Estranged 1.

autor: LadyKay

Hallöchen,

zdravím vás u prvního dílu volného pokračování povídky Enchanted, která tu byla před několika týdny poprvé zveřejněna. Zpětně bych chtěla poděkovat těm, co jí věnovali část svého času a pravidelně se k ní vraceli.
Estranged je jinak laděná než její předchůdkyně, což záhy zjistíte sami. Nebudu ani překládat název. Spousta z vás to svede i bez mojí pomoci a ti, co jsou neznalí angličtiny, pochopí hned, co se do dílu začtou. Je to z něj patrné až až. Za sebe říkám, že ji mám maličko raději než Enchanted. Neumím říct proč, zkrátka to tak je.
Doufám, že si užijete nejen tuhle kapitolu ale i povídku celkově. Krásné čtení a tady už Bill a Tom podruhé.
LadyKay
Když mluvíš sám k sobě a nikdo není doma.“

Jeden… Dva… Tři… Třikrát odbije zvon na věži. S povzdechnutím se převalím na záda, ruce si složím pod hlavu a zahledím se na strop nad sebou. Zkoumám každý milimetr, jako bych se snad domníval, že se během doby, co jsem ležel na boku, něco nad mojí hlavou změnilo. Kdepak, je stále stejný. Stejně prázdný a nudný.

Nedovedu přesně říct, kolik nocí jsem strávil tímto způsobem. Kolikrát jsem tu jen tak nehybně ležel obklopen tmou a tichem a tupě civěl nad sebe. Naslouchal jsem ruchu, co ke mně doléhal z ulice, a sledoval světla projíždějících aut, co se krátce promítla na stropě. Hlasy i zvuky se vzdalovaly, dokud nezmizely a nezavládlo znovu ticho, stejně jako světla pohltila temnota.

Z postele vstávám jen, je-li to nezbytně nutné. Vzhledem k tomu, že mám dovolenou, zvedám se z ní pouze tehdy, když jdu na záchod nebo se napít. Na jídlo nemám ani pomyšlení. Už si ani nepamatuji, kdy a co jsem naposledy snědl. Možná bych mohl zkusit smrt vyhladověním, protože to moje pitomé srdce prostě samo bít nepřestane. Beztak tluče jen ze zvyku. Z pouhé setrvačnosti. Otázkou však je, jak dlouho se dá bez jídla přežít… Odhadoval bych to na desítky dnů, což se mi jeví jako příliš dlouhá doba. Rychlejší by tedy bylo, kdybych přestal pít. Bez vody se přece jen moc dlouho vydržet nedá. Kdysi jsem slyšel, že jakmile člověk přestane pociťovat hlad a žízeň, znamená to, že mu začínají selhávat životně důležité orgány. Je-li to pravda, tak mohu s klidem konstatovat, že ty moje prozatím fungují.

Zvláštní. Ještě před pár dny jsem cítil bolest. Spalovala moje nitro, kompletně mě pohlcovala. Zrovna tak jsem vnímal smutek, co mě bez přestání mučil. A teď? Ani jedno z toho. Vlastně necítím vůbec nic. Snad jsem si na obojí zvykl natolik, že jsem to začal ignorovat. Člověk si přece přivykne na ledasco. Tak proč by to u mě nemohl být právě žal?

Ten nápis se rozplyne, ale naše láska ne…“

Říkal, že naše láska je navždy, a já mu věřil. Nepřipouštěl jsem si, že by to mohlo být jinak. Slýchal jsem, že láska bolí a způsobuje zklamání, člověk má naivní představy a ideály a najednou, ani neví jak, tu stojí střízlivý, zklamaný, zrazený a sám. Jenže to se mohlo přihodit jen druhým, ne nám. My jsme byli k smrti šťastní a milovali jsme se. Měla to být láska až za hrob.


Kdy se to všechno vlastně pokazilo? Záleží nám pořád na tom druhém? Je to, co děláme, opravdu správné? Spojuje nás vůbec ještě něco? Tyto úvahy se mi neustále střídají v mysli, ale odpovědi na ně nepřicházejí. Mluvení je pro nás momentálně tím nejsložitějším. Vlastně ani nevím, kdy naposledy jsme spolu prohodili jediné slovo. Budou to týdny. Po tom prásknutí dveřmi mezi námi zavládlo ticho, které dosud ani jeden z nás neprolomil.
Zatraceně. Byli jsme si přece tak blízcí. Dvě spřízněné duše. Musel bych si přece všimnout, kdyby se to začalo měnit. Musel bych to vycítit. Musel bych poznat, že už mě nechce. Určitě…

Tome, tohle je Lisa a tohle Bill.“ Můj nový šéf mi jednoho po druhém představí moje kolegy, kteří mě mají za úkol zasvětit do toho, jak to tu chodí. Na oba se usměji a pozorně si je prohlédnu. Na mladém blonďatém muži s kovovými ozdobami v obličeji setrvá můj zrak přece jen o něco déle než na jeho kolegyni. Nikdy jsem takovou bytost nespatřil. K mojí nelibosti to však není on, kdo se mě ujme, aby mě tu provedl, nýbrž právě ta… Lisa, tuším, že se jmenuje usměvavá a upovídaná zrzka. Odtáhne mě s sebou za pult, zatímco Billovy kroky míří mezi hosty kavárny. Snažím se soustředit na to, co mi Lisa říká, ale můj pohled stále přitahuje můj nový sexy kolega a doufám, že se k nám brzy přidá.

Musíš ochutnat Billovo frappé.“ Prohlásí Lisa chvilku poté, co byly moje prosby vyslyšeny, a Bill se vrátil zpátky, aby vyřídil objednávku. Neunikne mi, jak ji zpražil pohledem, ani to, jak protočil očima, když mě nová kolegyně začala ujišťovat, že nikdo neumí frappé připravit lépe než on. Zřejmě nebude typem, kterému dělají dobře lichotky. Spíš se dík nim cítí rozpačitě. Přesto o jedno požádám a on překvapivě mojí žádosti vyhoví. O několik chvil později mám tedy možnost přesvědčit se, že Lisa ani v nejmenším nepřeháněla, když chválila jeho dovednosti. Bill je jen zbytečně skromný. Zvláštní. Člověk by spíš čekal, že někdo s jeho vzhledem bude mít velké ego. Nebudu lhát, že mě nepotěšilo zjištění o opaku.

Mírně znejistím, sotva si uvědomím, že jsme za pultem sami. Nechci mlčet, rád bych si s ním začal povídat, ale moje nervozita mi brání. Nakonec začnu konverzaci na téma, které je nám oběma blízké. O kávě. Zabolí mě, že se mnou přes veškerou mou snahu komunikuje v podstatě jen pohyby hlavy. Jazyk se mu rozváže, teprve když hovor zavedu na jeho začátky tady…

To bylo poprvé, co jsem ho viděl, a přestože od té doby uplynulo mnoho týdnů, dodnes si všechno pamatuji do nejmenšího detailu. Věrně bych dokázal popsat, jak se Bill v ten nebo ten moment tvářil. Slovo od slova bych svedl odříkat, co mi povídal. Je to divné. Paměť příliš dobrou nemám, ale všechno, co souvisí s ním, si pamatuji dokonale.

Okamžik trvalo, než jsme se ujistili, že ten druhý naše city opětuje. Dokonce mezi námi došlo k nedorozumění, a to tehdy, kdy Bill nabyl dojmu, že moje neteř Mae-Mae je mou dcerou a přisoudil mi tak roli fotříka od rodiny. Všechno se nakonec vysvětlilo, a ačkoli se dušoval, že děti nesnáší, moje neteřinka mu učarovala a během jednoho společného odpoledne si ho omotala kolem prstíku. Troufl bych si tvrdit, že svůj názor na děti dík ní přece jen přehodnotil.

Ona je tak sladká,“ začne se rozplývat hned nad první fotkou Mae-Mae. Ségra mi poslala pár fotografií z jejich výletu do Disneylandu. Původně jsme s Billem plánovali, že bychom jeli s nimi. Ani jeden z nás tam doteď nebyl, jenže jsem nedostal volno v práci. Musíme se tedy spokojit jen s obrázky, které si usazeni na pohovce společně prohlížíme. Slíbili jsme si však, že si to vynahradíme a v budoucnu se tam podíváme.

Ale,“ otočím se na něho a úžasem zvednu obočí. „Nejsou náhodou všechna děcka rozmazlená ztělesnění ďábla?“
Cizí ano.“ Přejde s klidem moje rýpnutí a ihned dodá. „Mae-Mae je ale naše.“
To úplně mění situaci.“ Zasměji se a vysloužím si za to pohlavek. Bill, přestože si umí udělat legraci sám sebe, nemá rád, když si z něho utahuji. Vždycky na to reaguje podobně, čímž to většinou jen zhorší. Nejinak je tomu nyní. Zatímco do mě buší pěstmi, svíjím se smíchy. Ještě chvilku rány, které ani trochu nebolí, snáším, než ho popadnu za zápěstí a uvězním ho pod svým tělem.
Teď se předveď,“ vyzvu ho a ušklíbnu se. Ihned na mou hru přistoupí. Netrvá dlouho a naše nahá těla se o sebe naléhavě třou.

Milovat se s Billem je jako stále objevovat něco nového. Vzrušující, dech beroucí, fascinující. Zpaměti znám každičký záhyb jeho štíhlého těla. Stále cítím jeho vůní, sametovou hebkost jeho pokožky, teplo jeho náruče nebo chuť plných rtů. O to všechno jsem nyní ochuzen. Neschází mi však jen tohle, chybí mi Bill celkově. Miluji na něm to, jak dává najevo emoce. Jeho skoro až dětskou radost, kdykoli nade mnou vyhrál na playstationu. Nebo jak se dokázal dojímat při některých filmových scénách a následně mi nadával, že jsem citlivý jako pařez, když jsem se mu poškleboval.

Dokonce mi schází i ten nepořádek, co dokázal nadělat a který jsem po něm musel uklízet. Když se ráno vypravoval do práce, byl schopen vytahat ze skříně všechno oblečení, dokud nenašel správný outfit pro daný den. Většinou jsem to býval já, kdo jednotlivé svršky vrátil zpět na jejich místo, protože Bill byl zaneprázdněn péči o svůj zevnějšek natolik, že málokdy mu zbýval čas na něco jiného. Někdy se ani nestihl nasnídat. Měl jsem přirozeně na vybranou. Buď tam ty hadry nechat ležet a rozčílit se při pohledu na ně hned, co se vrátím domů, nebo je sám uklidit a mít klid. Ne vždy jsem mu oblečení poskládal a uložil zpět do skříně, párkrát jsem je nechal povalovat se všude kolem a Bill ten brajgl musel uklízet po návratu z práce. To se pak při ranních módních přehlídkách ovládal a většinou si oblékl první věc, která mu padla do ruky. Vydrželo mu to však jen do doby, než zapomněl, jak děsná otrava je všechno to oblečení skládat. Pak to odstartovalo nanovo.

Dobré ráno.“ Veselý tón hlasu mě přiměje otevřít oči. Zamrkám, promnu si je dlaněmi a trošku se nadzvednu. Bill se s podnosem a širokým úsměvem akorát přibližuje k posteli. Na sobě má pouze spodní prádlo, a aby mu nebyla zima, sáhl po jedné z mých košil. Prý mu stejně sluší víc. Opatrně položí podnos na kraj lůžka. Nemýlil jsem se, když jsem se domníval, že si přivstal, aby nám připravil snídani. Ba co víc, aby mi ji přinesl až do postele. Není zrovna ranním ptáčetem, a když nemusí vstávat do práce, rád si přispí. Bývám to převážně já, kdo je první na nohou. O to víc si cením jeho snahy.

Děkuju,“ řeknu chraplavým hlasem, který po ránu mívám, a s úsměvem přijmu hrnek s kávou, jenž mi podává. Opatrně po kolenou přeleze na volné místo vedle mě a přehodí si přes nohy peřinu.

Jak ses vyspal?“ Zajímá se a dlouze si při tom prohlíží můj obličej. Jsem rád, že jsem prozatím neměl možnost podívat se do zrcadla. Musím vypadat příšerně. Po včerejší celodenní šichtě jsem se zmohl akorát na rychlou sprchu, večeři jsem s díky odmítl. Z posledních sil jsem se dobelhal do ložnice, padl do peřin a během několika minut jsem nevěděl o světě.
Až mě příště napadne vzít za někoho směnu a tři dny po sobě makat denně třináct hodin v kuse, máš povoleno mě profackovat.“ Odvětím a usrknu trochu kávy, o níž doufám, že mě postaví na nohy. Odložím hrnek na noční stolek a poněkolikáté potlačím zívnutí. Nevím, co mě přivedlo k názoru, že po pracovním víkendu zvládnu odpracovat další den navíc. Směny míváme přes týden ranní a odpolední, s víkendy je to složitější. Jeden odpracujeme celý s tím, že jsme od rána do večera v práci, z dalšího na nás připadá jen jeden den, buď sobota nebo neděle, a dva víkendy v měsíci jsou volné.

Říkal jsem ti, že je to blbost.“ Připomene mi, že mi ten nápad rozmlouval. Nelíbilo se mu to od začátku a říkal mi, že po té směně budu naprosto nepoužitelný. Zase měl pravdu.

Dneska si tě ale budu hýčkat.“ Políbí mě na čelo a mé rty se roztáhnou v uličnický úsměv. Tahle představa se mi víc než zamlouvá.
Počkej,“ vypískne Bill, který se akorát natahoval po druhém hrnku s kofeinovým životabudičem, jak kávě přezdívá. Nepočítal však s tím, že po něm chňapnu a stáhnu zpátky.
Vždyť to všude rozleju.“
Nevadí.“ Ušklíbnu se. Polité povlečení je poslední, z čeho bych si v tuhle chvíli dělal těžkou hlavu. I jeho hrníček postavím na stolek a přitulím se k němu. Hlavou spočinu na jeho hrudi a spokojeně vydechnu.

To byl jeden z okamžiků, kdy jsem byl naprosto šťastný a přesvědčený o tom, že mě o štěstí nikdo nemůže připravit. Zbožňoval jsem, když jsem se mu mohl schoulit do náručí a nechal se jím hladit. Jen jsem ležel, objímal ho, naslouchal tlukotu jeho srdce a vdechoval jeho vůni, zatímco mě Bill vískal ve vlasech a sem tam mi do nich vtiskl polibek. Jeho náruč mi byla i jakýmsi útočištěm, kde jsem se schovával před světem. Pokud jsem se trápil nebo měl starosti, stačilo, aby mě sevřel v objetí, a v tu ránu jsem věděl, že všechno bude zase dobré. Měl jsem po svém boku totiž milujícího člověka a věřil jsem, že společně všechno zvládneme a překonáme. Nenapadlo mě, že bych se mohl mýlit.

Natáhnu se po mobilu, abych ho spíš ze zvyku zkontroloval. Žádný zmeškaný hovor, žádná zpráva. Nic. Jen mlčení. Dříve jsme spolu dokázali otevřeně hovořit o čemkoli. Teď bychom se spolu nebyli schopni bavit ani o počasí, natož řešit nějaký problém. Nebo spíš nechceme. První krok by měl udělat ten, kdo chyboval. Nebyl jsem to já, kdo druhému lhal, ječel po něm a pak za sebou třískl dveřmi, aby se víc neukázal. Byl to Bill. Jenže ten si teď líže rány a odmítá jakýkoli kontakt se mnou. Vlastně, teď bych mu málem křivdil. Přece jen mi napsal. Dvakrát. Když jsem po hádce vychladl, poslal jsem mu zprávu, kdy se hodlá vrátit domů. Obratem mi přišla textovka, kterou jsem doteď nesmazal a v níž mi oznamoval, že zůstane pár dní u svého kamaráda Joachima. Z pár dnů se stalo pár týdnů.

‚Az se s tebou bude dat mluvit jako s inteligentni bytosti.‘, takhle vypadala jeho druhá a zároveň poslední SMSka, kterou mi poslal jako odpověď na to, kdy si spolu promluvíme. Prý se mnou! Chovám se rozumně, to on jedná jak dítě.
Další, co oddaluje jeho návrat, je právě pobyt u Joachima. Tomu klukovi jsem nikdy moc nesedl, co si budu nalhávat. Nevadí mi to však ani trochu, antipatie byly od počátku vzájemné. Vlastně jsem se snažil vycházet s ním jen kvůli Billovi. Jedině kvůli němu jsem ho toleroval a snášel pohled na ten jeho ksicht. Dovedu si představit, co za bláboly mu ten jeho Jo vykládá. Utvrzuje ho v tom, že udělal dobře, když ode mě odešel. Pokračuje tím, že si zaslouží někoho lepšího, než jsem já. Vypočítává všechny moje chyby a nachází na mě i takové, které ve skutečnosti nemám. Teď tak trochu lituji toho, že jsem mu nikdy nerozbil hubu. Za ty debilní připomínky, co ke všemu měl, si o to koledoval.

Do jisté doby mluvil Bill úplně jinak.“ Zašklebí se na mě Joachim a napije se piva.

Jak do jisté doby?“ Zeptám se a pohledem v davu vyhledám Billa, který mi od baru vesele zamává a vrátí se k rozhovoru s Danim, svým dalším kamarádem. Kam se vytratil Nikolaus, zvaný Nikki, nemám zdání. Zřejmě chce dostát své pověsti lva salónů a poohlíží se po vhodném objektu.
Tak,“ pokrčí ten napomádovaný krasavec rameny. „Od určité doby se chová jinak než dřív.“
Tím chceš naznačit co?“ Mírně se předkloním a zatnu v pěst ruku, již mám položenou na noze. Bylo předčasné domnívat se, že dneska dá pokoj. Prsty si prohrábne havraní vlasy, pohledem zkontroluje, jestli se jeho přátelé nevrací, a znovu na mě upře chladné šedé oči.
Já? Nic. Jen říkám, jak to prostě je.“ Řekne s ledovým klidem, čímž mě naštve ještě víc. Moc dobře vím, nač naráží. Není to poprvé, co zavedl řeč na toto téma. V minulosti mi naznačil, že se Bill změnil, když mě poznal. Zprvu jsem té poznámce nevěnoval pozornost. Začal jsem ji řešit až v momentě, kdy mi objasnil, jak to myslel. Jeho dlouholetý kamarád se mým vlivem měl změnit k horšímu. Dokonce mě i obvinil z toho, že ho mám natolik zpracovaného, aby papouškoval moje názory. Taková hloupost!

Má kliku, že má Bill dneska narozeniny a nechci mu je pokazit. Proto se držím zpátky a ovládám se, ač mě to stojí mnoho úsilí. Jenom proto jsem přistoupil na to, že někam vyrazíme s jeho přáteli. Dani mi na nervy neleze. S tím jsme si padli do noty hned, jsme si povahově podobní. Nikki se mnou komunikuje o něco méně, ale problém spolu nemáme ani ten nejmenší. Kdežto Joachima nemůžu ani cítit. A zhoršuje se to, je mi čím dál protivnější. Docela bych ocenil, kdyby se k nám opět připojili. Bavil bych se s Danim a toho blbečka bych mohl zase chvilku přehlížet.

Není to směšné? Joachim mě celou dobu obviňoval z toho, že jsem Billa zmanipuloval. Že jsem mu totálně vymyl mozek a on nemá na nic vlastní názor. Přitom bych se klidně vsadil, že to on mu valí klíny do hlavy a štve ho proti mně. Nikdy jsem mu nezakazoval, aby se s ním stýkal. Samozřejmě jsem mu řekl, co si o Joachimovi myslím, což Billovi moc po chuti nebylo. Léta je to jeho nejlepší kamarád a má ho rád, čemuž sice nerozumím, ale respektuji to.

Bill mu určitě hned poreferoval o naší hádce, což bylo jako voda na Joaův mlýn. Jen mu tím nahrál. Troufám si říct, že v tuhle chvíli po světě nechodí horší člověk než já. Aspoň podle Joachimova názoru, o nějž se jistě už stačil s kamarádem podělit.

autor: LadyKay

betaread: J. :o)

6 thoughts on “Estranged 1.

  1. A taková to byla láska. No, snad ještě pořád je, i když jsou teď kluci rozhádaní. Mimochodem, to je vážně super, zjistit, že se mládenci porafali, ale už se nedozvědět proč 🙂  Ale asi to nebude jen tak, když Bill vydržel trucovat tak dlouho…
    Joachim je nějakej divnej. Co má za problém ? Chápu, že mu Tom nemusel úplně sednout, ale ty jeho keci… Jako kdyby žárlil, nebo co. Není náhodou do Billa zamilovaný ?
    Díky za díl

  2. A jéééje! Už název povídky se mi nechtěl líbit, ale je to ještě horší, než jsem si myslela. Marně jsem doufala, že jeden z nich třeba mohl odjet pryč kvůli práci, ale jak vidím, tak je v tom něco naprosto jiného.

    Musím říct, že je strašně hezké vidět věci i z Tomova pohledu! 🙂 Původně jsem si myslela, že je to opět Billův pohled, a byla jsem celkem překvapená, když jsem zjistila, že tentokrát je to z pohledu Toma. Těžko říct, zda tak bude celá povídka nebo ne, ale je to rozhodně hezké.

    O něco méně hezké je to, že hádka kluků byla asi hodně velká, když se Bill sbalil a odešel a ani se neozval. Trochu mě drásá to, že nevím, o čem se pohádali! Snad se to tedy dozvím příště. 😉 Tak jako tak mi ale Billova reakce přijde trochu přehnaná. Pokud Toma miluje, tak ho snad nezabije si s ním promluvit, ne?! Strašně moc mě to mrzí, ačkoli po první, nádherně pohodové řadě, se asi dalo čekat, že v jejich vztahu přijdou i mráčky.

    Joachim se mi nechce ani trochu líbit! Mám podezření, že je do Billa zamilováný, a proto tolik zbrojí proti Tomovi.

    Moc děkuji za další řadu a těším se na další díl! 🙂

  3. Díky za pokračování. Ta první část byla v podstatě čistá romance, ale tohle jsou evidentní potíže v ráji. A Tom je z toho úplně na kaši. Zajímalo by mě, jestli za tou roztržkou stojí Joachim. Moc bych se tomu nedivila.
    Těším se, co bude dál.

  4. Tak vidím, že jsem už nemohla být více mimo, když jsem si představovala, že se tahle část bude jmenovat Engaged…a přitom by to byla rozhodně příjemnější varianta, než tohle… Tak třeba třetí část…? 😀
    Je mi strašně moc líto, že se jim ten krásný, zamilovaný vztah  takhle zvrtnul a já vlastně ani nevím proč. Momentálně jsem naštvaná na Billa, protože zatím znám jen Tomův pohled ˇa vím, že Tom je rozhodně nešťastný a Billa miluje. O Billovi ani jeho myšlenkách nevím nic, jen doufám, že ho ten Joachim nějakýma intrikama nesvede a že pořád miluje Toma… Ach jo 🙁

  5. tak prvně. souhlasím se Zuzu, třetí část zvaná "Engaged" je nasnadě. 😀 popřemýšlej o tom, díky. 😀

    jinak už podruhé jsem na začátku povídky měla problém rozeznat, zda vypráví Bill nebo Tom. jsou si v povídce velice podobní a hodně mi jejich přemýšlení imponuje. líbí se mi, že nedržíš to klasické rozdělení povah: ztřeštěný Bill/namachrovaný Tom. naopak mě odzbrojuje Tomova klidná povaha, vždycky mu propadnu. a Billova skromnost, to se prostě málo kdy vidí.

    jsem stále nadšená, i když druhá část začíná tak, jak začíná. věřím v happy end, Tom to takhle prostě nemůže nechat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics