Cejchovní znamení 11.

autor: Helie

Opuštěn v zapomnění

Anis dal na radu své přítelkyně a přenechal svoji práci na stavbě pyramidy pro mladého faraóna na někom jiném. Vrátil se zpět do paláce na několikatýdenní dovolenou. Ode dne, kdy se přinutil k návratu, nevyšel ze svého pokoje snad ze strachu, že by někde mimo svůj pokoj mohl narazit na Billa po boku jejich vladaře. Netroufal si ani přemýšlet nad tím, jak by asi reagoval, kdyby je spolu skutečně viděl.

Ten den, kdy poprvé vyšel ze svého pokoje, se rozhodl hledat útěchu v překrásných zahradách v bezprostřední blízkosti igdarského paláce. Vysoké stromy v přilehlém sadu poskytovaly konejšivý stín. Rozhodl se zavítat mezi jejich vrásčité kmeny a k nebi vztahující se větve komunikující tichým šelestem listí. Anis narážel na muže pečující o krásu sadu; zdravili ho, stejně tak i on je. Něco v jejich pohledu symbolizovalo otazníky – nevyřčené otázky na Anisovo konto.

Otrokáře znali v paláci všichni. Ten nebožák, který prohrál svoje srdce v lásce, zamiloval se do ženy, jež den před uzavřením jejich svazku spáchala sebevraždu. Všichni znali tu historku o tom, jak Anis slepě miloval, ale srdce ženy, kterou si vybral, patřilo jinému. Samozřejmě jistý podíl patřil i Anisovi, ale nic to neměnilo na tom, že byla ochotná spáchat pro toho druhého – pro Donovana – sebevraždu. Tradovalo se, že její srdce bylo příliš malé na to, aby v něm mohla nosit slib jednoho muže a lásku druhého. Utíkala před svými trably a radši si vzala život, než aby se zabývala jejich řešením. Anis se dlouho poté vzpamatovával ze smutku, který zahalil jeho osobu do svého temného oparu. Stejně tak sestra ženy, kterou miloval. Dívka tolik podobná, jako by jí z oka vypadala. Maya.


Anis nikdy neviděl ve své nejbližší přítelkyni její sestru. Dokonce ani v opilosti, do které mnohdy upadal po její smrti, nehledal útěchu v podobě jejího těla. Maya mu mohla poskytnout duševní klid, ale rozhodně ne tím, že by mu poskytla své tělo jako náhradu za svoji sestru. Sdílela hloubku jeho stesku, jako jediná ho dokázala pochopit a podpořit i přes svoji dávku smutku. V té době se mezi nimi vytvořilo nerozbitné pouto přátelství, které by jim kdekdo mohl závidět.

Anis slyšel muže za svými zády, jak si mezi sebou něco špitají. Odhadoval, že do řad služebnictva se rozneslo, kdo byl kdysi otrokářem toho černovlasého zázraku, který věrně doprovázel faraóna na každém kroku. Anis se otřásl jen při té představě. Nechtěl myslet na to, jak faraón vlastní jeho Billa. Byl tu, aby si odpočinul od toho, jak moc jej Billův stín pronásledoval na stavbě. Byl všude. Muži se při jídle nebavili o ničem jiném, stejně jako ženy štěbetaly o tom, jak pěkné tuniky nechává Amendetom pro svého mazlíčka šít. Ten pojem rezonoval Anisovi v uších, i když jej nikdo zrovna neskloňoval. Slýchal už tolikrát… z úst snad úplně každého. To označení si s Billem už všichni spojovali, tolik ho vystihovalo! A už jen z toho důvodu bylo Anisovi tolik proti srsti.

Bill byl poslední dobou snad nejskloňovanějším tématem vůbec. Všechny zajímalo, jak se vyvíjí vztah mezi dítětem s tak neobvyklým cejchem a faraónem, který podle všech nezasvěcených rozhodoval až příliš nerozvážně, když vzal mladého otroka pod svá ochranná křídla.

Otrokář si povzdechl a rukou promnul unavený obličej. Pohledem vyhledal nejbližší lavičku skrytou ve stínu jabloně. Jeho kroky zamířily přímo k ní a on už brzy usedal. Jeho tělo však svírala neustálá strnulost, svírala jeho útroby ve svých pařátech a nedovolovala mu zhluboka se nadechnout. Ten stav mu tolik připomínal dobu po smrti jeho jediné spřízněné duše. Vždycky si myslel, že právě ona je ta pravá. Ale pak mu ji Bohové vzali, nejspíš pro své vlastní potěšení. A pak když konečně našel někoho, kdo by mu ji mohl nahradit, přišel o něj úplně stejně, akorát s tou výjimkou, že mu ji vzal mladý faraón místo Bohů.

Zavřel oči a zaklonil hlavu. K uším mu doléhalo ševelení listí stromů a on mu naslouchal s tichou touhou porozumět jejich špitání. Možná se mu snažily radit, ale on neuměl v jejich radách číst. Možná na něj celý svět křičel řešení jeho zdánlivě bezvýchodné situace, ale on neslyšel. Připadal si hluchý, ztracený, zmatený… opuštěný v zapomnění.

Ševelení větru v korunách stromů se smísilo s tichým smíchem, který dolehl k Anisovým uším. Nechtělo se mu otevírat oči a vracet se zpět do krutosti světa, kde mají všichni právo na štěstí, pouze jemu se neustále ve velkých oklikách vyhýbá. Rozjařený smích však s každou další vteřinou sílil a nutil Anise proloupnout oči a vrátit se zpět do reality.

Jen neochotně dovolil víčkům vyjet nahoru a odhalit hloubku černavě hnědých duhovek. Stále oči mhouřil, jak se snažil bezbolestně přivyknout ostrému slunečnímu světlu pronikajícímu skrze klenbu z listí. U branky znázorňující přechod zahrad v sad viděl siluety dvou lidí, ale slunce jej oslepovalo natolik, že je nedokázal konkrétněji identifikovat. Až když zpozoroval temný stín v patách jedné z postav, prozřel. Cítil palčivou bolest v blízkosti středu hrudi s mírnou orientací k levé paži. Ta bolest se nesla krevním oběhem do celého těla a on dokázal pouze sedět a sledovat dvojici mladíků při jejich rozverných, snad až dětinských hrátkách.

Bill se zvučně smát. Jeho smích se nesl sadem jako hudba tolik pasující k symbolu hojnosti, jímž sad s ovocnými stromy bez diskuzí byl. Bill utíkal vpřed a jeho hlava se každou chvílí stočila dozadu, jak zas a znovu přeměřoval svůj náskok. S každým otočením mu zrůžověly tváře a zaleskly se oči, které padly na obnažený hrudník jen o pár let staršího muže. Obrátil se zase zpět ke směru svojí cesty a jen tak tak se vyhnul jabloni, která mu zničehonic stanula v cestě. Vítr čechral jeho vlasy, které za ním poletovaly stejně jako lehoulinká látka bílé tuniky se zlatým vyšíváním kolem krku. Jeho tělo zaplavoval pocit, který poznal až ve dnech svého pobytu ve Slunečním paláci. Svoboda. Tolik ji miloval. Zvykal si na ni velice pomalu, o to opojnější pak jeho pocity z ní byly. Připadal si lehoučký, jako by jeho tělo dostalo svolení tančit spolu s větrem.

Tolik se ponořil do svých myšlenek, že se zapomněl otočit, aby zkontroloval svoji vzdálenost od mladého vladaře. Vypískl, když mu těžké jemně opálené ruce dopadly kolem pasu a přitáhly si jeho tělo v objetí, do kterého se Bill s radostí ponořil. Jeho tváře se zapýřily, když se dotkl dlaněmi rozpálené kůže na Tomově hrudníku. Rozhodně se toho momentu však nechtěl vzdát a bál se, že by si Amendetom mohl všimnout jeho rostoucích rozpaků. Zabořil tvář do jeho ramene a vdechoval charakteristickou vůni, na které se s každým dnem stával závislejším. Připadalo mu v pořádku, jak se jeho vztah s Tomem vyvíjí. Jedině s ním se cítil přirozeně, i když tu byl stále onen všudypřítomný černý stín, který mu v pěkné tvářičce tvořil hyzdící vrásky.
Tím stínem byla uhelně černá lvice, která na něj upírala své zlatavé, až přehnaně moudré oči. Vždy, když se na Billa dívala, měl pocit, že propaluje jeho kůži a vidí mu až do hloubky duše – dokonce i na místa, o kterých on sám neměl nejmenší ponětí. Nikdy se v její přítomnosti necítil plně uvolněný. Už od prvního dne, kdy se setkali, mezi nimi vládla napjatá atmosféra. Ignorovali se pouze kvůli Tomovi. Kdyby mezi nimi nestál Tom, Bill by se v noci ukládal do postele se strachem, že už se neprobudí.

Teď však stál uvězněný v náručí mladého vladaře a problémy odpluly stranou stejně jako všechno ostatní. Bill si užíval každé chvíle, kterou mu faraón věnoval, ale tížil ho fakt, že těch chvil stále ubývalo. Ze začátku nebyla jediná minuta, kdy by Amendetom nebyl poblíž. Teď se však Billovi ztrácel a nacházel si pro něj jen několik minut denně. Bill trávil hodně času v archivu a v chrámu, ale ani to mu nemohlo přinést útěchu. Poznával, jak moc se stal na Tomově přítomnosti závislý. Vážil si jí už jen kvůli tomu, že do jejich malé bublinky, kterou si spolu vytvořili, nepronikaly urážky a posměch. Na Billa si v paláci stále ještě nikdo nezvykl. Ženy ho urážely, protože záviděly jeho postavení po boku faraóna, muži se mu posmívali kvůli jeho křehkému nevinnému vzhledu. Dokonce už ani kněz se na něj nedíval tak jako dřív. Bill si občas připadal naprosto ztracený, ale na všechny problémy zapomínal, když ho Tom vtáhl do své náruče, když si pro něj vytěžil alespoň pár minut svého času.

Bill mu věřil. Dokonce by se dalo říct, že ještě nikomu nevěřil tolik jako jemu. Kdyby musel, svěřil by mu svůj život do dlaní s vědomím, že o něj bude dobře postaráno. Bohužel, Tom si jeho víry nedokázal vážit. Každým okamžikem se mu stále více odcizoval, ztráceli to krásné pouto, které se mezi nimi vytvořilo při prvním polibku. Bill to nenáviděl. Nenáviděl chvíle, kdy viděl Toma obklopeného poddanými, jak přechází z místnosti do místnosti, aby vyřizoval povinnosti vladaře. Když byl Bill sám, vzpomínal na začátky, na své první chvíle v paláci, kdy s ním byl Tom na každém kroku. Tehdy o jeho přítomnost nestál, jeho ostych musel působit na faraóna snad až jako urážka. Teď proklínal sám sebe a rád by vrátil všechen čas zpátky, začal by znovu a nikdy by nenechal Toma tolik se mu duševně vzdálit.

Cítil slzy v očích, které si pomalu nacházely cestičku ven a brázdily jeho mírně opálené tváře. Jeho tělo se otřáslo pod náporem vzlyku a on zabořil obličej víc do Tomova krku.

„Ty pláčeš?“ Cítil ruku, která si našla cestu k jeho vlasům a něžným, uklidňujícím způsobem se jimi probírala. To ho donutilo vzlykat ještě víc. Jen stál, plakal a nechával se objímat. Slyšel tichá slova, jimiž se ho Tom snažil utišit, ale nedokázal na ně odpovídat. I když stál zavěšený na jeho těle, připadal si od něj na míle daleko. Dost dobře nechápal bolest, která mu tepala v hrudi a nesla se mu do celého těla. Nikdy podobnou bolest nezažil… byla stokrát horší než rány Anisova biče. Nepálila na kůži, nýbrž ho svírala zevnitř svojí krutou ledovou necitelností.

Anis celý výjev sledoval se zatajeným dechem. Nechápal, kde nastala změna, proč se Bill najednou rozplakal. Nechápal nic. Jeho srdce ale rozhodlo za něj. Slyšel mnohé zvěsti o tom, jak moc musí být Bill pod ochrannými křídly Amendetoma šťastný, opak se však zdál pravdou. Rozhodl se. Pokud Billa tíží tohle divadlo, on se o něj postará. Věděl, že to dokáže lépe než faraón, který pořádně neznal krutost života, před kterou chtěl Anis Billa ochránit.

Jeho tělo se odhodlaně vymrštilo z lavičky. Vydal se zpátky do paláce, nezpozorován. Alespoň to si myslel. Celou dobu ho totiž pozorovaly moudré oči půlnočně černé lvice, která se krmila smutkem černovlasého chlapce, stejně jako bolestí otrokáře a bezradností mladého faraóna.

autor: Helie

betartead: J. :o)

9 thoughts on “Cejchovní znamení 11.

  1. Oh my gad…miluju tuhle povídku vždycky jí čtu úplně se zatajeným dechem.♥ strašně mě zjímá co bude dál…Anis by mohl chtít Billa unést jéééj(pardon už zase magořím)..nicméně doufám že tu bude další díl brzo nebo zhebnu…strašně se těším na pokráčko!!!♥♥♥♪♫♪♫♪♥♥♥

  2. Som  zvedavý či Anis niečo vymyslí.Príde mi odporné, že Billa vnímaju iba ako dáke zvieratko.

  3. No…tak to potěš…co se to s Tomem děje,že se takhle od sebe vzdalujou???! Bože to ne :(!Billa je mi líto..on jeho přítomnost potřebuje…zvykl si na ní..a teď koukat na to,jak jí má čím dál tim míň…,že to prostě neni to,co to bývalo..to je divný..:(..a ke všemu,že ho to uvnitř bolí…o ou…..Bill si na něj opravdu zvyknul…jakože fakt zvyknul a potřebuje ho….to už něco znamená….♥…….Bože co se to s tim Tomem děje.
    Anise mi je líto….to s tou jeho první láskou..to je síla :/….to je fakt síla :/..nejhorší je,že se mu to teď stalo po druhý.
    Píšeš opravdu nádherně a já tenhle příběh naprosto zbožňuji<3
    Jsem zvědavá,co má Anis v plánu!

  4. Ale ne, něco je špatně, copak se to s Tomem děje? Je to nějaký divný.
    Billa je mi líto, že ho takhle všichni ponižují, pomlouvají a Tom s tím nic neudělá. To jecelkem na pytel.
    Každopádně díl byl skvělý, naprosto úžasný. Moc pěkně napsaný.

  5. Nejdříve musím pochválit, jak krásně byl dnešní díl napsaný.
    Nádherně jsi vylíčila Billovu samotu, stesk a strach, že se NĚCO děje. A stejně tak krásně se ti povedlo popsat i Anisovy pocity, bolest hlodající v jeho srdci a beznaděj, kterou cítí, i marnou lásku, která ho sužuje.
    A do toho všeho se ti ještě podařilo nenápadně dostat zvláštní, tajemnou atmosféru něčeho zlověstného…
    Čím dál více se mi zdá, že nic není tak, jak vypadá. Nejdříve jsem si myslela, že La-ila je něco jako Tomovo druhé já a jeho ochránkyně, ale teď mám spíše pocit, že je s ním, aby mu škodila a taky všem ostatním, co jsou mu blízko. Pořád se zamýšlím nad poslední větou….
    Proč nemá La-ila ráda Billa?
    Proč je spokojená, když jsou lidé kolem ní nešťastní?
    A proč se krmí smutkem, bolestí a bezradností?
    Ani na jednu otázku zatím neznám odpověď, ale moc se těším, až se tady postupně budou objevovat. Pokud ovšem nějaké jsou a jestli u mě jen nezapůsobila moje bujná fantazie 🙂
    Každopádně krásný díl ♥

  6. Z poslední věty to vypadá, jako by byla La-ila nějaký cizopasník pasoucí se na lidském neštěstí… ovšem těžké říct, vždyť doteď byla pro Toma jako kus jeho duše… ovšem pořád mi vrtá hlavou ten první díl, kdy La-ile bylo cosi nalito do chřánu. K čemu to bylo a co to bylo? Jak ji to ovlivnilo? Mám tolik otázek, ale neumím si na ně odpovědět. No co… snad se je postupně všechny dozvím

  7. Už ani nedokážu říct, co ve mně tahle povídka vždycky zanechává. Nebo vlastně jo – totální bordel 😀

    Přijde mi, že s každým dílem se stupňuje tento naprosto jedinečný příběh a tvá neskonale úžasná schopnost to skvostně napsat.

    Stávám se závislejší a vděčnější za každou větu a jsem zvědavá na všechny otázky, které tenhle díl položil.
    A vím, že při každém rozřešení mi spadne čelist ještě níž, ale touhy po poznání bude víc.
    Takže jsem více než nedočkavá na další díly 🙂

  8. Já vůbec nevím, co mám komu odpovědět, takže jen děkuji za vaši chválu 😀 Jsem ráda, že ve vás postupný vývoj příběhu vyvolává tolik otázek, protože myslím, že zamýšlet se nad touhle povídkou je potřeba. Nemusíte se bát, odpovědi na všechny otázky přijdou, ale musíte si na ně ještě nějakou dobu počkat. A myslím, že až si pospojujete všechny indície a odpovědi na vaše otázky, tak vás výsledek nejspíš hodně překvapí, stejně jako některé z odpovědí 😀 Doufám, že alespoň tohle stačí, protože kdybych se snažila odpovědět na otázky, které jsou stejně nejspíš položené pouze řečnicky, tak vám tady rovnou vykecám celý děj 😀 Já když se jednou rozjedu, tak mě nic nezastaví 😀 A proč se o ten moment překvapení připravovat už teď, když do něj chybí ještě minimálně 12 dílů? 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics