Shatters hope 7.

autor: Sayurii

BILL

Mračil jsem se na toho ďábelskýho koně Sammaela a byl připraven naježit vlasy, ohnout záda a pořádně na něj zaprskat. Moc se ke mně tou velkou, zvědavou hlavou nepřibližuj. Varuji tě, v osmi letech jsem chodil tři měsíce na karate a pamatuju si jeden dobrej chvat, kterej by tě skolil na zem. Zabral jsem se do té černé potvory tak, že jsem nepostřehnul Simone, jak následovala dredaře k druhému boxu s další příšerkou. Naposledy jsem se na Sammaela zamračil, dva prsty jsem nasměroval k vlastním očím a následně je otočil směrem ke koni na znamení, že ho hodlám sledovat a dávat si na něj bedlivý pozor. Sammael hlasitě zařechtal, přičemž zakýval hlavou, jako by se mi posmíval. Však ono se ještě uvidí, kdo se bude smát naposledy. Válka začíná!

„Tohle je Figaro, Tenneseeský mimochodník.“ Spustil Tom s pohledem směřujícím k hnědákovi. Asi vím, proč se jmenuje Figaro, nejspíš kvůli svému zbarvení. Byl celý tmavě hnědý jako čokoláda. Musím uznat, že tenhle nevypadal tak ďábelsky, vlastně docela vůbec. V očích se mu odrážela laskavost, ochota a to, že by mohl být i milý. Ale co to plácám? Jasně, že není milý, je to kůň. Stoupnul jsem si od boxu dál, než Simone a dredatý mladík, díky kterému mi bilo srdce vždy rychleji a silněji, když byl blíž. Já nejsem gay! Jen… jen na něm něco je a já nevím co. Pořád má tak prázdný výraz ve tvář, prázdné oči, občas se jen lehce pousměje na koně a tím to hasne. Chová se, jako by tu být nechtěl, ne s námi, i když se Simone párkrát prohodí několik málo slov. Je nějaký zamlklý.


„Dřív závodil, ale pak se zranil a nakonec se z něj stal jen chovný hřebec.“ Pokračoval, přičemž hladil hnědáka po čumáku. Může mi někdo vysvětlit, proč se ta příšerka s milýma, zaujatýma očima zase zaměřuje na mě? Figaro pozvedl hlavu a namířil špičaté uši kupředu. Jen mě pozoroval, ale zakrátko zaržál směrem k Tomovi, aby se mu zase věnoval. Tom mu vyhověl a začal ho drbat na krku.
„Chmm…“ našpulil jsem rtíky.
„Copak se ti nelíbí?“ Zeptala se mamča s drobným úsměvem. Fascinovaně vzhlížela k vysokému koni a taky si ho opatrně hladila.
„Nic, jen jsem si vzpomněl, jak nemám rád čokoládu Figaro.“ Přimhouřil jsem na hřebce oči a vypláznul krátce jazyk. Zkřížil jsem ruce na hrudi a přesunul se k vedlejšímu boxu.
„Ah, tebe znám.“ Ušklíbnul jsem se nezaujatě. „Ty jsi Faraon.“ Dodal jsem.
„Figarův potomek.“ Obeznámil mě dredař, jenž se věnoval Figarově hřívě.
„Tak to vše vysvětluje.“ Namítnul jsem a podíval se na dvouročka, ten zařechtal a švihl krátkým ocasem.

O další box vedle odpočíval Kentaur, Faraonův mladší bráška. Toho jako zatím jediného jsem se skoro vůbec nebál. Co to šmelím? Já se nebojím žádného koně, jsem pouze opatrný. Roček s kučeravou, sytě černou srstí a bílým znakem na čele ležel na slámě, dokud si nás nevšiml, jak stojíme u jeho boxíku. Hřebeček osvobodil nohy zpod svého malého těla a zvedl se. Pyšně se rozhlížel po všech přítomných a švihal ocáskem. Simone se usmívala jako sluníčko na hnoji. Tom však ani ťuk, jen vraníčka pozoroval a nakláněl hlavu na stranu. U nich doma vedou asi hodně tichou domácnost.

Následoval další dvouroček, tentokrát ryzák jménem Nikar, který si oblíbil Simone. Konečně jsme se dostávali na konec stáje, kde sídlil Ďábel. Opravdu se jmenoval Ďábel, tentokrát nepřeháním. Nejrychlejší dostihový kůň farmy, šestiletý tmavý hnědák. Bezpochyby to byl zatím nejkrásnější hřebec, kterého jsem viděl, a to říkám i přesto, že se o takové stvoření ani přinejmenším nezajímám. Jeho sametová srst měla kaštanovou barvu a leskla se jako zbrusu nová mince, jen na předních končetinách se mu bělaly ponožky. Ocas mu sahal až po kotníky. Mamča se okamžitě vyptávala, jak přesně je rychlý, kolik vyhrál závodů, jak dlouho už závodí a podobně. Mě osobně to moc nezajímalo.

Musel jsem o všem znovu přemýšlet, znovu a neustále. Přemýšlel jsem o Tomově doteku, a co vše ve mně vyvolal, jaké vzpomínky ve mně vyvolal a hlavně, jestli jsem blázen. Ano, jsem magor, ale… je možné, abych si vzpomněl na okamžik, který se odehrál, když jsem byl v kómatu? Je možné, aby vzpomínku probudil jediný dotek, jediné potřesení ruky neznámého kluka – Toma? Ne není! Samozřejmě, že není, ale i tak se to stalo. Byla to opravdová vzpomínka? Třeba to byly jen nějaké halušky. Je Tom doopravdy chlapec z parku? Navštěvoval mě v nemocnici, když jsem ho nevnímal? Možná jsem to přeci jen vnímal. Možná to, co bych měl hledat, není ta dívka, která si se mnou denně hrála, ale právě Tom. Seděl u mě před čtyřmi lety často? Proč u mě seděl? Seděl u mě vůbec? Mám miliony otázek, na které neznám odpověď, to je k zbláznění. Odpoví mi na ně někdo? Dozvím se někdy, proč cítím to, co cítím, když jsem poblíž toho dredaře? Z jakého důvodu mě přepadá pocit, že ho znám věky? Že ho neznám? Že je úplně prázdný a zároveň plný emocí? V očích se mu nic neleskne, na tváři mu upřímný úsměv nehraje, nelze vyčíst, co si myslí, nebo jak se asi cítí… je tak uzavřený a zároveň otevřený. Vyzařuje z něj všeho strašně moc a nic. Mlčí, je tichý, ale přesto křičí. Kdy ztratily jeho oči jiskru? Protože v parku ji měly. Ten podzim před dvěma lety se usmíval, byl šťastný, šlo to z něj vyčíst.

„Tebe to tady nebaví, co?“ posmutněla si Simone kdesi kousek ode mě. Hypnotizoval jsem zem a byl zamyšlený, takže než mi došlo, že na mě mluví, chvíli to trvalo.

„Co?“ Zvedl jsem k mamči hlavu.
„Nemusíš se jich bát, většinou nekoušou.“ Přidal se do konverzace Tom. No ne… on taky umí mluvit? Vstal jsem z balíku slámy a zabručel, že se nebojím. A tím „většinou“ mi odvahu teda nedodal, jen pro pořádek.
„Dokaž to.“ Řekl a kývl k Ďáblovu boxu.
„Já si vyberu, koho pohladím.“ Zakřenil jsem se, porozhlédl se po stáji a zanedlouho jsem se rozešel k boxu Kentaura. Dredař mě však zastavil uprostřed cesty.
„Myslel jsem, že si troufneš na větší kus, hrdino.“ Ozval se posměšným hlasem za mými zády. Otočil jsem se na patě a první, čeho jsem si všimnul, byl Tomův výsměšný úšklebek.
„A kterého teda navrhuješ?“ zamrkal jsem.
„Támhle toho.“ Odpověděl krátce a ukázal k předním boxům.
„Figara?“ Nadzvednul jsem obočí.
„Nené.“ Zakroutil hlavou mladík. „Támhle toho.“ Zopakoval a ukázal prstem dopředu.
„Faraon?“ hádal jsem znovu.
„Sammael.“ Řekl po chvíli ticha.

Do prdele! Ta potvora obrovská? Ten nejčernější, nejvyšší kůň tady ve stáji? Tak to ne, to si naštvi, já jedu domů. Pootevřel jsem rty a nasucho polknul. Zakrátko jsem pusu zavřel a zakroutil hlavou s očima upřenýma na vraníka.

„Ty se přece nebojíš.“ Šeptnul mi náhle Tom do ucha a prošel kolem mě k hřebci.
„Jsi jen opatrný.“ Provokoval a schválně dal větší důraz na slovo „opatrný“.
„Jo opatrnej, a právě proto nesouhlasím.“ Zůstal jsem stát na místě, ani se nepohnul a už vůbec ne blíž k boxu toho zákeřného, šibalského stvoření. Dřív, než si pohladím Sammaela, začnou lítat zlatá prasata. Dřív, než se přiblížím k Sammaelovi, můj bratr si přestane falešně zpívat ve sprše a dřív, než mu dovolím, aby mě sežral, hodím nohy na ramena a zmizím tam, kde mě ani Google nenajde. Jó to jsem si myslel, než ke mně Tom přišel.

Chytnul mě pevně za zápěstí a vlekl mě za sebou klidným krokem až k hřebci.

„Něco ti na Sammaela prozradím. Pokud se mu zalíbíš, odejdeš odsud nejspíš vcelku. Pokud se mu líbit nebudeš, pravou ruku ti pošlu poštou, až ji vytráví.“ Postrašil mě potichu jako malé děcko. To by mu to snad i věřilo, ale… mně je 16 kámo, to ti nežeru. I když…, za jak dlouho bych teda svou pravačku dostal zpátky?

Byl jsem k tomu koni tak blízko, naštěstí Sammael k nám stál otočený zadkem napřed. Párkrát šlehl dlouhým, černým ocasem, ale jinak v klidu žral.

„Sammaeli.“ Zavolal vraníka Tom. Vraník nastřežil uši a pozvedl hlavu. Obrátil se k nám čelem a téměř přiklusal k nízkým dvířkům, když zahlédl dredaře. Do hajzlu! Takhle je ještě větší než z dvoumetrové vzdálenosti, z jaké jsem ho před více než čtvrthodinou pozoroval. „Přinesl jsem ti svačinku.“ Pocuchal dredař hřebci hřívu rukou a druhou stále držel moje zápěstí. Dělá mu to dobře nebo jak? Už by mě mohl pustit, je to divný a příjemný, takže šílený a teplý. Sammael zaržál a na chviličku zvedl přední končetiny ze země, čímž se postavil jen na zadní a byl tak ještě vyšší.

„Ve skutečnosti je Sammael oddaný, inteligentní a vyrovnaný kůň. Je miláček. Oblíbíš si ho.“ Tom se rukou z mého zápěstí přesunul na dlaň. Polknul jsem, za prvé asi vím, co má v plánu a za druhé je to kurevsky divnej pocit, když mě takhle drží. Normálně bych to tolik nevnímal, spíš bych po tom klukovi, co by mě takhle chytnul, vystartoval a rozbil mu ciferník, ale on je jiný, já jsem v jeho blízkosti jiný. Co je sakra zač? A co se mnou sakra dělá? Je divnej, jako by byl mojí součástí; už jen to, jak jsme si podobní, je vadný, vadně vzrušující.

Srdce se snažilo vyskočit mi z hrudi a zdrhat pryč, klidně celý maraton, jak bilo silně a rychle. Jako by mělo strašně moc energie a potřebovalo si ji vybít. On byl ale zase úplně bez výrazu, s ním asi nic jen tak nehne. S pootevřenými rty jsem Toma pozoroval, zatímco on sledoval Sammaela. Možná mu něco i říkal, ale já jsem byl zrovinka jaksi mimo. Zamrkal jsem a podíval se na hřebce. Tom mi zvedal ruku ve své a natahoval ji pomalu k Sammaelovu krku.

„Neboj se ho, nic ti neudělá.“ Pošeptal mi ještě na uklidněnou, když se Sammael přibližoval k mojí dlani. Nakonec se k ní sám čumákem přitiskl. Dostal jsem docela strach, když měl teď všech mých pět prstů u huby k dispozici na žvýkání, ale to, že mě držel Tom, mi nějak dodávalo pocit bezpečí. A to ho „znám“ sotva půlhodinu. Když se Sammael takhle lísá, tak mi nepřijde tak strašný, strašidelný. Tom vyjel Sammaelovi z čumáku na čelo svou rukou, ve které stále držel jemně mou, takže jsem Sammaela vlastně hladil já. Ani nevím, na co jsem se soustředil víc, jestli na hřebcovu hedvábnou, uhlově černou srst, nebo na Tomův dotek. Opravdu pomalu sjížděl z vraníkova krku na lopatku, kohoutek až na hřbet, na místo, kam se dává sedlo, jako by byl Tomův cíl, abych se do toho vžil, abych to procítil.

Všimnul jsem si nějakého znaku na vraníkovu hřbetu. „R508“

„Co to znamená?“ obrátil jsem se na Toma.
„Sériové číslo, které je zaneseno do národního registru. Lze tak například najít ukradený kůň.“ Vysvětlil Tom.
„Aha,… úplně tomu rozumím.“ Asi jako když mi učitelka vysvětlovala, jak se počítají stupně ohřáté lžíce ve vodě, která má 100°C. Chvíli ticha pohřbilo hlasité, nepříjemné zapípání vycházející z Tomových kalhot. Tom zapátral v kapse, vypnul zdroj zvuku a omluvil se, že musí něco zařídit. Když zmizel za dveřmi zadní části stáje, uvědomil jsem si, že moje ruka stále spočívá na Sammaelovu hřbetu. Okamžitě jsem ji z něj stáhnul k sobě a odstoupil od koně dál. Moc si nemysli, válka pokračuje a pořád jsi otravná, řechtající potvůrka! Zopakoval jsem gesto: „budu tě sledovat“, když jsem se od něj vzdaloval a vrátil se k Simone, která opečovávala sněhově bílé hříbě Pegasse.
„Tak co říkáš na farmu?“
„Podle mých představ… velká a strašidelná.“ Odvětil jsem a sledoval hříbě, jak si nechávalo líbit matčinu péči.
„A co Tom?“ Vyzvídala mamča dál jako detektiv. Zapřemýšlel jsem, co jí odpovím, jak Toma zhodnotím, když se moc nebavil. Nebudu jí rozhodně vyprávět, jak na mě zvláštně působí, že se mi zdá, že ho znám, že je jako moje součást a podobně.
„Zatím v pohodě,“ pokývnul jsem nakonec.
„On se nikdy zezačátku nebaví, z toho si nic nedělej.“ Namítla najednou, jako by věděla, na co jsem myslel.
„Hmm…“ zabručel jsem zamyšleně.

TOM

Zkontroloval jsem, jestli je jehla dost ostrá, nastavil jsem pero podle dávky a vpíchnul si jehlu do stehna. Zmáčknul jsem píst pera, vyčkal a vytáhnul jehlu. Povzdechl jsem. Tohle je úplně proti mým zásadám, proti mým zvykům… proti všemu. Takhle se já nechovám, to… to nejsem já. Oslovil jsem toho kluka, to já přece nedělám. Cizí lidi ignoruju, nevšímám si jich a on JE cizí! Ať už cítím cokoli… co sakra cítím?! Je cizí a já byl malý děcko, když jsem si usmyslel, že je výjimečný! Malý podělaný děcko! Bezstarostné, šťastné a svobodné děcko. Dostal se mi pod kůži a do mysli tehdy, a dělá to zas! Ani o tom neví. Tak rychle, tak strašně rychle… je to on! Je to ten kluk, teď to vím. Ty jeho oči, nos, rty… vypadá ksakru jako já! Jak se bojí koní… je tak roztomilý. Ne, není!! Je to nějaký vysavač mozků nebo co?! Jsem s ním v jedné stáji 30 minut a už mám pocit, že se mi do hlavy znovu dostává. Že… že ho znám věky, ale já ho neznám! Jsem šílený, tohle je šílený. Musím se od něj držet co nejdál. Pořád mě to k němu nějak táhne, jako by byl vážně mojí součástí. Někdo, koho potřebuju, někdo, kdo… potřebuje mě? Ne! Nepotřebuju ho a nikoho jinýho! Začíná to jako tehdy, tehdy mě potřeboval, ona to říkala. Říkala to. Tentokrát se mi pod kůži nedostane! A ta holka lhala! Byla nemocná, naprosto poblázněná sotva mohla vědět, o čem mluví.

Nevrátím se tam, nevrátím se k němu do stájí. Kde je sakra Hayley?

„Hayley?“
„Tady jsem,“ ozvalo se ze skladu krmiva. Vešel jsem do místnosti a spatřil sestru, jak připravovala ovesnou kaši.
„Provedeš je zbytkem farmy? Už jsem jim ukázal stáje s hřebci.“ Požádal jsem ji naléhavě. Nechci s ním už být ani minutu. Nemůže si takhle hrát. Hraje si a určitě o tom ví! Určitě o tom věděl, i když byl v kómatu, že?! Idiote! Neví o tom, jak by mohl? Sám ze mě nespustil oči, jako by nemohl uvěřit, že před ním vážně stojím já. Ale… on mě nikdy neviděl, to já jeho. Nebyl při vědomí, když jsem k němu chodil. Možná je nějaký mentalista a cítil… vnímal mě. Dostával se mi do hlavy! Nedělal jsem náhodou to samé? Dělal. Jemu bylo snadné dostat se do hlavy, cítit to, co si myslí, co cítí. Nikdy jsem to nikomu jinému neudělal, nedokázal jsem to, ale u něj mi to šlo. Většinou snadno, samo. Cítil jsem, že se bál, stále se bál, měl strach.

Napadlo mě, že když ho chytnu za ruku, tak že se přestane tak bát, třepal se. Shrnul jsem z něj trošku peřinu, abych odkryl jeho paži. Škubnul sebou. To není novinka, trhá sebou furt. Letmo jsem se na něj podíval a pak se věnoval jeho dlani. Lehoučce jsem ho pohladil konečky prstů a s pootevřenými rty sledoval, jak zareaguje. Nic. Položil jsem svou dlaň na tu jeho chladnou, drobnou. A znovu pozoroval, jestli nastane nějaká změna. Nic. Už jsem se s tím nemazlil, prostě jsem ho za tu ručku vzal a držel ji jemně ve své. Vzhlédl jsem již po několikáté k černovláskovi. Nic. Já na to nemám, ta holka je magor! Chystal jsem se ho pustit, když najednou se začal uklidňovat. Přestal se třást, už se nebál tolik co před chvílí, uklidňoval se mu dech.

Zvedl jsem se ze židle a naklonil se k němu. Spal. No jasně, že spí, ty blbečku, je v kómatu! Ale… spal klidně, o to mi šlo. Už se nebojí. Vítězně jsem se usmál. Pozoroval jsem jeho tvář, jako to dělám často, protože… je neuvěřitelná. Je stejná jako ta moje, jen s nepatrnou rozdílností. Stejný malý nos, stejné rty, jen on je má červenější skoro jako holka. On je celý skoro jako holka. Takové jemňoučké rysy. Pohladil jsem ho něžně po čele.

„Čeho se pořád tak bojíš, Sněhurko?“ Říkám mu „Sněhurko“, protože neznám jeho jméno, a protože je strašně bledý, ale rty a tváře má červené. Je to divný říkat klukovi Sněhurko, ale copak on na kluka vypadá? Ne. Je roztomilý, když spinká. Modlím se, ať se probudí. Nemá velkou šanci, že se tak stane, ale já mu věřím. On to dokáže, že jo? Pohnul se. Pohnuly se mu prsty v mojí dlani.

„Máš strach, že umřeš? Vnímáš mě vůbec? Vnímáš, já vím, že mě vnímáš. Lea říkala, že se probudíš, když u tebe budu. Hraje si s tebou, když tady nejsem, to víš, že jo? Říká, že jsi výjimečný. Že jsme oba výjimeční, protože z tebe dokážu číst, protože vypadáš jako já. Moje sestra Hayley tady taky leží. V nemocnici. Má leukemii a čeká na dárce.“ Vyprávěl jsem mu, zatímco jsem ho hladil na tváři. Třeba mu to nějak pomáhá.

„Probudíš se, uvidíš. Probudíš se a Hayley se vyléčí. Oba máte dvaceti procentní šanci na úspěch, ale já vám věřím. Vám oběma.“ Myslím, že když mu pomůžu probudit se, Hayley se taky uzdraví. Mají oba stejnou šanci, když to zvládne on, tak sestra taky. Pořád tady jsou nějaké střípky naděje.

autor: Sayurii

betaread: J. :o)

6 thoughts on “Shatters hope 7.

  1. Billov strach z koníkov úplne chápem, nikdy som sa žiadneho neodvážila pohladiť, sú také obrovské a majú veľké oči… A nemala som pri sebe nikoho ako je Tom ktorý vzal Billa za ruku a pohladil Samaela s ním. Bolo to strašne pekné:) Škoda, že mu zapípal ten budík. A škoda, že sa tam nechce vrátiť. Veľmi dúfam, že sa Tomova sestrička vylieči. Stále má nádej, nie? Dúfala som, že to nebude tak vážna choroba… Veľmi pekne ďakujem za kapitolu…

  2. Jej, já jsem tuhle povídku nějak přehlídla! Jinak není možné abych ji nečetla. Kluci a koně? Mmmm, pro mě koňáka splněný sen 😀 no jsem zvědavá jak to mezi kluky půjde dál 🙂

  3. Tak dlouho jsem chtěla vědět, co je Hayley a teď když to vím, tak bych byla snad raději, kdybych to nevěděla. Pořád doufám v nějaký zázrak, že se Tomova sestřička uzraví, ale nevím nevím 🙁
    Jinak by mě zajímalo, co je Tomovi? Asi bude taky nějaký nemocný, když si musí píchat. První co mě napadlo bylo, že má cukrovku..to je totiž to jediné, při čem vím, že si musí píchat injekce. Jen pevně doufám, že to už v povídce nebylo řečeno, co je s Tomem, protože já to fakt nevím 😀 Možná bych si měla celou povídku projet znova 🙂
    A moc se mi líbil ten flashback 🙂 Tom se o Billa strašně krásně staral a bylo to fakt krásné 🙂 Takové něžné 🙂 A opět vysvstává další otázka a to kdo je ta malá holčička Lea.
    Díl se mi moc líbil, těším se na další 🙂

  4. Zajímalo by mě proč jsou si tak podobný nejsou oba adoptovány  tým pádem by byly brátři.

  5. Taky bych řekla, že Tom má cukrovku, podle toho pera.
    Jinak moc veselé čtení to dneska nebylo a vlastně jsem hodně v očekávání věcí příštích, protože mám tisíc otázek a zatím žádnou odpověď…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics