Balance 12.

autor: B-kay

„Řekni něco.“
„Nevím, co bych měl říct.“
„Cokoliv. Chci, aby vnímal tvůj hlas.“
„Vnímal? Myslel jsem, že nechceme znát pohlaví.“ Narovnal si silnou obroučku brýlí, pousmál se nad rozkošným výrazem své ženy a konečky prstů ji pohladil po kulatém břiše.
„To také nechceme, ale já vím, že to bude kluk.“

Gordon pobaveně zavrtěl hlavou, naklonil se blíž a zhluboka vdechoval vůni jejích vlasů. Neuměl si představit nic nádhernějšího. Šampon obohacený tóny třešňových květů. I přes všechna ta léta pořád stejný. Stejně dokonalý. Natáhl se pro fotoaparát na stolku, kterým ještě před malou chvílí zvěčňoval taneční kreace své dcerky a udělal ještě jeden snímek. Poslední.

„To už jsi jednou říkala a tvůj typ zcela nevyšel.“
Jejich tříletá dcera Amélie toho byla jasným důkazem.

Karin se vzrušeně zamlela, chvíli se převalovala ze strany na stranu jako neklidné batole a poté konečně nalezla polohu vyhovující jak jí tak i jejímu miminku. Vyhrnula si tričko a se vší láskou pozorovala napnutou kůži, která se jí před očima pomalu zvedala a klesala v rytmu jejího dechu. Přála si, aby čas plynul rychleji. Aby ty poslední dva měsíce uběhly stejně rychle jako tři roky od narození jejího prvního dítěte. Tehdy se spletla. Ale nyní si byla stoprocentně jistá. Měl to být kluk. Ačkoliv netušila, co v ní vyvolalo takovou jistotu, věděla to. Bude mít chlapečka.


„Gordone?“
Její hlas k němu doléhal v podobě tichého ševelení. Oba se na krátkou chvíli odpoutali od pozorování jejího břicha a očima se zabodli do sebe. Byly to jejich nejoblíbenější chvíle. Jako by byli náhle propojeni. Rozuměli si i beze slov. Stačili hluboké přímé pohledy, drobné úsměvy. Nepotřebovali víc.

„Ano, lásko?“

„Jak bys definoval dokonalé štěstí?“
„Nejsem si jistý,“ plaše zavrtěl hlavou.

Opět si připadal jako malý, nezkušený školáček, podléhající kouzlu své zkušené, moudré učitelky. Miloval její náhodné, bázlivé otázky, na které téměř nikdy neuměl odpovědět. A když náhodou věděl, stejně nic neřekl, protože mu žádná z těch odpovědí nepřišla dostatečná. Ona nechtěla slyšet fakta. Její svět byl světem fantazií. Tolik jiný od světa, ve kterém žil a vyrůstal on. A přesto tvořili dokonalou souhru. On byl černá a bílá, ona byla duhou, zářící všemi barvami. Pokaždé když byl s ní, získával nádech barevnosti i on a cítil se mnohem víc člověkem. Neuměl si představit, že by to někdy mělo být jinak. Že by měl o ni přijít. Že by se měl jeho svět vrátit do své původní podoby. Do masy bílé a černé nicoty.

„Víš, jak si to představuji já? Jako když máš před sebou chutný čokoládový dort, který celý sníš. Můžou ti nabízet další dorty, jiné, možná i lepší, ale ty je odmítáš, protože jsi plný čokoládové pochoutky a nic jiného už nepotřebuješ. Nic ti nechybí. Zahnal jsi hlad, pochutnal sis. Nepotřebuješ víc. Jediné, po čem toužíš, je vychutnávat si to krásné naplnění,“ rty se jí zvlní do spokojeného úsměvu, zavře oči. „Cítím se dokonale šťastná, Gordone. Cítím to naplnění a víc nepotřebuji.“

„To je moc hezké, i když vskutku svérázné vysvětlení.“ Položil se tak, aby měl hlavu přesně vedle její, na tváři jej šimraly dlouhé prameny tmavých neposedných vlasů.
„Vidíš a já jsem právě dostala chuť na čokoládový dort,“ šeptla se smíchem, natočila hlavu a několikrát jej políbila pod ušní lalůček. Věděla, jaká bude jeho reakce. Znala všechna jeho slabá místa. Tiché zasténání na sebe nenechalo dlouze čekat.

„Trošku se bojím.“

„Čeho?“
„To je má představa dokonalého štěstí. Cítit se tak krásně, až máš strach, že to jednoho dne skončí. Něco se zkazí. Bojím se.“
„Gordone,“ za ozvěnou jeho jména následovalo další láskyplné líbnutí pod ucho. „Nic se nestane. Budeme spolu napořád. Jedna velká rodina. Já, ty, Amélie a náš drobeček.“
Oba ve stejnou chvíli pohlédli před sebe. Na hudebním kanálu, který jim sloužil jako kulisa, právě hráli videoklip méně známého zpěváka Billa Callahana. Zaujalo je video, jehož základem byl jediný prvek. Skokan na lyžích letící nad pohybující se masou skal a kopců. Nic víc. Napohled jednoduché, místy až nudné video, pro ně nečekaně získalo mnohem hlubší význam.
„Bude to Bill.“
„Dobře, a když to bude holčička?“ zeptal se Gordon veselým hlasem. Líbila se mu nezvyklá vytrvalost jeho ženy.
„Nebude,“ její tvář se rozzářila dětskou nevinností. „Bude to Bill.“
Mohl namítat, ale nechtěl. Jediné, po čem toužil, bylo vdechovat vůni třešní a vnímat její plné, horké tělo vedle svého. Nakonec měla pravdu. Vystihla to mnohem přesněji než on. Dívala se na věc svým melancholickým pohledem snílka a ve všem nalezla smysl, který jeho racionálnímu smýšlení unikal.
V tu chvíli to věděl jistě. I on byl dokonale šťastný.

Gordon i nadále hleděl do zlatavých plamenů. Seděl na podlaze u krbu, v jedné ruce svíral skleničku whisky a v druhé zašlou, starou fotografii. Ve tváři měl prázdný, neurčitý význam. Snažil se zhluboka dýchat, ale vzduch jako by se jeho plicím pořád víc vzdaloval. Jeho bolest by se dala přirovnat k bolesti zvířete lapeného do pasti, čekajícího na smrt. S tím rozdílem, že kořist se měla každou chvíli dočkat vytoužené úlevy, ale ta jeho pořád nepřicházela. Právě naopak. Bolest každým dnem sílila. Rozežírala mu vnitřnosti, obírala jeho beztvarý svět o poslední zbytky barvy, stávala se stínem, které nesl jako obří břímě.

Mohl to říct Billovi. Mohl se s ním podělit o své trápení, dovolit mu, aby jej utěšil, ale on byl až příliš hrdý a hloupý na to, aby to dokázal udělat. A tak mu raději způsoboval bolest. Nedokázal se smířit s tím, že zatímco on trpí, jeho dítě možná zažívá pocit dokonalého štěstí. Pocit, který jej kdysi celého naplnil a nyní byl téměř zapomenutou vzpomínkou.

Leželi na zádech vedle sebe, oba s nataženou rukou a soustředěným výrazem ve tváři pomalu vířili vzduch a čekali na okamžik, až se jejich prsty v té spleti různých pohybů náhodně setkají. Když se tak konečně stalo, spojili dlaně, vytvořili pevný uzel a dlouhou chvíli tak zůstali, lapeni ve svých myšlenkách.

Tom se poté otočil na bok a sledoval symetrii Billova profilu, zatímco ten neustále hleděl na propletené prsty, nyní vířící vzduch ve společných půlkruzích. Pozoroval nádhernou linii jeho čelisti, vystouplé lícní kosti, chvějící se řasy, plné pootevřené rty a to vše na podkladu alabastrově bledé kůže. Prameny havraních vlasů měl i nyní rozhozené po polštáři a Tom se jich toužil dotknout, proplétat je a vdechovat jejich nezaměnitelnou vůni. Opět ucítil známou slabost, svět se s ním znovu točil jako v nějaké bláznivé hře a on netušil, jak by se měl ubránit podmanivé síle Billovy osobnosti.

Bill k němu opatrně otočil tvář a s divoce bušícím srdcem se mu zahleděl do očí. Chtěl mu toho tolik říct. Představoval si, jak mu poví o podivném chování svého otce, o strýci Haroldovi, který jej neustále sledoval nepříjemně chlípným pohledem a při každé příležitosti jej plácal po zadku a oslovoval Bello, o příšerně zdlouhavém dni, který mohl dopadnout úplně jinak. Měl ta slova na jazyku, ale nakonec mu z pootevřených rtů nevyšlo ani jediné. Věděl, že si s ním nepřišel povídat. Chtěl jej vidět. Chtěl cítit jeho blízkost. Opět se ocitnout v bezpečí jeho pokoje, daleko od otce, Harolda, ošklivých vzpomínek, daleko ode všeho.

Zhluboka se nadechl, pustil se Tomovy ruky, aby ji vzápětí opatrně položil do prohlubinky mezi jeho krkem a ramenem a zlehka třel horkou kůži. Stydlivě sklonil tvář a nesmělým pohledem hypnotizoval Tomův pomalu se pohybující hrudník. Ve slabém světle stolní lampy se zdála jeho kůže medově zlatá. Byl svalnatý, ale vůbec ne jako ti muži, které vídal na stránkách sportovních magazínů. Ne. Tom byl tak akorát. Pokožku měl překvapivě hladkou, skoro jako dítě, pouze na břiše mu vystupoval pramínek světlých chloupků. Bříšky prstů pomalu klouzal níž, seznamoval se s jeho tělem. Klouzal podél ramen, ukazováčkem opatrně přejel drobné bradavky a pokračoval níž. Teprve když sklouzl k pupíku a na boku si všiml drobné jizvy, tázavě k němu vzhlédl.

„Když jsem byl malý, přelézal jsem sousedův plot a nějak mi to nevyšlo,“odpověděl na hranici šepotu.

„Tak-že si byl asi živ-é dítě.“ Na Billových rtech se usadil jemný úsměv.
„Někdy až příliš. Máma to se mnou neměla lehké. Chtěl jsem vědět všechno o všem. Hodně rád jsem se toulal celé hodiny po zahradě, sbíral brouky a pak jim stavěl domky z kamení.“
„Já jsem ja-ko dítě… sá-zel s mámou květ-iny. To je má jediná… vzpo-mínka na ni. Sestru si pama-tuji pouze díky fotog-rafiím.“
Tom spatřil, jak se jeho oči pomalu utápěly v slzách. Chytil jej za tvář a palcem jej něžně hladil po líci.
„Chybí ti?“

Bill neodpověděl okamžitě. Přemýšlel, jako by ani on sám neznal odpověď. Když zemře blízký člověk, pozůstalí si ještě dlouhou dobu pamatují zabarvení jeho hlasu, zvuk smíchu, vůni. Jeho obraz mají před očima do smrti. On to měl mnohem těžší. Když přišel o matku a sestru, byly mu sotva čtyři. Každým dalším rokem byl obraz jejich tváří slabší a slabší, až jednoho dne jednoduše zmizel. Nepamatoval si na jejich hlasy, nepřipomínal si sladký zvuk jejich smíchu, protože nikdy neslyšel ani jedno ani druhé. Viděl je jako beztvaré postavy obklopené typickou vůní. Máma voněla po třešních, sestra po karamelových lízátkách. Na víc si nepamatoval.

„Ne-vím, Tome,“ přiznal a přisunul se blíž. „Cí-tím prázdnotu. Vím, že… mi někdo chybí. Ale obě jsem… znal tak má-lo, že si nej-sem jistý, jest-li mi chybí… právě ony dvě. Je to špat-né?“

Tom se smutně pousmál a zlehka jej políbil do vlasů. „Vůbec ne. Je to přirozené.“ Vtiskl mu do vlasů ještě několik dlouhých polibků. „Pověz mi o tom sázení květin.“
Bill si otřel vlhké koutky očí a také se pousmál. „Pama-tuji si jenom to, že… to byly tulipány.“ Srdce mu v hrudi zběsile poskakovalo. „Bílé.“
Podepřel se na loktech a s úsměvem hladil Tomovu jizvu. „Tá-ta nená-vidí tulipány. Ale… podle mě – jsou to ty nejkrás-nější květy na světě.“
Tom opětoval jeho úsměv. Zase o něm věděl víc. Každým dnem k sobě měli blíž a právě tohle poznání v něm probouzelo nečekanou vlnu radosti.

„Jak ses sem vlastně dostal?“

„Na uli-ci jsem potkal milého… staršího pána. Zavo-lal mi taxík.“ Rozhlédl se kolem sebe. Tom měl na nočním stolku několik učebnic a po stole porozkládané tužky a sešity. „Ale asi… jsem raději ne-měl chodit. Zít-ra máš školu. Nech-ci tě zdržovat.“
„Nezdržuješ mě. Jsem rád, že jsi tady. Zítra máme poslední zápočtový test a pak se zřejmě budu muset připojit k ostatním spolužákům a chvíli s nimi posedět, takže se asi neuvidíme. Proto zůstaň tak dlouho, jak jen budeš chtít. Odvezu tě pak domů.“

Bill se s váhavým přikývnutím stulil do Tomovy náruče, dovolil, aby kolem něj omotal své paže a tiše vydechl. Chtěl mu říct o tom, že jej ráno čeká kontrola u ušního lékaře, ale sotva stihl otevřít ústa, Tom už je pokrýval polibky. Zprvu je jenom pusinkoval a hladil jazykem, a Bill, zcela oddán jeho kouzlu, pouze přijímal to, co mu bylo nabízeno. Když Tom zesílil tlak na jeho rty, jazykem si je pootevřel a vklouzl mezi ně, Bill už nedokázal být déle nečinným. Kdyby to nebyla naprostá hloupost, přísahal by, že v uších slyšel ozvěnu svého tančícího srdce. Za stálého líbání se pokládal na Tomův hrudník, hladil jej po tváři a ramenou, lapal po dechu pokaždé, když Tom opatrně zajel dlaní pod jeho svetr a pohladil jej po zádech. Víc si nedovolil.

I tak letmý, téměř nepostřehnutelný dotek jej přivedl k poznání, že Billova kůže je jemná jako kůže novorozence. S dlouhým zasténáním se od něj odsunul, čelem se opřel o to jeho a v té chvíli věděl, proč jej tenkrát ve škole načapali. Pochopil, proč nejrychlejší běžec na škole najednou zapomněl utíkat. Zpomalil. Nechal se chytit.

Možná už tehdy tušil, že pokud si vybere tu těžší z možností, zisk bude mnohem vyšší než ztráta. A nemýlil se. Možná se tím připravil o volné dny, dostatečné množství spánku a veškerou energii, ale získal Billa. Neuměl přesně definovat to, co k černovláskovi cítil, ale věděl, že se pomalu ale jistě stává středem jeho vesmíru. A nejenom to. Věděl i něco jiného. Nebyl jako otec. A konečně si tím byl stoprocentně jistý. V jeho hrudi tlouklo srdce poblázněného člověka, v žilách mu pumpovala krev. Žil, dýchal, cítil…

Právě to bylo to nejdůležitější. Cítil!

Utíkal rychle. Neohlížel se. Jeho běh vyjadřoval jediné. Strach. Naléhavost. Bolest. Věděl, že právě rozehrál hru o čas. Kolik mu ještě vůbec zbývalo? Týdny? Dny? Minuty? Co kdy už šel pozdě?

Už mu na ničem nezáleželo. Vzepřel se matce. Opět neposlechl a opět utíkal na místo, ke kterému se podle jejích slov neměl přiblížit na méně než padesát metrů.
Vnímal vůni vlhkého jehličí, trávy i hnijících rostlin, do očí jej štípaly ostré paprsky slunce, které se mu vysmívaly. Jde pozdě. Věděl to. Jeho mysl se jej o tom snažila přesvědčit od chvíle, co se dozvěděl pravdu, ale ta ještě pořád nechtěla udeřit i do jeho srdce. To nepřestávalo věřit. Určitě se dá ještě do pořádku. Všechno bude zase tak, jako dřív.

Když konečně přiběhl ke svému modřínu, bez obvyklé plachosti vyklouzl z jeho stínů a zůstal zaraženě stát. Vyděšeným pohledem pozoroval okolí, které bylo pořád stejné. Kamenná hora. Stromy pohupující se v jemném vánku, listy poletující ve vzduchu, míjející několik pestrobarevných motýlů. Mechem porostlé kamení však bylo prázdné. Zmizel.

Mládě sklopilo uši, došlo až k místu, kde se tolikrát vyhříval na slunci, a bolestivě zasténalo. Vědělo, co to znamená. Máma mu o tom kdysi vyprávěla.
„Když zvíře ucítí svou smrt, jednoduše zmizí. Odplíží se pryč a ve stínu nějakého klidného, tmavého místa, tiše odejde.“
Tiše odejde… ta slova jej vnitřně trhala na malé kousínky, které už nikdy neměly být poskládány dohromady. Zjevná skutečnost konečně dorazila i do jeho srdce, a když se mu oči zalily slzami, pochopil, že právě přišel o důležitou část svého světa. Možná nejdůležitější.

autor: B-kay

betaread: J. :o)

8 thoughts on “Balance 12.

  1. Já už fakt nevím, jakými slovy ještě tuhle nádheru komentovat….
    Gordon by se měl přestat užírat vzpomínkama a místo toho by se měl radovat z Billova štěstí!
    A srneček by nemél ztrácet naději 🙂

  2. Opakujem sa, zase… Je to prekrásny príbeh neuverilne krásny a nežný. Vlastne obidva príbehy. Srnčekov je neskutočne dojemný. Ďakujem za to, že píšeš♥

  3. Závěr tohoto dílu byl tak smutný 🙁 Ještě se ale nevzdávám naděje a pevně doufám, že se nakonec vlček ze všeho ´vylíže´ a srneček mu k tomu třeba i pomůže. Byla by strašná škoda, kdyby tahle krásná pohádka skončila smutně a to vlkovou smrtí. Snad se začnu i modlit 😀 Prosím, prosím! Ať se stane zázrak!!!!! 🙂
    Billův otec..no..uvidím ještě co bude v dalších dílech. Ale zatím z něj nemám nějaký extrémne dobrý pocit. jasně, že vím, že Billa miluje, ale myslím si, že to se svojí péčí až šíleně moc přehání. A taky je mi líto, jak se trápí vzpomínkami na to, co bylo. Myslím, že už je na čase, aby se toho zbavil a pokračoval v životě dál.
    No a chvilky mezi Billem a Tomem byly opět jako vždycky jedinečné ♥ U těchhle částí skoro ani nedcýhám a jenom si užívám s nima 🙂 Miluju ten vztah, co spolu mají a strašně se těším, až se kluci poznají víc a víc 🙂
    Děkuji za tuhle nezvěřitelně procítěnou povídku ♥♥♥

  4. taky mě ty společné něžné chvilky Billa a Toma baví. užívám si je, co můžu a nasávám do sebe všechnu tu romantiku, co povídka má a co mě vždycky chyběla. 🙂
    závěr dílu byl srdcervoucí, doufám, že ho srneček najde. nevím proč, ale ten vlk na mě působí jako úplně jiná známá postava než Tom. asi mi cvaklo v hlavě, ale ta pohádka je pro mě spíš převlečené Billshido. 😀 nemám ráda oslovování "maličký", to prostě patří do Billshida a Anis by si na to měl udělat patent! 😀 protože to pak cáklým fanynkám Billshida, jako jsem já, moc motá hlavu. 😀 ale i přesto mi to tam nepříjde rušivé. naopak vítané. 🙂 takovéhle procítěné Billshido mi totiž strašně chybí, tak se autorce omlouvám, ale od toho jsem čtenář, abych si vše vyložila po své chuti. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics