Saying it loud

autor: Muckátko :o*

Přišel ke mně nápad a já ho během tří hodin zvěčnila na papír. Snad v něm každý najde něco svého a ne jen fikci založenou na náhodně zvolených slovech.

Muckátko :o*
Studio bylo prázdné.
Bill i ostatní odešli už před slabou hodinou a Tom zůstával v jejich doupěti sám s vysvětlením, že na něčem ještě potřebuje pracovat, protože do dalšího dne by svůj nápad zapomněl.
Ostatním to bylo jedno, teprve když Tom přislíbil, že se k nim později, až dokončí svoji práci, připojí.
Stávalo se to často a kluci to chápali. Tom byl opravdu vysoce produktivní, když ve studiu trávil čas sám jen se svým počítačem. Většinou z toho vznikly opravdu dobré kousky, které si zbytek kapely okamžitě zamiloval.
Práce na nových věcech byla však jen výmluva. Tom se ujistil, že jsou hlavní dveře od studia zamknuté, a pro jistotu nechal klíče zaražené v zámku, kdyby se dovnitř některý z kluků začal dobývat a Tom by to přeslechl. Měl pro jistotu i vymyšlenou historku, proč nechal klíče zaražené v zámku, aby se dovnitř nikdo nedostal. Kdyby byl Bill v té správné náladě, možná by mu i vynadal, že to udělal, protože kdyby se přeci Tomovi něco stalo, museli by nejdřív vyrazit dveře, aby se k němu dostali. Jako by svého bratra slyšel!

Došel ke svému království, kde býval ze všech stran obklopen počítači a malými reprobednami. Odpojil svůj stříbrný Apple laptop od všemožných kabelů, kterými měl zajištěnou spolupráci s ostatními počítači, a zalezl si do menší oddělené místnosti s koženou pohovkou a nízkým bílým stolkem. Odložil laptop na desku stolu a pozhasínal všechna světla, která mohl, aby měl kolem sebe co největší tmu, ale zase ne takovou, aby při první možné příležitosti zakopl o nějakou šňůru od aparatury a políbil zem.

Posadil se doprostřed měkké pohovky a začal zavírat všechna okna, ve kterých měl postahované všemožné polotovary songů nebo nahrávky, které udělal, protože mu už nějakou dobu strašily v hlavě.
Jakmile byla obrazovka volná, najel myší k programu, přes který se spouštěla webkamera. Hned po dvojitém kliknutí vyskočilo na prostředku okno s úvodní fotkou programu a firmy, která program poskytla k používání. Ze dvou ikonek, které se Tomovi později ukázaly, tentokrát nevybral tu představující foťák, ale kameru. Poklepal na ni a v mžiku se Tom shlídl v malém okně. Byl černobílý kvůli pozadí, které kolem něj panovalo, a navíc měl k tomu všemu na sobě ještě černý nátělník. Našteloval horní díl laptopu tak, aby zabíral celou jeho hlavu, ramena, horní část hrudě a část paží, na kterých se skvěly jeho vypracované bicepsy.
Vydechl a spokojený se záběrem najel ukazováčkem na červené kolečko v bílém políčku, které znamenalo nahrávání. Po krátkém zaváhání tlačítko pomocí bílé šipky stiskl a nad dolním okrajem okna se objevila časová přímka, která zaznamenávala dobu nahrávání a také aktuální čas nahraného úseku.
Z původních 6 nul začínala čísla postupně nabíhat, počínaje načítáním sekund pořízeného záznamu, které měly dále přecházet v minuty. Tom se pravým předloktím zapřel o své pravé stehno a mírně se na pohovce zkroutil. Měl by začít, pokud nechce jen sedět a nahrávat své mlčení.

Podíval se na sebe do záběru a zoufale se uchechtl, uhýbajíc pohledem stranou.
„Tohle je pravděpodobně ta nejhloupější věc, kterou jsem kdy udělal,“ přiznal sám před sebou a promnul si unavené oči. „Až tohle ukončím, budu muset najít opravdu hodně dobré heslo, abych tenhle záznam zakódoval, protože z pomyšlení, že by se k téhle nahrávce někdo dostal, se mi dělá špatně, a jestli se mi to nepodaří zaheslovat, budu muset tenhle laptop zpopelnit a popel zakopat na tajné místo, protože Bill je koumák, a jsem si jistý, že by i z hromádky šrotu vymámil odpověď na to, co se před ním snažím utajit, ale o tomhle tohle video není,“ mávl rukou a hlasitě se nadechl.

„Znáte ten pocit, kdy se vám hlavou honí různé věci, myšlenky, domněnky a bez ohledu na svoje ego si dokážete přiznat, že jste ve vypisování svých pocitů na papír, nebo v jejich sdělování někomu druhému naprosto mizerní? Jestli jo, pak asi ta hrstka z vás pochopí, co tady blbnu potmě se svých laptopem a plácám nesmysly,“ pousmál se. „Myslel jsem, že když je to v mé hlavě a řeknu to sám sobě, přiblíží se to variantě, že o svých myšlenkách řeknete někomu druhému. Vlastně doufám, že všechno, co jsem měl do teď v sobě, se nějakým způsobem vyřeší, nebo alespoň osvětlí, abych věděl, co s tím, když to řeknu nahlas. Řekl bych, že je v tom zatraceně velký rozdíl, když něco držíte v sobě a víte o tom, a pak když to řeknete nahlas. Můžou to být ta stejná slova, ty stejné věty, které se vám honí v hlavě, ale slyšet ty věci, jak zní v tichu, jak se odráží od hmotných věcí a pak se pomalu vrací do vašich uší a nutí vás to opravdu pochopit, to je sakra velký rozdíl,“ pokýval Tom hlavou. „Je směšný, že nosím v hlavě slova, která bych nikdy hlasitě neřekl. V životě bych je nezakomponoval do věty, jako jsem to asi udělal právě teď. Zakomponovat? Ech? Kde jsem k čertu přišel k takovému slovu? Nemám tušení, ale zpátky k tomu, proč tu jsem!“ poručil Tom sám sobě a odhodlaně se nadechl.

„Myslím, že bych měl sám vyhledat odbornou pomoc už jen díky tomu, že tu sedím, povídám si sám se sebou přes laptop a hodlám tu diskutovat s webkamerou o něčem, co je naprosto směšné, ale,“ odmlčel se. Promnul si zátylek a posléze i oči. Přikryl si ústa dlaní a chvíli se zůstal dívat na své černobílé já na svítící obrazovce. Vysál z dlaně vzduch a nervózními pohyby začal pravou rukou mávat sem a tam. „Bill?“ naznačil a odvrátil pohled plný podivné směsice pocitů. „Myslím tím, zkoušeli jste někdy opravdu vyslovit jeho jméno? Zaměřit se na jednotlivá písmenka, zvuk a tón vašeho hlasu, když ho vyslovujete? Není to, jako když ho potřebujete oslovit, aby vám něco řekl, podal, vysvětlil, abyste získali jeho pozornost kvůli odpovědi, když nezaregistroval vaši otázku. Je to jiné, než když na něj voláte, aby na vás počkal, abyste zjistili, kde v domě se nachází, nebo aby přišel za vámi, protože něco potřebujete, a liší se to dokonce i od toho, když na něj křičíte, protože se hádá kvůli zbytečnostem, zničil něco, co jste měli rádi, nebo vám prostě leze na nervy svojí pozitivní náladou, když vy se cítíte pod psa a jediné, co chcete, je klid a ticho. Ne. On na místo toho nezavře svoji pusu, snaží se o debilní vtipy, v jejichž vyprávění není ani trochu dobrý, a ještě do vás ve finále rádoby povzbudivě šťouchá, aby vám zlepšil náladu. Nepodobá se to ani mručení, když vás otravuje, budí, nebo mluví víc než je třeba a vy máte zrovna podělanou migrénu, nebo hůř – kocovinu. Existuje spousta způsobů, jak jeho jméno vyslovit, ale když se nad tím zamyslíte, nikdy neztratí to kouzlo, ať už bude vyřčeno jakkoli. Říkáte si asi, jak můžu fantazírovat nad obyčejným jménem co?“ zeptal se Tom a se skelnýma očima, jejichž lesk mohl svést na nepříjemné ostré světlo z obrazovky, se podíval na své spojené dlaně. Teprve pak odvrátil pohled a zadíval se na sebe. „Ale hádejte co, obyčejné věci, nad kterými se pozastavíte, přestávají být obyčejnými,“ pokrčil ramenem.

„Slyšeli jste ho někdy se smát? Bože! Mohl bych umřít na bolest břicha a záchvat vlastního smíchu, když to na něj přijde. Vtipné je, že se Bill nikdy nesměje stejně. Vždycky překvapí nějakým novým originálním skřekem. Jednou je to hýkání, jindy pískání, někdy bych si ho spletl s opilou kachnou,“ zasnil se Tom, dívajíc se do desky stolu. Pokračoval. „Podstatné je, že dokáže rozesmát všechny okolo už jen tím, že se začne smát nějaké obvyklé hlouposti, která ani není vtipná, ale on z toho vždycky udělá takovou blbinu, že si nakonec nevzpomenete na věc, která by vám kdy přišla vtipnější. Na tyhle věci má zkrátka talent. Ostatní ho občas podezírají, jestli na něčem nejede, protože kdo se do ticha začne řehtat jako kůň, dusí se vlastním jazykem, lapá po dechu, slzí a není schopný říct, co ho tak dostalo? Jen šílenec! Ale k němu to prostě patří a jsem za to rád,“ prohrábl si vousy a podepřel si čelo, dívajíc se s klidem usazeným v očích.

„Nikdy bych si nemyslel, že mě dostane pohled na to, jak Bill spí. To se mi ani nepodobá, protože za prvé jsem jeho bratr, za druhé jsem chlap a za třetí ho nemiluju takovým způsobem jako všechny ty holky tam venku, které se rozplývají, když Billa vidí někde polehávat a podřimovat,“ uchechtl se, až celý nadskočil. „Já jen, asi to byl ten výraz v jeho tváři, který mě donutil se zastavit a zapřemýšlet. Jeho výraz se totiž ani za ta léta nezměnil. Jistě. Dospěl a zmužněl, ale stejně! Žádná změna vlasů, další šílené oblečení, žádné další tetování nebo piercingy nezmění fakt, že je to stále on. Může se sebou z vnějšku udělat cokoli, ale těžko změní to, co má uvnitř sebe. Vždycky jsem nechápavě zakroutil hlavou, když přišel domů s dalším piercingem nebo tetováním, které zdánlivě neměly žádný smysl, a on vždycky vypadal trochu zklamaně, když jsem nad tím nejásal, jak si představoval, ale pak jsem si uvědomil, že záleží na tom, co má Bill uvnitř. Na tom, že mu záleží na tom, co si o něm myslím, jaký na to mám názor, co ohledně toho chci říct. Čeká na to, protože přes všechny bezva nové kamarády jsem to nakonec stejně já – jeho rodina, za kým se vrátí, ať se děje, co se děje,“ usmál se Tom smutně a jeho srdce se mírně sevřelo.

„A to jeho objímání!“ vyhrkl Tom. „Myslí si bůhví, jak není vtipný, když na mě čeká za rohem a jen co projdu, tak mi skočí na záda, jako bych byl nějaká žíněnka. Směje se u toho jako šílenec a drží se mě jako klíště, když se ho snažím sundat dolů. Bouchá všechny okolo do rukou, šťouchá do zad, z legrace podkopává při chůzi nohy. Celý Bill! Jsou to ty dotyky a potřeba udržovat kontakt s jinou osobou, aby se znovu a znovu ujistil, že je součástí určité společnosti, která jej stále vnímá a bere vážně. To jeho ošmatlávání mi leze na nervy, ale teď bych si dal facku za každý nevrlý pohled, který jsem mu kvůli tomu věnoval. Zbožňuju, že je takový. Vstřícný, přátelský, přítulný a vřelý. Žádný psí čumák, který vám na přivítanou podá ruku alá leklá ryba a ještě se přitom tváří znuděně. Náhodné a bezdůvodné dotyky? Další z Billových specialit,“ poškrábal se na předloktí a na chvíli ztichl, aby našel správná slova.

„Chtěl bych jen vědět, jestli je tam venku někdo, kdo to vidí stejně jako já, nebo jsem se definitivně zbláznil, protože občas, ne pořád, se přistihnu, že na něj koukám. No vlastně spíš… zírám a nechápu proč. Je to jako bublina, která se kolem mě vytvoří a uzavře mě uvnitř. Neslyším Billova slova, ale vidím, jak se hýbou jeho rty, jak se kroutí jeho obočí, mrkající víčka, nakrčené čelo. Hučí mi v uších a přitom nic neslyším. Vzpamatuju se, až když mě Bill praští do paže a obviní mě, že ho zase neposlouchám. Obhajuju se, že ho samozřejmě poslouchám, ale on mě vyšplouchne pokaždé, když chce, abych mu zopakoval poslední slova, která řekl. Vinen. Neslyšel jsem nic. Ne že bych neposlouchal, jen jsem neslyšel. V tom je rozdíl, který ale jen těžko můžu vysvětlit nahlas.“

Opřel se o opěradlo pohovky a od webkamery se vzdálil. Přes jeho napjatý obličej se přehnaly stíny a rysy v jeho tváři už nebyly tak snadno rozpoznatelné. Složil si ruce do klína a hrál si s levým palcem, který omotával kolem toho pravého.

„Chtěl bych jen, aby tohle Bill věděl. Vím, že to tak nějak ví, protože co cítím já, cítí i on a opačně, ale někdy i jasné a samozřejmé věci je potřeba vyřknout, protože pak mají větší váhu. Když je schováváme v sobě, můžeme je před tím druhým popřít, ale jakmile je zformulujeme do slov a vět a necháme je vyklouznout ven z úst, už nepopřeme nic. Jsou tři věci, které nelze vzít zpátky – hozený kámen, čas a vyřčené slovo. Bill by tyhle věci určitě slyšel rád, protože on si na sentimentalitu potrpí. Možná si někde v hloubi duše dokonce přeji, aby tohle video našel a poslechl si ho od začátku do konce. Řeknu mu to všechno já a přitom to nebudu tak úplně já. Docela chytré, ale i tak. Přál bych si, abych byl schopný tohle všechno říct nahlas před ním,“ posteskl si Tom a schoval obličej do dlaní.

„Už jsi to udělal,“ ozvalo se velmi tichým teskným hlasem z levé strany. Dvě zbloudilé slzy, které se Tomovi spustily z očí, se zasekly, stejně jako Tom, když trhl hlavou a díval se do uplakané tváře svého malého bratra. Bylo fuk, jak se dostal dovnitř, když Tom zamknul, bylo nepodstatné, co tam dělal a co všechno slyšel. Byl tam a ať Tom chtěl nebo nechtěl, jeho slova dolétla k té osobě, ke které měla.

„Bille, já jen…“ Bill zakroutil hlavou a dvěma skoky překonal vzdálenost, která jej dělila od bratra. Vrhl se Tomovi do náruče, škrábajíc se do jeho klína, aby s ním mohl splynout. Silně až téměř bolestně bratra stiskl v náručí, uvědomujíc si jak Tomův vlastní stisk téměř drtil jeho žebra, když k sobě přilnuli.
Bill se odklonil a sevřel obličej svého velkého brášky po obou stranách. Zadíval se do totožných očí, které na něj mrkaly, aby zahnaly vlhkost díky slzám.
„Víš, co si přeju já?“ zeptal se Toma a nepatrně popotáhl. Tom kvůli staženému hrdlu pouze zavrtěl hlavou. „Abych byl schopný vymyslet slova, která by dostatečně popsala, co k tobě cítím. Abych mohl říct, jak neskutečně moc pro mě znamenáš. To bych si přál já. Být tak silný jako ty a udělat to, co jsi udělal ty. Nebýt taková bábovka, která se rozbrečí nad každým hezkým slovem.“
„Patří to k tvému kouzlu, ale to už teď nejspíš víš,“ poznamenal Tom tiše.
„Jsi moje, všechno, Tome!“ řekl Bill vážně a pod náporem citů ke svému jedinému bratrovi, který znamenal celý jeho svět, se ústy přitiskl na ty Tomovy.

Webkamera, zabírajíc a nahrávajíc dvojici na pohovce, přerušila nahrávání ve chvíli, kdy záznam dosáhl maximální možné délky nahrávky a kdy se od sebe dvojčata oddělila, ale nevadilo to.

Tomův laptop nahrál vše, co bylo třeba.
Slova byla díky němu nakonec přece jen vyřčena nahlas.

autor: Muckátko :o*

betaread: J. :o)

14 thoughts on “Saying it loud

  1. To byla taková nádhera! Celou dobu jsem marně přemýšlela, jak jen se Bill k té nahrávce nakonec dostane a jestli ji vůbec někdy uvidí. Ale že ji uslyší takhle naživo, to mě vůbec nenapadlo! A všechno to, co Tom říkal bylo tak krásné, že bych se u toho snad taky rozbrečela, kdyby to bylo určené mně…
    Moc díky za krásnou povídku!

  2. Tak tohle bylo překrásné! ♥
    Tomovu potřebu říct něco nahlas naprosto chápu. Sama mám chvilky, kdy vím, že některé věci nestačí jen napsat, protože je potřebuji slyšet. Mám pak pocit, jako bych se svěřila ještě někomu jinému a alespoň malinko se mi uleví. Takže To rozhodně není blázen, když mluví sám s web kamerou. A nebo jsme hold blázni dva! 😀 🙂
    Každopádně mi byl Tom díky tomuhle strašně sympatický, jelikož jsem si alespoň řekla, že nejsem jediný pošuk, který potřebuje svá slova syšet.
    A všechny ty věci, které říkal o Billovi! ♥ Bylo to nádherné. Jak o všech maličkostech na Billovi přemýšlel a i když ví, že má Bill své chyby, tak on je zbožňuje a nedovede si představit, že by Bill takový nebyl. Vážně mě hřálo u srdíčka, nemluvě o tom, že kdybych já něco podobného slyšela, co by bylo určeno pro mě, vybrečela bych na místě asi moře slz!
    Po celou dobu jsem si říkala, zda Bill tohle někdy uslyší. Jestli se nakonec třeba Tom nerozhodne nějak nenápadně tuhle nahrávku Billovi podšoupnout, aby tak odhalil své city, ale nakonec se stalo to nejlepší, co se stát mohlo. Bill to slyšel všechno na vlastní uši. ♥ Nedevedu si ani představit, jak moc mu muselo bít srdce, když něco takového poslouchal, ale bylo krásné, jak se nakonec ozval, objal Toma a políbil jej ♥
    K téhle povídce se budu rozhodně vracet, protože všechna ta slova, která Tom říkal, byla doslova překrásná! Děkuji za zpříjemnění večera! 🙂

  3. Tahle jednodílka mi právě vyrvala srdce z hrudě. Jsem toho názoru, že autoři ve svých povídkách ukryjí neskutečně velkou část sebe a i když byla povídka krásná, přesto v ní bylo něco smutného. Ta beznaděj z nemožnosti najít slova, říct je hlasitě. Má to obrovskou sílu. Díky za to.

  4. Já prostě miluju tvoje storky :3 u mě jsou ty tvoje vždycky na prvním místě a ani tahle nebyla vyjímkou a nezklamala ♥ A opravdu doufám, že se brzy dočkám nějaký další úžasný vícedílovky? … :*

  5. Nádherné! Přesně tak by měla vypadat láska. Zbožňovat drobnosti, které na tom druhém vidíme. Opravdu silná povídka, moc děkuji, ty opravdu nikdy nezklameš 🙂

  6. Wau, tak toto bola fakt nádhera. Tom nádherne popisoval to, ako Billa vníma on a čo preňho znamená.
    Väčšinu času som rozmýšľala, ako by sa Bill mohol k tej nahrávke dostať a to, že ho nakoniec v podstate počul naživo bolo ešte krajšie.
    Ďakujem za nádhernú poviedku.

  7. Neskutočne krásne vyznanie a z oboch strán. Strašne ma potešilo, že to Bill počul. Myslela som si, že to video nejakým spôsobom nájde, ale takto… počuť niečo tak nádherné od milovaného človeka, to je tak silné a prekrásne a ja som úplne namäkko a slzím… Ďakujem za túto jednodielku♥♥♥

  8. Nějak se ti podařilo mě přimět řehtat se a cítit se dojatě v jednom okamžiku 😀 Tom řekl nahlas všechny ty hlouposti, které patří k určitému člověku, které jsou tak strašně samozřejmé, ale díky kterým tu osobu milujeme a bez kterých si ji nedovedeme představit 🙂 Ten jeho popis Billova smíchu :DDD
    Původně jsem myslela, že Bill nějak objeví tu nahrávku. Jsem ráda, že to nakonec slyšel naživo, má to mnohem větší váhu…
    Děkuju za hezkou jednodílku 🙂

  9. Jéj,to bolo tak krásne. Z Tomovho opisu bolo úplne jasné,že je do Billa zamilovaný až po uši.Teší ma,že to Bill na konci predsa len zistil,aj keď by ma zaujímalo ako sa tam do miestnosti dostal,možno už sám niečo tušil.Ktovie.

    Ďakujem ti za krásnu jednodielku 🙂

  10. Ach Bože, to je přesně to, proč mi twincest tak chyběl :)))) Po třech letech jsem se vrátila na blog a hned taková krásná, něžná povídka <3 dneska jsem měla špatný den, ale tohle mi strašně zvedlo náladu a pohladilo mě to na duši 🙂

  11. [11]: Na začátku bylo napsáno, že Tom zamkl pouze hlavní dveře. Na ty zadní zapomněl a tudy se dovnitř Bill dostal 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics