FOE 8.

autor: blame_my_dirty_mind
Tomek se držel ve stínech stromů a uprostřed keřů, v žaludku cítil zahořklost z toho, jak byl svědkem robotova únosu kočky. Nemusel se dvakrát zamýšlet, aby přišel na to, že nemá smysl s tím velkým robotem bojovat. Jeho šance na zabití kočky byly znovu zmařeny. Jeho neklid a zlost začínaly nabírat obrovských rozměrů.
Věděl, že robot je až moc rychlý na to, aby ho sledoval, ale cesta zničených stromů mu pomůže dostat se přesně tam, kam odešel. A jen aby si byl jistý, že opravdu neztratí stopu Kočkovitého, došel si pro jeho helmu, vzal ji a hluboce se nadechl jeho vůně. Vůně se mu otiskla do mysli. Teď už nezáleželo na tom, jestli ho odnesl třeba i míle daleko; najde ho, ať je kdekoliv.

Následoval jeho stopu skoro hodinu, když narazil na první známky civilizace na planetě. Lesy skončily, jako když utne a začala obrovská planina, bylo lehce poznat, že to je důsledek humanoidů ničících zemi pro to, aby se mohli zabydlet a stavět své příbytky. Osada kus od něj byla malá a nepřívětivá směs městských a venkovských obydlí. Tři budovy ale vyčnívaly nad ostatními; jedna z nich byla velká platforma pro lodě, druhá byla věž se dvěma kanony s vysokou anténou – nejspíš zodpovědnou za červený paprsek a rušení signálu – a třetí, ta největší z nich, byla široká a kulatá stavba s otevřenou střechou. Kdyby Tomek nevěděl, co to je, myslel by si, že to vypadá jako stadion.


Opatrně vešel do obydleného teritoria, schovával se, jak jen to šlo. Měl pocit, že tady není vůbec vítaný. Jelikož byli Psovití nadřazená a dominantní rasa, měli mezi spoustou ras špatnou pověst, a tohle byla jedna z nich. Všude kam se podíval, viděl gangstery a nájemné vrahy složené z Ještěrovitých, Hlodavcovitých a Mědvědovitých, tři nejšpinavější rasy, které znal. Přemýšlel, jak dlouho na téhle nezmapované planetě asi jsou, a jestli o ní ví ještě někdo jiný.

Mechanický robot byl v nedohlednu a pach kočky slábnul. Tomek zkoumal prostředí, napínal smysly. Bylo tu bezpočet odérů, které ho rozptylovaly, a tak bylo těžší vyloučit je a soustředit se jen na ten Kočičí.

Všiml si ale náhlého rozruchu. Tomek rozpoznal Zaječňáka, což byla jedna z ras humanoidních ušáků, byl v poutech a bránil se dvěma Ještěrům. Hádal, že je nejspíš také předmětem neplánované návštěvy této planety. Za jiných okolností by se ho možná pokusil zachránit, ale teď byl jeho nejlepším vodítkem ke Kočkovitému, a tak se rozhodl ho následovat.

Vedli ho k té stadionové stavbě, Tomek začínal zjišťovat, že už se přestává mít kde schovávat; u stadionu nebyly skoro žádné budovy. Jeho nos zachytil opravdu odporný smrad, byl cítit jako shnilé maso a on následně zjistil, že přesně to to také bylo. Ke stadionu byla odvážená dřevěná kárka plná nejrůznějších druhů shnilého masa. Ten smrad byl tak hrozný, že se k tomu nikdo neopovažoval ani přiblížit a všichni uhýbali, když se k nim kárka přiblížila, až na Tomeka. Ten zajel pod kárku, zrovna když ho míjela, a zůstal pod ní schovaný celou cestu až ke stadionu. Než se k němu dostali, byl zelený nevolností.

Vozítko se zastavilo před vchodem. Dva strážní, kteří zřejmě neměli čich, prozkoumali shnilé maso. Tomek začínal být zoufalý, potřeboval, aby se kárka pohybovala, protože jeho žaludek to přestával zvládat a on se bál, že to nevydrží.

Vozítko se dalo konečně znovu do pohybu a Tomek skoro až nedobrovolně vydechl úlevou. Dávící zvuk, který ze sebe vydal, ale nedobrovolný byl. Vozítko se v mžiku zastavilo. Tomek v duchu zanadával. Jeden ze strážných se podíval dolů. Byl to silně vypadající ještěr.

„To je Pes!“ zavrčel strážný. Kárka byla v okamžiku obklopena. Tomek se pustil a spadl na zem. Vozítko odjelo a Ještěři na něj všichni mířili svými blastery ve tvaru kopí. Tomek zvedl ruce, vzdával se. Jeden z Ještěrů ho rychle vytáhl na nohy, byl to stejný Ještěr, který předtím seděl v Mech-botovi. Držel Tomeka za límec.
„Takže… Chceš do hry, pse? O to ti jde, hmm? Proč si myslíš, že jsi hoden naší pozornosti?“
Tom otevřel pusu a dost silně se pozvracel.
Ještěr ho pustil na zem a rozzlobeně si utřel obličej. Všichni ostatní Ještěři se smáli. Uražený Ještěr chtěl Toma zabít, ale větší z nich ho zastavil.
„Jsi ve hře, psisko,“ řekl Tomekovi. „A máš moji pozornost, haha. Odveďte ho do cely.“
Takhle přesně to Tomek neplánoval, ale alespoň se dostal do stadionu. Teď už jen musel najít Kočkovitého, zabít ho a naplánovat si útěk. Doufal, že to půjde stejně lehce provést, jako se to lehko řekne.

Ještěří vězeňští dozorci ho vedli koridorem na straně arény. Všude kolem něj byly cely, uvnitř kterých byly nejrůznorodější rasy humanoidů. Někteří z nich vypadali zpola naživu, zřízeně a vyhuble. Zezdola slyšel vrčení a chrochtání, jako by bylo pod arénou něco, co bylo také drženo v zajetí. Teď když byl uvnitř stadionu, začínal si myslet, že možná nebylo nejchytřejší sem chodit a ještě ke všemu se nechat chytit, protože z téhle takzvané ‚hry‘ neměl zrovna dvakrát dobrý pocit.

Ještěří dozorci ho strčili do prázdné cely. Zaklaply se za ním silné železné mříže, klikly a spojily se s držáky v zemi. Ještěří hlídači začali mluvit ještěří řečí a dívali se na něj, pak se zasmáli a odešli. Jediné, co Tomek z jejich odporně znějícího jazyka pochopil, bylo, že byl terčem vtipu. Kdyby tu s ním byl Andraz, tak by mu teď vyčítal, že jedná dřív, než přemýšlí. Tomek si povzdychl, srdce ho bolelo smutkem, jako by mu právě došel fakt, že jeho nejlepší přítel je pryč. Bude mu chybět Andrazovo poučování. Pomáhalo mu to být nohama na zemi. Tedy občas.

Přešel blíž k mřížím a nakoukl do ostatních cel, mhouřil oči a snažil se soustředit na tu, co nebyla tak daleko od něj. Vztekem se mu zvedl ret, když uviděl Kočkovitého.

Také byl v cele a vypadal sklíčeně. Seděl v jednom z rohů, díval se do prázdna a objímal si nohy. Vypadal v té cele tak mimo mísu, skoro až bezmocně, bylo těžké uvěřit, že to byl ten úchvatný pilot, kterému Tomek čelil. Ano, byl velkolepý, to musel Tomek přiznat, ale to, co si přiznat nechtěl, bylo, že byl také… krásný. Až moc krásný. Na kočku… na samce. Andraz radši zemřel, než aby zabil takovou krásu, jako by tím snad měl spáchat zločin.

Tomek zavrčel, zaskřípal zuby a chytil se mříží, zaťal svaly v pažích. Cítil, jak se v něm touha po pomstě ještě zvětšila. Jediné, co si přál, bylo dostat šanci s kočkou znovu bojovat, a jestli tahle aréna byla bojová aréna, jak předpokládal, pak jeho přání byla splněna.

autor: blame_my_dirty_mind

překlad: LilKatie
betaread: J. :o)

original

6 thoughts on “FOE 8.

  1. Tomeku, Tomeku.. Ty jsi moula. Vážně bys měl nejdřív trochu přemýšlet než se do něčeho bezmyšlenkovitě pustíš. Snad mu pomsta úplně nezatemní hlavu. Jsem zvědavá na pokračování.
    Děkuji za překlad.

  2. Je mi líto Andraze a Tomeka, fakt že jo. A Billa též. Je mi líto všech, kromě obyvatel planety. Předpokládám, že Tomek půjde do boje s Billem. Ale zda ho dokáže zabít?

  3. Přišlo mi opravdu vtipné, jak Tomek toho ještěra poblil. 😀 Tomu říkám hozená rukavice!
    Jsem zvědavá, jestli dojde na ten souboj s Billem, a jak to dopadne. Teď už je jisté, že je to Bill. A jestli je nebo není princ, je mi úplně šumák.
    Děkuji za překlad a těším se na pokračování.

  4. Celkem mě pobavilo, že si i Tom přiznal, že je Bill krásný a uchvacující! 😀 Jak to přizná už i Tom, tak to je něco! Bohužel v něm pořád přetrvává hlavně ten vzteh a nenávist ke kočkovitým, ale myslím, že až se s Billem setká tváří v tvář, tak ho to začně pomalu a jistě přecházet. Nebo v to alespoň doufám! 🙂

    Ovšem země, do které se ti dva dostali, je neuvěřitelně zvrhlá a násilnická. Celkem by mě zajímalo, proč ještěři tohle dělají, jestli je k tomu nějaký důvod a nebo jen pro zábavu? Přijde mi to fakt kruté a já raději nechci pomyslt na to, co se těm dvěma stane. Začínám se bát čím dál víc!

    Povídka je ale jinak bezvadná! Moc děkuji za překlad. 🙂

  5. Veľmi pekne ďakujem za preklad a teším sa na pokračovanie. Vôbec som nemyslela, že to bude takéto stretnutie Tomeka s Billom 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics