Julie 20.

autor: B-kay

Tomovi se v to ráno vůbec nechtělo vracet domů.
Když se nad tím zamyslel, uvědomil si, že se nevrací domů. Právě naopak. Svůj domov právě opouštěl. Loučení s Billem mu přišlo nekonečné. Dokázal by stát mezi dveřmi, objímat jej a líbat klidně i celé hodiny. Dnes však nemohl.

Byl totiž pátek.

Den oslavy Billových narozenin a právě jeho narozeniny byly důvodem, pro který se rozhodl raději odejít co nejdříve. Nebyl si jistý, jak dlouho by se dokázal vpíjet do těch andělských očí a nezulíbat jej přitom s veselým popřáním všeho nejlepšího. I když nerad, musel odmítnout i nabídku společné snídaně a při pohledu do jeho smutných očí si slíbil, že mu to později všechno vynahradí.

Nyní stál přede dveřmi Andreasova bytu a opravdu se bál otevřít dveře a vejít dovnitř. Nečekal žádné vřelé přivítání. Když odcházel, jeho nejlepší přítel sotva stál na nohou, takže mohl jenom hádat, zdali se nacházel na záchodě, někde na podlaze, nebo v nejlepším případě na gauči, v oklopení opilých holek.

Pousmál se při představě, jak hrdě by se zřejmě hned po probuzení cítil. Pobaveně zavrtěl hlavou, opatrně zatočil klíčem a vzápětí překvapeně sklonil hlavu a vzal vyzvánějící mobil do dlaní.

Byl si téměř jistý, že je to Bill.
I on celou cestu bojoval s touhou zavolat mu a plaše se přiznat, že bez něj nedokáže vydržet už ani deset minut a že mu moc chybí. Vůbec se neobtěžoval pohlédnout na jméno volajícího. Jistě, jednal hloupě, ale nemohl si pomoct. Přišlo mu to jako zbytečné plýtvání času, zejména ve chvíli, kdy on tak naléhavě potřeboval slyšet jeho hlas a sladký smích.

„Chybíš mi,“ okamžitě přijal hovor a zoufale zasténal. Hlavou se opřel o dveře, kousajíc se do rtu, naslouchal ozvěně dýchání druhé osoby.
„Jak jsi věděl, že jsem to já?“ Bill se na druhé straně hovoru sladce zaculil, jeho srdce začalo tlouct o poznání rychleji, na zápěstí spatřil stopy husí kůže.
„Cítil jsem to.“ Billův žaludek udělal několik prudkých kotrmelců. Zřejmě si nikdy nezvykne na to, co s jeho tělem prováděl Tomův hlas. I když jej neviděl, byl si jistý, že se usmívá a zastesklo se mu po jeho objetí. Trvalo několik vteřin, než opět promluvil.
„Vlastně jsem ti chtěl říct, že můžeš litovat, že jsi nezůstal. Babička udělala skvělé borůvkové lívance.“

A nejenom to. Mám narozeniny a chci, abys byl se mnou.

Zrovna ve chvíli, kdy se mu s tím chtěl svěřit, jej Tom předběhl.

„Raději mi to neříkej. Mám takový hlad, že bych-,“tentokrát byl on přerušen Billovým smutným povzdechem.
„Tak proč jsi odešel?“
Úplně jej viděl, jak sklání hlavu, tiskne rty k sobě a očekává jenom tu nejhorší odpověď. Ale viděl také i sebe, jak k němu pomalu přistupuje, bere do dlaní jeho tvář a omlouvá se mu dlouhými polibky. Dal by cokoliv za to, aby mohl být s ním, ale pokud by neodešel, jistě by zkazil překvapení, které pro něj Silvie s Filipem připravovali, protože by mu nemohl lhát. Kromě toho musel ještě zařídit své vlastní překvapení.

„Pokud nechceš, nemusíme být spolu každý den, ale dnes… dnes,“ věnoval sklíčený pohled směrem k postýlce, odkud na něj zvědavě hleděla Julie s plyšákem v náručí. Netušil, jak by mu to měl říct. Byl si jistý, že kdyby se přiznal, že má narozeniny, Tom by se zhrozil nad tím, že pro něj ještě nemá žádný dárek, a to rozhodně nechtěl. Nepotřeboval dárky. Úplně by mu stačila jeho blízkost. Po ničem jiném netoužil.

„Ne, ne, ne, Bille, ty jsi mě špatně pochopil,“ nerozuměl tomu, proč si tak málo věřil. Byl jeho andělem. Andělem, který si pořád myslel, že jejich setkání zničilo Tomovu slibnou budoucnost. A přitom on byl jeho budoucností. Jenom on a malá Julie.

„Věř mi, že si nic nepřeji víc než to, abychom byli pořád spolu.“
„Takže přijdeš?“
„Pokud mi odložíš z těch skvělých lívanců.“
„Rozmyslím si to,“ slyšet Billovo veselé chichotání, bylo pro Toma hotovým zázrakem.
Bylo až šílené, jak moc jej ten kluk pobláznil. Miloval jej celým svým srdcem, kdyby mohl, dal by mu své nohy a s úsměvem na tváři by sledoval, jak opět tančí. Vrátil by mu jeho maminku. Poskládal by jeho svět z těch drobných úlomků opět dohromady a žil by z jeho štěstí.

Jak krásná představa.

Stačilo rychlé rozloučení, vrácení mobilu zpět na původní místo do malé kapsy na teplákách, a on se opět ocital ve skutečném životě. Na chvilku se opět vrátil do svých dětských let, chystajíc se na stezku odvahy. S vyděšeným výrazem ve tváři a zavřenýma očima pomalu otevíral dveře, vcházel dovnitř a modlil se, aby to nebylo až tak zlé.

Jakmile za sebou zavřel dveře a konečně otevřel oči, obraz před ním jej skutečně šokoval. Všude kolem něj bylo čisto, žádné opilé holky ani poházené odpadky, jak to bývá zvykem v hloupých amerických filmech. Jedinou připomínkou včerejší bujaré párty bylo střapaté klubíčko sedící na gauči, nepřítomně hledící před sebe.

Tom pomalu kráčel blíž, nebyl si jistý, zdali Andreas vůbec postřehl jeho příchod. Vlasy mu stály na všechny strany, jeho tvář měla podivně šedý odstín a vyvolávala v Tomovi pocit viny. Zřejmě měl raději zůstat s ním.

„Andy?“rozpačitě se poškrábal ve vlasech.

„Jsi v pořádku?“ Na to Andreas konečně zvedl hlavu a pohlédl přímo na něj. Jeho pohled neukrýval zlost ani výčitku, byl jenom zoufalý. Tom jej v podobném stavu ještě neviděl. Jako by se něčeho bál.
„Nejsem,“šeptl.
Tom došel až k němu, posadil se na kraj gauče tak, aby se mu mohl dívat do tváře a přátelsky jej pohladil po rameni. Andreas se pod jeho dotekem znechuceně otřásl a vzápětí po něm střelil omluvným pohledem. Tom přeci za nic nemohl. To on byl tím největším hlupákem pod sluncem.

„Řekneš mi, co se stalo?“ pokud měl ještě před chvílí strach, nyní byl už opravdu vyděšený. Co mohlo být tak strašného, že se mu s tím bál přiznat? „Zabil jsi někoho? Unesl, okradl? Jsi nemocný? Vyhodili tě? Už mě nic nenapadá. Tak už mi prosím řekni, co se stalo.“

Andy se zhluboka nadechl, otevřel ústa, v mysli vkládajíc jednotlivá slova do souvislých vět.

„Byl jsi s Billem?“ promluvil vzápětí.

Tom sice nebyl rád, že se opět vyhnul odpovědi, ale na druhou stranu mohl být rád, že vůbec promluvil. Už jenom při zaslechnutí jeho jména se musel usmívat. Přikývl.

„Dnes má narozeniny,“ ukazováčkem jej dloubl do kolena.
Chtěl jej nějak rozveselit.
Pokud se mu s tím Andy nechtěl svěřit, byl ochoten počkat tak dlouho, dokud nebude schopen mu o tom říct. Právě proto se jej už víc nevyptával a raději se mu přiznal s dárkem, který měl pro Billa připravený.
„Ještě jsem neodevzdal klíče od baletního studia, které jsem měl rekonstruovat. Vezmu jej tam. Jistě se mu tam bude líbit. Opět bude tanci o krůček blíž.“
Andreas se už více nedokázal dívat na Tomův zamilovaný výraz. Vstal, až příliš prudce a otráveně na to, aby mu Tom uvěřil, že se jde jenom napít.
„Co jsem ti udělal?“ zavolal na Andyho vzdalující se záda. Nerozuměl tomu. Ještě nikdy předtím k němu nebyl tak odtažitý a chladný.

Andy náhle zastavil a několik vteřin stál se skloněnou tváří na místě.

Třásl se, bylo mu do pláče a ničilo jej vědomí, že ubližuje svému nejlepšímu příteli. Ale nemohl jednat jinak. V mysli slyšel Miin odporný hlas vyslovovat jednotlivá slova tak jasně, jako by mezitím ani neuběhlo několik hodin. I když nebyl ve zcela střízlivém stavu, dost dobře rozuměl, jak mu vyhrožovala. Nikdy by se jí nezalekl. Neměl z ní strach, a pokud by se jednalo o něj, s velikou radostí by ji poslal někam. Ve hře však bylo Tomovo štěstí a Billovo bezpečí.

Chtěla po něm, aby je nějakým způsobem rozdělil, a pak se jim dvěma už nikdy nestavěl do cesty, jinak si to zařídí sama, a to se mu rozhodně nebude líbit. Tom pro něj byl jako vlastní bratr, kterého nikdy neměl, byl jeho jedinou rodinou, nejlepším přítelem, o kterého právě přicházel. I přesto, že to bolelo, byl šťastný. Obětoval jejich přátelství za to, co je pro Toma nejdůležitější.

Za jeho lásku.

„Andreasi, prosím,“ za zády zaslechl zoufalé volání.

Stiskl dlaně v pěst, otevřel ústa a vyslovil to, co bylo pro dva přátele veliké tabu.
„Sbal si svoje věci a odejdi, Tome,“ vydechl třesoucím se hlasem. Pokud bylo její podmínkou, aby se jim nepletl do cesty, v pořádku, udělá to, ale nikdy by neudělal nic proto, aby ty dva rozdělil. Právě proto udělal pravý opak. Hodil Toma rovnou do Billovy náruče, aniž by je vyděsil tím, že jim hrozí nebezpečí. A pokud by i opravdu hrozilo, budou přeci spolu.

Tom neměl kam jinam jít. Nastěhuje se k Billovi a bude všechno tak, jak má být. A možná až jednoho dne pochopí, že je chtěl jenom chránit, mu i odpustí.

„Cože ?!“ Tom nevěřícně zalapal po dechu.

„Nechci, abys tady zůstával,“ přiložil mu k srdci nůž. „Chci, abys odešel.“ A zabodl.

Byl právě čas krájení dortu, když se domem ozvalo tiché klepání. Julie, rozvalující se na klíně své babičky, vesele zapištěla. Bill prudce zvedl posmutnělou tvář od hořících svíček připraven jít otevřít, ale bylo mu jasné, že dokud se on dostane ke dveřím, host bude již dávno uvnitř. Silvie s Filipem si však pouze vyměnili spokojené pohledy a nehnuli se z míst. Věděli, že právě přišel dárek, který jako jediný ze všech Billa skutečně potěší.

„Tak jdi,“ pohnala jej se srdečným úsměvem. Nemohla si nevšimnout, jak se Billova tvář během vteřiny rozzářila.

Nesměle se kousl do rtu, sklonil hlavu a pomalu kráčel ke dveřím. Jakmile jim zmizel z dohledu, už déle nemusel skrývat své veliké nadšení. Připadal si jako malé dítě. Kdyby měl v pořádku obě nohy, jistě by ke dveřím samou radostí doskákal. Předtím, než otevřel, si položil na hrudník ruce, aby alespoň trošku zklidnil zběsilý tlukot svého srdce.

Jakmile se konečně ocitli tváří v tvář, neviditelný opar štěstí a radosti, který jej na tu malou chvilku obklopil, se jako mávnutím kouzelné hůlky vytratil. Tom na něj hleděl uslzenýma očima, třásl se a v dlaních stískal velikou cestovní tašku. Ve tváři byl nezvykle bílý, jakmile pohlédl Billovi do očí, již více nedokázal zadržet slzy, které mu nyní zmáčely bledé tváře.

„Tome,“ Bill nenacházel slov. „C-co se stalo?“ udělal krok vpřed ve stejnou chvíli, kdy Tomovi vypadly z rukou jeho věci. Už to nedokázal déle vydržet. Potřeboval jej mít u sebe. Cítit jedinou jistotu, která mu ještě na světě zůstala. Natáhl po něm dlaně a přitiskl jej na své zdrcené tělo se stejnou intenzitou, jakou jej objímal i tehdy v parku, kdy jej zachránil před bandou násilníků.

„Tomi,“ Bill jej láskyplně líbal po tváři, hladil jej, dotýkal se jej, aby mu dal najevo, že ať už se stalo cokoliv, není sám. Má někoho, kdo jej miluje a nadevše potřebuje.

„Vyhodil mě… nemám kam jít… nerozumím tomu… ničemu,“ mezi vzlyky se prodírala tichá slova. „Tak moc tě potřebuju,“ nasával Billovu vůni, tak zoufale jím chtěl být pohlcen. Nevnímat nic, jenom jeho krásu a blízkost a zapomenout na to, jak moc mu ublížila osoba, od které by to nikdy nečekal.

Tesař si nešťastným pohledem prohlížel své nedokončené dílo. Lapal po dechu, s rukou nataženou směrem k neopracovanému mramoru, avšak ztrácel sílu. Už nedokázal pokračovat ve své práci. Nikdy jej nedokáže vysvobodit, protože sám upadl do pasti. Nikdy nespatří jeho krásu, nikdy se nebude moct nazývat jeho stvořitelem.

„Pomoz mi,“ zasténal, dívajíc se do jeho velikých očí.
„Pomoz mi,“ zopakoval svou prosbu.

Sledoval jsem svého tesaře, již byl spoután ve své bolesti. Všichni jej opustili, byl sám. Sám se svým odhodláním dokončit úkol, kterého se pomalu vzdával. Ale já jsem tady! Pořád jsem tady byl a miloval jsem tě svým zakletým kamenným srdcem. Tak oddaně a úpěnlivě, až jsi tomu v jedné chvíli uvěřil a opět jsi udeřil do mích kamenných okovů.

Pokud zachráníš ty mě, pak mohu zachránit i já tebe…

autor: B-kay

betaread: J. :o)

5 thoughts on “Julie 20.

  1. Já opět nemám slova…
    Obral mě o ně konec dnešního dílu…
    Čistá esence krásy a té nejčistší lásky, tak bych pojmenovala to, co jsem právě přečetla ♥
    Je krásné, jak Bill celou svou bytostí touží po Tomově přítomnosti, jak bez něj nemůže vydržet a o Tomovi to platí snad dvojnásob. Oni dva jsou jako jedna duše. Ne, oni jsou jedna duše, rozdělená na dvě poloviny a ani jedna z nich bez té druhé prostě nemůže dýchat, nemůže žít, nemůže milovat…
    Billovy narozeniny a Tomovo dárkové překvapení, to bylo nádherné a vdechlo mi naději, že by snad Bill mohl někdy znovu tančit…
    A když Bill volal a Tom hned poznal, že je to on a potom, když Tom přišel na oslavu a Bill mu poskytl útěchu a milující náruč, to byly úžasné momenty ♥
    Toma je mi líto, i Andyho, ale možná i tady bude platit, že všechno zlé je k něčemu dobré. Jestli Tom u Billa zůstane, tak je Mia paradoxně k sobě přímo popostrčila a její vlastní zbraň se tak obrátila proti ní samé. A dobře jí tak!
    Ale myslím, že by Andy měl jít s pravdou ven, aby byli všichni ostražití a připraveni na její další zákeřný úder.
    A abych po dopsání komentáře nemyslela na Miu, tak chci z dnešního dílu vyzdvihnout jeden kratinký okamžik, který mě úplně dostal. Je to Julinka, když Bill telefonoval s Tomem. Když si ji představím, jak tam stojí v postýlce, opírá se o zábradlí a náručí má přitulenou svoji milovanou plyšovou kachničku, tak se úplně rozplývám 🙂
    Takže teď budu umírat nedočkavostí nad dalším dílem, jestli Tom zůstane bydlet u Billa nebo jestli si najde něco jiného. Za ně oba doufám, že zůstane :)♥
    Úžasný díl ♥

  2. Oh bože!♥ Ten konec mi normálně vehnal slzy do očí a běhal mi mráz po zádech! To byla taková nádhera!♥ Já už ani nevím, jak komentovat, protože vím, že se v každém komentáři stále dokola jenom opakuju a píšu to stejné, ale když tahle povídka je tak dokonalá! Jsem tak šťastná, že si ji můžu číst. Že si můžu číst o čísté, neposkvrněné a především upřímné lásce mezi Tomen a Billem. Jak už sem párkrát napsala, takovouhle nádhernou lásku mezi nimi umíš popsat jenom Ty!♥ Opravdu u každého dílu jenom koukám, jak dokonale umíš popsat jejich city, to jak se na sebe těší, jak bez sebe nemůžou vydržet. Dává mi to naději, že taková krásná láska na tomhle světě ještě někde existuje 😉
    Jak Tom ráno odešel a měl pořád nutkání Billovi zavolat a říct, jak je bez něj osamělý a jak se na něj těší. Bože, já jsem se tak usmívala! Já jim to tak závidím! 🙂 A pak mu nakonec zavolal Bill. To byla jednoduše krásná chvilka 🙂 Miluju to pouto, které mezi sebou mají. Oh, a ta Mia! Já jsem byla tak naštvaná v jednu chvíli! To je opravdu ta největší potvora na světě! Doufám, že se za to všechno bude smažit v pekle. Kdyby si to aspoň chtěla vyříkat jenom s Tomem, ale ona ne! Ona do toho musí zaplést ještě Andyho a tak od Toma odehnat i toho posledního kamaráda, kterého vůbec měl. Já se jenom děsím, čeho všeho je ještě schopná! Největší strach mám, aby něco neudělala Billovi nebo Julince. I když, na malé dítě by si snad netroufla. Ale o Billa mám vážně strach. On je tak hodný a tak moc zranitelný! Stačí, aby mu Mia něco řekla a sesype se. Na jednu stranu Andyho chápu, že to udělal tak, jak uznal za nejvhodnější. Ale možná to mohl i Tomovi říct, co Mia udělala. Tom už teď opravdu nemá nic jiného než jenom Billa a Julinku. I když věřím, že i jenom s nimi by byl šťastný 🙂 Ale bylo mi Toma líto. Hlavně jak stál v těch dveřích, se slzami v očích. Nedokážu si představit, jak se teď musí cítit. Sám, opuštěný, zmatený, bez práce, bez domova. Ještě že má Bila!♥ Líbilo se mi, jak ho Bill bez váhání a objal a byl mu oporou. 🙂
    Mockrát Ti děkuji za další díl a moc se už těším  další 🙂

  3. Je mi teraz Andreasa strašne ľúto, aj Toma samozrejme, ale Tom má aspoň Billa ale Andy… Bolo od neho pekné, že to takto vymyslel, ale keby sa Tomovi zveril, určite by niečo vymysleli 🙁 A o Billa mám strach. Veľmi dúfam, že mu tá mrcha neublíži a hlavne nie Júlii. A strašne dúfam, že Tom bude môcť zostať u Billa a že stihnú aj ten krásny darček od Toma, aj keď to pre Toma už nebude až taký zážitok, pretože bude mať stále ten nôž v srdci. Škoda, že Andreasovi uveril, veď videl ako sa trápi. Možno pochopí, že to nebol jeho nápad… Ach, tak ja sa zaradím a idem vyčkávať aj tu aj u Teba♥

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics