Sell Your Soul 31.

autor: Raiju


Poslední vteřiny

Šatna byla cítit dětským pudrem, což jen zvětšovalo nevolnost z kombinace odlakovače a laku na vlasy. Světla nad zrcadlem před ním způsobovala v místnosti horko, a společně se zářivkami nahoře tu dělaly tak jasné světlo, že přemýšlel o tom, jestli si nevzít sluneční brýle. Nově nalakované nehty bubnovaly o kryt telefonu, zatímco se zpěvák díval na novinky na Twitteru a drby, které za ty dny zmeškal. Teď když byl Bill pryč, ten malý přístroj vyplňoval místo prázdnoty.

Okolo něj chodilo několik vizážistů se svým náčiním, muž vzadu místnosti se prohraboval oblečením na ramínkách a připravoval je, aby se pak Adam mohl jen převlíknout a jít rovnou před foťák.

Jedna schránka za druhou byly přeplněny otázkami o něm a Billovi, o obvinění z občas vtipných drbů, kterým se sám musel smát – například, že spolu uprchli a vzali se v jedné kapli ve Vegas. I když to byla hezká myšlenka, nebyla to zrovna ta nejlepší, z drbů, které už slyšel. I když to bylo sarkastické, lidé to začínali brát vážně, musel se tomu smát tolik, že se mu chtělo brečet. Veřejnost a média občas byli tak směšní, když nedostali to, co chtěli.

„Třicet minut.“ Řekl muž, který vešel do místnosti s papíry v ruce, přešel rovnou k čekajícímu zpěvákovi. „Jen bych si s vámi nejdřív chtěl projet program, i když jsem si jistý, že už to znáte.“

Adam si dal telefon do kapsy bundy a otočil se k němu, připravil se na nudnou přednášku. Musel přemýšlet: procházel Bill tím samým?
„Až přijdete na podium, pozdravíte je, bla bla bla, nějaké povídání, odpovíte na pár otázek o albu, například o inspiraci, jak vás ty věci napadly. Ale varuji vás předem, že se vás bude ptát na otázky, na které chce znát odpovědi snad půlka světa.“
Adam se sám pro sebe usmál a zavrtěl hlavou, zatímco ho poslouchal – oh, jak to asi všechno udrží v tajnosti. Ta ženská bude něco.
„Po rozhovoru bude reklama a pak budete vystupovat. Pak ještě v backstage poskytnete nějaké rozhovory pro noviny a jste volný.“
„Chápu, chápu.“ Usmál se zpěvák a přikývl, zpola ho ignoroval. „Nedělejte si starosti.“

***

Nervózní hnědé oči se podívaly na nástěnné hodiny a pak rovnou na ostatní v místnosti. Gustav měl oči zavřené a opíral se o opěradlo křesla, kýval hlavou do nějakého rytmu ve své mysli a prsty si bubnoval na nohy, byl připravený začít bubnovat na bicí a činely před masivním publikem. Tom a Georg pochodovali po pokoji, aniž by se na sebe nějak soustředili. Tom začal houpat rukama, promačkával si kloubky a protahoval se. Bill seděl u dveří na židli, byl nervózní a nadšený, chvěl se a snažil se ujistit, že všechno bude v pořádku. Pohledem zamířil ke svým rukám, nepřítomně si hrál s prstýnky, hrál si s nově nalakovanými nehty.

Venku za dveřmi šatny a dolů chodbou bylo slyšet, jak vyhlašují poslední cenu ‚Nejlepší živé vystoupení‘, cena na kterou letos nominovaní nebyli. Hlas toho, který to ohlašoval, byl mužský, hluboký, hladký a povědomý, hlas, který se hodněkrát připojil k dvojčatům u baru a popíjel sodovku. Zatímco byla dvojčata opilá, on a jeho přátelé si k nim přisedli a smáli se s nimi. Už zbývalo jen pár minut do vystoupení, zpěvák se zvedl a přešel po šatně k zavřeným dveřím do koupelny.
„Nemůžeš počkat, až bude po show?“
Otočil se, když položil ruku na kliku, zachytil bratrův pohled. „Bude to jen vteřinka.“

Když zmizel v koupelně, nevěděl, co jeho bratr tou otázkou myslel, nevěděl, že ho chtěl bratr rozptýlit, zastavit ho od toho, co chtěl udělat, protože nevěděl, z čeho ho Adam obvinil. Nevěděl, že to Tom čekal. Starší z bratrů dál chodil, sledoval dveře, za kterými Bill zmizel.

Teď ho přemohly nervy. Natáhl ruku za sebe a zamknul, co nejtišeji to šlo, přešel k pultu v koupelně a přejel po něm prsty. Povrch musel být co nejčistší, jestli chtěl, aby to probíhalo správně. Když byla jeho skupina tak blízko a neměl nic, čím by dělal rámus, začal se cítit paranoidně. Podíval se na zamčené dveře, zalovil v hluboké kapse své bundy a vytáhl odpověď na všechny svoje problémy. Znovu se podíval na dveře, měl pocit, jako by ho sledovali, čekali a poslouchali, jak to dělá.

Zpěvák zvedl hlavu, aby se podíval do zrcadla, do bídných, bojácných očí, které se na něj dívaly zpátky. Prosily ho, aby to dal pryč, aby odešel z koupelny a vystupoval stejně tak jako před lety, než do jeho života přišla tahle strašlivá hmota a ukázala mu, jak o hodně lehčí všechno může být. Mohlo ho to udělat vším, co lidé chtěli na podiu vidět: energetickým, šťastným a svádivým, volným – s těmito efekty, proč by chtěl přestat? Proč by někdo chtěl na podiu nervózního a roztěkaného, třesoucího se, když drží mikrofon, nebo koktajícího člověka, když mluvil, protože byl tak na pokraji? O tomhle přemýšlel, když se opřel o pult a podíval se na pytlíček ve své dlani.

Řekni mi, že neděláš nic, co by ti ublížilo.

Trochu zvedl své temné řasy a podíval se na kreditní kartu mezi svými prsty, pak znovu na svůj odraz, přemýšlel o tom, měl pochybnosti a uvažoval, jestli je to on nebo droga, kdo je tak na pokraji a tak paranoidní. Možná by to teď neměl dělat… možná by měl zkusit zpívat jako před lety: naprosto čistý, co se má stát, se stane.

Ne. Tohle bylo velké vystoupení, aréna byla naplněna fanoušky, německými celebritami, německými a mezinárodními muzikanty… nemohl předvést průměrné vystoupení. Chtěl, aby si ho pamatovali. Skupina potřebovala dobrou publicitu, potřeboval tak moc dobré hodnocení, aby se dostali znovu na vrchol. Samozřejmě, tohle vystoupení nebude mít epický déšť, který by na ně padal jako dříve, ale bude to umělecké vystoupení.

„B-“ Tom se zastavil, rozhodl se, že nic neřekne, když se přiblížil ke koupelně. Zastavil se před ní, opatrně poslouchal. Nechtěl slyšet to, co část něho věděla, že se stane. Adam byl lhář, ne herec, Bill by nikdy nic takového neudělal. Hulení? Jasně. Alkohol? Naprosto. Bill nikdy neodmítl drink, ani když už dál nezvládal. Ale nikdy by neudělal něco tak bezohledného, jako zahrávat si s drogou, která by ho potenciálně mohla zabít, a už vůbec by o tom nebyl zticha, neměl by to v tajnosti, Tomovi by to řekl. Nebyla možná.

Jen jednu lajnu, jen jednu.

S hlubokým a dlouhým nadechnutím Bill cítil, jak se jeho tělo naplnilo energií. Hubené prsty našly okraj pultu a držely se ho, opřel se, zatímco se ho droga zmocňovala, když se místnost začala točit a natahovat. Polknul, zamrkal a snažil se soustředit na svůj odraz, jeho pohled se zamlžil, a pak se stal neuvěřitelně ostrým. Srdce mu bilo silněji, jeho tělo se cítilo tepleji, v tu chvíli si připadal naprosto neporazitelný a připravený na cokoliv. Ta náhlá euforie byla ohromující, adrenalin se v něm kupil, cítil se, jako by mohl v půli přelomit tu největší a nejtlustší knihu nebo uběhnout nejdelší marathón. Cítil se tak… živý! Jak mohla být droga špatná věc, když mu po ní bylo tak zatraceně dobře?

Hnědé oči se dívaly a dveře koupelny v naprostém neuvěření, myslel si, že za nimi bude větší rámus nebo něco. Přeci to právě neslyšel. Neslyšel. Podél svých boků semkl prsty a zaťal pěsti, ztuhla mu čelist a rty se semkly do linie. Na povrchu vypadal skoro v pořádku, ale uvnitř…

***

„Tak co si tvůj přítel myslel o show?“ opřel se kytarista o stolek s líčidly před zrcadlem, podíval se na telefon v Adamových rukou.

„Miloval to. Příště chce zůstat až do konce. Hráli jste opravdu skvěle, děkuji vám.“
Muž si zafoukal na nehty a otřel si je o triko. „Jako každý den.“ Pozoroval zpěvákovy prsty na klávesnici. „Víš… nevypadal špatně.“
Modré oči se k němu stočily. „Nesnaž se ho balit. Můj.“ Zasmál se hravě. „Není překrásný? Je to nefér.“
„Vypadáte spolu dobře. Chci říct, ne že byste si nebyli podobní, ale… já nevím.“ Podíval se přes místnost, jeho zrak se zastavil na oblečení. „Viděl jsem fotky… vypadáš s ním šťastný.“
„Jsem.“ Znovu se podíval na telefon. „Opravdu jsem.“
„…Tak… Myslíš si, že je to ten, na kterého si tak dlouho čekal?“

***

Potlesk a křik byl tak hlasitý, tak přemáhající, že podlaha pod nohama jim začala vibrovat. Členové skupiny se na sebe vzájemně podívali, byli nervózní, poslední minuta na to, aby se ujistili, že je všechno tak, jak má být. Upravili si svá sluchátka a oblečení, všechno jen aby se zaměstnali.

Tom se otočil na svého bratra, bylo šero, přemýšlel, jestli ví o tom, že ho slyšel, přemýšlel, co jím teď prochází a jak tam bude jeho dvojče vedle něj stát a chovat se tak klidně a přirozeně. Jak na něj droga působila? Co to dělalo s jeho myslí? Co to dělalo s jeho tělem? Až pak si uvědomil, jak tichá a nevystopovatelná ta droga v Billovi byla – kdyby neslyšel, co dělal, nikdy by o tom nevěděl. Ale jeden fakt zůstával: ten Bill stojící vedle něj… nebyl Bill. Nebyl to jeho bratr.

Starší z dvojčat obrátil pozornost k dalším dvěma členům skupiny. Georg si prohrabával vlasy, Gustav zhluboka dýchal, vůbec nevěděli, co jejich zpěvák udělal. Kdyby to věděli, pak by se takhle nechovali. Pozorovali by ho, obviňovali, vyptávali by se ho, nejspíš by se ptali na to samé, co Tom, na co nemohl najít odpověď. Proč?

Čtyři mladíci a jejich bodyguardi stáli v místnosti za pódiem, dívali se na letmo osvětlené schody na podium. Ten samý hluboký a jemný hlas, který ohlásil poslední cenu, byl zase u mikrofonu, uklidňoval publikum, aby mohl ohlásit skupinu.

Bill vydechl, zamračil se, když se podíval na podlahu. Zamžoural a podrbal se na levém rameni, kde se mu stahovaly svaly. Začalo to jako křeč, ale pomalu to přecházelo ve štípavou bolest.
Starší dvojče se mu naklonilo k uchu. „Jsi v pohodě?“
„Jo, bolí mě hrudník, nic víc. To jsou nervy.“ Bill ho ujistil úsměvem a dal ruku dolů, aby nedělal bratrovi starosti, teď se bolest přesouvala dolů i do jeho ruky. Hrudník se mu trochu stahoval, ale bylo to normální, když byl takhle nervózní.

Tom vydechl a jemně natáhl ruku.

„Klid, klid!“ publikum se začalo uklidňovat, když rapper na podiu udělal rukou uklidňující pohyb, aby je utišil. Chtěl skoro ticho. „Představující svůj nejnovější singl, skupina, kterou většina holek miluje…“ aréna začala vysoce pištět, barevné cedule a papíry se vznesly do vzduchu, fotoaparáty a telefony se zvedly.
„Jděte!“ ochranka nad schody je pobídla.
„Tokio! Ho-tel!“
Zrovna když se jeho prsty měly otřít o Billovy, zpěvák se otočil a vyšel schody nahoru na masivní podium. Neměl šanci chytit ho za ruku, říct mu, že všechno bude v pořádku. Neměl šanci ujistit Billa, že je ten nejlepší zpěvák na světě, a že ať se stane cokoliv, na konci show bude i tak ten nejlepší zpěvák na světě.

Podlaha podia byla černá, leskla se jako zrcadlo. Okolo nich blikala modrá a bílá světla, vytvářela scénu, která je skoro uklidňovala. Skupina pod světly zářila, rozešli se na svá místa. Gustav měl malé schůdky ke svým nablýskaným bubnům. Před ním, Georg a Tom uchopili své černé nástroje. Zatímco si Tom stoupl za mikrofon, Georgovy prsty se usídlily na prvních klávesách velkého elektrického klavíru, začaly první tóny písně a Bill se natáhl pro mikrofon, který stál uprostřed, a jeho prsty se ho jemně chytly.

Nejmladší zavřel oči a cítil, jak mu srdce bije silněji, rychleji. Normální reakce, když se na něj dívaly tisíce očí. Zhluboka se nadechl, čekal, až dostane znamení.

„It’s raining today…
The blinds are shut, it’s always the same…
I tried all the games that they play, but they made me insane…“

Začal se ve slovech ztrácet, v tichém davu okolo nich všichni poslouchali.

„Life on TV: It’s random, it means nothing to me…

I’m writing down what I cannot see…
wanna wake up in a dream.“

Ostatní tři se přidali u svých vlastních mikrofonů, míchali hlasy s Billovým, dělali ho silnějším.

„Whoa, Whoa…“

Začaly okolo nich vyrůstat plameny a světla blikala, na kraji podia a mezi členy skupiny, nebylo to moc, ale efekt to mělo.

„They’re telling me it’s beautiful…
I believe them but will I ever know…
the world behind my wall…?“

***

Jak se bledě modré oči znovu zvedly od mobilu, Adam se usmál. „Řekl bys, že jsem šílený, kdybych řekl ‚možná‘?“

Kytarista dal ruku od brady s nevěřícným výrazem dolů. „Takže… vážně to s tím klukem myslíš vážně? Po týdnu to s ním myslíš vážně?“
Adam se trochu víc opřel o židli. „Ani o tom nemusím přemýšlet. Prostě je tu… něco. Něco, co když se podívám do jeho očí, když tam se mnou leží a jsme sami… to něco tam je…“ začal se sám sobě smát a zavrtěl hlavou, „to něco, co jsem hledal. Je to jiné. On je jiný.“
„Ty malý zamilovaný blázne.“

Malý, otylý muž přišel do místnosti. „Deset minut do vystoupení, Adame.“ Jak se objevil, tak také zmizel.

„Asi radši půjdu…“ povzdychl si Adam, zvedl se a prohlídl se v zrcadle. „Uvidíme se, než bude vystoupení?“
„Uklidni se, kámo. Jen ať tě nedostane.“
„Nedám se.“ Zpěvák se zasmál a vyšel ze šatny. Šel rovnou uličkou, přešel kolem zavřených dveří s nápisem EXIT. Zahlédl stejného muže jako před chvílí, jak chodí kolem podia, mává na lidi a volá příkazy, zřejmě to byl režisér nebo producent, hádal Adam. Chtěl zůstat z cesty, opřel se o zeď blízko vchodu, vyndal znovu svůj telefon, chtěl se nějak zabavit, než bude čas jít na vystoupení. Mimo to, drby o něm a Billovi na twitteru ho opravdu bavily.

***

„I’m ready to fall…

I’m ready to crawl…
on my knees to know it all. I’m ready to heal…
I’m ready to feel…“

Okolo nich na pódiu byla jasná světla, bílá a modrá, která se míchala se žlutou a oranžovou a kolem nich oheň. To podium samo o sobě osvětlovalo celou arénu, Billův hlas zpíval ve vysokém tónu.

„Take me there…!“

Jeho nejvyšší tóny se odrážely od každé zdi, jeho hlas se mísil v harmonii hlasů skupiny kolem něj.

„Whoa, whoa…
Take me there…“

Jeho srdce tlouklo.

„Whoa, whoa…
Take me there…“

Hlas se mu zlomil, když se jeho hrudník stáhl a najednou začal bolet, byla to naprosto neuvěřitelná bolest.

„Whoa, whoa…“
„They’re telling me it’s beautiful…!
I believe them but will I ever know…
the world behind my wall…?“

Dal ruce dolů, když se světla ztlumila, když plameny zmizely, když se stíny uzavíraly a publikum vybuchlo v křik a potlesk. Ti, kteří seděli, si stoupali a tleskali a radovali se, blesky z fotoaparátů zrychlily a osvětlovaly temnotu.
Bill vydechl do mikrofonu, co stál před ním, nic z toho neslyšel. Jediný zvuk, který slyšel, byl zvuk jeho vlastního bijícího srdce, které silně tlouklo, rychleji než kdykoliv předtím. Publikum před ním se hýbalo ve zpomaleném pohybu, rozmazanost, jako by to byly hodiny nebo jen mrknutí oka. Necítil nic než neuvěřitelnou bolest, tu nejhorší bolest, kterou kdy v hrudníku cítil, i v ruce a krku, probíhala jeho páteří. Zrovna když chtěl otevřít pusu a vykřičet to ze sebe, pokusil se otočit doprava k Tomovi, jen z instinktu. Ale než z jeho rtů stihl vypadnout jakýkoliv zvuk, podlaha mu zmizela pod nohama. Jeho tělo spadlo dolů, reproduktory díky tomu zapištěly a zvuk se rozlehl arénou, když jeho záda narazila na malou krabičku připevněnou ke kalhotám, plastové a kovové elektronické součástky uvnitř ní se rozbily, a Bill se nepohnul, aby se zvedl.

„BILLE!“

autor: Raiju

překlad: LilKatie
betaread: J. :o)

7 thoughts on “Sell Your Soul 31.

  1. "Řekni mi, že neděláš nic, co by ti ublížilo."
    Stalo se to, co přijít muselo, protože tohle bylo nevyhnutelné…
    Tom se dnes na svého bratra poprvé podíval jinak, než přes růžové brýle, poprvé si uvědomil, že Bill není dokonalý. Bohužel, jeho prohlédnutí přišlo příliš pozdě…
    Kdyby tenkrát Adamovi uvěřil, nemuselo se to stát, ale na kdyby se v životě nehraje a na Toma teď udeřila krutá skutečnost. Už je zbytečné obviňovat se z toho, co neudělal předtím, teď musí myslet na to, co dělat teď a jak Billovi co nejvíce pomoct…
    Dneska to byl zlomový díl a na ten příští budu čekat s obavami, protože je jasné, že nás nečeká žádná procházka růžovou zahradou.

  2. ne ne ne ne..já tohle už nevzdlánu :((( mě to zabíjí jak se Bill ničí :(((

    Tom mu měl věřit..měl poslouchat… a teď na to Bill doplati..doplatí na to všichni…

  3. jejda mam o nej strach chudacka malyho:( jen doufam ze bude v poradku hlavne doufam e se o nej tom postara a nespusti ho uz z oci aby si dal ublizoval…krasa povidka miluju ji:D

  4. Přesně tak, stalo se to, co muselo přijít. Jak jinak by si Tom i Bill uvědomili vážnost situace? Tom prozřel, no, dal si na čas… Adam se zblázní 🙁 Ale jak se říká, všechno zlé je nakonec k něčemu dobré 🙂
    Skvělý díl, musela jsem si k tomu pustit WBMW, to je srdcovka ♥, a samozřejmě úžasný překlad, jste šikulky, holky 🙂

  5. je fakt smutný, že to takhle dopadlo, ale všichni jsme věděli do jakýho průseru směřuje 🙁 ale tak snad se mu nic nestane a dostane se z toho..já pevně věřím že to s adamem dají do pořádku 🙂 zároveň je mi líto toma, kt. nechtěl nejspíš vidět už předtím co je s billem…ale nejvíc lituju billa, když vím co  ho k tomu dohnalo :/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics