Wenn es manchmal regnet 29.

autor: Lisa
*

Někdy mezi tím, co znamená být odvážný a co znamená být hloupý, není žádný rozdíl.

***

Příští ráno se Bill vzbudil tak náhle, jako by mu někdo zakřičel do ucha. Zmateně se posadil na posteli a promnul si rozespalou tvář. Chvíli jen bezduše seděl, než na něj všechno dolehlo.

Tak, bylo to tady. Dnes byl jeho velký den.

No tak, o nic nejde. Jeho vnitřní hlas byl klidný a on věděl, že to není proto, že by doopravdy o nic nešlo. Utěšoval ho proto, že o nic nešlo, protože bylo od začátku jasné, že se k heroinu vrátí. Bylo jedno, jak moc se snažil tvářit, že je to všechno už za ním. Ale jak řekl Anis – nejdřív by musel heroin dostat ze své mysli. A to on pořád nedokázal.

A tak tady seděl v dealerově domě, v přízemí na stole byla připravená taška plná malých psaníček nacpaných heroinem a najednou mu bylo jasné, kam celou tu dobu vlastně směřoval. Jako by neustále obíhal kolem toho bílého pokušení, až na to, že postupně obíhal pořád v těsnějších kruzích, až najednou mezi ním a heroinem už zase nebyl vůbec žádný odstup.

Hlasitě si odfrknul a zakroutil hlavou. Jak byl hloupý! Ze všech míst na světě se rozhodl, že půjde k Anisovi – na místo, kde se heroin válel na každém rohu. Souhlasil, že půjde na plac a bude ho prodávat ostatním herákům! Dokázal si představit, jak každému z nich vytrhává jehlu z ruky jen proto, aby si ji mohl zapíchnout do vlastní žíly. A věděl, že by to bylo dobré. Možná stejně dobré, jako to bylo poprvé. Bylo to všechno tak zřejmé – už od první chvíle, kdy vyšel z domu a opustil bratra. Jen to tenkrát neviděl. Nebo nechtěl vidět. Každý racionálně uvažující člověk by se snažil držet co nejdále od jen sebemenšího pokušení, které by mohlo zavinit, že do toho zase spadne.


Znamenalo to tedy, že to vzdává? Nebo spíš, že to vzdává jeho podvědomí? Teď, když neměl vedle sebe svého bratra, bylo každým dnem těžší si pamatovat, proč se toho vzdal. Člověk rychle zapomíná na špatné vzpomínky a má tendenci si věci zpětně přikrášlovat. Opravdu na tom byl tenkrát tak špatně? Opravdu mu už heroin nedával nic dobrého? – Co kdyby to zkusil znovu, ale tentokrát už ví, že do toho nesmí spadnout tak jako minule. Tentokrát by si mohl dávat pozor. Navíc by určitě našel způsob, jak se k trošce heroinu vždy dostat, aniž by se musel vracet ke svému starému způsobu, jakým si sháněl peníze. Mohl by začít zlehka – jen šňupat, aspoň ze začátku. A pak by se vidělo. Třeba by mu to stačilo. Věděl, že je silnější, než byl předtím. Už by se přece nenechal tak hloupě napálit, jako poprvé. Ale nebyla to ta největší lidská slabost? – Přesvědčení o vlastní neomylnosti a nepřemožitelnosti?

Bože!

Co jen měl dělat? Mohl z toho všeho vycouvat? Mohl říct Anisovi, že mu za všechno děkuje, ale že si nemyslí, že by pro něj něco na oplátku mohl udělat on sám? Měl vůbec odvahu se mu po tom, co se stalo včera, podívat do očí?

Nedokázal si v hlavě srovnat, jak se ohledně toho vlastně cítí. Anis mu byl cizí a přece blíž než kdo jiný. Dokázal sdílet jeho vnitřní chaos, a zároveň mu dokázal dát jiný náhled na věc. Nejvíce mu samozřejmě pomohl bratr, ale nikdy ho nemohl doopravdy pochopit. Nemohl pochopit tu palčivou nutkavou touhu, která dřímala uvnitř něj a jen čekala, až se bude moct probrat a naplno se zase rozhořet. Tom ji možná dokázal dočasně uspat. Ale nedokázal ji zhasit. Pořád to v něm přetrvávalo. A dnes – víc než kdy jindy hrozilo, že ho přemůže. A on vedle sebe nebude mít nikoho, kdo zastaví jeho ruku.

Jak bylo možné, že ještě pár dnů zpátky byl tak neochvějně přesvědčený, že to všechno zvládne a dnes si byl téměř jistý, že je všemu konec? Opravdu to mohl jen tak snadno zahodit? -Všechno to utrpení a trýznění, kterým si spolu s bratrem prošli jen proto, aby ho zbavili jeho závislosti. A on je teď schopný přemýšlet nad tím, že si znova dá. Jako by na ničem z toho, čeho spolu dosáhli, nezáleželo.

Ale čeho vlastně dosáhli? Podařilo se jim docílit toho, že zůstal čistý. Tečka. Nekonalo se žádné zázračné zapojení do života. Žádné zázračné rozuzlení. Pořád byl na hraně, pořád byl v pokušení. Pořád byl člověkem bez zázemí. Bez cíle. Beze směru. Celé to bylo mnohem větší, než si uvědomoval. Nebylo to jen o tom, jak se zbavit heroinu. Bylo to o tom, jak si vzít svůj život zpátky. A to se nedalo zvládnout za týden odvykání, ani za měsíc odříkání. Možná se to už nedalo zvládnout nikdy.

„Bille!“ zaklepání na dveře ho vyrušilo z myšlenek a zvedl se z postele právě ve chvíli, kdy Anis vešel do pokoje.

„Už jsi vzhůru? No, výborně,“ usmál se na něj Arab a přistoupil k němu blíž. Na okamžik to vypadalo, že ho chce obejmout, ale nakonec se zarazil v půlce pohybu a rozpačitě se na něj zazubil. „Hm… takže jsi připravený?“ Bill mu na otázku odpověděl mlčenlivým nadzvednutím obočí a prošel kolem něj ven z pokoje.
„Tak fajn,“ zamumlal Anis, než vyšel za Billem.

Bill si sedl ke stolu v kuchyni a nechal Anise, ať mu udělá snídani. Koneckonců byla jeho povinnost se o něj starat, když ho uvrtal do takové situace, takže se necítil nejméně provinile, když ho Arab obskakoval.

Klidně usrkával kávu a počítal tiché chvíle. Nemělo význam už nadále rozebírat všechny možnosti, které dnes mohly nastat. Buď je už dost silný a zvládne to, nebo ne. Vlastně ho uklidňovalo, že ví, jak může dopadnout. Bylo to mnohem lepší, než kdyby své možnosti neznal. Mnohem lepší, než kdyby do toho šel poslepu. Ale on už to všechno zažil. Možná bude jen stačit pamatovat si, co všechno mu heroin vzal. Možná bude stačit si pamatovat, jaké to je, být svázaný s něčím tak pevně, že se člověk nemůže pomalu ani sám nadechnout. A on už nechtěl být svázaný. Ani s heroinem, ani s čímkoli jiným.

„Chceš, abych ti vysvětlil co a jak?“ navrhnul mu Anis. Bill pomalu dožvýkal sousto a zapil ho kávou, než odpověděl.

„Vím, jak to chodí,“ řekl prostě. Nepotřeboval rady typu – buď opatrný a neměj toho u sebe nikdy dost na to, aby tě zabásli za dealerství. Peníze si vem předem. Nedávej na dluh a rozhodně se s nikým nedávej do řeči ohledně původu matroše a tvého „zaměstnavatele“. Znal tahle nepsaná pravidla, i když do této chvíle jen z druhé strany.
„Fajn, jak myslíš. Tady jsou klíčky od auta,“ pokrčil Anis rameny a položil před něj klíče. Nebude se mu vnucovat, když o to Bill nestojí.

Bill neměl řidičák, ale vlastně na tom nezáleželo. To auto bylo spíš něco jako kancelář. Bylo to to samé auto, kde vždycky předával Lukas fet jemu – bylo zaparkované poblíž placu a vždycky, když si někdo přišel pro dávku, stačilo jen zajít do auta a vzít si, kolik jste potřebovali. Rozhodně to bylo bezpečnější, než se promenádovat po place s kapsami narvanými heroinem. Taky to bylo to samé auto, kde Bill Lukasovi platil za heroin protislužbou. Potřásl hlavou, aby tu vzpomínku zahnal a s povzdechem si schoval klíčky do kapsy od džínů. Anis se na něj zkoumavě zadíval, až Billovi přišlo, že se snaží mu číst myšlenky.

„No, tak já půjdu,“ zvedl se Bill od stolu. Oblékl si bundu, vzal si tašku s heroinem a ještě jednou zkontroloval, že má klíčky od auta uložené bezpečně v kapse. Otočil se na Anise, aby se s ním rozloučil a vteřinu měl pocit, že se před ním bude plazit po kolenou a prosit ho, aby ho tam neposílal. Že mu pomůže najít někoho jiného, ale jen ať tam nemusí on. Nakonec tu myšlenku potlačil a nepřesvědčivě se na Anise usmál. „Přej mi štěstí.“

Arab se zvedl od stolu a přistoupil k němu. Beze slova jej k sobě na okamžik přitiskl a pak ho chlapácky poplácal po zádech. „Kdyby byl nějaký problém – nikdy jsi mě neviděl.“
„Jasně,“ ušklíbl se Bill a snažil se potlačit pocit zklamání, který na něj najednou dolehl. Myslel si snad, že Anisovi na něm nějak zvlášť záleží? – Kdyby šlo do tuhého, nejspíš by ho Arab klidně nechal shnít ve vězení. Neviděl v Billovi nic než vhodnou pracovní sílu, která mu pomůže překlenout momentální nedostatek dealerů v terénu. Vyšel ven a zabouchl za sebou dveře, protože najednou už nechtěl s Anisem zůstávat v domě déle, než bylo třeba. Nadechl se venkovního vzduchu a zhluboka vydechl.

Tak fajn. Seber se a hlavně nefňukej. Bude to v pohodě. Bude to v pohodě. Bude to v pohodě. Budeš v pohodě.

***

Sotva dorazil na plac, měl pocit, že se nezastaví. Sice za ním lidi chodili postupně – nebyli tak hloupí, aby budili víc pozornosti než obvykle, ale vypadalo to, že Lukas už musel dost lidí informovat. Jinak nebylo Billovi jasné, jak se mohlo tak rychle profláknout, že je jedním z Anisových lidí. Nevěděl, jestli je to dobře nebo ne, ale alespoň zůstával zaměstnaný a neměl tak čas myslet na nějaké špatnosti. Byl překvapený, kolik lidí od Anise odebíralo. Předtím nad tím nikdy nepřemýšlel. Nebyl důvod přemítat o ostatních, když měl dost práce sám se sebou a se sehnáním dávky pro sebe. Co mu bylo po ostatních? Ale teď, když s nimi jednal tváří v tvář – nemohl je prostě ignorovat. A u každého se musel ptát – proč? Mohlo za to nešťastné rodinné zázemí jako u něj? Nebo to byla prostě nuda? Co nutilo všechny tyhle lidi, aby zahodili svůj život? Co je nutilo zaprodat svou duši?

Znamenal vůbec lidský život něco? Po několika dalších hodinách měl pocit, že neznamenal vůbec nic. Alespoň ne pro ně. Jinak by ho nemohli vyměnit za něco tak falešného, jako byl heroin.

Balíčky mu pomalu ubývaly a on měl pocit, jako by pomalu ubývalo i něco v něm. Jak jim to mohl dělat, když věděl, že je tím zničí? Jak mohl být takový pokrytec? Myslel na všechny, kteří si teď svazovali ruku, kteří pečlivě nahřívali svou lžičku se směsí heroinu a kyseliny nad zapalovačem. Na všechny, kteří teď čistili svou stříkačku, na všechny, kterým se právě zužovaly zornice, a kteří se propadávali do heroinového opojení.

„Hej, no tak, máš něco?“ Bill sebou polekaně trhl, když ho čísi hlas vytrhl z přemýšlení.

„C-co?“ zadíval se do tváře mladého muže, který na něm netrpělivě visel očima. Poznal v něm Fabiana.
„Ježiši! Seš snad blbej? Vypadám, že si chci od tebe koupit svetr nebo co, kurva? Tak máš něco?“ vyjel na něj Fabian vztekle.
„P-promiň. Jo, mám, pojď.“ Nevěděl, jestli je to proto, že Fabiana znal o trochu lépe než ostatní, kterým dnes prodával, ale cítil se ještě hůř, když myslel na to, co po něm blonďák chce. Snažil se nevšímat si, jak se Fabianovi třesou ruce a jak mu na čele raší krůpěje potu. Začínal u něj absťák.

Posadili se spolu do auta a Bill pocítil nepříjemné déjá vu. Až příliš živě mu Fabian připomínal jeho samotného. Akorát, že dnes byl on na pozici Lukase. Ne Fabiana.

„Kolik toho chceš?“ zeptal se a natáhl se pod sedadlo, kde měl nastrkané balíčky. Držel se stejného systému jako Lukas.
„Dvě,“ dostalo se mu úsečné odpovědi. Vzal si od Fabiana hotovost a pak mu vtiskl psaníčka do roztřesené dlaně.
„Ty, Bille… nevím, jestli teď zvládnu ještě někam dojít. Myslíš, že by ti vadilo, kdybych si dal tady?“ zadíval se mu Fabian prosebně do očí a on si zase vzpomněl sám na sebe, jak tady seděl přesně na jeho místě a prosil o to samé Lukase. Rozhlédl se z okýnka, jestli je venku klid, a když neviděl nikoho v bezprostřední blízkosti, přikývl. Venku se už stmívalo a v autě měli zhasnuto, takže by si jich neměl nikdo nijak zvlášť všímat.

„Díky,“ vydechl Fabian úlevou a vytahoval si nádobíčko. Bill ho se staženým hrdlem sledoval, jak si připravuje dávku, a měl pocit, že se v tom malém autě zblázní nad tím charakteristickým zápachem, kterého najednou kolem něj bylo plno. Cítil zase to zvláštní dřevěnění v jeho ústech a cítil, jak se mu potí dlaně. Byl namáčknutý co nejvíce ke dveřím, tak daleko od Fabiana, jak jen to šlo. Ale když si Fabian natáhl směs do stříkačky a ovazoval si ruku, už to nevydržel.

„Omluv mě,“ vyhrkl ze sebe a vystřelil z auta. Věděl, jak by to skončilo, kdyby zůstal tam uvnitř. Poodešel od auta dál a snažil se zhluboka dýchat. Dostat ze sebe pryč tu vůni heroinu, která se mu zaklínila uvnitř.
Alespoň věděl, kde je jeho hranice. – Dokázal prodat hromadu heroinu, dokud byl bezpečně zabalený a jemu prošel jen přes ruce. Ale jakmile byl v přítomnosti někoho, kdo si heroin přímo dával – nemohl to vydržet.

„Seš v pohodě?“ ozval se za ním po nějaké chvíli Fabian. Ruce měl už v klidu a vůbec vypadal uvolněněji. Bill by dokázal přesně říct, jak se teď cítí. Dokázal by přesně popsat ten hřejivý klid, který ho teď naplňoval. Tu ospalou mlhu, kterou mohl vidět v jeho očích.

„Jo, je mi fajn. Co ty?“ pokýval Bill hlavou. Fabian taky přikývl a usmál se na něj.
„Takže teď pracuješ pro Anise, co?“ zadíval se na něj a vytáhl si cigaretu.
„Jo, ale je to jen dočasně. Jen dokud nenajde někoho jiného,“ snažil se Bill vysvětlit. „Nevadilo by ti, kdybych si taky vzal?“ poukázal na cigaretu, na kterou měl najednou děsnou chuť. Možná mu pomůže zahnat tu vůni drogy pryč.
„Jasně,“ nabídl mu Fabian krabičku nějaké značky, kterou neznal. Jednu cigaretu si vzal, zapálil si a ušklíbl se. Bylo to jako kouřit seno. Ale bylo to pořád lepší než nic.

„Takže…“ začal Fabian. „No, nevypadáš, že bys bral.“

„Jo… jsem čistý, jo,“ přikývl Bill rozpačitě. Bylo zvláštní o tom mluvit s někým, jako byl Fabian.
Blonďák si zamyšleně potáhl a prohlížel si ho, až z toho začínal být Bill nervózní.
„Víš… taky bys mohl přestat, kdybys chtěl,“ vyhrkl ze sebe najednou. Měl pocit, že když se mu podaří přesvědčit alespoň jednoho z nich, tak pak možná nebude taková zrůda. Možná se pak nebude cítit tak provinile za to, co dělá.
„Jo, jo, to bych mohl,“ pokyvoval Fabian hlavou a vypadal zaujatě. „Myslím tím – není to přece tak, že bych bez toho nemohl být. Kdybych chtěl, mohl bych s tím prostě seknout a byl by konec. Když jsi to dokázal ty, proč ne já, že jo?“
„No jasně!“ přitakal Bill horlivě. „Jasně, že jo. Mohl bych ti s tím pomoct, jestli budeš chtít.“
„Jo… vlastně jsem už o tom nějakou dobu sám přemýšlel. Přece jen, nemám čas se pořád potloukat a nahánět vás, abych si moh´něco koupit. Jo, určitě by to šlo.“
„Tak fajn,“ usmál se na něj Bill. „Jsme domluveni? Odteď už žádné háčko?“
„Jo, určitě,“ vrátil mu Fabian úsměv. „Tohle byla poslední. Teda… ještě si dám tu druhou, ale pak už nic.“
„Ruku na to,“ natáhl k němu Bill svou dlaň a blonďák mu ji stiskl.
„Bude to skvělý, věř mi. Vůbec háčko nepotřebuješ. Nikdo z nich.“

Nějakou dobu si spolu ještě povídali a Bill mu básnil, jak to bude skvělé, až se mu podaří přestat. Že si potom společně můžou třeba zkusit najít práci, nebo se vrátit do školy a Fabian mu všechno odkýval. Nechal se nakazit tím nadšením, které z Billa čišelo, až mu připadalo, že přestat je jediná věc, kterou kdy chtěl.

***

Když se vracel domů k Anisovi, bylo už pozdě v noci, přesto viděl, že se v oknech ještě svítí, takže na něj možná Anis čekal. Bill na něj pořád byl trochu naštvaný kvůli tomu, co ráno řekl, ale hlavně byl unavený. Byl to dlouhý den. Pořád se nemohl zbavit všech těch tváří, o kterých věděl, že většina z nich se nikdy nedožije ani svých třiceti. Znovu na něj dolehla těžkost z toho všeho a snažil se upnout na Fabianův slib. – Třeba tohle byla jeho cesta k vykoupení.

Odemkl si a v předsíni skopl svoje boty na hromádku.

„Ahoj,“ pozdravil Anise, který seděl na gauči a sledoval fotbal.

„Ahoj,“ oplatil mu Arab pozdrav a zamířil k němu. „Všechno v pohodě?“ zadíval se mu zkoumavě do tváře.
„Jo, jsem jen unavený. Tady,“ podával mu tašku, která teď byla místo heroinem nacpaná penězi, „chceš si to přepočítat?“
„Ne, to je dobrý,“ zakroutil starší muž hlavou a položil tašku na stůl. „Budeš se dívat chvíli se mnou?“ poukázal na televizi.
„Jasně, proč ne,“ pokrčil Bill lhostejně rameny a sedl si na gauč. Anis si přisedl k němu a podal mu něco k pití. Bill se na něj děkovně usmál. Zapíchl se pohledem na obrazovku, i když mu bylo upřímně jedno, co se na ní dělo. Co záleželo na tom, jestli někdo dal gól, jestli někdo někde vyhrál, když právě teď mohl skončit něčí život – kvůli němu? Jak by s tím mohl žít, kdyby viděl některou z těch tváří, které viděl dneska, v novinách? S titulkem, že našli dalšího předávkovaného, který nezvládl svou závislost. Jak by tohle někdy mohl strávit? Stiskl plastovou lahev, kterou držel v rukou, až zapraskala.

„Hej,“ vyndal mu lahev Anis z prstů. „Chceš si promluvit?“

„Ne,“ zavrtěl Bill hlavou. „Ty bys to nepochopil. Tobě jsou ti lidi ukradení,“ ani se neobtěžoval vysvětlit, co se mu honilo hlavou. Ale Anis to pochopil.
„Bille, příliš moc nad tím přemýšlíš,“ snažil se mu Arab domluvit.
„Moc nad tím přemýšlím?“ odfrknul si Bill nevěřícně. „A jak nad tím nemám přemýšlet? Co když se někdo z nich předávkuje? Co když jsem právě někomu rozbil rodinu, nebo zabil dceru nebo syna?“ věděl, že začíná být hysterický.
„Uklidni se!“ okřikl ho Anis a chytil ho za ramena. „To není tvoje zodpovědnost. Nic z toho není tvoje zodpovědnost. Rozumíš, co ti říkám?“ zatřásl s ním. „I kdyby se něco takového stalo – není to tvoje vina. Ty jim to nepícháš. Ty neděláš nic jiného, než že jim to prodáš, ale je to jejich rozhodnutí. Je to jejich volba. Ani tvoje, ani jejich rodičů nebo milenců nebo přátel, ale jejich. Každý má zodpovědnost za svůj vlastní život a svá vlastní rozhodnutí, jasné? Nebo si snad myslíš, že kdybys tam nebyl ty, že by je to zastavilo v tom si trochu háčka sehnat? Že by je to odradilo od toho si dát? Hm? Co myslíš?“

„N-ne… asi ne,“ vykoktal ze sebe Bill žalostně. Věděl moc dobře, že to tak bylo. Jestli heroin prodával on nebo kdokoli jiný, bylo to jedno. Ani jednomu z heráků nezáleželo na tom, od koho ho dostanou. A když tam nebude on – bude tam kdokoli jiný, od koho ho budou moci sehnat. Ani s tímhle vědomím se ale necítil o moc lépe.

„Nemůžeš je zachránit, Bille. A tím, že budeš trýznit sám sebe, nikomu nepomůžeš.“
„Já vím,“ vydechl Bill. „Jen na to prostě nedokážu přestat myslet. Nemůžu to dostat z hlavy. Všechny ty věci, které se můžou stát, jen proto, že…“ složil si hlavu do dlaní.
„Hej… bude to v pohodě, uvidíš,“ odtáhnul mu ruce od tváře a pozvedl mu bradu. Stejně jako včera byli až příliš blízko a najednou se Bill přistihl, že ho chce políbit. Chtěl se zase cítit v bezpečí, když ho ty silné paže objímaly. Chtěl na chvíli zapomenout na okolní svět a jen se nechat unášet něčím tak přirozeným, jako byly jejich doteky. Posadil se obkročmo na Anisův klín a prsty zabořil do jeho vlasů. Zadíval se mu do očí a na chvíli si byl téměř jistý, že Anisovi na něm záleží víc, než byl ochotný přiznat.
„Přiveď mě na jiné myšlenky,“ zaprosil, než se k němu sklonil a políbil ho.

Téměř okamžitě se kolem jeho pasu obmotaly Arabovy ruce a přitiskly si ho ještě blíž. Bill spokojeně zamručel do jeho úst a líbal ho ještě horlivěji. Nechal si stáhnout tričko a hladit se na holé kůži zad. Anis mu jemně přejížděl prsty po páteři, až ho ten letmý dotek vnitřně rozechvíval. Netrpělivě mu také svlékl triko a políbil ho na snědou hruď. Cítil, jak se pod jeho polibky Arabovo tělo napjalo a taky cítil mnohem zřetelněji, jak ho tlačí v klíně Anisova erekce.

„Chceš jít… nahoru?“ zavzdychal pod ním starší muž přerývaně.
„Ne,“ odmítl Bill a sesedl z jeho klína dolů na zem, aby mu mohl rozepnout kalhoty a stáhnout je dolů společně se spodním prádlem. Zároveň si sundal i ty své. Neměl chuť to prodlužovat. Znovu se posadil do Anisova klína a políbil ho na krk. Cítil jeho ruce na svém zadku, jak ho hladí, ale Anis ho netlačil nikam dál. Bill jednou rukou sklouzl dolů do jejich rozkroku a začal jejich erekce třít o sebe. Hlasitě si vzdychali do ucha a přerušovaně se líbali po celých tvářích, dokud oba nevyvrcholili. Bill Anise pevně objal kolem krku a přitiskl se k němu tak těsně, jak jen to šlo. Chtěl cítit jeho blízkost. Chtěl cítit teplo jeho žhnoucí kůže. Chtěl mít pocit, že je milovaný a pro jednou to není nic špatného.

Anis ho trpělivě objímal, dokud se od něj Bill sám neodtáhnul. Oba potom zamířili do sprchy, kde ze sebe smyli zbytky jejich vzájemného vzplanutí.

„Chceš zůstat na noc u mě?“ nabídl mu Anis, když vycházeli z koupelny. Bill přikývnul a snažil se nedat najevo, jak moc ho to potěšilo. Nechtěl být dneska sám. Když nad tím tak přemýšlel – už nikdy nechtěl být sám.

(A/N): Chci strašně poděkovat všem, kteří si tenhle díl přečetli. Vím, že je to otravné, když není autor schopný napsat další díl několik měsíců, protože se tím rozbije veškerý dojem, který člověk může z příběhu získat. Za to Vám patří moje velká omluva, i když je Vám platná stejně jako hadovi noha.

Víte, někdy se ptám, jak ostatní stíhají žít svůj život?

autor: Lisa

betaread: J. :o)

5 thoughts on “Wenn es manchmal regnet 29.

  1. No, co na tuhle kapitolu říct? Docela těžko se mi bude komentovat.  Takže prvně začnu poděkováním, že jsi tuhle povídku Liso ještě nehodila do odpadkového koše. Je úžasná a byla bych ráda, kdyby se ti ji podařilo i dokončit.

    Teď ale k samotné dnešní kapitole. Je psaná krásně, pravdivě, stylisticky nádherná. Takže její formě jako takové bych nemohla vytknout nic. Obsah mě ale strašně rozhodil a i když vím, že tak nějak by to v životě feťáka i mohlo být, nic se nemění na tom, jak se mi teď Bill hnusí. Jak neskutečně mě zklamal. To, že spí s Bushidem je docela pochopitelné. Je v pozici bezdomovce, který nemá na to postavit se na své vlastní nohy, aspoň prozatím, tak přijímá s povděkem to, co je k mání. Z jeho úvah mi bylo děsně smutno. Chtít trochu něhy a lidského tepla, nebýt sám, to chce určitě každý,  ale nazývat to "být někým milován", to byla docela šlupka. Je vidět, že Bill je teprve na samém začátku chápání, co vůbec láska, opravdová obětavost a dobrota je. Zatím mu nedochází vůbec nic. Plácá se v tom, jak může a dokonce se nechává uchlácholit do nebe volajícím prašivým alibismem svého nynějšího milence, že na prodávání fetu vlastně vůbec nic není. Tohle mě asi rozhodilo ze všeho nejvíc. Kdyby se totiž náš milý Bill aspoň na okamžik zamyslel a představil si tu armádu zničených "Tomů" v podobě rodinných příslušníků a přátel všech těch feťáků, kterým on ten den jejich dávku prodal, tak by se na to asi díval trochu jinak. Je sice pravda, že on nikoho nenutí, ale co takhle dívat se na to z pohledu čistě etického a morálního. Jenže tahle nota se bohužel v Bushidově domě jednoznačně nehraje. No nic, tohle všechno musí Billovi dojít postupně. Zatím je jen sebestředná skořápka plná pochyb a zcestných úvah, co se snaží ustát každý nový den.
    Billovo počínání na place bylo moc pěkně popsané, i když se mi chtělo místy plakat. Když Fabianovi Bill nabídl pomoc s dostaním se z fetu, tak se mi chtělo hořce smát. Naivní, pomatený Bill. Za prvé se nemyslím, že by to dělal z opravdového přesvědčení nebo lásky k bližnímu, ale spíše kvůli tomu, jak sám ve svým úvahám podotkl, aby se necítil být tak hroznou zrůdou. Zároveň si říkám, že by mu tahle role samaritána pomohla pochopit, jak strašně těžké to je, pomoci podobnému člověku a taky by si možná poprvé naplno uvědomil, co pro něj Tom vlastně udělal, že to byl právě on, co odedřel to nejšpinavější, nejošklivější.
    Apropo Tom, docela by mě zajímalo, jak se mu daří. Kdyby se dozvěděl, jak vegetuje jeho bratr a s kým teď chrápe, asi by ho to zabilo.
    Jen taková myšlenka, která mě napadla… jak by asi Bill reagoval, kdyby se na place setkal se svým bratrem, který si tam přišel koupit dávku? Hm…….. docela katarzní obrat.

    Loučím se a ještě jednou děkuji za nádhernou kapitolu. A Billa za mě kopni do holeně, ju?

  2. Tento príbeh je tak silný, že absolútne nemá možnosť z hlavy vyprchať, keď sa tu kapitola neobjaví pravidelne. Aspoň mne nie. Samozrejme to neznamená, že by som nechcela aby tu kapitola pribudla častejšie, ale som hlavne rada, že pribúda.
    "Chtěl mít pocit, že je milovaný a pro jednou to není nic špatného." toto je šialená myšlienka. Znamená to teda, že si nikdy nedokáže odpustiť incestnú lásku? Vždy ju bude brať ako niečo zlé? Snáď nie… Veď s Tomom k sebe patria, sú si súdení, milujem ich spolu.
    Veľmi sa teším, že Bill tej droge odolal. Možno je toto pre neho najlepšia odvykačka aká môže byť.
    Strašne moc ďakujem za kapitolu 🙂

  3. Síce,sa mi nepáči, že Bill predáva heroín, ale som naňho aj pyšná, že si nedal dávku a odolal a dúfam, že mu to vydrží. A aj keď je to smutné, myslím si, že práve tátp skúsenosť pomôže Billovy sa k herpinu nevrátiť, lebo vidí ako to znoilo život iným ľudom. Som veľmi, zvedavá, ako sa  bude vyvýjať jeho „Vztah- nevztah  “ s Bushidom, moc sa mi to nepáči, bojím sa, že toto Bill neustojí. Som tiež žvedavá, či  sa Bill ozvie Tomovy a kedy.
    Tajne dúfam, že Tom Billa opäť zachráni.
    Teším sa na další diel, a dúfam, že sa objaí  čoskoro.

  4. Hele, jestli se nemusím bát, že bys to nedopsala tak mi bude uplně jedno, že ti to trva věky 😀 Mám povídku moc ráda a nerada bych  nevěděla jak dopadne 😀 Jinak moc díky za další díl 😀 (hadovi noha:DDD)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics