Časoprostor I 5.

Dneska je to přesně čtrnáct dní, co jsem byl poprvé u dědy Schultze. Mezitím jsme si potykali a skamarádili se, protože jsem byl zvědavý a často jsme se za ním se Scottym jezdili dívat, jak je na tom s Bédou. Můj hafan si dědu taky oblíbil a rád se proběhl po jeho bahnitém dvoře, akorát byl vždycky potom špinavý, jako čuně. V autě jsem mu musel natáhnout igelitovou plachtu přes sedačku, jinak bych to tam měl jako v chlívě.
Dědovi to jde docela dobře, materiál přišel předevčírem. Začal na tom urychlovači hned pracovat. Teď ho nebudu rušit, takže jsme domluvení, že se mi ozve, až to bude hotové. Úplně jsem té vidině propadl a kudy chodím, nemyslím na nic jiného, než na ten výlet za Tomem. Musím vymyslet místo a čas, kde se s ním setkám, protože jak mi děda vysvětlil, nesmím se tam zdržet víc než šedesát minut. Delší čas by byl nebezpečný jak pro mě, tak i z hlediska historie. Přece jen za hodinu se toho historicky moc napáchat nedá, i když věděl bych o něčem, co se dá stihnout za pár minut… jenže na to si musím nechat zajít chutě. Ještě musím popřemýšlet, ale nejspíš se zajdu podívat na tu osudnou oslavu našich osmnáctin. Pamatuju si přesně, kde a v kolik hodin se to dělo, takže to bude jednoduché.
Přestal jsem se holit, protože potřebuju změnit vizáž. Je fakt, že jsem sice o sedm let starší, ale k poznání jsem pořád. Budu tam muset jít nenalíčený, protože to už bych se prozradil definitivně. Zase o tolik jsem se za těch sedm let nezměnil. Vousy ovšem udělají svoje, protože tak mě nikdy nikdo neviděl. Vždycky jsem se jich pečlivě zbavoval hezky do hladka. Pěkně to svědí, ale snad to vydržím, než to naroste. Mejkap se na to plácnout nedá, to bych byl za idiota, takže jsem doma a nikam moc nechodím. Sranda je, že mi ty vousy rostou světlé, tak je budu muset dobarvit, abych je měl stejné jako vlasy… samé potíže, tohle cestování časem. Když už musím nutně ven mezi lidi, tak si nasadím Tomovu bejsku a černé brýle, jinak všechno řeším po telefonu a dělám, že mi na něm přestala fungovat kamerka.
Před týdnem tu byli kluci z kapely a dohodli jsme se, že si dáme tak dva tři měsíce pauzu a pak zkusíme najít nového kytaristu. Přece jenom hudbu máme rádi a Toma by možná mrzelo, kdybychom přestali hrát. Už to sice nebude ono, ale zkusit to musíme. Taky na nás tlačí producenti, máme pár smluv, které by se měly dodržet a jsme pro ně zatím pořád dobrý job.
Hned, jak jsem se vrátil poprvé od dědy, tak jsem se rozhodl, že poskytnu pár rozhovorů novinářům. Nešlo to už dál protahovat, a protože jsem věděl, že budu muset měnit vzhled, udělal jsem to radši hned. Mluvilo se mi o tom sice těžko, ale zase jsem měl před sebou vidinu toho, že možná Toma ještě uvidím, že to nebylo tak definitivní, jak to na tom hřbitově vypadalo. A co víc, děda mi naznačil, že by to nemuselo být jen jednou. Přece jen je mu osmdesát a i když při tom pendlování časem prošel několikrát generální opravou buněk, jednou to na něj přijde taky. Pak bych mohl Bédu zdědit a cestovat si časem, kam se mi bude chtít. Víkendy v minulosti… to by byla cestovní kancelář… no uvidíme. Ještě jsem to nezkusil ani jednou a už plánuju budoucnost. Třeba to vůbec nevyjde. Nebo se taky už nikdy nevrátím, ale to bych radši zatím neřešil.
Musím se dědy zeptat, co by se stalo, kdybych v té minulosti musel zůstat, jestli bych žil dál, nebo se tam někde rozplynul, jako pára nad hrncem. Ještě mám moc otázek, musím si je kolikrát namluvit na diktafon, abych je nezapomněl. Pomalu mě zase začínají napadat texty k písničkám, který snad s klukama ještě někdy složíme. Nejspíš napíšu nějakou vzpomínkovou na bráchu. Určitě si to zaslouží. Zítra se pojedu podívat do Loitsche za mámou a Gordonem. Mamča asi bude koukat, co mi to roste na bradě, ale to už nějak zakecám. Můžu tvrdit, že nechci, aby mě teď lidi poznávali.
Musím jí koupit dárek, minulý týden měla narozeniny a já to vyřešil jen telefonátem a zásilkovou službou. Poslal jsem jí obrovskou kytku, ale osobní gratulace se nedá nahradit ničím. Mrknu se na internet a vyberu jí něco pěkného. Nechám jí to poslat až domů… jenže co? Máma teď už pomalu nevychází z domu, takže kabelky se doma akorát hromadí ve skříni. Má jich od nás už desítky, samá značková, co by za to jiná ženská dala, ale máma jde tak maximálně do obchodu nakoupit a zpátky a to jí jsou kabelky naprd. Nikdy jsme s bráchou neměli moc velkou fantazii, co se týče výběru dárků… mezi sebou jsme si radši, než blbosti, nedávali nic a máma dostávala pravidelně svoje kabelky. Teď budu asi muset zapracovat a vymyslet něco nového.
Už to mám… koupím jí nový šicí stroj. Má ještě takový ten předpotopní, co se musí držet šlapka, aby to šilo, a umí to akorát entlovat a vyšívat knoflíkové dírky. Kdysi jsem si na něm ušil kalhoty a zmenšoval trička, abych je měl pěkně na tělo, tak vím, co je to za starou herku. Máma sice tvrdí, že na to její šití ta stará mašina bohatě stačí, ale takový pořádný nový stroj jí určitě udělá radost. Dneska už to šije skoro samo, ve všem jsou zabudované počítače, takže si to pomalu samo i střihne.
Vybral jsem jeden fakt moderní, to bude muset asi nastudovat Gordon, máma na ty návody k přístrojům všeho druhu nikdy nebyla, přece jen je spíš umělkyně, ale snad to spolu zvládnou. Byl celkem drahý, ale součástka pro Bédu stála dvakrát tolik. Zaplatil jsem virtuální internetovou kartou a nechal to poslat rovnou do Loitsche. Čas doručení jsem zvolil tak, aby přijeli zhruba dvacet minut po mně, takže budu muset spěchat, abych se někde nezasekl. Zavřel jsem internet a zavolal na Scottyho, aby se připravil na cestu ven… jdeme do parku očůrávat stromy.
(…)
Pomalu začínám dávat dohromady plány a věci na cestu, včera volal děda, že se blíží finiš a Béda bude zítra hotový. Vousy už mi pěkně narostly, máma mě málem nepoznala. Z toho šicího stroje měla sice radost, ale bylo na ní vidět, že ho nejspíš nikdy nepoužije. Stýská se jí po Tomovi asi stejně jako mě, trochu jsme spolu vzpomínali. Podrobně jsem jí vysvětlil, jak to celé bylo a snažil se jí trochu smířit s myšlenkou, že Sabine nebyla tak úplně hlavní viník celého neštěstí. Máma jí samozřejmě nenávidí, ale to se dalo čekat a já to chápu, jsem na tom podobně, i když vím, jak to bylo.
Ve skříni jsem vylovil svoje staré muší brýle, které mi zakryjí skoro půlku obličeje, ostatní obstarají vousy. Začal jsem pomalu plánovat, jak se na tu oslavu jako cizí člověk můžu dostat. Konalo se to v restauraci Indochina v Hamburku, která už dneska není, takže se tam ani nemůžu zajít podívat. Je to celé přestavěné, ale určitě si pamatuju, že jsme tam chodili celý večer na dvorek tajně kouřit zadníma dveřma. Nikdy se nezamykaly, ale věděli o nich jen zasvěcení. Je jasné, že přes ochranku se hlavním vchodem nedostanu. Co bych jim řekl? Že jsem náš strejda z druhého kolena? To bych asi moc nepochodil, žádného strejdu co vypadá jak starý santusák, jsme nikdy neměli.
Za tím dvorkem byl normální starý činžák, kterým se dalo projít ven na ulici. Doufám, že tenkrát nebyly ty dveře kvůli naší oslavě zamčené. Museli jsme všechno tajit, kam jsme se hnuli, všude fanynky… kolikrát jsem se bál i otevřít poklop od záchodu, aby na mě ňáká nevybafla. Měl jsem je všechny rád, ale někdy už to fakt přeháněly. Jednou mi jedna vlezla do auta a odmítala se hnout. Začala mě šíleně líbat a nedala se odtrhnout. Když se mi to konečně povedlo, musel jsem jí odvézt domů a podepsat se jí na stehno, jinak by mě snad znásilnila… jo, to jsou zážitky z mládí. Stejně mě to pořád baví a nabíjí. Stát na pódiu je ten největší adrenalin, jaký znám.
Takže mám sbaleno. Ještě si připravím svůj jediný slavnostní černý kožený oblek, protože jsme tenkrát vyhlásili povinně společenské oblečení, tak abych tam moc nevyčníval. Jediný kdo tam tenkrát zářil, byl Tom ve svém červeném tričku s lebkami a v džínách… nikdy si s ničím nelámal hlavu. Teď už mi zbývá jen čekat na telefon od dědy Schultze, že můžu přijet. Vezmu sebou Scottyho, doma by se nudil, a kdybych se náhodou nevrátil, zůstal by u dědy, má ho rád. Na venkově by se mu určitě líbilo. Zjišťoval jsem, co by se se mnou stalo, kdybych tam uvízl a nechtěl bych to zažít. Podle dědy se to ještě nikdy nestalo, ale nejspíš by následoval naprostý rozklad osobnosti, protože nemůžu žít dlouho dvakrát v jedné realitě. Asi bych tam do roka umřel, takže budu spěchat, abych tu hodinu nepromarnil. Doufám, že starý Béda neklekne těsně před koncem.
25.6.2014
Tak… dneska by měl být ten den, kdy je všechno připraveno. Ráno musím udělat poslední úpravy vzhledu, dobarvím odrostlé vlasy i fousy, aby vypadaly stejně. Melír už dávno nenosím, ale černá mi zůstala asi na celý život. Nemám nervy být zase blonďák, na to už jsem si příliš zvykl na temné odstíny. Budu muset vlasy sepnout do culíku a strčit pod čepici, aby mě tam nikdo nepoznal. Přece jen pohyby a chůze se těžko maskují, to bych musel začít kulhat, ale to bych byl zas děsně nápadný. Když si narazím bejsku do čela a nasadím na nos muší brejle, jsem skoro dokonalý. Sám sebe bych nepoznal. Budu se tvářit jako někdo z producentského týmu, znám všechny lidi, takže by to neměl být problém. Scotty si na mě s tímhle zjevem zvykal pomalu, takže tomu nevadím, stejně mě pozná po čuchu, jako každý pes. Pro jistotu jsem mámě napsal dopis a nechal jsem ho u sebe doma na stole, kdybych se nevrátil, aby věděla, co se se mnou stalo. Děda zavolal v deset hodin ráno, že můžeme přifrčet.
autor: Janule
betaread: Janik

34 thoughts on “Časoprostor I 5.

  1. Bill má vousy, proboha? 😀 Tak tohle je jedna z věcí, které si neumím představit… Má on vůbec ty hormóny, které růst vousů ovlivňují? D Pochybuju :D:D Testosteron nula bodů..:D
    Wau, já jsem zvědavá… 😀

  2. Je to vážně napínavé, Bill se pomalu chystá na cestu. Ty vousy mě pobavily, vážně si to vůbec nedovedu představit, fakt že ne. 🙂 Také jsem se usmívala nad Billovými starostmi s dárkem pro maminku. No tohle já už dávno zrušila. Tedy ne že bych snad nerada obdarovávala své blízké, ale děsně mě nebaví něco vymýšlet. Takže jsme se shodli na kytce a bonboniéře a je klid. Mimochodem, mám dneska narozeniny. 😉 A protože jsem na tom pořád bídně s tou prokletou angínou, odvolala jsem veškeré oslavy, no, ono by to stejně nebylo nijak zvlášť slavné; a sedím si tady sama s počítačem. Pohodička. 🙂

  3. [4]: Jéžiš, no vidiš, a já ty tvoje narozeniny zaspala 😀 Už je zejtra. 😀 Tak dlouho jsem se bránila, až se mi zavřely víka, Stáňo, a bylo po mně. 😀
    Tak hyppy birthday, prdelko, ono stejně už asi není co slavit, já tyhle trachtace fakt z duše nesnášim a nejvíc mi leze na nervy, když mi někdo přeje… takže když se blíží květen, tvářim se velice nenápadně, jako že vůbec nejsem a odmítám pořádat cokoliv. 😀 Hlavně v práci, tam ani náhodou. Doma maj paměť, tam to s nima moc nejde, ale v práci jako když neexistuju. 🙂
    Tak ti přeju, ať se z tý angíny vylížeš co nejdřív, to bude nejlepší dárek. 🙂

    No jo, Billovy fousy, to je něco, nad čím se všichni kdysi pozastavovali, když jsem to zveřejnila prvně, nikdo si ho nedovede představit, zvlášť ještě s blonďatejma 😀 K tomu jeho uhlí na hlavě by to byla pěkná pecka, by vypadal jako totální bezďák! 😀 Myslim, že by ho ani vlastní brácha nepoznal. 🙂 Což byl účel… 🙂
    Tak.. jsem se probrala, a jdu smolit odpovědi na THF, jdu ze sebe dělat fucking idiota. 😀

  4. Jezis to jsou nervy, ja se fakt tesim na dalsi dily jako dite na vanocni darky. Fantazii mas teda uzasnou.
    Zase chvatam na THF, abych to prelouskla i v prekladu a mrkla jak se jak se povedlo to entlovani a vysivani direk….chudak prekladatelka:-)

  5. [6]: Ježkovy oči, modrozelenko :-D, jak to vydržíš nekliknout na další díl, když tu je? 😀 Já bych to asi neustála, jsem potvora zvědavá! 😀
    Mám takovej dojem, že překladatelka ty ently neřešila, a nějak to tam zakamuflovala, ale už si to moc nepamatuju, už je to dávno. 😀 Myslím, že mi kvůli tomu tenkrát i psala, že na to kašle 😀 Tak uvidíš, jestli to tam najdeš. Každopádně díky za trpělivost, já bych z toho zcvokla. 😀

  6. [7No vzdyt ja uz jdu na tu setstku:-)

    Toho entlovani jsem si vsimla, jako ze to bylo vypusteno, ale ani se ji nedivim. To jsou prave ty momentky pri prekladani, ktere musi kazdeho privadet k silenstvi. Pokud nejsi technicky, odborny prekladatel, nebo nejsi bilingualni a nezijes v obou zemich zaroven, tak takove veci nemas sanci kompetentne prelozit. Ja kdyz jsi treba predstavim, ze bych treba musela prekladat do angliny postup pri pleteni rukavic na ctyrech kratkych jehlicich, vsechny ty hladce a obratce, radky a sloupky, prehazovani, sjimani, nahazovani, spletani, zerzej, anglicke oko sem a tam, a tak podobne, tak bych se sla asi picnout.

  7. [8]: 😀 Já to věděla, že se na to krajcvajc vyprdla 😀 To by se pominula… a to je teprve první řada, kde jsem psala víceméně spisovně, žádný moc český speciality, ale dvojka bude podle mě pro Alču o hodně těžší, děvenka moje starostlivá. 😀 Zatím má hotovejch 5 dílů a nestěžovala si, tak snad to půjde. 🙂
    Ty fusekle jsem kdysi taky pletla, a taky každýmu miminu kolem bačkůrky, to bych nechtěla popisovat ani česky, byl by to román na pokračování. 😀
    Díky moc za komenty holky, tady se to pěkně rozjíždí, takový diskusní fórum. Je fakt, že díky obnovení blogu tu těch komentářů moc není, tak aspoň se to zaplní a máme kde kecat. 😀

  8. Že se vám, dámy, pletu do diskuze, to entlování mě normálně složilo! 🙂 Já si ten příběh čtu vždycky nejdříve v angličtině a pak si tu divnou řeč porovnávám s originálem, abych nemusela používat slovník, až tak jsem vychytralá! Jakmile jsem se dostala k entlování, okamžitě jsem najela na THF a kde nic, tu nic. :))) Chudák Alena, já bych tě, být na jejím místě, něčím majzla, autorko! A když si představím, co ji ještě čeká… nominace na svatozář je jistá! 🙂
    Janule, vlastně jsi mi nahrála na otázku. Vím, že si schováváš komentáře ke svým povídkám, ale máš i ty před smazáním blogu?

  9. [5]: Děkuji za přání, doufám, že to nevypadalo, že si chci něco vynucovat, jen jsem měla potřebu ti sdělit, jak oslavuji tento významný den. Se stopanginem, šalvějovým kloktadlem a svým milovaným Časoprostorem! 🙂 Lepší jak láhev šampáňa! 😉

    Náááhodou, tvoje odpvědi na THF jsou lovely! :)))) Tedy pokud to já se svojí taktéž lovely angličtinou dokážu posoudit. 🙂 Lovely, to mi připomíná, na tom sponzorským chatu jsem ještě nebyla, mám z toho trošku strach, jak tam jednou vlezu, učtu se k smrti, to je mi jasný, koukala jsem totiž na THF, že spousta mým oblíbených autorů už má zlatou hvězdičku, což značí, že se o nich zaručeně dozvím něco zajímavého. A navíc bych nerada, aby mě undrockroll zase upomínala. 🙂 Pochopitelně, že osobně jsem jí šumák, jen jí zřejmě kdesi vyskakuju jako neaktivní člen. ;-)Dovolená mi končí v pondělí, to se prostě nedá zvládnout, zvláště když jsem díky tvému úžasnému vynálezu, Rozhovorům, slíbila, že se vrátím na místa, kam jsem již dlouho nezavítala! To se ale absolutně nedá stihnout! A to se zrovna chystám udělit Ainikki další mravní naučení o neetickém povolání majitele kasina, místě naprosto nevhodném pro mého milovaného Toma. Chudák děvče, je mi jí líto, zaručeně jí stoupne teplota! 😉

  10. [10]:Si piš, že je mám. 😉 Teda ne všechny, ale zkopírovala jsem si je ze zálohy blogu od Grepa. Některý kapitoly tam nefungovaly, ale byly myslim jen dvě tři. Ta záloha starýho blogu je perfektní věc, vlastně mám možnost kdykoliv se podívat na starý věci, a občas to i využiju, i když opravdu jen občas. Kdybys chtěla, můžu vypálit na dývko a poslat nebo přinést, kdybys někdy měla cestu do Prahy, odtud jsem zkopírovala ten starej dřevěnorůžovej design.  
    Ale jinak… 😀 myslim, že bys mě jako placenej překladatel moc nebila 😀 Já bych se nenechala a strhla bych ti procenta ze mzdy za každou ránu do hlavy! 😀

    [11]: Neboj, nijak to nevypadalo, jsem ráda, že vím, kdy ses narodila, i když to do roka spokojeně zapomenu, štírko, ještě žes to tenkrát stihla den před VŘSR, mohla jsi slavit odděleně a ne na lamiponovým průvodu! 😀
    Fakt ti ty odpovědi přijdou lovely? 😀 Radši jsem se předem omluvila, některý lidi nemaj na to, číst si BIO a ti pak musej čučet, co za inteligenta jim to tam odpovídá 😀

    Na ten chat se vyprdni, já mám pocit, že tam stejně nikdo nechodí, zrovna tak jako do tý lenošivý místnosti a na chat. Platící jsou líný mrchy a málokomu se chce tam diskutovat. 😀 Tuhle jsem se tam byla podívat, a je tam mrtvo. Aspoň mně to tak přišlo.

    Ježiš chudinka Ainikki, nech jí žít 😀 On je Tom vlastně hodnej chlapeček, to uvidíš, všecho se to vyjasní, proč má kasina, on je vlastně oběť. 😉

  11. Zákeřnej Štír jak vyšitej! A ještě ke všemu kombinovanej čínským Tygrem. To by možná trošku vysvětlovalo mé eruptivní komentáře. 😉 A nemysli, před VŘSR jsem daleko neutekla, jeden čas pravidelně zavírali hospody už den předem, aby se pracující lid mohl důstojně připravit na velkolepé oslavy a ty soukromé pak vzal čert! 🙂
    Líbilo se mi, žes na THF všem vysvětlila tu záležitost s překladačem, alespoň všichni vědí, na čem jsou. :-)To tvý bio je tak nádherný, občas si ho jen tak pro potěchu ducha prohlížím. 🙂

    Takže říkáš, že na chatě je mrtvo? 🙂 Tak že bych trošku rozhýbala stojaté vody? 🙂 Naposledy jsem se tam objevila kdysi v březnu, či dubnu, kdy jsem tam chtěla předvést ty úžasné Ilončiny fotky a videa z památného pražského koncertu. Ilonka mi to dovolila, vysvětlila mi vše po technické stránce a… no a nic, pochopitelně, nějak mi to nešlo odeslat a já se naštvala, že těm Američankám holt nevytřu zrak, jaký my jsme tady šikovný holky. Takže si myslím, že je nejvyšší čas zvěstovat všem, co si myslím o dvojčecím stěhování do Los Angeles. :))) Tedy jen tak mezi námi, je mi celkem lhostejné, kde se hoši zrovínka nacházejí, ale to přeci nemusí každej vědět, že? Hodlám bránit starý dobrý kontinent do posledního dechu!!! :))

    No dobře, Ainikki nechám na pokoji, ale až poté, co jí to řádně vytmavím! :))) Já jí dám oběť a hodnýho chlapečka!!! Takhle mě tejrat! Dyť já vůbec nemohla spát, když vyšlo najevo, čím se Tom živí! 😉

    S tím dývkem je to úžasnej nápad!!! Já snad musela bejt v minulým životě nějakej archivář nebo snad majitel antikvariátu, tak ráda se hrabu v starých muzejních exponátech! Miluju sice vůni nové, prvně otevřené knihy, ale zároveň zbožňuju zatuchlý pach knihy stokrát čtené. 🙂 Ozvu se na mail. 🙂

  12. [13]: Jasně, to by ti sedělo, tahle profese, ty šanony to jasně dokazujou 😀 Prostě papír je papír 😀
    Hele, jdu makat, nebo se tady ukecám k smrti a hovnajs udělám, ke čtyřce jsem šoupla návod na RSS kanály, za zkoušku nic nedáš, tak uvidíš, měla bys pak přehled o všem, co se na stránkách šustene, no není to úžasnej materiál pro drbny? 😀 Proč myslíš, že já vim všechno? 😀

  13. Návod je úžasnej!!!!!!!! Já na tu oranžovou ikonku vlastně furt zírám, ale nikdy mě nenapadlo ji nijak blíže zkoumat. Ty jsi prostě poklad, člověče! Hele, ale jak to vlastně přijde, že tohle víš? Myslím všechny ty technický vychytávky? 😉
    RSS vyzkouším, ale teď už jsem z toho sezení před počítačem tak unavená, že si asi půjdu sednout před televizi. :)))
    Ale když s vámi se tak pěkně povídá, milé dámy! 😉

  14. [15]: Technika mě bavila vždycky, a hlavně jsem ochotná si číst návody, což většina ženskejch vůbec nezvládá, např. moje matka. 😀 Ale ani můj muž, takže je jasný, kdo tady nosí kalhoty. 😀 Prostě mě bavěj technický novinky, a všechno prostuduju… ale zase by mě asi nebavilo posílat někomu pohledy, protože to člověk musí zvednout prdel a jít to hodit do schránky 😀 Nic pro mě, nebudu dělat kšefty Český poště 😀 Já jsem internetovej člověk 😀 Ale jako záliba to může bejt hezký, to uznávám. 🙂 Mě tohle pohlcuje v podstatě nafurt, nemám čas na nic jinýho, což je oběť twincestu, jednou mi postavte pomník. 😀 Nějakou jezdeckou na Malostranským, to bude stačit 😀

  15. Jezdeckou sochu z bílého mramoru? Tam co je ten nástupní ostrůvek tramvaje? V bílém budeš lépe čelit holubům? Takhle jsi to myslela? :)))

    Ale to já návody čtu taky, jenže výsledek naprosto nulovej!!! 🙂 To nebude čtením, bych řekla. 😉

    Bylo mi jasný, že tě na pohlednice nenalákám, chápu, že na to nemáš čas a že jsi holt zaměřena více technicky, ale já si to posílání vyloženě užívám. Zrovna se chystám odepsat jedné dámě z Dolomitů, která se mnou, přes mé varování o mizerné angličtině, hodlá konverzovat o krásách italskorakouského pomezí, nebo kde ty Dolomity k čertu vězej! Mailem, samozřejmě! To se nevylučuje. Pošleš pohlednici a někdo je ochotný si s tebou mailovat. 🙂 Ale řeknu ti, je to docela drahej koníček, copak pohlednice, to by ještě šlo, nedávno jsem zakoupila spousty nádherných pražských motivů po čtyřech korunách, ale ty známky! Ale co, baví mě to. 🙂 Je to vážně vzrušující pocit, otvírat dopisní schánku, protože nikdy nevíš, odkud ti přijde pozdrav. 🙂
    Jsem ráda, že jsem narazila na tak technicky zdatnou osobu, mám spoustu otázek! 🙂 Až to všechno sepíšu, to budeš koukat. 🙂

  16. [17]:Se musim opet vetrit, pardon. Kdyz vidim, ze se diskutuje o technicke podpore slabeji vybavenym vrstvam obyvatelstva. Ja jsem s Januli na podobne tema debatovala mailem a taky se mi, dusinka dobrotiva, nabidla. Kdyby jsi Kattys mela nejake konkretni otazecky na Jancu, mohla bych je posleze taky dostat i s odpovedi, aby se zbytecne Janule netrapila se dvema sadama stejne blbych otazek? Ale fakt se nechci vtirat, jenom moc slusne prosim. Ja mam tech dotazu na Januli pripraveno taky pozehnane, ale nechci prilis zneuzivat jeji nesmirne dobroty.

  17. [17]: No jo, přesně tam na tom ostrůvku tramvaje, to bude pefektní 😀 Mý pražané mi rozumějí. 😀
    Co na mě vyskočí ze schránky, to je kolikrát i bez pohlednic děsný, můj muž má zálibu v objednávání kataogů všeho druhu, jednou, nějak na začátku 90. let jsme z východoněmecký Zittau táhli celej tlustej katalog Neckrmana! 😀 Někde ho tam někomu ukrad zpod okna, protože do schránky se nevešel. 😀

    [18]: Ona Kattys pořád jen vyhrožuje, ale skutek utek a pořád si jede po svým 😀 Prozatím má u mě objednávku na vysvětlení, jak funguje stahování torrentem, ale vzhledem k tomu, že si radši za prachy objedná filmy na Amazonu, než by si je zadarmo stáhla, je jasný, jak to dopadlo 😀 Klidně se ptej mejlem, cokoliv budeš potřebovat, tady je to ještě na dlouho, viď, Kattys? 😀 Známe svoje lidi! 😀

  18. Milá modrozelená dívko, Janule přesně ví, o čem mluví. Má pravdu, já mám sice spoustu dotazů, ale než bych se učila něco novýho, radši to budu páchat "po svojemu".:-) Holt už mě má přečtenou, to je pak těžký. 😉
    Torrenty vážně necháme odpočívat, už to samotné slovo mě děsí! Sice jsem si to zmiňované DVD ještě neobjednala, ale jen proto, že jsem v té cizí řeči nepochopila, co mi tam nabízejí za dopravu. Ale já to zvládnu, žádný strach. 🙂

    No, dotazy bych měla, ale když já ani pořádně nevím, jak bych je měla formulovat. 🙂 Nejlepší by bylo, kdyby nám Janule udělala takové povšechné školeníčko, ne? I když na druhou stranu, rozsah mých neznalostí je skutečně obrovský!!!

  19. No to v tom bychom si mohly podat ruku. Ja jsem rovnez takovy ten klasicky dric, ktery se s tema vecma radsi pare po staru, nez by se necemu novemu priucil. Me pocitace a veskera technika jde na nervy, mela jsem se narodit v dobe konskych sprezeni a kolovratu. Takova romantika. No, kazda doba ma svoje.

    S tim neumenim formulovat otazky…presne, naprosto o tom to je. Ja vlastne ani nevim, co vsechno nevim.
    To skoleni by fakt bodlo.

  20. Čuju spřízněnou duši, co se techniky týče! 🙂 Tedy já bych si k žití vybrala období první republiky, miluju filmy pro pamětníky. Tedy ale podmínkou je, že budu vlastnit alespoň malou vilku a tatíček bude továrník, žádnej proletariát!:-) A nebo bych si vybrala nějaký ten poklidný anglický venkov z dob Jane Austenové, to by se mi zaručeně líbilo, celé dny plkat o ničem, hrát na piáno a procházet se parkem, jo to by bylo fajn! Tedy ne že bych snad hrála na nějaký hudební nástroj. 🙂

    Napsala jsi to správně, také vlastně nevím, co všechno nevím.

    Co s tím hodláš dělat, Janule? Nepřipadá ti to jako výzva? 😉

  21. Jo, technika, to je moje.

    Ja miluju obdobi art deca, architekturu te doby, nadobi, obleceni. Kdyz vidim v nejakem hotelu koupelnu ve stylu art deca, tak se muzu zjancit. Asi jsem v mem minulem zivote byla v te dobe strasne stastna.

    Jo jeste k minule otazce, kinkmeme se asi nejak ani prelozit neda, aspon se ptas "te prave", ktera doted cetla veskery slash jen v angline a na twincestblogu jsem prdelka hola, mlada, neprotrela, ale ukecana. Ceska terminologie choulostivych postelovych peripetii je pro me vpodstate novinkou. Pro me je slash v angline druha krev, ale kdyz jsem zacla cist tady ty preklady v cestine, tak se normalne ksichtim jako bych jedla citrony. Slash v cestine je nezvyk. Takze ani kinkmeme nedokazi kompetetne prelozit. Kink je neco, co se nepovazuje Papou Novakem za normalni, aby te to rajcovalo a vzrusovalo. Proste takove ty tajne uletle, "uchylne" sny a predstavy, ktery kazdej ma, co si budem namlouvat, ze jo. Jenom se to holt u kazdeho ruzni. Takze kinkmeme je sexualne uchylna povidka na zakazku, asi tak nejak (priklad kinkmeme: chci aby byl Bill jako cast milostne predehry holen na inkriminovanych spodnich telnich partiich svym bratrem Tomem v art decove koupelne, a prosim, aby se pouzivala stetka s drzatkem ze slonoviny a holici pena znacky "Forever yours").

    Ti sobi jsou pekne kravy, normalne jsou tady varovne znacky podel cest, pozor sobi, neco jako u vas, pozor dobytek. Takoveh bejk ti vleze v noci pod auto a konci to povetsinou smrti ridice.

    To se to tady pekne zvrhlo, misto kometaru k Januline povidce tady plkame o sobech, torentech a holeni Billa.

  22. No holky, nemít ty kanály, tak už nevím, kde mi hlava stojí, a pod který díl se mám podívat dřív 😀 Už odpovídám pod čtyřma 😀 Modrozelenka nevydržela a čte mi to předem. 😀 Já to čula, že to nevydrží, taky bych to nedokázala, když vím, že je to tady všechno. 😀

    Hele, vy dvě aristokratky 😀 vy si můžete podat tlapy 😀 Školeníčko… a jak si to jako představujete? V komentářích, jo? 😀 Kattys, vsadim boty, že nemáš ani ICQ, že ne? Jak s tebou má pak člověk komunikovat, když ani takovou triválnost nemáš? 😀 Tam se školí nejlíp, pomocí tohohle kecálisty jsem dokázala vést Ainikki (která skoro spadá do stejný kategorie jako vy dvě, ale už se něčemu naštěstí přiučila :-D) tak dlouho, až jsme docíly nějakýho výsledku. Ale byla to fuška, to je fakt. 😀
    Já to znám, jak by takový školeníčko dopadlo… já se tady budu lítat, namáhat jako blázen, a vy… budete si to dělat pořád po svým, že jo? 😀 To se na to můžu krajcvajc vyprdnout, velebnosti. 😀 Konkrétní dotazy a budou následovat konkrétní odpovědi, tak to vidím já, stará krasna technická. 😀 A ještě si k tomu zabásním, aby se to nepletlo. 😀

    A teď si vemte, dámy, že někdo technicky nadanej má RSS kanály, stahuje si na našem blogu komentáře, a všechny tyhle naše úžasný plky si čte a výborně se u toho baví 😀

  23. :))))))))))))
    To je tedy vážně rozprava! Tohle ale nikdo jinej číst nebude, to by musel bejt blázen! I když teda já zásadně čtu cizí komentáře, proto jsi mě s těma kanálama tak nadchla.
    Teda Janule, to jsou mi dotazy, jasně že nemám ICQ!!! 🙂 To je na mě moc rychlý! Kdepak, mailík mi ke štěstí stačí. 🙂 Tak nic, to je ale těžký se na něco technickýho ptát, když nevím, že to nevím! :)))
    Třeba modrozelenku něco napadne. 😉

    Všimla jsem si komentářů u dalších dílů Časoprostoru, ale rychle jsem vycouvala, já si to přečtu, až bude patřičný díl na THF. Když si vezmeš, že jsem šestý díl vlastně ještě nikdy nečetla, připadám si děsně zásadová. S pevnou vůlí! 😉

    Modrozelená, díky za vysvětlení, tak nějak jsem si to i představovala. 🙂 Jen jsem měla potřebu znát český výraz, zvláště poté, kdy mi žádný z mých mnoha slovníků na můj dotaz nebyl schopen odpovědět. 🙂 Teď už je mi jasné proč. 🙂

    Jo, jo, art deco není marný, taky se mi líbí. Hlavně tedy oblečení, to je úchvatný. 🙂

  24. [26]: No, co ty víš, kolik lidí je technicky zdatnejch 😀 Ale tak, ať si počtou že jo… není to nic tajnýho, že si takhle 3 postarší grácie celej den povídaj.
    Jdu do hajan, dámy, takže dnešní debatu končím, je mi jasný, že z tebe ajsko nevyrazím Kattys, ani jsem se neodvažovala doufat, že bys takovej technickej vynález mohla někdy mít 😀 Jen mě udivuje, že jsi zvládla kvůli Donate na THF založit PayPal 😀 To musel bejt nějakej zázrak, ne? 😀

    No jo, ten kink to je vlastně ve varováních, Light Kink a Hard Kink… mně to překládá světlá smyčka a těžká syčka. 😀 Já nikdy pořádně nevěděla, před čím mě to vlastně přesně varuje. 😀
    Do těch dec se vám plést nebudu, jdu si lehnout do vlastních. 😀
    Tak dobrou, jdu zdechnout do houští. 🙂 J.

  25. Tak dlouho jsem se nepobavilo uz dlouho, pry svetla smycka, tezka smycka…. at se ti pekne spi, v tom housti:-)

  26. Milé dámy, zahajuji druhé kolo otázek a odpovědí! :))) Klídek, dělám si srandu, jsem po včerejšku utahaná, jak kdybych fárala v dolech nebo přeházela metrák uhlí. 🙂

    To je zajímavý, já si nikdy nevšimla, že by autor varoval před nějakým kinkem. 🙂 Hlavně si dávám pozor, abych omylem nezačala číst hetero, to nesnáším, no a pak samozřejmě žádná smrt, drogy, násilí, mučení a tak. 🙂

    Nedalo mi to a podívala jsem se na "kink" do slovníku, mě totiž nikdy nenapadlo to slovo takhle rozdělit. 🙂 A zjistila jsem, že to znamená: smyčka, klička, křeč, zloděj, perverzní člověk, výstředník… tak hlavně že vím, na čem jsem. :)))

    Tsss… PayPal, použila jsem kartu, ostatně jako vždycky! 🙂

    Jo a Janule, ještě jednou díky za ty kanály, jsem tak nadšená!!! Hned ráno jsem si zkontrolovala, co kdo čte a co si o tom myslí! Úžasný nástroj!!! Připadám si jak špion, tak nějak lehce bondovsky. 🙂 A nebo jako princezna z Andersenovy pohádky, co podle vůně vycházející z čarovného kotlíku poznala, co budou mít její poddaní k obědu. 🙂

  27. [29]:Dobre odpoledne Kattys:-)

    Ja jsem utahana taky, ale to je muj normalni stav, takze uz to ani neresim.

    Kink vetsinou prave ve varovanich byva, nebo by mel byt, protoze kazdy holt na to neni, tak se to asi musi ze slusnosti dat na nastenku varovani. Kdyz tam kink nefiguruje, tak neni pred cim varovat. Ja na vasem blogu nemam sanci odchytit, v jakem zanru se povidka pohybuje, nejaky uvodek od autorky by nebyl spatny, ja totiz taky het nectu. Ale tady asi toho het nebude, co?

  28. Zdravím Finsko! 🙂

    Hetero povídek na twc blogu se skutečně bát nemusíš. 🙂 A víš, že mi ani nevadí, že tady autorky předem na nic neupozorňují? Připadá mi to takové dobrodružné, prostě nevíš, do čeho jdeš, ale protože ten českej rybníček je malinkatej, brzy zjistíš, co kdo píše a co kdo čte. 🙂 Když jsem se před časem konečně probojovala na THF, ta upozornění mě překvapila a je pravda, že je moc nesleduji. Tedy když už ta možnost je, tak se mrknu, jestli mi autor nepáruje Billa či Toma s někým jiným. To prostě číst nemůžu. Vážně mi to vadí. Zkrátka, Bill a Tom na věčné časy a nikdy jinak! 🙂

    Díky Januliným kanálům koukám, jak se prokousáváš Časoprostorem. A víš, že ti to docela závidím?  Pamatuju si, jak jsem byla fascinovaná Januliným psaním, když jsem to četla poprvé. I když musím přiznat, že mi okouzlení přečteným přetrvalo dodnes. Ani nedokážu spočítat, kolikrát už jsem tuhle povídku četla. 🙂 Tak si to čtení hezky užívej. 🙂

  29. [31]:Mi to doslo az posleze, palici zabednene, ze tento blog je "twincestblog", takze tu bude asi primarne vzdy figurovat Bill a Tom.

    Na THF je to jina, tam by se to bez  nejakeho uvodniku, varovani a vsech tech jinych kategorii, ktere te do predu informuji, do ceho jdes, asi ani nedalo. Teda aspon v mem pripade. Tam jsou toho totiz desna kvanta.Ja jsem ctenarka chamtiva a precetla jsem toho za ty dva mesice pozehnane, ale vybiram si. Takze ty uvodniky a varovani ctu. Het prescrolluju dolu, aniz bych se pozastavila, a potom jsou jeste nejake veci, ktere moc nemusim. Takze si fakt ten jidelnicek, poctenicek vzdy studuju.

    Casoprostor hltam a obdivuju se fantazii, kterou Janule jednoznacne ma prehrslema.

  30. Nazdárek, dámy :o), já tady v práci usínám celý dopoledne, je to děs. Jsem šla zase chrnět až někdy v půl třetí, než jsem prošla hygienou a všema těma zbytečnostma 😀 Ale to je klasika.
    Kráááásně se mi čte, jak mě tady chválíte, to je éňo-ňůňo 😀 (hele, tak tohle jsem psala poprvé v životě, vypadá to strašně, píše se to strašně :-D)

    Hetu se fakt bát u nás nemusíš, modrozelenko, to je jasná věc, a jiný párování se musí složitě hledat ve slashi.
    Přemejšlela jsem o tom, že bych zkusila zavést aspoň nějakej úvod k povídce, ale mě na tom taky baví to, že člověk neví dopředu, jestli tam kluci budou nebo nebudou dvojčata, jestli tam někdo umře nebo ne… musím říct, že tohle mi na THF vadí jak z hlediska čtenáře, protože mě to připravuje o překvapení, tak z hlediska autora, protože mě to díky tomu u spousty čtenářů předem diskvalifikuje.
    Spousta lidí o sobě v biu píše, že nečte "major charakter death" – správně by u Časoprostoru měl být, ale jen na prvních 7 dílů a šmytec. Kdybych to dala k celý povídce, nikdo z nich by to nečetl, proto jsem to udělala fikaně… a přiznávám, že jsem tam záměrně nedala ani varování botom, protože je to tam jen jednou a lece, teda alespoň v první řadě. Ve druhý už je to víckrát, ale je to holt tím, jak se na THF všechno dělí a kastuje, protože se podle toho dá vyhledávat, tady to dosud nikdo neřešil, všichni čtou všechno, a dokonce se tím hodně lidí učí nový věci brát v potaz a chápat, občas se to i zalíbí. 🙂
    Teď se třeba chystá první Torg vícedílka od Schmetti, a já když opravovala prvních 7 dílů, byla jsem nadšená. Normálně Torg nemusím, ale zjistila jsem, že když se kolem nevykytuje Bill jako sourozenec Toma, tak mi to absolutně nevadí. Zajímavý tohle. 🙂
    No nic, musím jít na drby jinam, dámy, tak až se vrátím, mrknu, co jste tady mezitím naplkaly 😀 Ustálila bych asi tu debatu na tenhle díl, abysme pořád nepřeskakovaly mezi pětkou a šestkou. 😀
    A Kattys, tvoje kanály mě nesmírně těší, jsem ráda, že jsem ti mohla zprostředkovat nový obzory a znalosti o lidech, co chodí k nám na blog… ústředna radí, pátrá, informuje, všechno vím, všechno znám, to je nezbytný 😀

  31. A já jsem si naivně myslela, že by Bill v minulosti mohl zůstat 😀 Tak nic 😀 Tak uvidíme, jestli to třeba nějak dopadne ještě s tou změnou minulosti..ale nevím nevím. Nejhorší je, že se ale nedokážu spokojit jenom s tím, že by Bill sem tam cestoval za Tomem a tajně se na něj díval 😀 Tohle prostě musí nějak dopadnout, sakra!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics