jen pár vteřin na rozloučení a už neměl sílu své city dál potlačovat, schovávat se před nimi. Miloval jej. Miloval jej k zešílení.

„Tomi, už jen my tři. Už nic nás nerozdělí. Budeme navždy spolu, slyšíš? Navždy,“ šeptal do jeho kůže. Plakal, a přitom se usmíval. Byl tak šťastný. Nic to nemohlo překonat. To si alespoň myslel.

Tom jej opatrně položil na zem. Povzdychl si a Bill poznal, že něco není v pořádku. Zvedl pohled k jeho oříškovým očím. Byly mokré, slané, stejně jako ty jeho, až na malý rozdíl, který rozeznal v několika vteřinách. Byly smutné.
Pohladil jej po tváři, konečky prstů sjel k jeho prosáklé ráně na rameni. „Jsi zraněný, Tomi. Ale to nevadí, ošetřím tě, pojď si na chvíli odpočinout.“
Tom zachytil jeho ruku dřív, než jej stačila uchopit a odtáhnout k přílivu. Zadržel jej v dalších krocích a přitáhl si jej jako křehkou porcelánovou panenku zpátky do své náruče.

Billy…“ Svými slovy jej pohladil ve vlasech. Netušil, jak mu povědět své rozhodnutí, jak jej utěšit, dodat mu sílu. Nemohl se mu déle dívat do očí, jak moc jej ten zmatek v nich bolel. A věděl, že za moment v nich uvidí bolest, a to ho nepředstavitelně zraňovalo. „Billy… vím, že… že ti teď ublížím. Ale já nechci… opravdu. Ani nevíš, jak moc bych si přál tě udělat šťastným a jak moc bych chtěl odjet s tebou a být s tebou po zbytek svého života. Nic jsem nikdy nechtěl více… ale nemůžu. Omlouvám se…“ Až teď si dodal odvahu podívat se do jeho oříšků. A spatřil to, čeho se nejvíce obával. Zlomilo jej to, málem se neudržel na nohou. Vidět jeho bolest, bolest, kterou mu způsobil on sám – to bylo to nejhorší, co mohl ve svém životě spatřit. „Je mi to tak líto, Billy…“

„T- Tomi… to přece… já myslel, že…“ nedokázal se soustředit na své myšlenky, před očima se mu zatmívalo, viděl jen jeho karamelové oči, tak smutné a plné omluv. Musel si dlaň přitisknout na hruď, jak bolestivě mu bilo srdce. Dech rázem popadal, jako by uběhl celou tu cestu z vesnice znovu. Odmlčel se, zmatený a zlomený, rty nechal pootevřené, ani na to, aby je zavřel, najednou neměl sílu. Přiložil si k roztřesený polštářkům druhou ruku, prsty se snažil otřít obrovské slzy, jež mu zastínily oči.

„Broučku, no tak, prosím, neplač. Jen to ne!“ Tomův hlas byl plný proseb. Tak moc mu nechtěl ublížit! „Já prostě nemůžu odjet. Otec… zemřel. Slíbil jsem mu, že se postarám o jeho kmen. Chápeš to? Můžu všem těm lidem ukázat, že nemusí žít ve strachu, že se nemusejí klanět k zemi, být trestáni za nic… Je to můj lid, Bille. Nemůžu odejít, rozhodně ne teď.“

„Já to chápu… nejsem pro tebe tak důležitý…“ Už se nedokázal na něj jen tak dívat. Tvář si skryl do rozklepaných dlaní.
„Ne! Ne, to si nemůžeš myslet! Jsi pro mě důležitější než kdokoli jiný. Ty a Asha, vy jste má rodina, chtěl bych s vámi být už napořád. Ale nejdříve to musím dát do pořádku tady, ano? Bille…“ Přistoupil k němu, pomalu, nejistě, plný strachu, že jeho náruč odmítne. Něžně si svou porcelánovou panenku přitiskl k hrudi, hladil ji po vlasech, plakal společně s ní. „Bille, já si vás najdu. Slibuju. Až udělám lidem tady život lepší, až za sebe najdu vyhovující náhradu, pak… si vás najdu!!“

„Ne, říkáš to jen proto, abych nebrečel. Abys neměl výčitky svědomí. Lžeš, sám moc dobře víš, že pokud mě teď necháš jít, už nikdy se neuvidíme. Dáváš mi planou naději, ale já tohle nechci, Tomi.“ Vrtěl hlavou, stále tvář schovanou v dlaních. Naplno se rozplakal, obejmul jej kolem pasu a nechal se utěšit houpavými pohyby a jeho něžnými dotyky na zádech.

„Billy, lásko… podívej se na mě… Podívej se mi do očí, hned,“ řekl pevně, odtáhl jej tak, aby se mu mohl zadívat do vlhkých očí. Zabořil se do nich svým pohledem, hluboko, s veškerou láskou, kterou v sobě našel. „Já ti slibuju, že si vás najdu! Slibuju to na svou lásku k tobě. Miluju tě, miluju tě tak strašně moc. Ani nevíš, jak to bolí, nechat tě jen tak jít. Ale ty to dokážeš, jsi silnější než kdokoli, koho znám. Miluju tě, ano?“
Plakal, přičemž mu oplácel hluboký pohled. Hledal v jeho očích alespoň ždibec lži. Nenašel nic, kromě pravého citu, lásky, kterou tak vášnivě hledal, po které tak moc toužil, kterou si tak přál, snil o ní. A teď ji konečně našel a měl ji hned opustit? To přeci nebylo fér!

„Taky tě miluju, Tomi. Ale nevím, jestli tě dokážu opustit.“ Prosil jej svým pohledem, ujišťoval jej, že to bez něj nezvládne, ale on zůstal neoblomný.

„Zvládneš, protože víš, že si vás najdu. Budu to opakovat tak dlouho, dokud tomu neuvěříš. Nikdy tě doopravdy neopustím. Budu tě mít ve svém srdci, přímo tady.“ Vzal jeho ruku do svých dlaní a přiložil ji na svou hruď. Jeho srdce bilo jako splašené. „Slyšíš to? Bije jen pro tebe a pro Ashu.“
Bill přikývl, hřbetem ruky si otřel oči, aby odstranil mlhavou clonu a viděl mu do očí.
„Najdeš si nás? Přísaháš?“
„Ano. Přísahám na hvězdy, přísahám na tebe, Bille, na Ashu, na Elizabeth. Přísahám na sebe. Najdu si vás, a pak už budeme navěky spolu. Jen my tři, lásko.“

autor: xoxo_Lady

betaread: J. :o)

7 thoughts on “Prayers to Stars 20.

  1. Bože….já brečim…..nedá se nebrečet…….to je tak moc smutné….Jsem tak ráda,že se znovu setkali…,že Bill doběhl a Ashou do bezpečí.Chápu Tomovo rozhodnutí…a věřim,že si je najde!!!

    Ale…ono to bude ještě pokračovat,ne? Myslim jako,že bude druhá řada.

  2. oh,mám vyražený dech už sem se ani neodvážila doufat že příjde další díl  miluju tuhle povídku je dokonalá kéž by byla druhá řada!!!!jaště přece musí přijít na to že jsou dvojčata! prrooosíím udělej druhou řadu! ♥ :3

  3. Děkuji moc za potěšující komentáře!:-) Druhou řadu plánuji, dokonce se už píše, jelikož je stále hodně věcí nedořešených a to důležité tajemství dvojčat neobjevené, jen jde psaní docela pomalu, takže si netroufám říct, kdy bude k zveřejnění. 🙂

    [4]: Broučku<3, jsem moc ráda, že jsi si našla čas na okomentování přestože už jsi měla možnost si přečíst povídku celou! Děkuji ti!:-*

  4. Tušila jsem, že dá Tommy pro tento okamžik "přednost" zodpovědnosti a cti, před láskou a slib umírajícímu otci dá…
    Alespoň, že si užil chvilku štěstí, sám řekl, že je pro ten okamžik šťastný.
    A jsem přesvědčena o tom, že Tommy PLANOU naději Billovi nedává, vždyť jde i o Ashu! Tommy sliby PLNÍ, vždy!
    Krásný, i když moc smutný díl…

    PS: Ladynko, vždy, když píšu jméno "Asha",stále se mi tam jaksi vkrádá písmenko "B"…, proč asi?? x)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics