Shatters hope 11.

autor: Sayurii

Zdravííčko! :3 A pokračováníčko Flashbacku je tadýý! :3

„Probuď se. Prosím tě o to! Slíbil jsem Hayley, že se probudíš, když to neuděláš, všechno to vzdá. Dej jí naději! Vnímej mě!“ Toma se zmocnila bezmoc, strach a zoufalství, které přetekly v proud slaných slz. Tahle jeho teorie založená na malém klukovi prostě musí vyjít, protože jinak už neví, co pro sestru udělat. Poprvé si připustil, že mu sestra vážně umírá, že doopravdy nejspíš umře, a to on přece nemůže dopustit. Co má ale udělat? Co může udělat?! Hayley se nesmí vzdát, nesmí přestat bojovat!

Tom chytil černovláska silně za ramena a zatřásl s ním.

„Vzbuď se!“ zacloumal s chlapcem prudčeji. „Je to tak těžký otevřít oči?! Nebo jen… jenom se pohni, zareaguj!“ Ptal se Tom otázkou, která patřila i jemu samotnému, jen o tom nevěděl. Je pro Toma tak těžké otevřít oči a uvědomit si pár důležitých faktů?

Do pokoje ve třetím patře vešla potichoučku, nenápadně malá drobná holčička svírající plyšového medvídka se zelenou mašlí ovázanou kolem krku. Zamrkala na Toma, který očividně nepostřehl, že má společnost. Chvíli jen stála a pozorovala zoufalého chlapce, jak zvyšuje hlas na spícího pacienta. Zajímavé, a to si o ní myslí, že je blázen. Kdo je pak tohle dredatý strašidlo? Celá událost ji docela pobavila a zároveň naštvala. Proč je na něj bezdůvodně tak hrubý?



„Nekřič na něj, ubližuješ mu.“ Promluvila nabručeně do nastalého ticha holčička a pohnula se z dosavadního místa kupředu k Tomovi a Billymu. Tom se vyplašeně podíval na narušitele. Spatřil kousek za sebou droboučkou blondýnku s velkýma modrýma očima a našpulenýma, narůžovělýma rtíkama. Světlé obočí krčila, aby dala jasně najevo, jak ji jeho počínání nahněvalo. Krčila i malý nosánek, a tak vypadala vtipně, ale Tomovi do smíchu nebylo, spíš do opětovného breku.
„Kdo jsi, doktorka?“ Zasyčel otráveně Tom a odstoupil od chlapcova lůžka, hlavně od ní.
„Ne.“ Zabručela dívenka a probodávala dredaře očičkama, jako by do něj chtěla vypálit díru.
„Tak co tady děláš?“ Tom zněl dost nepříjemně a nepřátelsky, ale to dívenku neodradilo ani nepřekvapilo.
„Mohla bych ti dát stejnou otázku.“ Namítla již neuraženě a hopsla k Billovi na postel, kde si sedla na kraj a začala do rytmu kopat nožkama. „Ale nedám, páč to vím.“ Dodala, jako by se tím chlubila a uculila se, přičemž k sobě přivinula medvídka.

Dlouhodobým vrtěním si konečně udělala pohodlí. Tom k blondýnce zvedl oči s otazníkem.

„Tvůj nápad není špatný, ale když se probudí, neznamená to, že se Hayley uzdraví, možná jen doopravdy získá zpět ztracenou naději, ale to ji nevyléčí.“ Tomův otazník se zdvojnásobil. Jak to všechno ví? To se v týhle nemocnic šíří drby světelnou rychlostí? To je tady někde odposlouchávají, že se jeho nápad dostal za zdi Haylinina pokoje? Co o tom vůbec může mluvit?! Tom se rozzlobil, tahle malá, cizí holka nemá právo o Hayley mluvit! Ano, Tom byl velice výbušný, hlavně v tak těžkém období se snadno dostal do konfliktů. Ale on ví, že Hayley… Hayley se uzdraví.

Kdyby nebyl Tom takový paličák, přišel by na míru pravdivosti slov malinké holčičky. Kolik jí vlastně může být? Zeptal se Tom sám sebe. Šest? Sedm? Ano, nanejvýš sedm, tak přece nebude poslouchat žádná její rádoby moudra.

„Nemluv takhle, nic o Haylině stavu nevíš.“ Zavrčel dredař. „A odkud ses vlastně to všechno dozvěděla?“
„To je tajemství, Tomi.“ Uculila se blondýnka a změnila polohu sedu. Už ji nebavilo kopat do postele, chtěla si hajnout k Billymu.

Blondýnka tedy bosky vlezla nešikovně k Billovi pod peřinu. Dokonce má takový dojem, že Billyho nechtěně kopla kolenem kamsi… ani neví kam. No nevadí, stejně ho to neprobudí, jen se staršímu chlapci omluvila a uvelebila se vedle něj, přičemž natáhla nožky a bíle povlečenou peřinu si přitáhla k hrudi, aby zakryla i medvídka. Sem nikdo takhle dopoledne nechodí a postele jsou už převlečené, takže může v klidu nerušeně ležet, jak se jí zlíbí, třeba až do oběda, na který taky nemusí, protože je to hnus. Řídké kašišky jako pro miminka, to není nic pro blondýnku. A holčička nezapírá, že je mírně rozmazlená od maminky, ale tu už nemá, takže si nejspíš bude muset holt zvykat na jinčí servis.

Tom na ni s odporem hleděl. Pootevřel rty, že něco řekne, ale nakonec si to rozmyslel, jen nad tím vším mávnul rukou a chystal se k odchodu.

„On tě potřebuje, Tomi a ty jeho, ať se snažíš zapřít to jakkoli. Připusť si, že ho máš rád a už ti nejde jen o Haylininu naději.“ Zavolala na poslední chvíli holčička, zrovna když Tom zatáhnul za kliku dveří a otevřel je. Občas mluvila dívenka tak dospěle, ale Tomovi to znělo vždy jen jako bláboly sotva prvňačky.
„Nepleť se do toho!“ Zvýšil Tom na holčičku hlas a hrubě se na ni podíval. Ta se nezalekla, tak jak by zareagovalo normální malé dítko. Naopak, se na Toma vlídně usmála, chápala, jak se Tom cítí. Cítí s ním. Někdy se doopravdy nechovala jako ostatní holčiny jejího věku.

„Kdo jsi, že si myslíš, že mi můžeš říkat, co dělat?!“ Tentokrát Tom již křičel. Ale blondýnka se ani nepohnula a její milý úsměv stále nezmizel, a to Toma dovádělo pomalu a jistě k šílenství. Co je zač?!

„Lea.“ Odpověděla krátce a stručně, byla si totiž jistá, že už o ní slyšel. V nemocnici se na dětském oddělení o nikom jiném nemluví.

Tomovi to začalo docházet. To je ta šílená holka. Ta, která tvrdí, že je dvojník bledého černovláska, zapřemýšlel Tom.

„Co po mně chceš? Co všechno o něm víš?“ Zeptal se dredař a kývnul k pacientovi.
„Chci, abys mu pomohl. Pomoz mu a já pomůžu Hayley.“
„Jak?“ Zajímal se Tom.
„Uvidíš. Udělej to pro Hayley.“ Odsekla Lea a odpověděla i na druhou Tomovu otázku jednou větou: „Vím o něm všechno, co ty ne. Všechno to, co bys však vědět měl.“ Tom se na ni opět zadíval tázavýma očima.
„Řeknu ti to, jestli chceš, ale až zítra, teď chci spinkat, tak běž a zavři za sebou dveře, prosím.“ Tom, ač nerad, udělal přesně to, oč ho Lea požádala.

Když Tom odešel a ztratil se úplně z Leinina pohledu, sklonila se nad Billyho ouškem a pošeptala mu: „Neboj se, Tomi ti pomůže, protože tě má rád, Billy. Má tě rád tak moc, že si to ani přiznat nechce.“

HAYLEY

Billymu jsem řekla tolik, kolik si myslím, že zatím potřebuje vědět, lépe řečeno, co by vědět měl. Prostě ten základ. Vysvětlila jsem mu prvotní Tomův plán a něco málo i o Lee. Lea se občas chovala dospěleji než dítě jejího věku, a vykládala věci, kterým nešlo uvěřit. Taky že jsme jí nevěřili, ale pak do sebe začaly její bláboly zapadat a ukazovalo se, že to, co napovídala Tomovi, byla z části pravda. Kecy o poutu mezi dvojníky a mentalistických věcech, jako třeba čtení myšlenek, cítění to samé, co někdo druhý, manipulace a dostávání se jiným do hlavy, jsme s Tomem považovali za naprostou kravinu, ale v něčem zkrátka pravdu měla. Billymu jsem neřekla, co vím, že k němu Tom tehdy cítil, ani to, co si o něm tehdy myslel, a jakým směrem a rychlostí se jeho plán ubíral, to je Tomova osobní, intimní věc, kterou Billy vědět prozatím nemusí. Zamotalo by mu to tu jeho zvědavou, černou hlavičku.

Nejspíš jsem na něj přenesla příliš informací najednou. Seděl, ani se nehnul a s pootevřenými rty na mě vyjeveně koukal. Naklonila jsem hlavu na stranu.

„Copak? Chtěls to vědět.“ Pousmála jsem se nad jeho výrazem ve tváři. Kdyby tak věděl, že jsem mu řekla nanejvýš polovinu z toho, co vím…
Bill chvíli nereagoval, jako by mě ani nevnímal. Zakrátko se narovnal, zamrkal, zhluboka se nadechl a zamumlal: „Chtěl, jen… je to úplně jinak, než jsem si myslel.“ Rozevřel oči dokořán a začal hypnotizovat podlahu. Šlo vidět, že mu to v hlavě pořádně šrotuje.
„Asi jsem ti toho měla říct zatím míň, jsi z toho úplně mimo,“ namítla jsem a pousmála se na něj, ale on opět vypadal, že naprosto neví o světě a hlavně o mně. Asi ho to zaskočilo, chudáčka. Dlouho nic nevěděl, mohl si vše jen domýšlet, a když se teď dozvěděl alespoň kousínek pravdy, co se dělo ty tři měsíce, tak neví, jak si to přebrat. Je tak zmatený, až je sladký, nejradši bych to stvořeníčko objala. Je táák roztomiloučký! Asi se z něj rozpustím, roztaju, rozteču a vsáknu se do koberce, což je naprosto nevhodné smýšlení! On se zřejmě trápí a snaží se zpracovat veškeré odpovědi a já se tu nad ním rozplývám.

Už dřív mě překvapilo, jak je podobný mému bráškovi, avšak tentokrát jsem z toho naprosto vedle. Uběhly čtyři roky a oni stále vypadají jako jednovaječná dvojčata, akorát Bill vypadá jaksi jako… dívka. Proto je úplně jiný, a zároveň stejný jako Tom, což je neskutečně fascinující. Bill má větší a myslím, že i světlejší oči, než brácha. Je jemnější, veselejší a přátelštější, jsou jako takový Jin a Jang, tím nechci naznačit, že je Tom zlý či špatný, jen to na mě tak působí určitým způsobem. Dvě polovičky, jedna světlá a jedna tmavá, Bill a Tom. Ano, jsem trošku potrefená.

Menších rozdílů si lze všimnout na první pohled, ten hlavní jsou Billovy jemné, dívčí rysy, líčení a dlouhé rovné černé vlásky. Bill je také podle mého mínění o pár centimetrů vyšší a především štíhlejší. Jeho rty jsou růžovější, nos hubenější a pleť bledší. Když si černovláska prohlížím… Billy vypadá opravdu velmi zženštile, kdybych ho potkala na ulici a neznala ho, řekla bych si, že je krásná mladá žena. Důkaz toho, jak první dojem umí klamat. Dlouhé, sestříhané vlasy, šedé gelové nehty, upnuté černé džíny, šedá volnější tunika, tmavá vestička, rukavice stejné barvy a spoustu extrémních ozdob všeho druhu, od obřích, barevných prstýnků k dlouhým náhrdelníkům s mnoha přívěšky, tomu dívčímu vzhledu dávaly korunu. I přes to je Bill vskutku pohledný mladík. Trošku absurdní, ale je to tak. Já vím, co vidím, je to přesně to, co vidím, když to vidím… někdo se tu díval na nekonečný příběh…, vždyť je to pěkná pohádka!

„Nejsem úplně mimo.“ ozval se náhle po dlouhém mlčení Bill. Bez jediného mrknutí koukal kamsi do zdi… je vedle.

„Ahá… to vidím.“ Broukla jsem. I kdyby se před ním procházel zelený slon s křídly, který by si četl noviny, popíjel přitom kafe a na sobě by měl šatičky víly zuběnky, on by to nepostřehl. Nevšimnul by si ani nahé Viktorie Backhamové.
„Nepřemýšlej nad tím tolik. Už je to dlouho, tak je to jedno, ne? Konečně víš, jak to bylo, tak na to můžeš zrovna zapomenout. Nezapomeň, že minulost končí v přítomnosti.“ Usmála jsem se na něj co nejmileji… stejně to nevidí.
„Chytré, ale… fajn, pokusím se, nemyslet na to tolik.“
„No vidíš to, jak to jde, když se chce. Půjdeme? Mám hlad, zvu tě se Simone k nám na oběd.“ Vzala jsem Billa s úsměvem za ruku, a aniž by odpověděl, vytáhla jsem ho ven. V té kanceláři začalo být pěkně dusno.

BILL

Souhlasil jsem sice, že nad tím vším nebudu tolik přemýšlet, ale nehodlám zapomenout úplně. Vím, že nevím vše, například o Lee a o Tomovi. Musím se to dovědět! Ale je pravda, že si tím teď nemusím lámat hlavu, chci si užít posledních pár chvil na farmě – jaký paradox, když jsem ještě před týdnem proklínal svět za to, že sem musím – s Hayley a třeba i Tomem, jestli se připojí.

Prozatím jsme s Hayley čekali na Simone, než si zajezdí na Figarovi. Zrádkyně jedna! Řekla, že jezdit neumí, a hle jak jí to jde. Vrrrr! Na pastvu žádný kůň už ani nepáchl, jelikož nastal čas na vyvedení zlatého plaváka z jeho odstrčeného boxu.

„To je Lord tak izolovaný od ostatních koní a lidí pořád?“ zeptal jsem se Hayley s očima upřenýma na hřebce. Opřel jsem se lokty o plot. Zatímco Hayley na něj vyskočila a pozorovali jsme mlčky plaváka, jak vznešeně kluše po výběhu a užívá si „svobody“. Vítr mu pročesával uhlově černou dlouhou hřívu a lesklou, na pohled hedvábnou srst.

„Nene.“ Odpověděla náhle hnědovláska krátce a rozbalovala sytě žlutou slupku banánu, jenž „nenápadně“ ukradla Kevinovi z krabice, kterou nesl kamsi do skladu.

„Co by mi udělal, kdybych k němu vlezl?“ zeptal jsem se Hayley se šibalským úsměvem. Lord je zvláštní kůň. Podle toho, co jsem o něm slyšel od Kevina, bych se ho měl bát a stranit, jelikož zmrzačil jednoho z ošetřovatelů, jenže mně nepřijde ani trochu nebezpečný, naopak. Zaujal mě a nevím z jakého důvodu právě on.
„Asi by tě napadl.“ Odtušila Hayley a rozžvýkala sousto banánu.
„Jak?“ Vyzvídal jsem dál, co já vím, proč mě to zajímá.
„Mohl by tě kopnout, kousnout… cokoli.“ Hnědovláska stále jedla ovoce, takže jí nebylo moc dobře rozumět. Přestal jsem počítat, kolik banánů již spořádala za dobu, kterou tady sedíme. Kde je vlastně pořád bere?? To je fuk… jedno je však jisté a vsadím na to klidně i svoje milované, černé kotníkové boty – jestli Hayley sní o jediný banán navíc, promění se v opici.

„Jestli máš rozum, nepůjdeš za ním.“ Dodala.

„To nemám v plánu.“ Ujistil jsem ji. A možná lžu. Nikdy by mě nenapadlo jít třeba za Ďáblem, nebo Figarem, ale tenhle plavák… tenhle divoký, nadměrně dominantní plavák je určitě ten nejkrásnější a nejmilejší kůň tady. Něco mě o tom utvrzuje. A proto zmrzačil ošetřovatele, ano Bille… inteligente. Třeba to byly jen kecy, ale proč by si i Hayley vymýšlela něco takového? To, co se tedy chystám udělat, je dokonale šílené. Adrenalin mi vře v krvi. A vsázím rukavičky na to, že teď Hayley dojedla další banán. Kam to tak drobňoučká holčina strká? To znělo dvousmyslně… Bille, ty prase!

„Zajdu si pro další banán, počkáš tady?“ Hnědovláska seskočila z plotu a já jen přikývnul, abych nevypadal tak unešený, jak jsem byl z toho, že odchází, a já budu moct vlézt za Lordem… šílenče!

„Chceš taky přinést banán?“ Optala se mě ještě vlídně, než se rozešla pryč ke skladu.
„Jenom to ne!“ zvolal jsem na ni, když se mi ztrácela z dohledu. Zaslechl jsem její zvonivý smích. Ohlížel jsem se po ní, dokud nezmizela ve vzdálené menší, bílé budově.

Teď se budu moct vplížit nepozorovaně k Lordovi. Jsem blázen a zřejmě mám nějaké sebevražedné podvědomí, o kterém nevím, ale… já to chci udělat, něco mě nutí, a proto když to mám na dosah ruky a nic mi nebrání v tom, abych to, co chci, uskutečnil… to prostě udělám. Rozhlédnul jsem se kolem sebe, jestli jsem opravdu sám. Byl jsem, super. Opět jsem se šibalsky usmál a zahihňal. Okey strategický, geniální plán A: proplížím se na louku a snad živý a vcelku, se vyplazím ven. Prostý, stručný plán B: utíkej, kurva, utíkej!!! (protože Lord je doopravdy ztělesněním zla) a vcelku jednoduchý plán C: odpočívej v pokoji, Bille.

Zhluboka jsem se nadechl a pevně se chytnul za oplocení. Do čeho se to pouštím? Co šílím? Předvádím živoucí důkaz toho, že nic nemá svůj důvod, ale já nevycouvám. Druhou dlaň jsem si přiložil k hrudi a zavřel oči. Mohl jsem tak cítit, jak mi ten dutý svalový orgán pomalu exploduje. Snažil se vyskočit mi z hrudníku a jako ten inteligentnější se schovat.

„Fůů.“ Vydechl jsem. Dobře, Bille, do toho. Pomalu a opatrně jsem přelezl dřevěný, vínově zbarvený plot a stoupnul si oběma nohama na trávu, avšak byl jsem jako přimražený. Nohy mě neposlouchaly a nechtělo se jim kupředu. To se proti mně bouří mozek – další „chytrý“ chlapík, na rozdíl ode mě. Lord naštěstí před několika minutami odběhl někamsi za kopec – doufám, že hodně daleko. Odvážil jsem se přes plot, tak bych se mohl odhodlat ustoupit od něj alespoň o metr, ne?

Ale né… co si to nalhávám, takový hrdina zase nejsem. Co tady vlastně dělám? Otočím se zpátky a šupky pryč, dokud si mě Lord nevšimnul. Otočil jsem se jako ten nejpodělanější srab a chystal se vzít nohy na ramena, jenže… něco mi zafunělo za krk hned, co jsem se otočil. No do prdele! Byl to jen větřík, Bille, pokračuj. Uklidňoval jsem se. Počkat… odkdy větřík řechtá? Plán B! Plán B! Utíkej, kurva, utíkej! Zasraný, vychrtlý nohy! Nechtěj se hnout! No ták, Bille! Pohni se! Začínal jsem trošičku panikařit. Dech se mi zadrhl hluboko v krku. Jsem příliš mladý a hloupý na to, abych umřel.

autor: Sayurii

betaread: J. :o)

13 thoughts on “Shatters hope 11.

  1. Takže Bill sa toho veľa nedozvedel. Ale aspoň niečo a dúfam, že to v ňom prebudilo zvedavosť. Bola by som rada, keby sa konečne porozprával s Tomom. Asi ho pribehne zachrániť pred tým koníkom ku ktorému Bill tak odvážne vliezol. Prekvapil ma, že na začiatku sa ich bál ako čerta a teraz sa natrepe do ohrady k tomu najdivokejšiemu.

  2. To jelikoz je blazen 😀 kazdopadne do prijimacek psat nebudu moct, takze 12. Dil bude posledni, ktery se tu do prijimacek objevi, coz neni tak strasne 😀

  3. No tak ten Bill je riadne trafený 😀 a to nemyslím to, že vliezol k tomu koňovi(osobne si myslím, že mu Lord neublíži.. alebo možno v to len dúfam? :D). Strašne ma však pobavili tie jeho myšlienkové pochody 😀 Fakt dobre myšlienky, Billy 😀

  4. Myslím, že Bill je blázen… ale myslím, že sayurii ještě větší 😀 (myslím to v dobrém). Ačkoliv za ta léta u koní už jsem zjistila, že to co se o koni povídá nebývá tak úplně pravda. Snad to platí i v tomhle případě a Lordík si Billa maximálně oňufá a podrbe se o něj hlavou 😀
    Díky za díl a těším se příště 🙂

  5. Teda doufala jsem, že Hayley Billovi prozradí něco trošku víc, ale tak dobře, já si ještě počkám 😀 Navíc stejně jako Zuzka, i já bych byla ráda, kdyby si Tom s Billem konečně promluvili. Po pravdě mi i Tom začíná trošku chybět, protože se pár dílů v povídce neobjevil (nepočítám flashbacky) a nebyli s Billem spolu a trochu mi to chybí. Navíc jsem zvědavá, jak se budou k sobě ti dva chovat a tak 🙂
    A z Billa fakt nemůžu, blázen jeden 😀 tak moc se koňů bojí a pak za jední vleze přímo do výběhu 😀 Prostě Bill 😀 Ale taky nemám pocit, že by mu ten kůň měl nějak ublížit. Cože je divné, protože já jsem věčný pesimista a vždycky vidím ve všem jen to nejhorší a najednou nee 😀
    Děkuji za díl 🙂

  6. Taky držím palce a přeju ať ze z toho nezblázníš tak jako já. 😀
    A těším se na další díl. 🙂

  7. Čím dál více nabývám dojmu, že Lea je nějaká nadpřirozená bytost, malá holka by asi těžko mohla mluvit a jednat takto. Líbilo se mi moc, jak Haylye srovnávala Billa a Toma, jako dva protiklady, které jsou přitom stejné. A jsem zvědavá, jestli Tom najde odvahu si s Billem upřímně promluvit, doufám, že ano.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics