Sibyla 7. 1/2

autor: Sayurii

Takže dětičky moje zlaťoučký, čtenáři moji nejmilovanější, pod minulým dílem se mi hromadily jakési nesrovnalosti… nebo co 😀 Takže já vám to objasním s tím časem, páč chápu, že jsem někdy tak hrr do všeho, že píšu chaoticky… idiotsky :D. Pátý díl začíná flashbackem, kdy přijeli z Irska z natáčení a jeden den po té nešťastně šťastné noci, a končí taky tím dnem, kdy přijeli do New Jersey a flashback, který je mezi začátkem a koncem je z noci předtím, než přiletěli domů. Je jim osmnáct, je to květen tohoto roku. Šestý díl je vlastně jen o té noci, kdy se spolu dvojčátka vyspala, řekněme si to narovinu :D. Takže to je celý jen flashback a nic jiného a tento díl už je v přítomnosti, čili někdy kolem dvacátého května nebo tak a Tom už je od Billa pryč a dozvíte se, kde a s kým, když nepřestanete číst. Miluju vás! Tak decentně… 😀

Domov
Domů, pojď domů.
Mrtvé jsou sny, které jsme sdíleli.
Mrtvá jsou slova, která jsme si řekli.

-Tokio Hotel-

Tomův život se až neuvěřitelně změnil za pouhých 31 dní, které uběhly ode dne, kdy s Billem naposledy byl. Opravdu byl.

Nejdřív plánoval odletět do rodného německého města Hannoveru, ale tento pošetilý nápad zavrhl dřív, než se stačil pořádně usadit v jeho hlavě. Paparazzi by si jej našli hned, co by odešel z letiště, a Tom si nepřál, aby se o něm kdokoliv cokoliv dozvěděl. Hlavně ne média. Ráda se šťourají, překrucují, vytrhávají z kontextu a dokreslují bez ohledu na absurditu a lživost. Necitelně. Lidé stejně uvěří, co přečetli, ani se pořádně nezamyslí. Možná uvěří jen proto, aby měli o čem mluvit, ale nakonec z té lži udělají prostý fakt, který byl tak dlouho zřejmý. Billovi tímto způsobem už jednou velice ublížili. Zkazili mu vztah. Zlomili srdce více než jen dvěma lidem a ještě Billa falešně očernili z něčeho, co vůbec netušil, udělali z něj před všemi cizoložníka. Zašli příliš daleko. Tom nesměl dopustit, aby se to opakovalo a v tuhle chvíli by si mohli na jejich situaci smlsnout, zapojit fantazii a vymyslet si hned několik teorií pro Tomův odchod. Tom je nechtěl nikde potkat, nechtěl, aby se jeho fotografie dostala do novin nebo třeba jen krátké, náhodné interview s ním. Nechtěl, aby Bill věděl, kde je a co dělá. Měl pro to své důvody a dávaly mu smysl. Nechtěl, aby Bill cokoliv slyšel nebo viděl, nechtěl, aby na něj myslel. Nechtěl mu chybět.

Odletěl do Thajska (20. 5. 2016 – přílet). Doufal, že jej místní lidi nepoznají, vyhne se novinářům a distancuje se od fotoaparátů. Prvních pár dní zůstal zavřený v malém, útulném hotelovém pokoji. Později se rozhodl nezůstávat na jednom místě dlouho. Zaplatil si průvodce, takového, který uměl anglicky a nezačal pokřikovat a ukazovat na Toma. ‚To jsi ty, Amerika! Já viděl film, ty moc dobrý obchodník!‘. Tom si byl jistý, že si jej muž spletl s Leonardem Dicapriem. Nikdy nehrál obchodníka.

Koupil si vybavení vhodné k turistice a chystal se cestovat po celém státě.
Koh Tao – první zastávka (24. 5. – 25. 5. 2016). Jeho průvodce, konkrétně mladá, štíhlá, malá, energická blondýnka, která nepochybně nepocházela z Thajska, ale vyznala se, jako by se tu narodila, Toma přesvědčila hned téhož dne, v němž se seznámili, aby s ní prozkoumal takzvaný ‚Želví ostrov‘. Oba se na dvoudenní výlet připravili a dali si sraz deset minut před vyplutím lodě, jež je na ostrov dopraví, v přístavu, kde kotvila.
„Mimochodem, já jsem Arin. Arin Du Toit, ale říkal mi Yolli.“ Usmála se průvodkyně zářivě a podala Tomovi drobnou ruku, zatímco vcházeli na palubu krásné, luxusní lodi. Tom jí dlaň stiskl a snažil se zapamatovat ten příval informací. Jmenuje se Yolli Du Toit a mám jí říkat Arin, nebo se jmenuje Arin Du Yolli a přezdívá se Toit? Tom byl vždycky na pamatování jmen naprosto nemožný, nebýt Billa, nejspíš by si nikdy nevzpomněl na jméno svého manažera, natož všech těch režisérů, herců a postav… nemožné. Průvodkyně jako by prokoukla, jaké myšlenky se honí Tomovou hlavou, a přátelsky řekla: „Stačí Yolli. Ničeho víc, ničeho míň.“ Mluvila se silným místním přízvukem. Měla jemný, vysoký hlásek, skoro jako nevyspělá dívka a byla neustále veselá.

Zhruba tři sta metrů od souše mu Yolli oznámila, že musí skočit do vody. „Loď dál nepopluje.“
Tom si vyzul boty, svlékl tričko a skočil. Yolli se vynořila hned za ním stejně jako spoustu dalších cestujících. Smála se tak hlasitě a silně, až si Tom byl jistý, že se utopí.
„Já srandu dělala, loď dopraví až na tam.“ Yolli se chechtala a zůstala dlouho na jednom místě, zatímco Tom už plaval k pláži. Tohle bude ještě zajímavé.
Přesto se Tom usmíval. Slabě, přesto to bylo něco, co si Tom myslel, že se mu už nemůže stát.

Co je na Koh Tao výjimečné? Je to jediný ostrov na planetě propojený pláží se dalšími dvěma ostrovy. Vlastně můžete pouze projít skrz, zahřátou pláž a ocitnete se na úplně jiném ostrově. Okouzlující. Ale absolutně dechvyrážející byl výhled z hory, jejíž jméno Tom nedokázal vyslovit, natož udržet v paměti, na azurové moře, bílou pláž a dva další navzájem spojené ostrovy. Na tuto horu vedla cesta po kamenných schodech vedoucích hustou džunglí. Schodů bylo tolik, že byste se jich nedopočítali, protože byste ztratili pojem o číslech a o všem ostatním a jen byste se snažili popadnout ztracený dech, tak jako Tom, který posílal svou fyzičku do pekel společně s dvojitýma hranolkama. Na rozdíl od něj, drobounká průvodkyně poskakovala do schodů, jako by sama nic nevážila a gravitace pro ni udělala jakousi výjimku. Byla to žena z oceli, tím si byl Tom jistý. Její plíce musely mít dvakrát větší kapacitu než ty Tomovy. Zakouřené chuděry. Yolli si navíc s dechem vystačila natolik dobře, že Tomovi cestou pár desítek schodů napřed vyprávěla o svém životě. Vůbec nezněla udýchaně.

Narodila se v jižní Africe a vyrůstala v chudé rodině se sedmi sourozenci. Nebo šesti a ona byla sedmé dítě, ale to už si Tom nevybavoval přesně. Žila s rodiči a prarodiči v malém rodinném přízemním domku. Když byl špatný rok, to, že prší, poznali jako první na vlastní kůži. Yolli si dodnes byla jistá, že se stal zázrak, když jim střecha nespadla na hlavu. Jakožto nejstarší dítě nechodila do školy, pomáhala matce doma s vyráběním šperků, kreslila obrázky a na ulici pak prodávala, co vyrobili. Někdy se museli spokojit jen s prodejem jejího zpěvu. Venku strávila celý den. Její otec pracoval jako blázen, aby početnou rodinu uživil. Yolli jej nikdy neviděla vyspaného nebo odpočatého. Zkrátka nemohl své rodiče nechat na ulici, nemohl platit domov důchodců a nebylo to úmyslně, že se jim narodila dvakrát po sobě dvojčata. Yollinino vyprávění zabralo téměř celou cestu na horu a Tom nevěřil ani polovině toho, co mu řekla. Její otec onemocněl a umřel, když jí bylo třináct, prarodiče odešli a už se nevrátili, podle ní celou dobu měli peněz víc než oni sami, jen se jim nechtělo je utrácet. Když bylo Yolli šestnáct, umřela i její matka. Sousedé nahlásili sociálce, co se děje v domku sedmdesát metrů od jejich. Rok to se sourozenci Yolli uhrála tak, že jejich prarodiče se vrátili, ale na sociálku byli krátcí. Yolli nechtěla do sirotčince, nechtěla opustit sourozence a nemohla je vzít s sebou. Utekla z domu hned, jak si byla jistá, že o její sourozence bude postaráno. Bydlela u kamaráda, který jí několik let kupoval její nepovedené obrázky. Zamilovali se do sebe, plánovali si budoucnost. Pak ho Yolli našla na ulici ležet v kaluži vlastní krve, kolem spoustu přihlížejících lidí, nikdo nezavolal pomoc. Yolli to už nestihla. Bratranec jejího zesnulého přítele jí nabídl, že ji s sebou vezme na cestu kolem Afriky. Za dva roky dostali třikrát malárii, ale změnilo to Yolli život. Ve dvaadvaceti letech se dostala do Thajska. Žije tu už devět let.

Yolli byla zvláštní, Tomovi přišlo, že nikdy nikoho takového nepotkal. Možná byla lhářka, možná byla blázen s velkou představivostí, ale byla svým způsobem… skvělá. Tom jí nenašel jedinou chybu. Ne, že by se o to snažil. Možná se jen mohla obléct trochu jinak. Blikající kočičí uši ve vlasech a neonově růžový batůžek s bílým nápisem Roarrr, to nebylo moc chytré. Tom se obával, že tak přivolá nějaká divoká zvířata, až se setmí. Yolli nad tím mávla rukou.

„Tady nic nečíhat. A jestli, uvařím k večeři.“ Zasmála se vesele Yolli a Tom ji začal mít rád bleskovou rychlostí. Byla nebojácná a nic a nikdo jí nemohl pokazit plány nebo dobrou náladu. Co chtěla, to měla, uměla si to zařídit bez jakýchkoliv dohadů nebo násilí. Crčela z ní tolik energie, až si Tom připadal, jako by od ní nějakou načerpal za ty hodiny, co spolu procházeli Koh Tao.

Zdálo se, že Thajsko a dokonce i Yolli působily na Tomovy čerstvé, hluboké rány jako lék. Chabý, ale přesto účinný. Ještě před týdnem si myslel, že ztratil schopnost smát se, usmívat se, něco si užívat, ale čím déle Yolli znal, tím víc si dokazoval, že to třeba zvládne přežít. Bill mu chyběl. Neuvěřitelně, ohromně, bolestivě. Tisíckrát jej přemáhalo nutkání zavolat mu. Svůj starý mobil ale vyhodil a pořídil si jiný a žádná čísla si nepamatoval. Nechal si jen vizitku s číslem a emailem svého manažera. Kdyby náhodou. Hodně velkou náhodou. Kdyby tak neučinil, už dávno by visel na drátu s Billem a možná by byl už dávno zpátky v New Jersey z nedostatku pevné vůle díky Billovu hlasu. Skutečně nikdy nebyl takhle zoufalý. Otáčel se na ulici za každým černovlasým vysokým kolemjdoucím, i když moc dobře věděl, že to nemůže bát a není Bill. Jeho tělo jako by se pomalu rozpadalo a jen Billova náruč ho mohla poskládat dohromady. Mohl být s Billem. V tuto chvíli. Nebyl by v tom problém. Kdyby se nezachoval jako idiot. Nenáviděl se. Proč to musel udělat? Proč se nedokázal ovládnout? Vzal si Billa, vzal si od něj všechno a pak ho odstrčil, tak se na to mohl jeho bratr dívat, mohl ho nenávidět, Tom jej ranil… ale Bill určitě Toma nemohl nenávidět víc, než Tom nenáviděl sebe. Nezasloužil si Billa. Nezasloužil si Yolli, jejich výlety, nezasloužil si radost ani na vteřinu.

27. 5. 2016

Chiang Mai – nádherná ‚růže severu‘, jedno z nejkrásnějších měst Thajska a možná celého světa. Další zastávka mladých cestovatelů. Ubytovali se v tom nejnenápadnějším a nejnevyužívanějším hotelu, luxusním, lesním a převelikým. Hned vyrazili na prohlídku. Nejdřív strávili dopoledne v kouzelné zahradě, pak vyrazili k starodávné věži, pak do chrámu za mnichy, aby jim požehnali, a den zakončili nákupem v nočním bazaru. Další den (28. 5.) se podívali do dalšího chrámu, kde si Yolli pořídila požehnaný talisman a obdarovala jím i Toma. ‚Ty nesundat tohle ani ve sprchování!“ nabádala ho. Tom Yolli nemohl brát vážně, zabraňoval si ve smíchu a prohlížel si dřevěný přívěsek na provázku s nějakým vyrytým symbolem. Jeho starosti alespoň na chvíli ztrácely na síle, s kterou z Toma vysávaly štěstí, energii a vše, čím dřív byl. S Yolli alespoň na chvíli zapomněl na zející černou díru, která se po ztrátě Billa v jeho hrudi vytvořila. Yolli se dařilo záplatovat ji, nedokázala ji ničím vyplnit, ale alespoň Tom nemusel pořád myslet na to, že je děravý.

K odpoledni se prošli tržnicí, kde si Tom s Yolli mohli vyzkoušet na živo vařit s profesionálními místními kuchařkami speciality thajské kuchyně. Co připravil Tom za rychlých nesrozumitelných rad dvou žen, nebylo ani zdaleka jedlé a vůbec se to nepodobalo tomu, co servírovaly kuchařky. Yolli se jeho dovednostem v kuchyni smála celou cestu zpět do hotelu, Jediným důvodem naprosté odlišnosti podoby a chutí jídla, které vykuchtil on na rozdíl od Yolli, byla Yolinina schopnost porozumět akcentu předvádějících žen, tím si byl Tom jistý.

Den zakončili sloní farmou. Yolli si hrozně přála vidět slony, i když po dvou letech cestování Afrikou si jich určitě užila dost. Tomovi se celá ta myšlenka nelíbila, zastával názor, že taková zvířata nepatří na široké veřejnosti přístupnou farmu, jako by byli atrakce. Patří do volné přírody, kde mají svobodu a klid. Yolli nesouhlasila.
„Víš, kolik slonů umřít v Afrika? Lovci zabíjet je pro peníze denně, oni brzo vymřejí. Tady mají všecko, narodili tady. Šťastní tady.“ Tom Yolli přičetl bod. Sledovali spolu slony hrát fotbal, kreslit květiny a uklízet po sobě.
„Nezáleží na tom, kde narodit a co dělat, dokud ty jsi milován, jsi šťastný. Kde je láska, tam i radost.“ Tahle slova Tomovy ukradla úsměv z tváře. Náhle se mu vlily slzy do očí. Přes obličej se mu prohnala vlna smutku. Být milován. Milovat. Být šťastný. Jak může být doopravdy šťastný bez Billa? Jak by mohl být znovu milován? A kým? O to vůbec nestál. Potřeboval Billa. V tento moment víc než kdy dřív, alespoň tak se cítil. Neschopný zadržet pláč se Tom vymluvil, že jde na toaletu. Odešel a už se k Yolli nevrátil. Když se vrátila na hotel, zalhal, že se mu udělalo zle, asi z toho, co snědl. Ano, z toho, co sám uvařil. Doma vždy vařil Bill, ten miloval experimentovat v kuchyni.

Nehledě na to, kde Bill byl a s kým, Tom si z celého svého krvácejícího srdce přál, aby byl spokojený, i kdyby to mělo znamenat, že jej někdo jiný než on učiní spokojeným. Nechtěl, aby Bill trpěl, nesnesl myšlenku na to, že trpí. Nechtěl, aby jej odloučení bolelo tolik jako jeho. Chtěl, aby byl Bill milován a aby i Bill miloval, chtěl mu nabídnout tuhle příležitost. Budoucnost bez lží, tajemství, skrývání se, budoucnost v manželství. Mohl by mít i děti, vlastní. Přál si to. Přál to Billovi, Bill si to zasloužil.

Přebral by všechnu jejich bolest, společnou vinu jen sám na sebe. To by bylo fér. Bylo by to tak správné. Kdyby mohl Billovi vzít vzpomínky na tu jednu zpropadenou noc, která byla…
„Sakra!“ Tom kopl do nočního stolku a převrhl jej. Byl na sebe hrozně naštvaný. Za to, jak moc se mu líbilo být s Billem takovým způsobem. A ještě víc jej štvalo a ještě k většímu sebezklamání přispívala skutečnost, kterou si posléze uvědomil. Víc než tělesné, to bylo duševní. A zatímco to tělesné uspokojení vyprchalo, to duševní v něm stále vřelo. Nemohl toho ani pořádně litovat. Nešlo to. Tak vzal by to zpátky? Kdyby měl takovou moc, ošidil by se o tak silný pocit naplnění, pocit, který nikdy dřív nezažil, vlnu tepla rozlévajícího se celým jeho tělem, naplňujícího jej životem. Udělal by to, teď když věděl, co to způsobí? Neudělal. Tom si nahlas nadával těmi nejhnusnějšími slovy a dál kopal do nábytku v pokoji. Nebyl by schopný vzít to zpět, není schopný toho litovat tak, jak by měl. Miloval to víc, než to nenáviděl.

31. 5. 2016

Yolli si brzy všimla, že něco není v pořádku. Tom jí nesměl říct co, jenže jakmile na něj promluvila, jakmile se na něj podívala, jako by se mu otevírala důvěrným, vlídným, laskavým způsobem, až si Tom náhle nebyl jistý, že se jí dobrovolně nepřizná. Tak se ji od sebe snažil držet dál, ale ona se nenechala. Slova, jež by se jí mohla dotknout, nepronikla skrz, nechala je vyznít do prázdna, trpělivě a starostlivě. Dopoledne se pro Toma stavila, aby si udělali další výlet po Chiang Mai. Objevila se ve dveřích s veselým úsměvem a očima jiskřícíma nápady na lumpárny. Zavřela za sebou a hned Toma popoháněla.

„Tak šup, šup!“
Tom nečinně seděl na posteli.
„Jdeme, oblíct se! Velký šou dnes, svátek slaví venku!“
„Yolli,“ Tom chtěl blondýnku zastavit nebo alespoň zpomalit. Chystal se jí něco důležitého říct.

Už nestál vůbec o nic, veškeré plány, sny jej opustily, jen Bill se jej nepřetržitě držel jako velké, těžké břímě, jež Tom nechtěl setřást. Bez ohledu na to, jak moc si myslel, že právě to mu k něčemu pomůže. Nemohl být šťastný a bylo nemožné jen pomyslet na to, že by byl s někým jiným než s Billem. Ale musel tomu dát šanci. Musel to vydržet. Bude sám a dá šanci Billovi na někoho lepšího, než je on, na lepší vztah, dá mu šanci zapomenout, možná se pak nebude tolik stydět, až se mu jednoho dne opět podívá do očí.

„Nikam nepůjdeme.“ Řekl Tom polohlasně. Neměl v úmyslu Yolli ublížit, jí rozhodně ne.
„Ty se necítil dobře, já vidím to. Dobře,“ Yolli přikývla, „my zůstali tady, já uvařím, postarám.“
„Ne, Yolli,“ odmítl ji Tom zasmušile. „Já odjíždím.“
Blondýnka se na Toma zadívala velkýma, nepřirozeně tmavýma očima.
„Tobě Thajsko nelíbit?“
Tom si zoufale povzdechl.
„Líbí… jen… jen tu nejsem šťastný.“ Přiznal Tom.
„Já si všimla. Ale my nemusíme jen tady.“ Yolli chytla Toma za ruce, její tvář znovu ozdobil úsměv. „My celý svět máme pro sebe.“ Snažila se Toma dostat z postele.
„My ne.“ Pousmál se Tom smutně. Sáhl do kapsy od kalhot a vtiskl Yolli něco do dlaně, jíž jej držela před chvílí. Blondýnka pěst rozevřela.
„Já nechci tvoje peníze!“ Obořila se se zamračenou grimasou. „Já nepotřebuju je, copak ty hloupý?“
„Jsem.“ Odpověděl Tom upřímně. „Proto jsem tady.“
„Jsi tady, protože jsi se ztratil.“ Řekla Yolli pevným, klidným, téměř bezpřízvučným hlasem, až tím Toma překvapila. „Jsi ztracený, to já poznala dávno. Hledáš svůj význam, svůj domov především. Ale pro to nemusíš chodit daleko.“

Yolli se podívala Tomovi hluboko do očí vstřícným, chápavým pohledem, který v Tomovi vyvolával pocit důvěry, ale i ubezpečení.

„Svůj domov máš tady.“ Yolli natáhla ruku k Tomově hrudi a dotkla se místa, kde bilo ukryté, zanícené srdce.
„Co dělá dům domovem, Tome? Nábytek za moc peněz? Nová televizora? Mohla mít dům, úplně sám a být tam doma? Bez čehokoli, co rád? Co rádo tebe? Domov není dům. Domov je místo, kde ty máš lásku. V duši. Ty miloval a ty nosil v duši domov s sebou. Kamkoliv jdeš. Chybí ti domov, protože ti chybí láska a ty nemůžeš být šťastný tady, kde není, koho miluješ. A tvoje srdce, tvoje duše tě bolí, protože se rozdělila.“
Znovu Yolli řekla něco, co Toma přimělo myslet na to, jak hrozně mu Bill chybí a jeho oči se mimoděk zalily slzami. Semkl sty pevně k sobě a odvrátil od Yolli svou utrápenou tvář.
„Taky jsem ztratila domov, musela ho najít zase.“
Tom trhavě vydechl, jeho rty se zatřásly, náhle jako by jej opustila veškerá energie, jež mu zbývala.
„Jak?“ Chtěl vědět Tom.
„Přišla jsem na to, že moje láska mě nikdy neopustila, ale to je jiný příběh, ty chybět, tak se vrať domů.“

autor: Sayurii

betaread: J. :o)

5 thoughts on “Sibyla 7. 1/2

  1. Joj, to je smutná kapitola, boľavá:( dúfam, že sa Tom skoro vráti, lebo Bill musí trpieť ešte viac, keď netuší čo sa stalo, že ho Tom opustil:(
    Ďakujem za kapitolu.

  2. Yolli mu možná otevřela oči a on pochopí že bez Billa nemůže byt a že Billovi moc ublížil tím že odešel.

  3. Yolli je zřejmě kouzelná víla… A nebo má taky dvojče. 😀 A je celkem jedno, jestli mají podobný problém, hlavně když ona ho dokáže pojmenovat. Otázka je, jestli to bude stačit.

  4. Nebude nakonec právě Yolli ta slavná Sibyla ? Vypadá to, jako by Tomovi viděla až na dno duše…
    Díky za díl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics