There I’ll Be 7.

autor: Ainee
Tomova cesta domů

Pro Toma opravdu neexistovala žádná jiná možnost. Musel na ten pohřeb jít, a když seděl ve vlaku, byl upřímně rád, že se tak rozhodl. Gustav byl překvapivě chápavý, když ho požádal o pár dní volna, a nyní se těšil na tři odpočinkové dny v domě svých rodičů.

Georg byl trochu dotčený, že mu o tom nepověděl Tom dřív, aby se k němu mohl přidat, a Tom se za to cítil trochu špatně. Ale tajně byl rád, že cestuje sám. Potřeboval přemýšlet.
Vlak je velmi pohodlný způsob cestování, pomyslel si Tom a natáhl si nohy před sebe. Jeho kupé bylo nádherně prázdné a on si opřel hlavu, zavřel oči a poslouchal zvuk jedoucího vlaku. Bylo to docela uklidňující a Tom jen doufal, že neusne a nepřejede svou zastávku.

V břiše mu poletovali motýli. Z toho, že je na cestě domů, byl nadšený, a zároveň nervózní. Nebyl tam už od Velikonoc a i tenkrát to bylo jen na pár dní. Opravdu už to bylo víc než půl roku? Neměl příliš času projít se městem, jelikož jeho matka měla všechny dny naplánované. Byl tahán na návštěvu ke všem možným lidem a bylo tam tolik večírků, na kterých byl očekáván, že z města jen sotva cokoliv viděl. Ne že by si myslel, že se od Vánoc tolik změnilo, ale rád se tam jen tak procházel, navštěvoval známá místa a znovu a znovu se s městem seznamoval. Možná, že tentokrát si na to najde čas? Bylo tam minimálně jedno místo, o kterém věděl, že tam musí zajít.

Vyrůstání v Magdeburku bylo okay. Nemohl být tak úplně považován za malé město, takže tam byla pro děti spousta činností. Ale lidé tam měli svůj způsob myšlení, který Tomovi občas připomínal maloměsto. Dokázali být příšerně plní předsudků. Děti to přejímaly od svých rodičů, samozřejmě, takže to tam nebylo vždy jednoduché. Pro někoho, jako byl Tom, který si nepřál zapadnout do žádných stereotypů, to bylo ještě drsnější. Už v brzkém věku se naučil, že může buď podlehnout, anebo bojovat. Vybral si to druhé.

Když přišel ze školy poprvé s krvavým nosem a monoklem, bylo mu devět. Jeho rodiče byli nejprve rozhořčení, ale když jim poté vysvětlil, že si z něj utahovali, nedokázali se přimět na něj křičet. Když mu bylo deset, tak poté, co přísahal, že nikdy neuhodí nikoho, kdo si to nezasloužil, jej Gordon naučil, jak se pořádně bránit.

***

Byla to Tomova neochota přijmout, že si děti dobíraly jiné děti, která mu do života přivedla Billa. Tomovi bylo čtrnáct a už si celkem vysloužil reputaci rváče. Nikdy toho však nezneužil, protože nikdy nechápal, proč by někdo využíval svou sílu k tomu, aby si zvýšil popularitu nebo moc. On nepotřeboval ani jedno. Jeho reputace také znamenala, že ve skutečnosti neměl žádné přátele. Lidé se od něj ze strachu drželi dál.

Byl to jeden z těch dní, kdy všechno šlo proti němu a život ve škole mu cuchal i ty poslední nervy. V tom okamžiku je uviděl. Malou skupinku kluků, nejspíš kolem patnácti nebo šestnácti, kteří měli spadeno na menšího, černovlasého kluka. Tom ho okamžitě poznal, chodili do stejné třídy už od prvního stupně, ale Bill Kaulitz byl celkem samotář stejně jako Tom, takže spolu nikdy nepromluvili ani slovo.

Pokud tam bylo něco, co Tom nenáviděl víc než školu, byla to všechny ta šikana probíhající za zády učitelů. Tom se rozhlédl, jestli se kolem nenachází někdo dospělý, ale žádný tam nebyl a ostatním dětem to zřejmě bylo jedno. Upravil si na zádech svůj batoh a vydal se ke skupince. Věděl, že to možná půjde ošklivě a on opravdu nebyl v náladě se rvát, ale někdo se toho kluka musel zastat a zdálo se, že ten úkol padl na Toma.

Starší kluci Billa obklopili, vysmívali se mu a strkali do něj. Byli do toho tak zabraní, že si vůbec nevšimli blížícího se Toma. Ne, dokud jim hlasitě nenařídil: ´nechte toho kluka kurva být´, až pak si uvědomili, že byli přistiženi. Hromadně se otočili a nesouhlasně se na něj podívali. Přerušil jim zábavu. Tom nakoukl za tyrany a spatřil, že Bill je držen za paži silným zrzounem. Byli čtyři proti jednomu. Tom neočekával, že by mu drobný černovlásek příliš pomohl. Když zachytil Billův pohled, věděl, že dělá správnou věc. Ten kluk vypadal upřímně vyděšeně a v očích se mu leskly slzy. Vzdychl, opravdu s tím klukem soucítil. Tohle býval i on a bylo jasné, že Bill neměl někoho, jako byl Gordon, kdo by jej naučil, jak si ty tyrany držet od těla dál. Tom se v tom okamžiku rozhodl, že jej to naučí, pokud mu to Bill dovolí.

„Cos to řekl, kluku?“Vyštěkl na něj vysoký blonďák.

Tom nad ním protočil oči a odhodil svůj batoh na zem. Pak si překřížil paže na hrudi a pozvedl obočí. „Řekl jsem, abyste toho kluka nechali, kurva, být,“ řekl pomalu a zřetelně, a doufal, že to znělo dostatečně povýšeně.
„Kdo si, ksakru, myslíš, že seš?“ Ten kluk dával otevřeně najevo svůj vztek a udělal k Tomovi výhružný krok. Tom necouvl, ani se nehnul, nikdy to nedělal. Jeden z ostatních kluků blonďáka chytil za paži a přistoupil k němu, aby mu cosi zašeptal do ucha. Ten měl po celou dobu upřený pohled na Toma, zatímco poslouchal, a Tom věděl podle jeho výrazu, který se změnil z naštvaného na překvapený, že bylo zmíněno jeho jméno a zřejmě také nějaký přehnaný drb o tom, jak svou pověst získal.

Toma nikdy nepřestávalo udivovat, jak pouhé jeho jméno nutilo i starší a daleko větší hluky s hrůzou utíkat. Nebylo to tak, jako by snad někoho zabil. Poslal jen dva nebo tři kluky do nemocnice, a ti si o to vyloženě říkali! Toho dne však byl více než rád, jak přehnaná byla jeho pověst. Znamenalo to, že se s nimi nebude muset rvát. Jednoduše Billa nechali být a otočili se k němu zády. „Fajn, jak myslíš,“ snažil se to blonďák odmávnout, jako by to nic nebylo. „Bavte se tu, holky,“ řekl, poslal Billovi zlomyslný pohled a rozešel se pryč. Tom věděl, že se vrátí, ale aspoň byl Bill pro ten den mimo nebezpečí. Tom se sklonil pro svůj batoh a všiml si, jak se Billovi třesou nohy. Vzhlédl k jeho obličeji a uviděl, jak mu po tvářích tiše stékají černé slzy. Tomovi to lámalo srdce a bez přemýšlení k němu přešel a sevřel ho v náručí.

Bill po jeho doteku ztuhnul, ale místo toho, aby se odtáhl, chytil Toma pevně kolem pasu a rozvzlykal se mu hlasitě do ramene. Tom Billa toho dne doprovodil domů, chtěl se ujistit, že se tam dostane bezpečně. Šli v tichosti, ale Tom po něm sem tam vrhnul pohledem, jen aby se ujistil, že je v pořádku. Bill vypadal hluboce zamyšlený, ale aspoň měl na rtech úsměv. Toma to hřálo u srdce. Před Billovým domem se rozloučili a on už se otáčel k odchodu, když jej Bill popadl za ruku. „Zůstaň,“ prosil, a Tom nedokázal odmítnout. Od toho okamžiku už to nikdy nedokázal, když šlo o Billa. Udělal by pro něj cokoliv.

Od toho dne byli Tom s Billem nerozluční. Dělali spolu úplně všechno a jen vzácně uběhl den, kdy by spolu alespoň nemluvili po telefonu, když už se nesešli osobně. Navzdory jejich rozdílnostem byli dohromady perfektní. Poté už byl život dobrý. Tom už nebyl osamělý, a dokonce i Billovo šikanování ze dne na den skončilo. S Tomem jako jeho ochráncem se jej nikdo neopovážil dotknout.

***

Proč se Bill rozhodl, že už by spolu neměli být, to Tom nevěděl. Strávili spolu úžasný den, poprvé si vyjeli v Tomově nové Corvettě, jedli Billovu oblíbenou zmrzlinu a relaxovali na Tomově oblíbeném místě, kde měli výhled na řeku i město. Dokonce i slunce vykouklo, se slibem, že jaro už je blízko. Byli mladí, bezstarostní, a byli šťastní.

Tom ležel na kapotě svého auta a na chvíli zavřel oči. Když se nad ním náhle něco sklonilo a zastínilo jej, otevřel oči, jen aby pár centimetrů nad sebou spatřil Billovu tvář. Zmátlo jej to, ale Billova reakce ještě víc. Odskočil pryč, jako by se spálil, a odsunul se na druhý konec kapoty.

Tom byl zvyklý, že se Bill choval divně, takový prostě byl, ale tohle nebylo obvyklé chování, dokonce ani pro něj. Tom se zeptal, co se děje, ale Bill to odmávl, jako že to nic není. Pak začaly být věci nepohodlné. Billa něco očividně trápilo, ale Tom na něj nechtěl tlačit, věděl, že mu to poví, až na to bude sám připravený.
Ani za milion let nečekal to, co přišlo potom. Bill mu pověděl, že si myslí, že by měli přestat být přátelé. Přišlo to zničehonic a Tom byl naprosto ohromený. Hlavou mu létalo tolik otázek, že ani nevěděl, kde začít.

Proč? Nedokázal se přimět se zeptat, až příliš se bál odpovědi. Možná, že neúmyslně udělal něco příšerného, nebo možná už ho Bill neměl rád. Možná už ho měl plné zuby. Poslední čtyři roky spolu byli prakticky neustále, tak si Bill nejspíš myslel, že už to bylo dostatečně dlouho. Možná zůstával po Tomově boku jen ze soucitu, jelikož byl vždycky samotář. Ale zase, stejně tak i Bill. Tom si vždycky myslel, že se vzájemně svým způsobem doplňovali. Možná, že se mýlil.

Dokázal se přimět jen k tomu, aby se zeptal, jestli je si Bill jistý. Bill jednoduše přikývl a sklouzl z kapoty. Nechtěl Billa nechat jít, ale neviděl žádné jiné řešení. Pokud už ho Bill kolem sebe nechtěl, pak jej Tom k tomu nebude nutit. Pokud si Bill myslel, že to tak bude nejlepší, pak Tom musel věřit jeho úsudku a nechat ho jít.

Aniž by se pokusil jej zastavit, Tom pouze seděl a díval se, jak Bill odchází od něj a pryč z jeho života. Ani se neohlédl, a to Tomovi zlomilo srdce.

Setmělo se dřív, než Tom našel sílu se pohnout. Bill byl pryč a Tom si nemyslel, že ještě změní názor. Otřel si slzy a seskočil z kapoty. Uvnitř auta jen nehybně seděl. Opravdu se necítil na to jet domů. Ani nechtěl vědět, jak teď bude pokračovat dál. Bill byl vždycky tvrdohlavý, a jakmile se o něčem rozhodl, Tom věděl, že neexistoval žádný způsob, jak to změnit.

Následující tři měsíce, ty poslední, které kdy musel strávit mezi stěnami bezútěšně střední školy, byly peklo. V žádném případě se nedokázal soustředit na závěrečné zkoušky, když Bill seděl každý den jen pár metrů od něj. Většinu času se na něj díval místo toho, aby věnoval pozornost hodině. To, že Bill se zdál být naprosto schopný předstírat, že se vůbec nic nestalo, štvalo Toma ze všeho nejvíc.

Tom vždycky věděl, že bude radostí bez sebe v den, kdy konečně bude moct nechat střední školu za sebou a bude vědět, že už se tam nikdy nemusí vrátit. Nikdy by si nepomyslel, že to bude z větší části proto, aby už nemusel vídat každý den Billa. To bylo nesmírně bolestné uvědomění.

Bylo to lehké rozhodnutí, když si vybral Magdeburk opustit. Nic jej tam nedrželo. Bylo to spíš tak, že všechno na tom městě jej nutilo chtít odejít. V den, kdy odmaturoval, zavolal Georgovi. Znali se z doby, kdy byli děti. Simone a Georgova matka byly dávné kamarádky a Tom trávil většinu svých letních prázdnin u Georga. Byl jedním z mála lidí, které Tom považoval za přátele. Bylo čisté štěstí, že právě potřeboval spolubydlícího. Nikdy tam nebylo lepšího plánu k přestěhování se do Berlína, než ten, že možná bude objeven a udělá díru do světa jako kytarista, ale příliš s tím nepočítal.

Navzdory tomu, že to byl pitomec, Georg byl z nich ten rozumnější a vybral si raději studium, než střídání náhodných zaměstnání jako Tom. Bylo to jen tím, že tam prostě nebyl žádný určitý obor, který by Toma lákal, a stejně tak ani nebyl příliš žhavý vrátit se do školy.

A tak jej Georg seznámil se svým kámošem Gustavem, jehož otec vlastnil obchod s hudebninami, ve kterém oba pracovali. Byly to náhodné události a čisté štěstí, které jej přivedly tam, kde teď byl. Tom se neodvažoval si stěžovat, měl svůj život rád. Ve skutečnosti byl právě v tomto okamžiku perfektní. Jediná věc, která chyběla, byl Bill.

Tom nad tou myšlenkou potřásl hlavou, otevřel oči a vyhlédl z okna na ubíhající krajinu. Brzy bude doma, a zítra Billa uvidí. Pokud se odváží tam jít. Tom už měl s celou tou věcí zaječí úmysly. Nejspíš měl zůstat v Berlíně. Ale byl sobecký, potřeboval Billa vidět. Pokud už kvůli ničemu jinému, tak aby jej zkontroloval a ujistil se, že je okay.

Slunce už zapadalo a Tom se cítil zvláštně. Nebyl k tomu žádný důvod, ale bylo to tak. Hlasitě vydechl a opřel se čelem o okno. Bylo proti jeho kůži chladné a to jej zvláštním způsobem konejšilo. Navzdory všemu, nebo spíše kvůli tomu všemu, doufal, že je Bill šťastný.

***

Po krátkých dvou hodinách od nastoupení do vlaku v Berlíně se Tom ocitl na nádraží v Magdeburku s taškou v ruce a hledal známou tvář. Simone se široce usmívala, když kráčela směrem k němu, a Tomovi v tu chvíli došlo, jak moc mu jeho matka chyběla. Roztáhla ruce a on se musel usmát, když se k ní naklonil, aby ji sevřel v pevném objetí. Ta cesta stála za všechen ten stres a obavy, když obdržel takové uvítací objetí. Objímání bylo Simoninou specialitou. Krátká cesta domů rychle uběhla, zatímco jej Simone informovala o všem, co se událo od jeho poslední návštěvy. Nepřestala mluvit, ani když dorazili domů, zatímco jej hnala do kuchyně, kde Gordon připravoval večeři. Při večeři doháněli ztracený čas a Tom se cítil uvolněněji než za hodně dlouhou dobu. Cesta domů bylo přesně to, co potřeboval.

K Tomově úlevě se jeho rodiče během večeře jen sotva zmínili o pohřbu či o Kaulitzových. Byl pouze informován, že pohřeb začne ve dvanáct, a to bylo vše. Zběžně se zeptal, jestli mají v plánu jít, a díval se, jak si spolu vyměnili krátký pohled, než Simone zavrtěla hlavou. Nebyl nijak zvlášť překvapený. Simone nesnášela pohřby stejně tak moc jako Tom, a Gordon Jörga vůbec neznal. Byl však trochu zklamaný, hodila by se mu podpora.

V polovině cesty do schodů a do postele na něj Gordon zavolal a Tom se tázavě otočil. Jeho otec stál u paty schodiště s nečitelným výrazem a Tom se pokoušel si vzpomenout, kde už ho dříve viděl. Po několika vteřinách si vzpomněl, že to bylo tu noc, kdy přišel domů poté, co jej Bill opustil. Nebyl si jistý, zda chce slyšet to, co mu chce Gordon říct, ale hádal, že to bylo důležité, a tak zůstal na místě.

„Včera jsem viděl Billa,“ řekl Gordon náhle a jeho oči se přesunuly ke kuchyni, jako by nechtěl, aby jej Simone slyšela. Tom nic neřekl, jen pevněji sevřel zábradlí a naklonil hlavu. Proč mu tohle říkal? „Stál venku, když jsem přijel domů z práce a já myslel, že možná hledá tebe,“ pokračoval Gordon. Lehce se zamračil a pokračoval. „Na tebe se ale nezeptal a já si pomyslel, že je to trochu zvláštní, než jsem nad tím pořádně zauvažoval.“ Nyní vypadal upřímně ustaraně a Tomovi jej bylo líto. Neměl odpovědi, které jeho otec hledal. Překvapivě se nezeptal, proč k nim Bill přestal přicházet nebo proč o něm Tom přestal mluvit. Ne, vůbec na nic se nezeptal. Zdálo se, že se zcela odklonil od toho, co chtěl původně říct. Namísto toho prohlásil, „Vypadal naprosto bezmocně.“

To bylo to, co Toma konečně přimělo sesunout se na schody, nohy už jej dál odmítaly nést. Vložil si hlavu do dlaní a apaticky zíral na svá chodidla. Potřeboval, aby byl Bill šťastný. Tohle jej jen nutilo cítit se ještě mizerněji. Kam tím jeho otec mířil?

„Víš,“ řekl Gordon a posadil se na nejnižší schod. „Zažil jsi toho v životě už hodně.“ Tom si nad tím prohlášením odfrkl. Tohle věděl lépe než kdokoliv jiný. Byl Billovým jediným důvěrníkem celé roky. „A já přemýšlel, že možná potřebuje někoho, kdo by tady byl pro něj, aby měl v životě nějaký pevný bod.“ Tom se nepotřeboval ptát, věděl, že tím jeho otec myslí jeho, ale stejně vzhlédl a setkal se s Gordonovým prosebným pohledem.

V Tomově mysli nebylo pochyb, že by to na sebe v mžiku vzal, kdyby to tak Bill chtěl. Ale Bill dal jasně najevo, že nechce, a když ho Bill kolem sebe nechtěl, nebylo tam upřímně nic, co by s tím mohl udělat. Vzdychl, zvedl se na nohy a poslal svému otci poražený pohled. „Kdybych mohl, tak bych to udělal, tati. Ale on to ode mě nechce.“ Pak se vyšoural posledních několik schodů. Už teď věděl, že usínání nebude příliš jednoduché.

autor: Ainee
překlad: Zuzu
betaread: J. :o)

original

One thought on “There I’ll Be 7.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics