Bourdon 2.

autor: B-kay

Tom mrzutě stiskl rty a s otráveným vrtěním hlavou se vyhoupl do sedu. Po zjištění, že je něco přes půl třetí, mu bylo ještě hůř. Zavřel oči, hlavou se opřel o opěradlo gauče a dlaní poškrábal spícího Dusta za ušima. Byl rád, že se konečně uklidnil, protože mu jej bylo až líto, když neklidně pobíhal mezi horním a dolním patrem a nedokázal pochopit fakt, že dnes v noci nejsou sami. Ani on sám si na to ještě nezvykl, tak jak to mělo zvládnout to ubohé zvíře?

Kousl se do rtu a přemýšlel nad vším, co se stalo během posledních dvou hodin. Ještě pořád nevěděl, co si měl o tom všem myslet. Jak měl reagovat, nebo jak se měl chovat. Nejhorší na tom všem však byla šílená rychlost jeho bijícího srdce, které se z nějakého podivného důvodu, odmítalo zklidnit.

Přitáhl si deku až k bradě, zavrtal se do ní, místo snů však přicházel pouze obraz bledé tváře s velikýma, nádhernýma očima.

Dveře otevřel téměř bez dechu, s typicky skloněnou tváří a s obrovským knedlíkem v krku. Očekával proud nadávek, pokřiků, nebo i fyzické ublížení, které by jej sebou strhlo jako ničivá lavina a celého jej pohltilo. Možná že by si pár výchovných pohlavků i zasloužil. Kdyby nebyl tak hloupý a naivní, nic z toho by se nemuselo stát. Jediné, za co byl rád, bylo to, že se tolika ponížení a bolesti nedožila jeho babička. Nedokázal by se jí podívat do očí. Stejně tak jako to nedokáže ani u nikoho jiného.



„Ahoj,“ překvapeně zvedl tvář. Na pozadí zvuků bouře se vyjímal tichý, roztřesený hlas, který nemohl patřit žádnému z místních mužů.

Porušil své pravidlo a dřív, než si to stačil uvědomit, se vpíjel do očí zmoklého chlapce stojícího u dveří. Společnost mu dělalo pouze několik menších kufrů, jinak byl sám a nevyvolával v Tomovi žádný pocit zděšení. V bílé košili a bledých kalhotách mu na tmavém pozadí letní bouřky, skutečně připomínal zářivé slunce. Mokré prameny tmavých vlasů mu spadaly do překvapivě nevinné tváře s měkkými až dívčími rysy. Na řasách, lemujících jeho hluboké oči, se usazovaly drobné kapky deště, a díky tomu Tomovi připomínal jakýsi zvláštní přírodní úkaz.

Když si uvědomil, že byl jeho pohled až příliš důvěrný, rychle se odvrátil a rozpačitě přešlápl na místě. Nechtěl mluvit. Nebyl schopen otevřít ústa. Knedlík v krku se nečekaně vrátil a s ním i podivné bušení srdce.

„Mrzí mě, že jsem přišel tak pozdě, ale měl jsem menší problém s autem,“ věnoval Tomovi milý úsměv a zabolelo jej, když si uvědomil, že ten z jeho příchodu zřejmě kdovíjakou radost neměl.

„Kdo vlastně jsi?“nezeptal se nijak nepříjemným tónem. Pouze do svých slov nevkládal ani špetku zájmu. Černovlasého chlapce sice jeho chování zaskočilo, nedal na sobě však nic znát a nadále se mile usmíval.
„Jsem Bill,“ natáhl k němu dlaň a vůbec jej nepřekvapilo, že Tom na jeho přátelské gesto nijak nezareagoval. Alespoň na něj opět pohlédl a věnoval mu pozornost.
“ Jsem ten nový podnájemník. Volal jsem s paní Babett. Měl jsem přijít už včera, ale jak jsem říkal, pokazilo se mi au-,“ zasekl se, protože Tomovy rysy ve tváři náhle změkly a ta nečekaná proměna jej vyvedla z míry natolik, že chvíli nebyl schopen slova.
„Omlouvám se,“ Tom mu věnoval drobný, plachý úsměv. „Nevěděl jsem, že Babett shání podnájemníka. Ale musel ses splést, protože ona bydlí vedle,“ cítil, jak se mu mezi nohy zapletl jeho psí přítel a nedůvěřivě sledoval neznámého hosta.
„To je zvláštní,“ Bill se studem ve tváři hledal adresu, kterou mu včera ta milá pani nadiktovala.

Z kapsy vytáhl drobný, promočený papírek. Název ulice byl roztečený po celém papíře, číslo domu však bylo jasné. Ze zvláštního důvodu pocítil úlevu. Cítil by se jako největší hlupák pod sluncem, když uprostřed bouře vzbudil cizího člověka jenom proto, že si spletl čísla.

„Nespletl jsem se, adresa sedí,“ nevědomky zadrkotal zubama a přešlápl na místě.

Zatímco se Tom snažil tuto skutečnost pochopit, on sledoval jeho zmatenou tvář. Drobnou vrásku na čele, hluboké, smutné oči a rty, které by byly stokrát krásnější, kdyby se alespoň na malou chvíli usmívaly. I když na první pohled působil ztrhaně, bylo na něm něco, co Billa přitahovalo. Možná to byla pokora, která z něj vyzařovala. Nebo tajemství jeho smutných očí.

„Tak se zřejmě spletla Babett. Já žádného podnájemníka nehledám,“ zavrtěl hlavou, čímž chtěl zdůraznit svou pravdu. „Možná bys měl počkat do rána a pak zajít za Babett. Jistě se to nějak vysvětlí,“ věnoval mu krátký úsměv a otočil se k odchodu.

Jakmile na rameni ucítil nerozhodnou dlaň, bylo to, jako by mu prsty do těla vypálil žhavou díru i přesto, že se jej sotva dotýkal. Otočil se s otazníkem v očích, pohled soustředil pouze na pár malinových rtů, kterým trvalo hodnou chvíli, než konečně promluvily.

„Nemám kam jít,“ přiznal svou situaci a tentokrát on sklonil tvář. „Prosím, nemohl bych zůstat do rána tady?“

Tom chtěl, aby byl jeho odpovědí okamžitý nesouhlas. Opravdu jej chtěl poslat pryč a měl k tomu více než sto důvodů, kterými by své rozhodnutí podepřel, jakmile se však jejich pohledy opět setkaly, zaváhal. Opravdu jej dokáže vyhnat do noci, zmoklého a třesoucího se jako zmoklé štěně?

Dřív, než si to stihl rozmyslet, ustoupil ode dveří a pozval jej tím dovnitř.

Jakmile ucítil další dotek, myslel si, že konečně usnul a i v snech se mu zdá o Babettině novém spolubydlícím. Slyšel jeho tichý, nesmělý hlas. Vnímal dokonce i vůni jeho vypraného pyžama. Teprve Dustovo nespokojené zavrčení jej přesvědčilo, že se mu nepodařilo usnout a že se neustále nacházel zmítán mezi snem a realitou, aniž by měl jeden ze stavů převahu.

S velikým sebezapřením se přinutil otevřít oči a snažil se přivyknout matnému světlu stolní lampy. Bill právě spouštěl dlaně podél svého těla a sledoval jej nesmělým pohledem.

„Nemůžu usnout.“ Jakmile mu Dust uvolnil místo, posadil se vedle Toma, který netušil, jak by měl reagovat. Už celá léta nevedl normální rozhovor s osobou, která by vůči němu nechovala nenávist. „Nemůžeme si chvilku jenom tak povídat?“ Tom na něj krátce pohlédl a vzápětí se opět věnoval zírání na konečky svých prstů.
„Já nejsem… nejsem příliš výřečný typ. Myslím si, že nejsem ta správná osoba na rozhovory.“

Byl z něj nervózní. Opravdu nervózní a nechtěl si jej připustit k tělu. Nechtěl o něm nic vědět, nechtěl jej poznat, ani jej mít rád, protože si byl až příliš jistý tím, že je jenom otázkou času, kdy se dozví pravdu, a přidá se na stranu ostatních. Bude jej nenávidět, bude o něm společně s ostatníma, rozšiřovat ty hloupé lži o tom, že někomu ublížil.

Zvedl tvář a zadíval se na něj. Opětoval jeho pohled, v jeho očích neviděl nic kromě touhy po vzájemném sblížení.

„Tak mi prozraď alespoň své jméno.“

Tomovi připomínal malé dítě. Vytrvalý, veselý, působil dojmem, že by se pod silnějším dotekem rozletěl na miliony drobných úlomků. Byl jeho přesným opakem, až na to, že Tom se roztříštil v den, kdy jej odsoudili.
Zhluboka se nadechl a zašeptal. „Tom.“
„Moc hezké,“ pousmál se a natáhl dlaň, aby mohl spícího Dusta pohladit po břiše.
„A co jeho jméno?“ Dust na jeho blízkost poprvé nereagoval zavrčením. Právě naopak, spokojeně se rozvalil do pohodlnější polohy a vrněl blahem.

Tom překvapeně pootevřel ústa. Nečekal takovou reakci. Bill se mu zřejmě líbil. A tento fakt se nelíbil jemu.

„Jmenuje se Dust,“ jeho odpověď byla strohá, oči mu však zářily nepoznanou něhou. Sledoval, jak se Bill Dustovi má, mazlí se s ním a vesele se směje jeho krkolomným pokusům o pořádné oblíznutí.

„Je to skvělý pes,“ hravě zapištěl, jakmile mu Dust vysedl na klín a tlapama jej sevřel v objetí. „Má tě moc rád. Nehne se od tebe ani na krok,“ další veselé zapištění.
„Měl bys jít do postele, Bille… j-já už jsem unavený,“ nechtěl tak reagovat, ale neměl na výběr.

Se vzniklou situací vůbec nepočítal. Billova přítomnost jej naprosto vykolejila. Všechno bylo náhle jiné, zvláštní. Po třech letech bolesti, neštěstí a útrap, se prostor kolem něj plnil veselým smíchem a radostí. Bill byl symbolem slunce. Plnil každý tmavý prázdný koutek jeho duše, zářivým světlem a Tom se s tím tak náhle nedokázal vyrovnat. Všechno chtělo čas. Byl si jistý, že by si jej časem zamiloval. Že by z nich možná byli i dobří přátelé, ale on čas neměl. Bylo jenom otázkou času, kdy se Bill setká s místními lidmi a dozví se o jeho minulosti. Možná se jednalo o dny, týdny nebo pouhé hodiny.

„Ou, jasně,“ Bill se snažil být smířený s jeho chováním, ale trápil se. „Mrzí mě, že jsem tě vyrušil.“

Vždy býval společenským člověkem, hodně výřečným, rád si povídal, rád poslouchal a nebyl si jistý tím, co na něm Toma tak odpuzovalo, že na něj sotva pohlédl.
„Dobrou noc, Duste,“ zašeptal směrem k pejskovi, který uléhal na své původní místo a hlavu položil na Tomovo stehno.
„Dobrou noc, Tome,“ vstal, napravil si volné kalhoty a došel ke schodišti. Tom se za ním díval a opět mu bylo do pláče. Nechtěl být takový. Nechtěl mu svým chováním ubližovat, protože tím ubližoval nejenom jemu, ale i sobě. Byl to celkem milý kluk, nezasloužil si, aby se k němu takhle choval.

Povzdechl si a pohlédl do Dustových očí. Zdálo se mu to, nebo v jeho očích skutečně spatřil výčitku?

„Bille?“ rty zvolaly chlapcovo jméno dřív, než si to stihl zakázat. Bill zastavil s jednou nohou na schodu, zatímco tu druhou držel ve vzduchu. Nepromluvil, pouze na něj hleděl a čekal.

Tom ještě naposled přehodnotil veškeré možnosti. A rozhodl se. Po třech letech bolesti potřebuje cítit jeho radost ze života. Jeho blízkost, hravost, pocit, že již není déle sám. I kdyby to mělo být jenom na několik hodin.

„Nedal by sis kousek čokoládového dortu?“

Bill zůstal zaraženě stát, vzápětí se však vesele kousl do rtu.

„Miluji čokoládu,“ a s nadšeným úsměvem, zdobícím jeho rty, se vydal na pátrání po kuchyni.

Tom ještě chvíli sledoval jeho vzdalující se záda, než se dlaní pohladil po hrudníku a přiložil si ji k místu, v němž v hloubce splašeně tlouklo jeho srdce. Možná by mu měl říct pravdu sám. Možná by to pochopil. Uvěřil mu. A možná ne.

„Já také,“ zašeptal a pomalu vstal, následován Dustem.

autor: B-kay

betaread: J. :o)

10 thoughts on “Bourdon 2.

  1. Pre Toma musela byť celá situácia veľmi zvláštna, a aj keď neviem prečo bol vo väzený nedívim sa jeho strachu a odstupu od Billa a aj ostatných .
    Myslím si, že Babet nehladala podnajomníka len tak, ale že mala  nejaky skrytí zámer.
    Som zvedavá, ako sa Tom rozhodne, či Billovy povie sám prečo je taký alebo sa to Bill dozvie inak.
    Ale  verím tomu, že Bill to tak či tak pochopí.
    Teším sa na ďalší diel.

  2. Ta povídka mě skutečně začíná bavit :))..myslím že Bill s tou svou vytrvalostí brzy zjistí pravdu o Tomovi..i když nevím proč byl ve vězení..tak jsem si jistá že to pochopí :))

  3. Na Tvojich poviedkach zbožňujem to, ako si vzájomne neubližujú a sú k sebe strašne dobrí. Dokonca aj keď je teraz Tom taký akoby chladný, cítiť z neho to dobro a láskavosť…
    Milujem túto poviedku♥♥♥

  4. Pani, tohle je uzasne. Pochybuju, ze ta adresa, kterou Bill dostal, je spatna. Babett nejspis chtela Toma s nekym seznamit. Doufam, ze casem se z nich stanou pratele a pozdeji i neco vic. Rekla bych, ze Bill nebude jako ostatni a vyslechne Toma a bude pri nem stat. Tesim se na dalsi dil 🙂

  5. taky si mislím že ta adresa co dostal Bill nebyla spatna a taky si mislím ze se od nej Bill neodvrátí az zistí co udelal Tom no zatím nevím co udelal ale vím ze je nevinny

  6. Nádhera! ♥
    Opravdu jsem neskutečně šťastná, že si můžu číst další povídku od Tebe 🙂 Mám takový pocit, že Tvůj styl psaní bych poznala mezi milionem, protože tolik něhy, co je v každé větě, jsem ještě nikde neviděla 🙂
    Strašně moc jsem byla zvědavá, kdo tam bude za těmi dveřmi stát. Ano, napadlo mě, že to bude Bill, ale i tak jsem měla trošku strach, že to bude spíš někdo, kdo bude chtít Tomovi jen víc ublížit. A když jsem přemýšlela nad tím, proč by tam Bill stál, tak mě napadlo teda plno verzí, ale to, že by mohl být nový obyvatel bytu, to mě nenapadlo 🙂 Strašně skvěle jsi tohle vymyslela, vážně 🙂 To, jak jsi popisovala, jak tam Bill stál, bylo strašně krásné 🙂 Já si prostě díky Tvému barvitému popisování dokážu všechno nádherně představit a nic si nemusím domýšlet 🙂
    Maličko mě mrzelo, jak odtažitě se Tom k Billovi po celou dobu choval, ale tím nechci říct, že bych ho nechápala. Je mi naprosto jasné, proč tohle dělá a proč z toho má strach. Sama bych na jeho místě asi nebyla jiná. Tom není na takové milé zacházení zvyklý a je jasné, že nevím, co od Billa čekat. Ale to, jak ho nakonec pozval na dort, bylo opravdu nádherné ♥ a byla jsem ráda, že se Billa zeptal 🙂 A Bill je tady strašně roztomilý! Hrozně moc se už těším na další díl! :))
    Opravdu jsem zvědavá, jak tahle povídka bude dál pokračovat a co řekne Bill na Tomovu minulost 🙂
    Děkuji za další skvělý díl! ♥♥♥

  7. teda na to, jak byl ten první díl strašně pesimistický a smutný, že jsem měla celou dobu čtení na krajíčku, druhý díl už byl jasně prozářený sluníčkem Billem. 🙂 myslím, že by Billova bezprostřednost musela zaskočit každého, co teprve Toma, který nebyl několik let v normální společnosti. líbí se mi, jak o něm Tom přemýšlí, jak v sobě bojuje, ví, že by bylo příjemné se opět moci někomu otevřít, ale není na to dostatečně silný. ono to příjde, vždyť se mu do domu právě nakvartýroval naprosto cizí (i když velice okouzlující) člověk. 🙂

  8. Strašně se mi líbilo, jak jsi popsala Tomovy pocity. Jeho nejistotu, váhavost, strach připustit si někoho jenom trošku víc k tělu.
    " Nechtěl o něm nic vědět, nechtěl jej poznat, ani jej mít rád, protože si byl až příliš jistý tím, že je jenom otázkou času, kdy se dozví pravdu, a přidá se na stranu ostatních." Je jasné, jak moc se Tom bojí, protože životní zkušenosti ho už dostatečně poučily, že nikomu nemůže věřit. Ale Tom ještě neví, že ne všichni lidé okolo něj jsou stejní, že se někdy najde i člověk, který mu bude ochotný naslouchat a udělá si o jeho osobě svůj vlastní úsudek.
    Billa jsi napsala naprosto úžasně, přesně takhle si ho vždycky představuju. Navenek krásnou, křehkou bytost, uvnitř plnou síly a statečnosti a nezdolné odvahy. Už se nemůžu dočkat, až jí Tomovi trošku předá, vždyť Bill je tím toužebně vyhlíženým sluncem, které se objevilo právě včas.
    Trošku mi vrtá hlavou, jestli měla Babett s tím podnájemníkem nějaký plán, nebo jestli se jedná o čirou náhodu, že  Bill u Tomových dveří zaklepal právě v tento večer.
    Krásný díl ♥
    A Dusta miluju =)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics