Little White Lies 1.

autor: HollyWoodFix


Mám tady pro vás novou povídku, docela roztomilou, mám ji hodně ráda a často se k ní vracím. Jmenuje se Little White Lies, což v překladu znamená malé bílé lži, ale více se k tomu hodí spíše český termín Milosrdné lži. Je od autorky, od které tady ještě nic nemáme, byla napsaná v roce 2014 a má 13 dílů.

A kdo komu bude milosrdně lhát, to se dozvíte v povídce, tak se do toho pusťte a snad se vám to bude líbit.
Zuzu 🙂
„Díky za úžasný večer,“ zachichotala se malá blondýnka a natáčela si při tom na prst své vlasy, „skvěle jsem se bavila.“
„Jo, ehm… já taky,“ zalhal muž s copánky a snažil se neprotočit oči, kdy dívka před ním praskla bublinu ze žvýkačky, nejspíš se snažila vypadat sexy. „Uvidíme se.“ Řekl Tom nakonec po rozpačité pauze a otočil se k odchodu. Ignoroval frustrované zamručení, které se za ním ozvalo.
Byl si jistý, že pravděpodobně čekala buď polibek, nebo pozvání na další rande, ale Tom k tomu neviděl důvod. Ani trochu nebyla jeho typ. Byla rozmazlená, povrchní a naprosto nudná.
Přinutila ho vzít ji do drahé restaurace, kde si objednala jedno z nejdražších jídel, jen aby ho nakonec nejedla, protože řekla, že si myslí, že je tlustá. Tom chtěl odtamtud vypadnout hned v tom okamžiku, ale věděl, jak by na to reagovala jeho matka, a tak se rozhodl, že bude lepší to prostě vydržet a rande dokončit.

Když se konečně dostal domů, snažil se dovnitř nenápadně proklouznout v naději, že se vyhne otázkám své matky.

„Jaké bylo rande?“
Toliko k tomu…
„Bylo to v pohodě,“ pokrčil Tom rameny, opravdu to s ní právě teď nechtěl rozebírat. Byl unavený a chtěl na celý ten hrozný večer zapomenout.
„Pozval jsi ji na další rande?“ Zeptala se jeho matka vzrušeně.
„Ne, mami…“
„Cože?! Proč? Byla perfektní! Byla roztomilá, chytrá a pocházela z významné rodiny!“ Jeho matka mu domluvila schůzku s tou dívkou jménem Jenna, dcerou jednoho z jejích spolupracovníků. Jeho matka pracovala jako recepční ve velké pojišťovací společnosti, takže znala spoustu finančně dobře zajištěných lidí.
„Taky byla nudná, totálně egocentrická a docela hrubá.“ Tom zasténal, chtěl, aby tento rozhovor a jakékoliv případné budoucí rozhovory na toto téma skončily. Svou matku miloval, ale někdy mu opravdu lezla na nervy.
„Ach, no, jsem si jistá, že ta příští bude mnohem lepší!“ Zašvitořila jeho matka vesele a otočila se od svého syna dřív, než mohl cokoliv říct. Tom jí chtěl říct, aby s tím přestala, a tím pádem by tam nebylo žádné příště, ale ona si vždycky našla způsob, jak ukončit rozhovor dřív, než k tomu dostal šanci.

Prostě šel do svého pokoje s rozhodnutím se trochu učit v naději, že zapomene na události dnešní noci.
Tom byl v současné době ve čtvrtém ročníku vysoké školy, jen semestr a půl od získání bakalářského titulu. Jeho zaměření byla chemie a měl zájem stát se výzkumníkem v laboratoři. Takže studium pohlcovalo spoustu jeho času, ale přesto se mu dařilo udržet si společenský život. Byl spokojený s tím, kde byl, dokončoval školu, trávil čas s přáteli, prostě si užíval příležitosti být mladý a svobodný; protože věděl, že brzy se bude muset starat o svou kariéru a budoucnost, a tak si chtěl své mládí užít, co nejvíce jen mohl.
A právě teď měl pocit, že nepotřebuje žádný druh vážného vztahu k tomu, aby byl šťastný. Jistě, jednoho dne chtěl ženu a děti, ale právě teď to bylo velmi nízko na jeho seznamu priorit. Nicméně, z nějakého důvodu to bylo velmi vysoko na seznamu priorit jeho matky.

Simone byla vždycky to, co by někteří nazvali ´panovačná´ matka. Vždy strkala nos do věcí svých dětí, ať už šlo o jejich vzdělávání, volbu povolání, o to, s kým se přátelili, jaký měli jídelníček, koníčky, a zvláště o jejich milostné životy.

Tom, kterému bylo 22, měl staršího osmadvacetiletého bratra Gustava a starší sestru Natálii, které bylo 25. Jejich matka jim domluvila schůzky už před mnoha lety, a nějakým zázrakem, oba s těmi lidmi zůstali.
Jeho bratr Gustav byl ženatý se svou ženou Sarah už tři roky a nyní měli dvě děti. Dvouletého chlapce jménem Jacob a několikaměsíční dceru Marii.
A Natálie byla s mužem, se kterým ji jejich matka seznámila, už dva roky, a za méně než dva týdny měli mít svatbu.

Tom byl za své sourozence opravdu velmi šťastný, ale zároveň taky proklínal skutečnost, že je s jejich partnery seznámila právě jejich matka. Nyní si myslela, že je nějaká zázračná dohazovačka, a byla odhodlaná najít pro Toma tu pravou. Nejdřív mu to nijak nevadilo, ale šlo to takhle už léta a jeho matka jej plynule seznamovala s jednou katastrofou za druhou.

Ne všechny byly tak hrozné jako dívka, se kterou si vyšel dnešní večer, ale vždy na nich bylo něco, co jej odradilo a způsobilo, že nebyly jeho typy. Jedna dívka byla zapřisáhlá veganka a on nechtěl být obviněn z vraždy pokaždé, když by si vyšli na večeři. Jedna byla génius, doslova, a neustále dělala poznámky, díky kterým se cítil jako úplný blbec. A vzpomínal si na jednu dívku, která byla náboženský fanatik a měla velmi pokroucená stanoviska k tématům, jako byla například homosexualita, a on věděl, že by to nikdy nemohlo fungovat, protože jeho nejlepší přítel Bill byl náhodou gay. A tak ten seznam pokračoval dál a dál, a Tom už v tomto okamžiku ztrácel přehled o tom, kolik schůzek už mu jeho matka domluvila.

Byl z toho všeho čím dám tím unavenější a více než cokoliv si přál, aby už s tím prostě přestala, nechala ho žít jeho vlastní život a najít si tu pravou v okamžiku, kdy se to prostě mělo stát.

Tom byl ze svých myšlenek vyrušen vyzváněním telefonu. Usmál se, když viděl, kdo volá, přesně podle plánu.

„Tak co, bylo to další rande přímo z pekla?“ Zeptal se hlas dřív, než Tom vůbec stihl pozdravit.
„Pravděpodobně jedno z nejhorších v poslední době. Přinutila mě vzít ji do luxusní restaurace, pak si objednala hlavní chod za 35 dolarů a nakonec z toho snědla jen jedno sousto, protože prý nechce být tlustá.“
„Ew, taková mrcha,“ Bill se rozesmál, „ale aspoň ti dá tvoje matka na chvíli pokoj.“
„Doufejme, ale vypadá to, že v poslední době těch holek nachází čím dál víc, má teď pro mě jedno rande týdně.“
„Měl bys jí prostě říct, jak se cítíš,“ řekl Bill zpěvavým hlasem. Tom jen obrátil oči v sloup.
„Znáš mou matku a víš, že by mi nedala šanci cokoliv říct… a když se mi jednou podařilo ji přinutit, aby ustoupila s celou tou věcí s rande na slepo, přinutila mě se kvůli tomu cítit provinile a nějak mi hned na další večer domluvila další rande.“
„Jo, já vím, to je škoda, Tomi,“ řekl Bill soucitně. Tom se usmál nad tím oslovením ´Tomi´ od svého nejlepšího přítele, Bill byl jediný, komu Tom dovolil mu tak říkat.

Bill a Tom byli nejlepší kamarádi už od školky. A kde většina dětí své přátele obvykle změní, když se s přibývajícím věkem mění i jejich zájmy, přátelství Toma s Billem jen zesílilo, a to nemohli být více rozdílní.

Tom byl sportovní typ, miloval rychlá auta, sporty, holky a poslouchal hip-hop. Zatímco Billův obor byl umění, miloval třpytivé věci, kluky a rockovou hudbu. Přesto jejich přátelství bylo silnější než u většiny lidí.

„Má asi nějaké magické dohazovačské schopnosti, ale všechny je vyplýtvala na tvých sourozencích a tobě zůstaly už jen zmetky.“

„Díky Bille,“ rozesmál se Tom. „A i když si právě teď opravdu nápomocný, potřebuju se trochu učit.“
„Ty a to tvoje učení, to je skoro jako bys mě už nemiloval!“ Zanaříkal Bill dramaticky a předstíral pláč.
„Víš, je dobře, že jsi umělec a ne herec.“
„Tak, a už žádný sex!“
„Ach ne, udělám cokoliv.“ Oba kluci se rozesmáli. „Zavolám ti zítra.“
„Buď klidné, mé tlukoucí srdce, budu počítat minuty.“
„Čau Bille.“ Tom se znovu uchechtl a odhodil svůj telefon stranou. Bill mu vždycky volal po každém jeho rande, protože věděl, že bude pravděpodobně potřebovat trochu rozveselit. A Bill vždy uspěl ve zlepšení jeho nálady.

Tom zvedl učebnici chemie a začal se učit, když se ozvalo rychlé zaklepání na dveře. Neměl ani čas říct dále, když jeho matka otevřela a vešla dovnitř. Napadlo ho, proč se vůbec obtěžovala s klepáním…

„Hádej co, Tome! Mám skvělou zprávu!“ Hlas jeho matky byl naplněn takovým vzrušením, že to mohlo znamenat jen jedinou věc. „Znáš mou starou kamarádku Shelly? No, její dcera se právě přistěhovala zpátky do města a nedávno se rozešla se svým přítelem!“
„Mami…“ Povzdechl si Tom, ale nedostal šanci toho říct víc.
„Dřív, než cokoliv řekneš, tak ti můžu slíbit, že tahle pro tebe bude ideální! Studuje vědy, jako ty, takže to budete mít společné, a navíc znám její matku už věčnost, takže jsem Nancy znala, než se odstěhovala. Je to velmi sladká dívka! Říkala jsem si, že bys jí někam mohl vzít zítra, znovu jí ukázat Hamburk a možná si dát nějakou večeři a vzájemně se poznat.“
„Mami…“ Tom se opět snažil zastavit matčinu tirádu, ale bylo to těžké, jakmile byla v něčem tak odhodlaná.
„A když to mezi vámi bude fungovat, mohl bys ji vzít na svatbu své sestry! To by bylo perfektní, Tome! Bála jsem se, že ti nebudu schopná najít rande, ale tohle by všechno vyřešilo!“
Tom si jen povzdechl a třel si spánky, aby odvrátil hrozící bolest hlavy. Byl z toho tak unavený. Nemohl pochopit potřebu své matky sehnat mu přítelkyni, nebo skutečnost, že nedokázala přijmout ne jako odpověď. Tak strašně moc chtěl, aby ho nechala být a užívat si svůj vlastní život a dělat svá vlastní rozhodnutí o tom, s kým bude nebo nebude chodit.
Snažil se to své matce říct už tolikrát, ale stále se to zhoršovalo. Tom si nedokázal představit, jak by to mohlo být ještě horší, ale byl si jistý, že jestli teď něco neudělá, jeho matka si nějaký způsob najde.

Tom chtěl křičet, nebo nadávat, nebo s něčím hodit, ale nikdy by před svou matkou něco takového neudělal. Byl na ni naštvaný, ale stále ji respektoval a miloval. Nevěděl, co má dělat.

„Tady jsem ti přinesla její číslo,“ řekla a podala mu malý kousek papíru, „a řekla jsem jí, že jí zavoláš někdy zítra odpoledne.“
Jeho matka se chtěla otočit a odejít, opět mu nedala šanci k tomu cokoliv říct, když vypěnil, už to déle nevydržel.
„Nebudu jí volat,“ prohlásil, což způsobilo, že se jeho matka zastavila v polovině kroku.
„Proč ne?“ Zeptala se překvapeně. Občas si na ty schůzky stěžoval, ale nikdy předtím je naplno neodmítl.
„Protože… protože nechci!“
„To není důvod, Tome! Je to sladká dívka, a je naprosto tvůj typ! Přiznávám, že v minulosti jsem se občas trochu spletla, ale ona je dokonalá.“
„Já vím, že nebude můj typ, mami, stejně jako žádná z těch ostatních nebyla můj typ,“ začínal už z toho být trochu frustrovaný, když mu v hlavě svitla myšlenka. Byl to perfektní plán.
„A jak víš, že nebude tvůj typ? Ani jsi jí nedal šanci!“
„Vím, že nebude můj typ, protože… protože jsem gay!“

autor: HollyWoodFix

překlad: Zuzu
betaread: J. :o)

12 thoughts on “Little White Lies 1.

  1. No, po prvním dílu to vypadá docela jasně. Milosrdné lhát bude Tom mámě. Bude se tvářit, že je gay, aby měl od ní chvíli pokoj.
    Ale obavám se, že Simone je takový poděs, že ani to nebude stačit. Místo holek mu prostě začne shánět kluky.
    Jedině že by na pomoc přispěchal kamarád Bill a předstíral, že je Tomův přítel 😀
    Díky za překlad

  2. Ha ha, řešení se samo nabízí. Jsem zvědavá, jak tohle Tomova matka vydýchá.  Uvidíme. 😉
    Už se těším, co bude dál.

  3. Chudák Tom, mať takúto mamu nie je zrovna výhra, ale pevne verím, že to nakoniec vypáli dobre a mama mu nájde toho pravého (čiže Billa 100%ne 😀 ) . Tom ako pilný študent sa mi veľmi veľmi veľmi pozdáva, a navyše sa venuje chémií (ako aj ja :O!) . Predstavujem si ho v bielom plášti s kadičkami v rukách 😀 😀 ♥♥ Ďakujem za preklad :-*

  4. Ježiš, to je užasne 😀 Som zvedavá , ako to pôjde ďalej, aj ked už celkom mám nápad, teda predstavu, ako by to mohlo pokračovať 😀 skvele!

  5. Tak tohle vypadá dost dobře. Jsem zvědavá na jak dlouho ta novinka zavře Romové matce pusu. No, schválně 🙂

  6. Tak mám pocit, že tahle povídka se stane jednou z mých oblíbených! ♥

    Při čtení dílu jsem se doopravdy nasmála! Postava Toma i Billa mi přijdou strašně sympatické a o to víc se mi líbí, že jsou kluci už dlouholetí přátelé. Jednoduše mám ráda, když je mezi nimi silné pouto ještě před tím, než si spolu něco začnou.

    Ačkoli musím říct, že je mi Toma trošku líto. Jeho matka je docela blázen ohledně jeho rande a tak časté bombardování ohledně holek je nepříjemné. A proto se ani nedivím, že Tom zaútočil tím nejlepší, co mohly vymyslet. Že je gay! Stejně by mě ale zajímalo, zda to z něj vypadlo jen tak, a nebo uvnitř sebe něco málo cítí? Nějaké skryté city k Billovi? 🙂 No, ráda se nechám překvapit!

    Moc děkuji za další překlad, Zuzu! ♥♥♥
    Moc se těším na pokračování! 🙂

  7. Toto vyzerá vtipne! 😀
    Mať takú matku, tak ma asi šľak trafí. Obdivujem Tomove nervy, že to doteraz vydržal. Ale myslím, že Simone sa nevzdá a začne mu pre istotu dohadzovať chalanov 😀
    Som zvedavá, čo všetko z tohto začiatku vznikne. Ďakujem za preklad.

  8. Neviem neviem, či toto vyhlásenie Tomovu matku zastaví. Buď ho začne liečiť ďalšími skvelými dievčatami alebo mu bude zháňať chlapov:) teším sa na to, keď Tom zistí, že je naozaj radšej na chlapcov:) Bill sa zdá sladký a teším sa na pokračovanie. ďakujem za preklad♥

  9. Jááj, tak tohle bude bomba! Už teď vím, že v tom čtení budu rozhodně pokračovat:D Začátek rozbouřil mou představivost – tolik postav a takové zajímavé vztahy! Opravdu se mi zamlouvá Tom a jeho nejlepší přítel!:D A Tomova matka dohazovačka, už teď je mi to správně protivné:D Tedy ale – spíš jsem čekala, že Tom nakonec kývne a třeba se domluví s tou holkou "jako" a máma da pokoj. Ale až takhle..:D jupí, kde máme další dílek?:D Jo a při tom telefonátu jsem si jednu chvíli říkala, jestli ty řeči oba myslí vážně- uf, naštěstí si dělají legraci, takže máme otevřené možnosti k jejich sblížení! Moc se těším, co bude! Díky za překlad!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics