Obloquy 18.

autor: Raiju



Láska řekla ne

„Uzdrav mě,“ prosil jsem a láska řekla ne.
Odejdi za smrtí a mě nech jít.
„Zabij mě,“ plakal jsem a láska řekla ne.
„Zabij mě,“ plakal jsem a láska řekla ne.
song: Love Said NO – HIM

Jejich potlesk se odrážel od tlustých bílých zdí, byl tak silný a ohlušující. Ten tlak začal být přemáhající, chtělo se mu pod tou tíhou prostě jen zhroutit. S každým dalším tlesknutím se mu hruď nesnesitelně stáhla, krev se mu rozpumpovala v žilách a ramena a ruce se mu třásly. Cítil se, jako kdyby byl na cestě k šibenici, a tihle fanoušci – dívali se na něj jako na odsouzeného.

Rozestoupený dav fanoušků jako by neměl konce – pokračoval a pokračoval až do nesmírné dálky – před jeho očima byl zastřený, pulsující a hlasitý.

„Bille!“

Zpěvák zvedl hlavu a podíval se před sebe. Srdce jako kdyby se mu mělo zastavit, když spatřil svého bratra – tak blízko. Byl tam Tom – u něj, živý, dýchající. Jeho mozolovité dlaně se natiskly na tenkou tabuli skla – tlačil je na ni v zoufalé snaze dotknout se mladšího dvojčete.

Trochu se zakymácel a klopýtnul, když se s ním zatočil svět, byl jako v mlze, všechno bylo nejdřív rozmazané, a pak se zase zaostřilo. Vztáhl ruce, jestli kolem sebe něco neucítí – cokoliv, čeho by se mohl přidržet a získat rovnováhu. „Už jsem skoro tam…! Jsem… jsem tady…“ Plíce ho pálily s každým nadechnutím – s každým zoufalým zalapáním po dechu.

Najednou na něj ten tlak, vina a tíha všeho okolo dopadly. Gravitace se zdála být až příliš silná, aby se dokázal opřít alespoň o ruce a kolena. Táhla jeho tělo dolů – tahala ho za vlasy, brala si každou kapku potu z jeho tváře. Byl tak blízko svému cíli, ale Billovo tělo se nedokázalo ani pohnout – byl to až moc těžký úkol. Každý pohyb ho zabolel, ale nemohl by se vzdát – to neudělá. „Tome!“

„Bille! Ach bože, Bille, prosím…!“

Černovlasý chlapec se nehty zaryl do bílého povrchu pod sebou, přitáhl se trochu dopředu a vzhůru. Posouval se dál – roztřeseně a nejistě, dokud se nedostal až ke sklu. Bylo to jako kdyby dosáhl konce toho nejdelšího a nečernějšího tunelu, a světlo, pro které tak bojoval, bylo na dosah. Přitiskl svou ruku na sklo – přesně na místo, kde byla z druhé strany položená ruka jeho bratra.


„Jsi v pořádku… v pořádku…“ Zašeptal Bill a opřel se čelem o sklo. Byl tak vyčerpaný, zmožený, ale potřeboval to.

„Jsi tady… ty jsi skutečně tady.“ Zašeptal mu Tom zpátky a opřel se čelem přesně v místě, kde bylo to Billovo.

„Chybíš mi.“ Zpěvákovy oči se zalily slzami, ale nemohl plakat – nedokázal oči ze svého staršího bratra spustit. Mohl by zmizet a už se nikdy neobjevit. Tahle chvíle by mohla být jejich poslední – pro vždy. Ale i kdyby ano, nebylo by možné říct nic, co by Tom už dávno nevěděl.

Z Billových rtů unikl hluboký povzdech, když se jeho oči začaly zlehka otevírat. Pomalu mrkl, když si jeho oči téměř zvykly na světlo v místnosti. Když začal pořádně vnímat, zamračil se a snažil se přemoci chuť přetáhnout si deku přes hlavu a zkusit znovu usnout. I přestože vlastně nechtěl, jediné co od příchodu domů dělal, bylo spaní.

Se zabručením přehodil nohy přes postel – nechal je tam chvíli jen tak viset. Byl moc unavený, aby se vůbec hnul. Postel byla až příliš pohodlná, příliš vyhřátá, kdežto zbytek pokoje byl jak obrovský mrazák. Pevně se rukama vystrčil do sedu – zamžoural směrem k oknu. Viděl modrou oblohu s trochou šedivých mráčků, sem tam kolem okna proletěl nějaký pták – viděl tohle už milionkrát, ale nikdy se skutečně necítil, že je toho součástí. Všechno mimo tyto čtyři stěny se zdálo být jako úplně jiný svět, do kterého prostě nepatří. Neměl ani trochu chuť ty své čtyři stěny opouštět, ale kdesi uvnitř sebe cítil, že by rád věděl, co se venku změnilo, co se stalo, co každý dělal od té doby, co se Bill dostal do nemocnice.

V ložnici se nikdy nedíval na televizi – jen spal, tiše si pro sebe zpíval anebo jen tak zíral do stropu. Televize mu přišla vždycky děsná otrava – nechtěl si připomínat, že tam venku existují i jiní lidé, než je on a jeho bratr. Ale nemůže se světu vyhýbat donekonečna, ne?

Zpěvák se opřel u dveří do obýváku a oběma rukama se přidržoval stěny jako své záchrany, kdyby opět pocítil slabost. Závěsy na velkých skleněných posuvných dveřích byly roztažené, dovnitř pronikalo světlo, které celý pokoj rozjasňovalo – tak, jak bylo potřeba. Televize byla vypnutá a notebook, na kterém Bushido pracoval, než šel Bill spát, ležel odpojený a zavřený na konferenčním stolku vedle sedačky.

Výraz v tváři mu změkl a na rtech se mu objevil slabý úsměv, kdy očima spočinul na starším muži, který byl na pohovce. Ležel na zádech, hlavou se opíral o opěrku, jednu ruku měl líně položenou na čele, jako kdyby byl jen v zamyšlení a chtěl svým očím dopřát trochu odpočinku, než ho zcela přemohla vyčerpanost. Druhou ruku měl na břiše kvůli tomu malému prostoru, který mu mohla pohovka nabídnout.

Viděl, jak se mu ze spánku lehce chvějí víčka. Prsty, které mu visely u hlavy, sebou párkrát škubly. Bill trochu naklonil hlavu a pobaveně ho sledoval. Nikdy Bushida vlastně neviděl spát. Za celý ten čas, co s ním strávil v nemocnici, za ten týden, co jsou doma, Bill ho nikdy neviděl zavřít oči na déle než minutu. Ale tohle… tohle byla jeho nová stránka, kterou ještě neměl možnost vidět, a ani ho nikdy nenapadla.

Tmavé oči přejely od gauče až ke křeslu, kde ležela deka, již Bill používal, když tu odpočíval. Snažil se pohybovat co nejtišeji, když přešel přes koberec ke křeslu, zvedl přikrývku a rozprostřel ji. Opatrně ji přes Bushida položil a ze zvyku urovnal.

Tak, aby toho druhého nevzbudil, si klekl na zem a sedl si na paty. Ruce položil na kousek pohovky a hlavou se o ně opřel. Po vší té oddanosti a obětování se, které mu Bushido prokázal, si přál, aby mu to mohl jakkoliv vrátit. Zhluboka se nadechl, uvědomil si, že dech zadržuje, když se jeho dlaň zastavila nad Bushidovou rukou a pak ji na ni jemně položil. Tolik toho pro něj udělal… a to nejlepší, co Bushidovi mohl nabídnout, byl gauč.

„Hnn…“ Vydechl rapper ze spaní. Černé řasy se rychle zatřepaly a pak se jeho víčka pomalu zvedla. Pootevřené oči se setkaly se světle hnědými, jako kdyby to bylo poprvé. Vzduch se kolem nich téměř zastavil, roztál, přesto bylo cítit trochu napětí a nejistoty. Bill neměl v úmyslu utéct, ale taky nechtěl být chycen při činu. „Konečně si vyle-“ Bushido v sobě neudržel zívnutí, musel párkrát zamrkat svůj unavený, ale překvapený pohled, snažil se víc probudit, „-vylezl z toho pokoje.“ Zívl si znovu, uhnul pohledem, ale pak se na chlapce znovu podíval. „Je ti líp?“

„Jo.“ Koutek úst mu okamžitě vyletěl do ujišťujícího úsměvu. Nechtěl Bushidovi vyprávět o tom, jak se cítil opuštěně a jak Bushido vypadal roztomile, když tu tak spal.

„Ahh, já jsem… ty jo, nechtěl jsem tu tak odpadnout…“ Přidržel se pohovky a vyzdvihl se do sedu, „ale sakra, tenhle gauč je fakt pohodlnej.“

„Víš, že tu jsi víc než vítán…“ Rutina, kterou tu Bushido zažíval, musela být vyčerpávající. Vždycky měl nanejvýš tak tři až čtyři hodinky spánku – odjížděl, když Bill usnul, a vracel se zpátky brzy ráno – než se Bill obvykle vzbouzel. Část Billa ale také nechtěla, aby odjížděl. Nechtěl být sám a noci v noci se cítil nejzranitelnější.

„Seš si jistej?“ Bushido se zamračil, opatrně dal nohy z pohovky dolů a oči nespouštěl z Billa, který zrovna vstával. Pocítil vinu pokaždé, když viděl, jak si dává ruku vzad nebo si s ní masíruje krk – bolest, kterou musel cítit, už asi nikdy nezmizí – bude s ním po zbytek jeho života. Kdyby ho jen vyslechl, nabídl mu svezení domů, místo toho, aby ho nechal řídit samotného… Bill by nikdy nezůstal tak zmrzačený. Tohle se nemělo stát.

„Mmm.“ Přikývl zpěvák, objal se rukama a zadíval se na podlahu. Vypadal tak mladě a nevinně v tom obrovském triku – ale bylo teplé, a když ho měl Bill na sobě, dokázal naprosto chápat, proč je měl jeho bratr tolik rád. Cítil se v něm, jako kdyby ho objímaly velké pevné paže, utěšovalo ho to. Od té doby, co je nosil na spaní, měl sny klidnější a každé ráno se budil s pocitem většího bezpečí – když se tedy v noci vyspal.

„Dobře, tak jo.“ Bushido si těžce povzdechl, sáhl pro odložený notebook, dal si ho na klín a zapnul ho. „Ty jo, fakt jsem neměl v plánu tu tak usnout.“

„To je dobrý.“ Prošel kolem rappera a sedl si vedle něj, jednu nohu si strčil pod sebe, když se zavrtal do měkké kůže. Nepřišel sem vyzvídat, jen dělat staršímu muži společnost.

Mohli takhle vedle sebe sedět hodiny – Bushido většinou pracoval, Bill projížděl programy v televizi, a nebo si četl. Konečně bez pocitu, že mu někdo pořád dýchá za krk a chce, aby psal texty a vymýšlel písničky, Bill měl čas si dělat cokoliv, co předtím nemohl. Ačkoliv… nikdy nebyl žádný knihomol. Od té doby, co se vrátil domů… se věci začaly měnit.

„Zvládneš tu být nějaký čas sám?“

„Co znamená ‚nějaký čas‘?“ Bill zvedl pohled od notesu ve svém klíně – ležel prázdný už čtyři dny – od té doby, kdy měl první pocit, že by do něj mohl něco napsat. Místo toho zůstávaly všechny myšlenky v jeho hlavě – posledních pár hodin zíral na prázdný papír.

„Narozdíl od tebe, pořád mám to prokletí jménem práce.“ Jejich oči se setkaly. Opravdu by mohl Billovi věřit natolik, aby ho tu nechal samotného několik měsíců? To by asi fakt nešlo. „Za týden mi začíná tour.“

Mladý chlapec vypadal, jako kdyby se spolu rozcházeli. Ale uvnitř sebe věděl to, co bylo jasné i Bushidovi: nebyl připravený zůstat tu sám.

„Chceš, aby se za tebou chodil někdo dívat?“ Nebylo nic, čím by ho mohl nějak uchlácholit. Možná čekal až příliš dlouho, než s tím vyrukoval. Najednou začal Bushido rychle přemýšlet, co by mohl změnit, aby mu to co nejvíc ulehčil. „Nebo…“ Bože, tímhle to teda fakt natahuje. Nechtěl to navrhnout, protože věděl, že Bill nebude schopný být poblíž pódia ještě hodně hodně dlouho – pokud někdy vůbec. Ani jeden si nebyl jistý, jak by Bill zvládl jeviště, vidět zástupy fanoušků anebo být zase v tour busu. Mohl by být okay, ale zase… mohlo by se stát to nejhorší. Mohlo by ho to zlomit a už by se nemusel vrátit do reality. Vzpomínky by ho zničily, a i když Bushido cítil, že by se o něj měl bát, nemohl jen tak odstrčit svůj vlastní život a práci. „První vystoupení mám jen pár hodin odtud. Chtěl bys jet?“

Nejistota ho bodla kdesi za očima, a aniž by si to uvědomil, zesílil sevření kolem tužky ve své ruce. To, co proletělo myšlenkami Bushidovi, se přeneslo i do těch jeho, a najednou přemýšlel nad každou možností, každou starostí, každým spouštěčem a každým důsledkem. Sklopil pohled do svého bloku. Tohle bylo velké rozhodnutí. Byl na to připravený? Mohl by to zvládnout?

autor: Raiju

překlad: flixo
betaread: J. :o)

original

7 thoughts on “Obloquy 18.

  1. Bille ty si silna osobnost a ja verim tomu, ze Bushido by klidne kvuli tobe ty koncerty vynechal .. Snazi se s tebou byt zase hodne, budes ot mit tezke na psychiku, ale verim tomu, ze ty to pro nej a pro Toma zvladnes ..

  2. Myslím si, že Bill by mal ísť s Bushidom a , že to je krok ktorý mu pomôže. Určite to bude zo začiatku ťažké ale Bill to prekoná pre seba, Toma ale aj pre Bushida.  Ďakujem za preklad.

  3. Vždy když dočtu kapitolu, mám v sobě tolik pocitů, ale nikdy nevím, jak je vyjádřit. Ten začátek je tak strašně smutnej ale zároveň je to jedinej způsob, jak se může Bill s Tomem potkat. Je mi ho tak strašně líto a proto tu úplně miluju Bushida, kterej se chová úžasně. Chci aby se do něj Bill zamiloval… V tomhle díle je krásně vidět, jak se na Bushida začíná dívat trochu jinak.  🙂
    Jsem strašně ráda, že mám možnost to čist. Děkuju.

  4. Dnešní díl byl opět nádherný ♥
    Billův sen…vlastně nevím, jestli byl snem příjemným nebo jestli byl naopak pro něj spíše noční můrou, jestli jsou tyhle snová setkání s Tomem útěchou nebo prokletím. Ale přece jenom se přikláním k první možnosti, myslím, že je to pro Billa jeden ze způsobů, jak být s bratrem, alespoň ve snech, když už to jinak není možné. A tenhle sen byl krásný, zvláštně uklidňující a Bill na okamžik pocítil, že Tom je tady pro něj, je a vždycky bude, tak dlouho, dokud na něho Bill bude myslet, dokud na něho bude vzpomínat…
    A Anis, to je hotové zlatíčko, zbožňuju ho v téhle povídce ♥ Jeho obětavost, nezištnost, to jak dokáže Billa celým svým srdcem milovat a nic za to nechtít, za to jak umí dávat…
    Miluju, jak za Billem stojí, jak ho povzbuzuje, chrání a pečuje o něho, on je jediná osoba, která ho nikdy neopustí.
    A Bill si to začíná uvědomovat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics