The Hitchhiker 4.

autor: Zarlina
Není zač

Tom se probudil a cítil se lépe, než za posledních několik týdnů. Konečně si mohl pořádně odpočinout a večer předtím měl slušné jídlo v malé restauraci, která se nacházela v blízkosti motelu. Pak šel zpět do svého pokoje, kde před spaním relaxoval u nějakých špatných pořadů v televizi a usnul téměř ve stejný okamžik, kdy se jeho hlava setkala s polštářem.

Navíc k tomu všemu měl před sebou docela dobrý týden, s normálními dny jízdy a dostatkem času k odpočinku v odpoledních hodinách předtím, než se mohl dobře vyspat v noci a připravit se na další den.

Také by mohl mít čas setkat se s jinými řidiči kamionů v místních hospodách a dozvědět se, co se děje ve světě. Většina z nich byli jeho staří přátelé a kdykoli se setkali, byli zvyklí sdílet příběhy o svých dnech na cestách, vždy tam bylo něco nového k mluvení, někdo, o kom se dalo diskutovat, nějací šéfové k pomlouvání.

Někdy jejich klábosení bylo horší než dospívajících dívek, ale protože ani jeden z nich neměl moc života mimo své kamiony během týdnů, kdy jeli, potřebovali o něčem mluvit, takže pokud se mohl někdo o něco podělit, zajímavého nebo ne, ostatní to chtěli slyšet.


Opustil svůj pokoj, odevzdal klíče a šel si koupit kafe a pár velkých muffinů, které sní při jízdě. Vybral si radši extra spánek namísto řádné snídaně, a už byl čas jít, takže jednoduché jídlo na cestu muselo stačit.
Jak se blížil ke svému vozu, mohl vidět malou postavu schoulenou vedle něj a opřenou o jednu z velkých pneumatik, zřejmě spící.
Bill. Samozřejmě. Ten hloupý kluk.
Nemohl být tak hloupý, aby tam spal celou noc, nebo ano? Copak nechápal, jak nebezpečné mohlo být spaní venku, kde projíždí tak moc řidičů kamionů? Řidičů, kteří neměli sex i několik týdnů, pokud měli smůlu?
Ten hlupák tuhle cestu nikdy nemůže přežít, ne, pokud se bude chovat jako idiot bez mozku.

„Vstávej,“ zamumlal Tom a strčil do chlapce stranou své boty. „Nemáme celý den.“

Mladík několikrát zamrkal a pak se podíval nahoru na Toma a vyškrábal se na nohy.
„Omlouvám se,“ řekl a díval se dolů na zem.
„Jo, jo,“ Tom se zamračil a odemkl vůz. „Nastup už. Musíme jet.“

Tom počkal, až se dostali na silnici, než vytáhl svůj papírový sáček, vylovil jeden z muffinů ven a pořádně si kousl, než ho zapil trochou kávy. Bylo to úžasné, jak dobře něco mohlo chutnat, když jste byli hladoví.

„Ty jsi strávit celou noc u kamionu?“ Zeptal se, než si vzal další sousto a podíval se na Billa, který zíral z okna.

„Jo,“ řekl tiše. „Nenašel jsem dobré místo na spaní a nechtěl jsem přijít pozdě…“
„Ty jsi blázen,“ Tom se zamračil a zavrtěl hlavou. „Venku je to nebezpečné, zvláště pro někoho, jako jsi ty.“
„Jako jsem já?“
„Ano, jako jsi ty,“ Tom neměl v úmyslu jít do detailů o tom, jak malý a zranitelný vypadal, nebo jak byl docela dost hezký na to, aby pravděpodobně probudil zájem i u jednoho z těch extrémně hetero řidičů. „Neměl bys být tak hloupý.“
„Neměl jsem na výběr,“ Bill se zamračil a zazíral na něj. „A proč ti na tom vlastně záleží?“
„Nezáleží, „zamumlal Tom. „Ale měl bys být opatrnější.“

Mladík tiše přikývl a otočil hlavu opět pryč.

„Už jsi něco jedl?“

Bill neodpověděl, jen stále zíral opačným směrem, a Tom těžce vzdychl.
„Nejsi opatrný a nejíš. Budeš mrtvý ještě dřív, než se k New Yorku přiblížíme.“
„Nemám žádné peníze,“ Bill se zamračil, zněl trochu naštvaně. „A já nejsem moc dobrý v kradení. Myslím, že zatím nejsem na tenhle život zvyklý.“
„Nauč se nastavit zadek a budeš mít lidi, kteří za tebe budou platit,“ zamumlal Tom.
Bill trochu ztuhl, pomalu otočil hlavu, aby se podíval na Toma s vykulenýma očima, ale neodpověděl.

Tom si opět povzdechl, ten hloupý kluk by měl děkovat bohu za to, že měl štěstí, že ho vzal někdo jako Tom, příliš mnoho jiných by ho doteď zcela zničila. Znovu vzdychl, natáhl se pro svůj papírový sáček a už teď zjišťoval, že bude litovat toho, co se chystal udělat. Možná ne hned, ale nakonec ano.

„Tady,“ řekl a nabídl mladíkovi svůj další muffin. „No tak, je to zdarma,“ naléhal, když se Bill nehýbal.

Bill ho přijal, ale neměl žádnou snahu jíst, místo toho zíral na Toma s podezíravým pohledem, pravděpodobně čekající na nějaký zádrhel.
„Nedívej se na mě takhle,“ Tom se ušklíbl. „Nebudu tě za to nutit něco dělat, takže nemusíš vypadat tak, kurva, vyděšeně. Jen to sněz a buď vděčný.“
Chlapec stále nevypadal přesvědčeně a Tom s povzdechem zpomalil a zastavil, aby se mohl zase podívat se na toho stupidního teenagera.

„Podívej, kluku. Pokud ti něco dám, nebudu za to chtít později zaplatit,“ řekl jasně. „Nejsem jako spousta dalších, nebudeš mi nic dlužit. Já neříkám, že tě budu živit, ale pokud se rozhodnu ti něco dát, cokoli, bude to zdarma. Ok?“

Bill se na něho chvíli díval, pak nervózně polkl a lehce kývl.
„Okay,“ zašeptal a setkal se s Tomovým pohledem svýma zmatenýma očima. „Děkuju ti.“
„Není zač,“ Tom se usmál a pak dostal vůz znovu zpět na silnici. „Teď jez a užij si jízdu.“

autor: Zarlina

překlad: Zuzu
betaread: J. :o)

15 thoughts on “The Hitchhiker 4.

  1. chudinka je z toho celej zmatenej neumím si představit Toma jako kamionaka 😀 děkuji za dílek a těším se další 🙂

  2. Bill mà docela štěstí, že tu noc u auta přežil bez úhony. Ale příště by takové štěstí mít nemusel. Snad se ho tentokrát Tomovi zželí a vezme ho na noc k sobě.
    Tom mi leze na nervy, na jednu stranu je to asi světlá vyjímka mezi kamioňáky ale je taky pěkně protivnej a o Billovi smýšlí jako o hlupákovi. Ale Bill je prostě chudák kluk, který se snaží přežít v prostředí o kterém nemá ani páru a které je holt k jeho smůle plné úchylů…
    Díky za překlad

  3. Pokazde, kdyz ctu tuhle povidku, vidim Toma jako ctyricatnika s plnovousem, brichem a mastnym trickem. Nemuzu si pomoct! On mluvi tak… divne xD to jeho "kluku" na mne pusobi, jakoby byl o hodne starsi nez Bill. Jakoby byl o hodne starsi nez ja! 😀 ale nerikam, ze tuhle povidku i tak nehltam. Chudak Bill, travit noc u kola kamionu. Snad tam aspon bylo teple podnebi a nemusel mu mrznout zadek. Ta poznamka o nastavovani zadku me dostala 😀 checht.
    Dekuji za preklad 🙂

  4. I přes všechny ty drsný kecy má Tom dobré srdce, to je fajn. Bill má štěstí, že natrefil právě na něho. Má šanci dostat se k cíli bez úhony. Je problém, že nemá žádné peníze. Jak chce přežít celý týden? Taky by mě dost zajímalo, jak se do téhle situace vlastně dostal. Uvidíme, jak bude jejich cesta probíhat. Už teď se těším na další díl.

  5. Drsňák Tom, co je  v jádru dobrák, se mi moc líbí 🙂
    A doufám, že se brzy o Billovi dozvíme něco víc 🙂
    Těším se na další díl a děkuju za překlad.

  6. No zajímavé. Jsem zvědavá, jak se příběh bude vyvíjet dál a doufám, že se Bill trochu rozmluví.

  7. V úvodu musím souhlasit se všemi předešlými komentáři…všechno to zní a pusobí divně…nevím, jak to popsat. Povídka je určitě zajímavá a ráda ji čtu – chci vědět, jak se to bude vyvíjet. Bill má určitě nějaké tajemství, proč je tam kde je, chystá se tam, kam chce a hlavně, proč je v téhle situaci. Doufám, že v dalších dílech Billa více poznáme, a tak odhalíme jeho některá tajemství. Je pravda, že Tom je skutečně hodný, ale nezdá se mi milý…a nebo aspoň se tak nevyjadřuje…skutečně působí, že je oproti Billovi starší a chvilkami působí jakoby snad spolk všechnu moudrost světa…přitom Bill určitě se rozhodl odejít jen tak…musí mít své důvody…takže by si Tom neměl myslet, že je hloupý nebo tak něco…sám mu řekl, že nemá na výběr. No, uvidíme, co přinese pokráčko. Jo, Tomova poznámka o nastavování zadku byla super. 🙂 Díky za překlad.

  8. Holky, nevím, jestli si to ještě z prvního dílu pamatujete, ale Tomovi je 25, takže JE o hodně let starší než Bill 🙂

  9. Ospravedlňujem sa, že tentoraz nenapíšem komentár v angličtine, ale momentálne nie som schopná myslieť po anglicky 😀

    Predstava Tom a ďalších kamionistov ako partičky puberťačiek, čo si vymieňajú klebety, je pekne uletená 😀
    Bill ma s tým prespaním pri kamióne prekvapil. Síce ma nenapadalo, kde by mohol prespať, ale hento bolo fakt nebezpečné, keď je okolo toľko "zlých" kamionistov. Fakt má šťastie, že natrafil práve na Toma, ktorý mu dal dokonca aj raňajky. Som však zvedavá, čo bude robiť ďalej, keďže nemá žiadne peniaze a Tom mu určite všetko zadarmo dávať nebude (aspoň teda nie hneď :D).
    A tiež ma zaujala tá Billova veta, že "zatiaľ" nie je na taký život zvyknutý.. to si ako plánuje zvyknúť? či čo má vlastne v New Yorku v pláne?
    Je tu strašne veľa otázok a ja sa teším, ako sa nám postupne budú odhaľovať odpovede 🙂

    A ďakujem za preklad.

  10. Ani ja som nečakala, že Tom nechá chudáka spať vonku. Veď mu muselo dôjsť, že ten chlapec nemá prachy… A to jeho nauč sa nastaviť zadok bolo pekne hnusné:( ale som rada, že mu dal to jedlo zdarma. Dúfam, že Tom zmäkne čím skôr, je mi ľúto Billa, hlavne mi je ľúto aký je Tom pako. Ale poviedka ma veľmi baví a netrpezlivo čakám na pokračovanie.

  11. [8]: Já si to pamatuji, ale představa stejně starého kluka jako jsem já a tenhle způsob vyjadřování mi přijde ulítlá. Nicméně jiný kraj, jiný mrav. Svému mozku neporučím aby přestal mít své fantazie… 🙂 jak jsem psala, povídka se mi líbí 😉

  12. Oh, mě je Billa díl od čílu čí dál více líto! 🙁 Opravdu špatně se mi čte, jak je chudáček vystrašený, bojí sea tměř ani nemluví. A je jasné, že při všech těch Tomových řečech, musí být vyděšený jak ze světa okolo, tak i z Toma. Vlastně se celkem divím, že Bill dávno neutekl, protože po Tomových řečech bych to já udělala. Asi zoufale touží být v NY z nějakého důvodu a já jsem čím dál více zvědavá proč. Někdo mu tam slíbil nějakou práci? Má tam někoho? Nebo si jen myslí, že mu NY změní život? Mám zase tolik otázek, na které mi zatím není odpovězeno a jsem tak netrpělivá a zvědavá! 😀 Tak snad se brzy alespoň něco dozvím. 🙂

    Z Toma mám ještě stále smíšené pocity. Prostě nevím, co si o něm myslet. Ačkoli jsem ráda, že je na Billa v rámci možností hodný, tak mám ještě strach, co někdy vypustí z pusy a jaký je ve skutečnosti. Ještě si jej nějak neumím zařadita ještě jsem si stále nezvykla na to jeho ´něco za něco´ a nabírání pasažérů za určitým účelem. 😀 No snad si zvyknu.

    Hlavně Billovi přeju, aby mu bylo lépe! Nerada jej vidím takhle trpět!

    Mockrát děkuji za překlad! 🙂

  13. Bill je opravdu blázen!! To opravdu trávil celo noc u kola kamionu? Být tam s někým, tak dobře, ale takhle sám? Na jeho místě bych se opravdu hrozně bála! Má nesmírné štěstí, že mu nikdo nic neudělal.

    Zajímalo by mě, proč je na něj Tom tak hodný? Zvlášť, když ví, že od Billa sex nedostane… Alespoň ne hned. Ale jsem ráda, že není nějaký hajzlík, který by mu chtěl ubližovat.

    Děkuji za překlad! 🙂

  14. Tak to vypada, ze drive se mel Bill dobre. Jak uz Tom prozkoumal, mel zdrave vlasy, nalakovane nehty a … Tot vse. A ted je nastvany, ze nema penize a neni jeste zvykly na 'tenhle zivot'. Ze by ho nekdo okradl, podvedl, vykradl, rozvedl? No na to je moc mlady, ale ndjak o majetek musel prijit. Nebo o rodinu. Treba je na uteku :O Kazdopadne Tom je zlato

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics