Wenn es manchmal regnet 27.

autor: Lisa

Pro ty, kteří ještě nezapomněli.


*

„Máš to tady… ehm… pěkné,“ rozhlížel se Bill kolem sebe a v ruce křečovitě svíral svou tašku.

„Jo, já vím,“ ušklíbnul se Arab a popostrčil ho dál. „Odlož si; jako doma,“ mávnul rukou, skopl svoje boty na hromádku a věnoval mu jeden ze svých pokřivených úsměvů, při kterém měl Bill sto chutí se otočit na patě a vystřelit pryč ze dveří. Namísto toho jen napodobil Anise – s tím rozdílem, že své boty si pečlivě srovnal a následoval ho dál do domu.

Nemyslel si, že bude člověk jako Anis bydlet v nějakém zatuchlém malém bytě. Ale ani si nepředstavoval, že jeho dům bude působit tak příjemně. Nábytek byl moderní a barevně sladěný a bylo to tam svým způsobem útulné. A Billovi kvůli tomu bylo divně. Cítil se provinile, když si myslel, že by mu tady mohlo být dobře.

„Pojď, ukážu ti, kde budeš spát,“ vytrhl ho Anis z přemýšlení. Přikývl na souhlas a vydal se za ním po schodech. Anis mu cestou ukazoval další pokoje a jmenoval, co je za nimi, dokud se nedostali až na konec chodby. Bill se nemohl zbavit dojmu, že je ten dům až příliš velký pro jednoho člověka.

„Tohle je tvůj nový bejvák,“ poklepal Arab na dveře, než je otevřel. Pokoj byl zařízený ve stejném stylu jako všechno ostatní v domě. Byla tam postel, skříň a malý stolek. Docela obyčejný pokoj pro hosty – nic zvláštního, ale bohatě to stačilo. Vypadalo to, že Bill byl vůbec první, kdo tenhle pokoj bude využívat, ale Anise se neptal.


„Nechám ti chvilku, aby ses zabydlel. Budu dole.“ Než Bill stačil cokoli říct, zabouchly se dveře a jeho nový spolubydlící byl pryč.
Bill se posadil na postel, tašku hodil vedle sebe a chvíli jen zíral do stěny. Snažil se přijít na to, jak šílené je, kde momentálně byl. Ale nakonec usoudil, že pokud nad tím bude přemýšlet jen o trochu déle, nejspíš mu praskne hlava, takže udělal jedinou užitečnou věc, kterou mohl – vybalil si svých pár věcí a urovnal je do skříně a pak sešel dolů za Anisem.

„Pivo?“ nabídl mu dealer s hlavou zastrčenou v ledničce.

„Ne, díky. Nepiju.“ Byl si stoprocentně jistý, že na alkohol ještě připravený není.
„Jasně, že ne,“ odfrkl si Arab a hodil mu lahev s nějakou minerálkou, kterou Bill tak tak chytl.
„Díky,“ kývnul na něj. „A… hm… teda… díky, že mě tu necháš.“ Nervózně mačkal flašku v prstech a donutil se mu podívat do tváře.
„Žádnej problém,“ pokrčil Anis rameny a napil se piva. „Chceš se dívat na telku?“
„Tak jo,“ přikývl Bill a přisedl si k němu na gauč, překvapený, jak nenuceně se k němu dealer chová. Jako by nechat u sebe bydlet někoho úplně cizího byla naprosto všední věc.

*

Bylo to o další tři piva a minerálku později, než se Bill odhodlal s Anisem navázat řeč. Celá situace mu přišla absurdní a nevěděl, co si k němu může dovolit. Anis byl pro něj celou dobu, co ho znal, jakousi autoritou. Nebyl to někdo, za kým si zašel a pokecal si s ním o počasí. A ani teď, když byl u něj doma a vypadalo to, že je vlastně docela obyčejný člověk, si nebyl jistý, jestli se tak k němu opravdu může chovat. To, že jej nechal u sebe a teď tady spolu seděli a dívali se na televizi, neznamenalo, že jsou najednou nejlepší přátelé. Bill vlastně nevěděl, co to znamenalo. Ale čím déle tam seděl, tím víc v něm rostla zvědavost ještě více umocněná tím, že o Anisovi vlastně vůbec nic nevěděl. Měl jen pár dojmů, které získal při rozhlížení po domě, ale to v něm vyvolávalo jen otázky, o kterých si nebyl jistý, jestli je může položit.

„Takže…“ podařilo se mu ze sebe dostat, ale když se na něj Arab otočil, došla mu slova. Až když jeho společník zvedl zvědavě obočí, donutil se větu dokončit. „Jak dlouho už… ty víš, prodáváš – ?“

Heroin?“ ušklíbl se Anis pobaveně nad jeho rozpaky. „Nemusíš se bát to říct. Není to sprosté slovo,“ jeho úšklebek se ještě rozšířil. „Asi tři roky. Ale předtím jsem prodával trávu a dlouhou dobu taky kokain.“ Bill jen vykulil oči. No, byla to bezpochyby dlouhá kariéra.
„Přemýšlíš někdy nad tím, co bys dělal, kdybys měl normální práci?“ nemohl si pomoct, ale musel se zeptat. Chvíli měl pocit, že se Anis možná naštve a pošle ho do háje, ale k jeho překvapení to vypadalo, že Anisovi jeho otázky nevadí.
„Ne. Nemá cenu přemýšlet nad věcmi, které by mohly být, když je můžeš změnit.“
„To nechápu,“ potřásl Bill hlavou.
„Podívej…“ poposedl si dealer a natočil se k němu celým tělem, aby mu viděl lépe do zaujaté tváře. „Já to nedělám proto, že musím. Ve skutečnosti bych si teď mohl dost dlouhou dobu válet šunky. Dělám to proto, že jsem si to vybral. Je to moje cesta. A až budu chtít dělat něco jiného – tak se na dealování vykašlu a udělám to.“
„Vždycky to není tak snadné,“ namítl Bill, „některé věci nemůžeš jen tak změnit.“
„To jsou jen kecy. Vždycky máš na výběr. Jediné, co tě doopravdy omezuje, je strach některé věci změnit.“ Na chvíli mezi nimi zavládlo ticho.

Neznělo to tak nesmyslně. Vlastně se Bill přistihl, že s ním v duchu souhlasí. Možná na odhodlání změnit věci nebylo nic jiného, než překonat v sobě tu hrůzu a nekonečný strach z toho, co přijde. Proč mu trvalo tak dlouho vzdát se heroinu? – Ze strachu ze všech věcí, před kterými se pomocí heroinu chránil. Proč mu trvalo tak dlouho, než přiznal matce, co se s ním dělo? – Ze strachu. Ze strachu z věcí, které by přišly, když to řekne. A ony přišly. Přesně tak, jak se bál. Ale bylo by něco jiné, kdyby svůj strach nepřekonal a rozhodl se všechno nechat být tak, jak to bylo? No, možná by už dávno byl mrtvý, protože by to dál nesnesl. Ale možná by nebyla mrtvá jeho matka. A nakonec, proč Tomovi bez ustání lhal a předstíral svou lásku místo toho, aby k němu byl upřímný už od počátku? – Ze strachu, že zůstane sám. Že ho Tom opustí ve chvíli, kdy ho potřeboval nejvíc. A teď opustil Toma on.

Povzdechl si a utnul tok myšlenek, který začínal zabíhat do bolestivých témat. Když myslel na bratra, cítil pálivou změť emocí, která se mu ztěžka usadila na srdci a znemožňovala mu se nadechnout.

Chvíli ještě seděl v tichosti a nechal tu náhlou vlnu bolesti odeznít, než se zase obrátil zpátky na Anise a zeptal se ho na otázku, která ho zajímala ze všech nejvíc.

„Necítíš se někdy provinile? Že prodáváš lidem něco, co jim dokáže zničit život?“ Chtěl vědět, jak se cítí člověk, který má život druhých doslova ve své hrsti.

Anis se mu zadíval do tváře a hořce se uchechtl. „Ze všech lidí víš ty nejlíp, že já nejsem ten, kdo vám to píchá do žíly.“ Bill se chtěl ohradit, že on už mezi závislé nepatří, ale nakonec to nechal být.
„Ale dáváš jim tu možnost,“ nemínil se spokojit s tak chabou odpovědí, sebevíc mohla být pravdivá.
„Jsem jenom obchodník,“ pokrčil Anis rameny. „Vyplňuju místo na trhu. Umožňuju lidem dostat to, co chtějí.“

„Jo, umožňuješ jim dostat to, co jim vezme pryč celý život,“ vyrazil ze sebe Bill a rozhořčeně se od něj otočil. To, co Anis řekl, ho naštvalo. Ani nevěděl proč. – Co čekal? Že se tady Anis rozbrečí a bude se kát z toho, že šíří po světě to svinstvo zabalené v malých balíčcích? Které vám naslibují ráj a všechno, co nakonec dostanete je vaše osobní peklo.

„Bille,“ začal Anis a donutil ho podívat se zpátky do jeho tváře. „Drogy nejsou něco, co ti bude sloužit,“ začal, jako by mu snad četl myšlenky. „Tak to není. Vy pořád od háčka čekáte nějakou protihodnotu. Napravení vašeho života, nějaký zázračný tišící lék. Ale takhle to nefunguje. Ne dlouhodobě a trvale. Tyhle věci si pro sebe každý musí udělat sám. Na osobní spásu neexistuje žádná zázračná pilulka, ani heroin to neumí.“ Na chvíli se odmlčel, než pokračoval. „Navíc, já nejsem ten, co vás nutí si to vzít. Je to vaše posrané dětství, nebo touha po něčem novém. Je to vaše zasraná slabost, která vás nutí si přijít pro víc. A kdo jsem já, abych řekl ne? Koneckonců – život ti taky dává nespočet možností, ale kolik z nich doopravdy využiješ? Jak už jsem řekl, vždycky máš na výběr. Ať tak či tak, já nejsem ten, kdo nese vinu.“ Anis dopil svoje pivo a zamířil si pro další a nechal Billa chyceného ve svých myšlenkách. Vstřebával jeho slova a málem mohl cítit, jak se mu vsakují pod kůži. Slova, která si nemyslel, že uslyší od někoho, jako je Anis.

Nelíbilo se mu, co říkal. I když věděl, že i tentokrát má pravdu. Protože kdyby tu nebyl on, našel by si někoho jiného, od koho by fet dostal. Byl by ochotný se brodit přes oceán a plazit se přes poušť, jen aby se dostal k háčku. Takže Anis opravdu nebyl ten, kdo nesl vinu za celé tohle svinstvo. Nelíbilo se mu, že mu připomněl, že je svobodný člověk plně zodpovědný za své činy. Protože vymlouvat se na někoho dalšího bylo vždycky o mnoho snazší. A věci, které říkal o heroinu – copak byl Bill opravdu vždycky tak hloupý? Stejně hloupý jako ostatní, kteří se pořád vraceli na plac, i když věděli, že to není nic, co jim nabídne východisko? Že heroin není jejich světlo na konci tunelu? Že tím si nezařídí svůj šťastný konec? Že heroin neslouží jim, ale oni heroinu? – Přesně, jak řekl Anis.

Arab si k němu přisedl zpátky a nikdo z nich už nic neříkal. Najednou už Bill nebyl zvědavý na Anisův život, a jediné, co doopravdy chtěl, byl spánek. Chtěl se vyspat z toho pocitu, který se v něm rozléval, protože nepřipomínal nic jiného než vinu. Jak jen je člověk slabý ve svých nedokonalostech! Pán tvorstva, kterého na kolena dokáže položit špetka bílého prášku. Ušklíbl se, když mu tahle myšlenka prolétla hlavou. – Kdyby byl dost silný už od začátku, nic z toho, co se dnes stalo, nemuselo být. Anisova slova mu dala jiný pohled na celou situaci a on si nebyl jistý, jestli je na to připravený. Jestli je opravdu připravený čelit následkům svých rozhodnutí. – Protože pokud opravdu vždycky měl na výběr, jak si mohl být jistý, že si vybral správně?

Nakonec Arabovi popřál dobrou noc a vystoupal do svého nového domova na dobu neurčitou. Lehl si do postele a nechal své myšlenky volně plynout, i když věděl, že se zastaví u jeho bratra. Znovu ho zaplavila těžkost, ale snažil se ji ignorovat. Zíral do stropu a přemýšlel, co asi teď Tom dělá. – Byl na něj naštvaný? Nebo byl jen nešťastný z toho, že se zase odloučili? Chyběl mu, nebo ho proklínal? – Pevně věřil, že to byla první možnost.

Přetočil se v posteli na bok a schoulil se do klubíčka. Bylo mu mizerně. Cítil se sám a nejistý, protože neměl tušení, co ho čeká, a chyběl mu Tom. Zároveň byl ale pořád skálopevně přesvědčený, že odejít byla jediná dobrá věc. Věřil, že pokud se nebudou vídat, opravdu jim to pomůže najít k sobě jednou cestu zpátky jako bratři. Nemohl přece pokazit tu jedinou dobrou věc, která v jeho životě zbyla. Nemohl jejich pouto špinit něčím tak špatným a nepřípustným, jako byla ta věc, kterou mezi sebou měli. Nevěděl, jak dlouho bude tahle očista trvat. Vlastně to bylo podobné, jako abstinovat od heroinu. Zbavoval se další závislosti. Jediné, co věděl, bylo, že zítra ještě uzdravený nebude. A nejspíš ani pozítří. Ale jednou – jednou se něco přece musí změnit.

Nakonec s myšlenkami na svého bratra usnul. Se zmatkem usídleným hluboko v jeho hlavě, stejně jako v jeho srdci.

***
Tma. Všude kolem jen samá tma. Mraky kryly Slunce jako nerozluční ochránci a nedovolovaly paprskům dopadnout na jeho tvář. Byl zatracen.
Bloudil krajinou nikoho, a přesto věděl, že kdyby chtěl, našel by zde vše. Ale jediné, co chtěl, byl On. Jediné, co nemohl mít.
Čas. Neustále plynul, ubíhal bezcílně dál, aniž by mu záleželo na tom, že čím déle ubíhá, tím více se stupňovala jeho bolest. Kdosi říkal, že čas rány vyléčí. Pro něj byla každá vteřina jako zrnko soli dopadající na jeho rozdrásané a hnijící srdce. Každá minuta byla jako prach pronikající skrz jeho nos a ústa do plic, kde se ho snažila zadusit. Nevěděl, jak dlouho ještě, ale v hloubi duše věděl, že to potrvá věčně, ačkoli se snažil si namluvit, že jednou – jednou se něco musí změnit.

***

Bylo překvapující, jak jednoduché bylo s Anisem vycházet. V jejich soužití nebylo žádné napětí a pro Billa to bylo něco zcela nového. Bydlet s někým, kdo od vás nic neočekával a od koho jste na oplátku neočekávali nic vy, bylo jednoduše osvobozující. Jako by najednou zmizel všechen ten tlak, který byl neustále mezi ním a jeho bratrem. – Protože na sobě byli tak strašně fixovaní. Najednou Billovi připadalo jejich pouto až nemožně svazující – dva lidé by na sobě přeci neměli být tak strašně závislí. Nemělo by být přece tak jednoduché někoho ranit jen tím, že zvolíte nevhodná slova a řeknete něco jinak, než jste mysleli. Celou tu dobu si Bill neuvědomoval, jak strašně na Tomovi visel. Bylo to skoro jako by na Tomovi záleželo jeho celé uzdravení. A jako by Tom byl to jediné, co ho mohlo uzdravit. Ale teď viděl, že se o sebe dokáže postarat sám. Že dokáže pokračovat ve svém plánu. Že nepotřebuje nikoho, kdo za ním bude stát a chytat ho, když upadne, protože byl schopný se na své nohy zase postavit sám.

Velkou spoustu času trávil Bill v domě sám. – Anis žil svými obchody, takže se většinou na celé dny vypařil pryč a nechal Billa, ať si jde po svých. Což mu dávalo moře času na přemýšlení. A Bill měl o čem přemýšlet. Ale najednou se toho, co se uvnitř něj skrývalo, nebál. Byl ochotný tomu čelit, protože se tak rozhodl. Protože už neměl, kam jinam se schovat. Nebyl nikdo, kdo by mu foukal bolístky. Nakonec přišel čas, aby se zvedl ze svého dna a pomalu se začal škrábat nahoru. Sám. Protože jak řekl Anis – tohle byla jedna z těch věcí, které si pro sebe každý musí udělat sám. Je jedno, kolik berliček vás podepírá, nakonec to jsou vaše nohy, na které se musíte postavit a ujít s nimi první krok.

Nemohl si taky nevšimnout, že většina jeho nočních můr zmizela. Občas se sice budil uprostřed noci zpocený a vyděšený, ale nemohl si vzpomenout, co se mu zdálo. Možná to bylo novým prostředím, kde na něj z každého kousku nečíhala jeho minulost. Měl opravdu pocit, že tohle může být nový začátek. A poprvé měl pocit, že dokáže dojít až na konec. Ne kvůli Tomovi. Ne kvůli Anisovi. Ale kvůli sobě. A tahle nová sebedůvěra mu pomáhala pokaždé, když ho přemohla samota nebo výčitky.

***

Člověk má neustále o sebe strach.

Bojí se, že onemocní. – Že dostane rakovinu a umře. Bojí se, že ho venku na ulici srazí auto. Že ho někdo přepadne a zabije.
Ale nikdo se zpravidla nebojí o to, co se stane jeho duši. Lidé nemají strach z toho, že by jí něco mohlo ublížit. Protože to, co mají v sobě, nikdy neviděli krvácet. Nezlomili si ještě svou duši a nikdo ji nemusel dávat do sádry. Nikdy ji nemuseli očkovat, aby ji ochránili před nemocí.

Ale najednou Tom dostal strach, že jeho duše přece jen onemocněla. – Po všem tom napětí a nejistotě. Po všech pádech, při kterých ho bratr strhl s sebou. Po všech odchodech a návratech. Po všech slzách a přemlouvání. Po všem tom sebezapření a zoufalé snaze udržet Billa pohromadě, zatímco on sám se uvnitř rozpadal na kousíčky. Zatímco jeho duše tiše plakala a nebyl nikdo, kdo by ji utěšil.

Zatímco on byl k smrti unavený, a přesto vstal, aby zahnal bratrovy špatné sny. – Ale kdo zažene ty jeho? Kdo bude utírat jeho slzy? Kdo bude stát vedle něj a šeptat mu do ucha, že je všechno v pořádku? Že to zvládne. Protože momentálně nebylo v pořádku nic. Měl pocit, jako by ho někdo strčil do obrovské drtičky na odpadky a z toho, co z něj zbylo, ho sešili zpátky. Pěkně nakřivo.

Celou dobu si myslel, že by měl vstát a něco dělat. Ale jeho tělo ho nechtělo poslouchat. Byl schopný jen sedět na tom stejném místě a napjatě poslouchat, jestli neuslyší zvuk otevíraných dveří. Zvuk toho, že se k němu vrátil jeho bratr. Jeho nejlepší přítel. Jeho milenec.

Ne. Nikdy na něj nebude myslet jen jako na bratra. Protože to Bill nikdy ani nebyl. A bylo jedno, kolikrát mu do očí zopakuje, jak je to zvrácené. Nic z toho, co se mezi nimi stalo, už mu nikdo nevezme.

Věděl, že je přehnaně patetický. Že lidský život se přece nezastaví kvůli jednomu odmítnutí. Že na zlomené srdce se přece neumírá. Ale přece si tu bolest, kterou cítil uvnitř, nevymyslel.

Občas se musel pevně chytit matrace a vší silou se držet, protože se mu zdálo, že se propadá někam do prázdna. Jako by ho něco táhlo do obrovské černé nicoty, kde nebylo nic než chlad a ticho. A on se neuvěřitelně bál, co by se stalo, kdyby se pustil. Ale jak dlouho se člověk doopravdy dokáže udržet?

***

Byl to přesně týden, kdy mu Anis nabídl, aby u něj zůstal. Bill zrovna zkoušel uvařit něco k večeři. Tím, že zůstával většinu času doma, se pasoval do jakési role hospodyně a strážce domu. A Anis vypadal, že je vděčný. Vlastně měl Bill pocit, že Arab je doopravdy rád, že s ním bydlí. Nebylo to nic, co by řekl nebo naznačil, ale nějak si nemohl pomoct a způsob, jakým s ním Anis zacházel, mu jednoduše říkal, že ten muž byl hodně dlouho sám.

Z přípravy ho vytrhl domovní zvonek. Anis byl někde pryč, kvůli obchodům, takže myslel, že si jen možná zapomněl klíče. S hlavou zabořenou v kuchařce otevřel dveře a vzhlédl do tváře, která rozhodně nebyla od Anise. I když byla taky od dealera.

„Lukasi?“ vyjekl Bill a v prvním okamžiku měl chuť mu přibouchnout dveře před nosem.

„Ty?“ dostalo se mu podobně překvapené reakce. „Co tady, kurva, děláš?“ protlačil se kolem něj dovnitř.
„Já tady bydlím,“ odsekl Bill a třísknul dveřmi. „Co tady děláš ty?“ zamračil se na Lukase a prošel kolem něj zpátky do kuchyně.
„Co asi, idiote? Pracuju pro Anise! Mám pro něj důležité info. Kde vůbec je?“ roztržitě se rozhlížel, jestli ho náhodou nepřehlédl, jak sedí na gauči a dívá se na televizi.
„Není tady. Jel vyzvednout zásilku. Nevím, kdy se vrátí.“ Počáteční překvapení Billa pomalu opouštělo, proto si nemohl nevšimnout Lukasova zvědavého pohledu, který na něj upíral.
„Fajn, počkám na něj,“ pokýval dealer hlavou a opřel se o lednici. Bill podrážděně vydechl a v duchu se modlil, aby Anis přijel co nejdříve. Neměl Lukase rád předtím a neměl ho rád ani teď. Raději se zase zadíval do knihy a vybral první recept, který našel.

„Anis říkal, že jsi teď čistý,“ plivnul to slovo, jako by to bylo něco nechutného. „Ale asi se zapomněl zmínit, že si tě nechává doma. Takže co? Teď jsi jeho služka?“ ušklíbl se na něj Lukas. Bill jen zaskřípal zuby a neodpověděl. Neměl v úmyslu se s ním bavit. Ale Lukas neměl v úmyslu zůstat potichu.

„Nutí tě, abys mu vařil nahý jen v zástěře? Já bych to určitě vyžadoval.“ Bill mohl cítit, jak se v něm začíná vařit krev rychleji, než se vařila voda v hrnci na sporáku.

„A co po večeři? Sloužíš mu i v ložnici, hm? Děláš mu malou kurvičku, Bille? Všichni víme, že jsi v tom dobrý.“ Lukas se odlepil od ledničky a zapřel se rukama o kuchyňskou linku, takže Billa uvěznil mezi ním a nábytkem. Bill zkoprněl a zapomněl dýchat.

„A pokud vím, taky mi ještě dlužíš jedno číslo. Možná bych si tě mohl vzít na tom pěkném jídelním stole. Myslíš, že by to vydržel? Myslíš, že bys to ty vydržel?“ Cítil Lukasův dech na svém krku a to, jak se mu celou váhou tiskl zezadu na tělo. Udělalo se mu špatně z té představy a snažil se mu vykroutit.

„Nedlužím ti nic,“ odsekl, když se konečně vyprostil z jeho sevření.

„No, to je věc názoru,“ ušklíbl se dealer, ale pustil ho.
„Naneštěstí se tě nikdo na tvůj názor neptá,“ utnul ho Bill.
„Byla s tebou větší zábava, když jsi byl sjetý. Nebo když ti visela nudle u nosu a prosil jsi mě o dávku. Lukasi, prosím! Už to nevydržím! Dej mi jednu dávku, prosím, prosím, udělám cokoli!“ utahoval si z něj a napodoboval jeho škemrání. „Ubohý, ubohý, Bille,“ zakroutil dramaticky hlavou a pohladil ho po vlasech. „Přece si nemyslíš, že teď, když jsi seknul s háčkem, je z tebe lepší člověk. Pro mě budeš vždycky jen malá ukňouraná děvka, které nezáleží na ničem víc, než na pořádném nášupu do žíly.“ Lukas jej propaloval posměšným pohledem a Bill mu chtěl tak moc něco říct. Ale co? Co mu měl říct, když měl pravdu? Když se před ním opravdu plazil a byl ochotný udělat cokoli, bez ohledu na to, jak ponižující to bylo. Nemyslel si, že kdy k někomu cítil větší odpor než momentálně k Lukasovi. Ale pak si uvědomil, že k někomu přece. – Sám k sobě. K té osobě, kterou byl. Protože odmítal připustit, že by jí byl pořád.

„Jsem doma!“ ozvalo se ode dveří a Bill nikdy nebyl radši, že slyší Anisův hlas. Arab vešel do kuchyně se sportovní taškou přes rameno, o které Bill věděl, že je plná heroinu. Anis mu věnoval úsměv a odložil tašku na stůl. „Hej-“ zarazil se, když si všiml Lukase, který se opět opíral o lednici. „Nečekal jsem tě,“ nakrčil obočí a přátelsky mu stiskl ruku.

„Hmm, děláš něco dobrého? Mám hlad,“ naklonil se Billovi přes rameno, aby se podíval, co vaří, a nevšiml si, jak se Lukas znechuceně zašklebil nad jeho chováním. Jako by ti dva byli nějaký teploušský manželský pár.

„Zdržíš se na večeři?“ otočil se zpátky Anis na dealera.

„Nemyslím si, že bych od toho skrčka něco jedl,“ odfrkl si Lukas. „A taky si myslím, že tě přejde chuť, až ti řeknu, proč jsem přišel.“
„Mělo mi být hned jasné, že neseš špatné zprávy,“ zamračil se Anis a upřeně se mu zadíval do obličeje.
„Sebrali Alexe a Kristiána,“ hlesl Lukas a bezděčně odstoupil o krok, protože čekal výbuch vzteku.
„Kurva, cože?!“ vyjekl Arab a praštil rukou do stolu. „To snad není pravda! Kurva! Už tak mám málo lidí a ti dva idioti se nechají sebrat! Jako kdybych všem neříkal, ať si, doprdele dáváte pozor! Kde mám teď asi tak někoho sehnat?“ zuřil a naštvaně přecházel po kuchyni. Lukas se stáhl ještě dál a Bill si mlčky kousal ret a horlivě míchal těstoviny v hrnci.
„Běž, prosím nahoru, Bille. Potřebujeme s Lukasem něco probrat mezi čtyřma očima,“ otočil se na něj najednou Anis.
„Ale za chvíli to bude-“ pípnul Bill a máchnul vidličkou směrem k hrnci.
„Říkám ti, ať kurva vypadneš!“ vyjel na něj Arab vztekle, až Bill leknutím poskočil, ztlumil plamen pod hrncem a urychleně zamířil nahoru do pokoje. Nebo tedy nahoru na schodiště, kde se schoval a napínal uši, aby slyšel, co si budou povídat. Byl až příliš zvědavý, než aby se šel schovat. A navíc nebyl malé dítě, aby poslouchal něčí rozkazy. A ačkoli si to nechtěl připustit, doufal, že Anis bude na Lukase řvát, což by si velice rád poslechl. Bylo to sice dětinské, ale to mu bylo momentálně fuk.

„Fajn,“ slyšel, jak si Anis sedá ke stolu. „Co s tím budeme dělat?“

„Můžu zkusit někoho sehnat, ale asi to nebude tak jednoduché. Lidi mají strach, Anisi. Je to teď venku o hubu. Policajti se rojí jeden za druhým a sbírají dealery jak zasraný borůvky do koláče. A já to sám nemám šanci zvládnout. Jestli se něco nezmění, je to v prdeli.“
„Hm… “ pokýval Arab hlavou a pohledem střelil na tašku narvanou heroinem. Přece mu tady ten matroš nebude jen tak ležet! To by přišel o hromadu peněz a taky by dost dobře mohl naštvat svoje odběratele. A není nic horšího než naštvaný herák, kterému se nedostává pravidelného přídělu háčka.

„Proč neřekneš tomu skrčkovi? Stejně nic nedělá, kromě toho, že se stará o tvou domácí stravu, ne?“ nadhodil Lukas po chvíli ticha. „On , jak to chodí. Zná lidi na place. Mohl by to tam vzít za mě a já bych se postaral o heráky od Alexe a Krista. To by se dalo zvládnout, než seženem někoho dalšího.“ Když si Bill uvědomil, že Lukas mluví o něm, zapomněl dýchat. To po něm přece nikdo nemůže chtít!

„To po něm nemůžu chtít,“ zavrtěl Anis hlavou a Billovi spadl obrovský kámen z prsou.
„Proč ne? Nechceš mi snad říct, že sis tu malou děvku oblíbil?“ zašklebil se Lukas.
„Hej, ukaž přece trochu respektu, chlape,“ napomenul ho Anis. „Nejde o to, jestli jsem si někoho oblíbil nebo ne, ale je to bývalá fetka – nejspíš by se na své první šichtě sjel a skončil někde s nohama nahoře. To by byla zbytečná škoda materiálu.“

„Jak chceš, ale je to naše nejrychlejší řešení. Takže zatímco si tady spolu budete cukrovat u určitě skvělé večeře, já raději půjdu prodat to, co ještě mám, než budou lidi pořádně nasraný. Protože na rozdíl od tebe to budu já, kdo se s nima bude muset vypořádat,“ zvedl se Lukas naštvaně od stolu a vyšel ven. Nezapomněl za sebou prásknout dveřma.

Bill počkal ještě chvíli, než se odvážil sejít zpátky dolů. Anis pořád seděl u stolu a zíral na svou tašku, která pořád ležela na stole.

„Hm… všechno v pořádku?“ zkusil nadhodit Bill, zatímco se zase postavil ke sporáku a začal míchat vidličkou v hrnci, protože se mu mezitím stačily všechny těstoviny slepit k sobě.
„Ne, to teda není,“ odseknul Anis.
„To je mi líto,“ hlesnul Bill a dál se věnoval vaření. Nebylo nic, co by pro něj mohl udělat.
„Jo jasně. Je ti to líto. Ale to mi zrovna moc nepomůže. Tvoje lítost je mi k hovnu! Stejně jako tahle zasraná večeře!“ vyjel Anis, přiskočil k němu a vytrhl mu vidličku z ruky. „Jediné o co se staráš, je to debilní žrádlo! Nemusíš nic dělat, nemáš žádné povinnosti! Vzal jsem tě k sobě a nic po tobě nechtěl, ale možná je teď čas, abys mi mou štědrost taky oplatil!“ Bill zaraženě zíral do jeho rozzuřené tváře a nezmohl se na slovo.

„No?“ zatřásl mu Anis s rameny.

„Já-já… rád bych ti pomohl!“ dostal ze sebe Bill a bezděčně od něj o krok ustoupil. „Ale tohle pro tebe nemůžu udělat. Nemůžu se k tomu zpátky vrátit. Nemůžu se zpátky vrátit na plac. Nemůžu se zpátky vrátit mezi ,“ vychrlil ze sebe a bylo jasné, že Anisovi došlo, že celou dobu poslouchal. „Udělal bych cokoli, ale ne tohle. Nejde to, nemůžu,“ hlesl poraženě a zakroutil hlavou.
„A já tě nemůžu donekonečna živit,“ opáčil Anis. I když to nebyla tak docela pravda. Uživil by ještě dvacet takových.
„Nemám kam jít,“ přiznal Bill potichu, ale v hloubi duše věděl, že ten pravý důvod je ten, že nechtěl odejít.
„Vždycky máš na výběr,“ připomněl mu Anis. Bill mu chtěl něco odseknout, ale pak si uvědomil, že má pravdu. On po něm přece nechtěl, aby s tím zase začínal – jen mu nabídl práci. A pokud byl natolik slabý, že nemohl odolat, kdo byl, že se odvážil o sobě tvrdit, že je z toho venku?
„To je… nejsem připravený!“ vyhrkl zoufale. Anis se mu zadíval do tváře a ostře se zasmál. „Jako bys na tohle snad mohl být někdy připravený,“ odfrkl si dealer a hodil po něm sportovní tašku.
Jak tam Bill stál s taškou nacpanou heroinem, cítil, jak se mu začínají třást ruce, a věděl, že tohle je jeho konec.

autor: Lisa

betaread: J. :o)

15 thoughts on “Wenn es manchmal regnet 27.

  1. Táto poviedka je jedna (pre mňa) z tých najočakávanejších. Má strašnú silu. Trpím pri nej neskutočne silno ale na druhej strane má takú hĺbku, že sa jej nedá odolať. Na takéto kapitoly rada počkám aj dlhšiu dobu a ani si nemusím pripomínať dej, pretože mi neschádza z mysle. Mám o Billa strach a Toma mi je ľúto. Strašne moc 🙁
    Veľmi pekne ďakujem za ďalší prílev emócií. Aj keď boľavých.

  2. No 🙁 tak teď se ukaž Bille… To je hajzl ten Anis  :-\ jinak já nezapomněla, takovou věc u téhle povídky ani neplánuju  🙂

  3. Aj keď som čakala že pre Billa bude bývanie u Anisa horšie,úvod poviedky ma potešil a myslela som že sa to bude pre Billa vyvíjať priaznivo,ale tá záverečná studená sprcha ma prebrala teda poriadne z naivity.Som zvedavá ako Bill toto ustojí,pretože sa mi zdalo že už je si sebou dosť istý,tak uvidím….
    Dúfam že Tom to sklamanie zvládne,že ho to nepoloží  sebecky si aj trošku prajem aby Bill aby aspoň pripustil možnosť vrátiť sa k Tomovi,ak by mal pochybnosti o tom či to zvládne a odolá pokušeniu.

  4. Uff priznam sa, že na konci  tochto dielu som dostala studenú sprchu. Billa mi je. ľúto, na Anisa sa nehnevám mrzí ma, že to urobil, ale s prepačeným som nasratá na Lukasa, ppretože si myslím, že keby bol nenavrhol  Anisovy Billa ako alternatívu nič by sa nestalo. Začiatok bol  pekný, a naozaj to nachvíľu vyzeralo, že byl bude niekde spokojný.

  5. Kdybych ti Lisetko měla povídat, jakou já dneska měla podělanou neděli, a jak se mi okamžitě zajiskřilo v očích, když jsem si dneska rozklikla twc blog a uviděla opět ten milovaný banner…. mockrát ti děkuji za další nádherný díl. Jak já ho vyhlížela holka zlatá…
    Dneska už komentovat dále nebudu, protože na to nemám sílu ani fungující mozkovnu, ale určitě ti sem ještě něco v dalších dnech přihodím.
    Každopádně moc děkuji za tenhle úžasný, nedělní životabudič.

  6. To neskonči dobře myslela jsem že chce Billovi pomoc a ne jej znovu to toho svinstva vtátit.Doufám že další díl bude brzo.

  7. Miluju tuhle povídku, strašně ráda jí čtu 🙂
    Bojím se, co se stane dál s Billem, tohle jsem teda vážně nečekala, kdyby do toho spadnul zase, byl by to můj konec. Překvapilo mě Anisovo chování, zezačátku byl takový milý, hodný a teď? Vážně byl na  Billa dost hnusnej a nemusel po něm takhle vyjet… Snad si to ještě rozmyslí!
    Je mi strašně líto Toma, tolik toho udělal a nakonec zůstal sám… Třeba se jednoho dne sebere a půjde brášku hledat… Nebo že se k němu Bill zase vrátí, to by bylo naprosto super 🙁
    Nemůžu se dočkat dalšího dílu, je to senzační povídka, stoprocentně jedna z nejlepších! :))

  8. Ach jo, moje nejčernější představy se pomalu, ale jistě naplňují…
    A to už to vypadalo, že je Anis převlečená Matka Tereza!
    Bojím se o Billa, ukrutně se bojím a spoléhám se jenom na to, že jsi někde v minulosti v komentáři slibovala, že Bill už brát nebude. Ale jestli se pletu, tak bude po mně…
    Lukase bych nejraději pověsila do průvanu za jistou část těla, zmetka hnusného, slizkého! A to se mi jméno Lucas jednu dobu strašně líbilo, fuj!
    A zase si říkám, že Bill Lukase nejvíce naštve, když to všechno zvládne a když se nesesype, natruc, ať má Lukas vztek.
    Taky by mohli Lukase sebrat poldové, to bych se teda fakt nasmála a navíc by ho mohli strčit do cely s nějakým udělaným úchylem, aby mu v cele nebylo smutno xD
    Ale Toma je mi hrozně líto, tohle si opravdu nezasloužil, obětoval Billovi všechno a zůstaly mu jenom výčitky. Na jednu stranu si přeju, aby šel Billa hledat a znovu ho zachránil, ale na tu druhou vím, že by to nebylo dobré. Bill to musí zvládnout sám a jednou provždy se s H démonem vypořádat. A teď má k tomu skvělou příležitost. Akorát nechci ani pomyslet, co by mu Anis udělal, kdyby ten herák někde zašantročil, nejspíše by ho zaživa stáhl z kůže 🙁
    Tak teď nevím, jestli se mám na další díl těšit nebo se ho naopak bát…

  9. Puvodne jsem to chtela zacit datlovat na ceske klavesnici, abych ti takhle prokazala respekt a vdek, ale slo by to tak setsakramentsky pomalu, ze by se mi vsechny myslenky stacily rozbehnout jak jarni kuzlata, a tak opet pisu, jak vidlak, za coz se omlouvam.
    Ale k tomuhle dilu. No prochazka ruzovou zahradou to rozhodne nebude, to teda v zadnem pripade.
    Nikdy me u tehle povidky neprestane udivovat ta preciznost, s jakou to mas psychologicky propracovane. A v tomhle dile to bylo prevazne o emocich. O emocich Billovych, Anisovych, Lukasovych a neposledne Tomovych. Taky pak jeste o emocich mych, to zcela urcite. V kazde povidce, ktera je dobra, a ktera me nejak zasahne, se vpodstate hrabu repertoarem mych vlastnich emoci a reakce na dilci postavy napovidaji vic o me same, nez o nich jako takovych.
    V tomhle dile se ti ze mne podarilo vycucat netecnost, vztek, zajem a nakonec i neskonaly smutek.
    Takze zacneme vztekem. Anis a jeho mistrna retorika me vytocila do vyvrtky, ze jsem pomalu nevidela na klavesnici, jak se mi mzilo pred ocima. Asi takhle…, to, co Billovi rekl, byla vsechno vpodstate pravda, nikdy ho nikdo do fetu nenutil, Bill se rozhodl sam, ovsem ten jeho alibismus, se kterym pohlizel na svou vlastni roli v tom celem posranem drogovem kolotoci, by se mohl dat zaramovat. Doktorat by si mel udelat, z filosofie a retoriky, sycak jeden. Takove typy ja nejradsi. Oni nic, oni muzikanti, oni jen zasobuji trh. Vsak kola bozi melou pomalu, ale jiste…. to, co nakonec Billovi navrhl, me nikterak neprekvapilo. A dekuji Liso, ze se  nekonal ten kibutz s bio rajcatovou plantazi:-)  
    Bill ve mne vzbuzoval tu netecnost, protoze jestli ho nekdo za dane situace lituje, tak ja si jen rikam, ze se nedalo ani nic jineho cekat. Jit se ubytovat k dealerovi a doufat, ze mu tam bude dobre, bylo naivni a taky tak trochu "kdo chce kam, pomozme mu tam". Rozhodne ho nelituji. Pokud na to ma, tak to ustoji a vzepre se, muze vzdycky odejit, a tim nemyslim vratit se k Tomovi, ale rozhodne lepsi skoncit v azylovem dome, nez jit kseftarit s heroinem. Ono tady nejde ani tak o to, jestli by to vabeni prekonal on sam, ale hlavne o moralni skrupule, ktere by s timto pocinem mel mit. Jestli ten herak fakt pujde prodavat, tak mu vazne nakopu tam, kam slunce nikdy nesviti.
    Kdyz k nemu Lukas promlouval, tak to byl uzasne nabity moment, protoze ja si myslim, ze neco podobneho si Bill taky musel vyslechnout… jako soucast sve "lecebne terapie". Prvni bojovou etapu sveho osobniho Waterloo uz zdolal , ale kostricka ve skrini ho bude trapit jeste dlouho. Lukas ho sice ponizoval a deptal, ale  mel svym zpusobem pravdu a Bill se se svou minulosti proste musi vyrovnat…. bez zasti, studu, strachu a paniky… proste to tak bylo, na tom nic nezmeni, ted uz to tak ale neni a doufejme, ze uz nikdy nebude, tak at si jde treba Lukas trhnout klobasou. Tak nejak by to mel brat. Protoze takovych previtu se jeste muze objevit a Bill se s tim proste musi naucit zit. Trochu me zarmoutila ta jeho snaha ze sebe vsechnu tu "blizkou" naklonost k Tomovi zahnat, zabit ji, zapomenout…. kdyz si mysli, ze mu jeho sebezapirani  primese stesti a klid na dusi, tak at se chlapec snazi… To, cim si prochazi, dava smysl, ale jestli ten totalni utrum (po fyzicke strance tim myslim) mezi sebou a Tomem mysli vazne, tak na to jde naprosto spatne – potlacovani reality a snazeni se zapomenout sice muze teoreticky fungovat, ale vnitrni jizvy to nezaceli a chytrejsi z toho vseho nakonec taky nebude. Dablu se musi clovek postavit celem a podivat se mu zprima do oci, klast si otazky, tim i testovat sve city a nitro, to jen potom opravdu vime, jak na tom jsme.
    Kdyz jsem cetla ty Tomovy pasaze, tak jsem u toho strasne plakala. Ty niterne, mucive pocity, kterymi si ted musi projit, jsou naprosto znicujici a ja s nim dokazi opravdu citit. Nadherne jsi skloubila tu Billovu a Tomovu diametralne rozdilnou myslenku casu, ktery ma prinest zapomneni a ulevu. Bill doufa v tom, ze se casem zbavi pocitu viny a zapomene na to, co spolu s Tomem meli a Tom zase s prosikem ceka, az to prestane bolet a navrati se mu smysl zivota.
    Ja jen pevne doufam, ze Tom za Billem nepujde, at se deje, co se deje. Musi se ted sam zocelit, ale taky respektovat svou hrdost. Billovi se obetoval vic, nez to slo, a presne tak, jak taky v podobe situaci mel –  a ja jen pevne doufam, ze to vsechno Billovi taky jdenoho krasneho dne dojde-, aby mu mohl pomoci, ale ted by mu mel byt uz jen rovnocennym paring partnerem – ted jsou si uz oba rovni a Tom to tak musi prijmout. Bill ho uz nepotrebuje, aspon ne tak, jak ho kdysi potreboval a je jen na Tomovi, jak to bez horkosti a sebelitosti vstreba. Jejich pozice vuci sobe navzajem se hodne zmenily, Bill uz tu vecnouo ochranu nevyzaduje a ani nechce a rovnovaha jejich vztahu neni to, co kdysi byla. Jestli si tohle Tom dokaze uvedomit a taky se podle toho zacit chovat, tak ma nadeji na to, ze se transformuje do nekoho, kdo bude ….

    Nadherny dil, Liso, i kdyz smutny.

  10. DĚKUJU!

    Víte, chtěla bych Vám všem toho tolik napsat, ale budu doufat, že to v tom jednom slovu najdete.

  11. Nepředpokládám, že by sis, moje milá Lízinko, projížděla komentáře u tak starého dílu, ale po své roční odmlce se cítím povinna ti tu nějaký ten komentář zanechat, i když pravděpodobně nedosáhne obvyklé délky, protože jsem pořád ještě odkázaná na mobil 🙂
    Abych byla upřímná, u minulého dílu jsem nenapsala nic, protože jsem se snažila chytnout v ději 😀 Kupodivu WEMR mi jako jedna z mála povídek zůstal v živé paměti a od začátku tohohle dílu se poměrně slušně chytám 😀

    Jsem hrozně příjemně překvapená Anisovým chováním 🙂 Když se Bill dostal k němu, čekala jsem, že to bude akorát skok z bláta do louže 🙂 V tuhle chvíli jsem za Anise neskutečně ráda 🙂 Vůbec jsem nečekala, že bude mít tak zlaté srdce 🙂 Je pravda, že na konci dílu na Billa vyvinul určitý nátlak, ale to bych mu vůbec nezazlívala 🙂 Dostal se do špatné situace a za to, že na Billa tlačí, může stejně Lukas, protože bez něj by ho to určitě ani nenapadlo 🙂 Osobně si myslím, že pokud na to Bill nakonec přistoupí, mohlo by to opět zajistit posun vpřed 🙂 Bill ušel neskurečně těžkou a dlouhou cestu a všem nám ukázal, jak pevné nervy ve skutečnosti mám 🙂 Prodej drog by mohl brát jako jejich posílení, jako důkaz toho, že nejhorší má konečně za sebou. Pokud by přišel do styku s drogově závislými, mohl by si taky uvědomit to, kvůli čemu lidé chodí na léčbu – že takhle už nikdy nechce skončit 🙂

    Bála jsem se, že Anis od Billa bude čekat něco na oplátku, čekala jsem, že bude chtít pravidelnou dávku sexu. A jsem moc ráda za to, jak idylické je jejich soužití 🙂 Bill si hodně přilepšil 🙂 Abych to shrnula, z tohohle dílu mám hrozně pozitivní pocity, i když je to možná taky tím, že jsem si konečně našla trochu času na čtení 🙂 Už se nemůžu dočkat, až si za rok přečtu další dva díly! 😀 (Dělám si srandu, už budu hodná a budu číst a psát komentáře hezky pravidelně… Doufám :D)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics