Breaking Through 6.

autor: Muckátko :o*

Ve světle lamp

Andreas postával na chodbě a čekal, až se Tom vytetelí z posluchárny. Sledoval své spolužáky a významně se usmál na Marly, která se na něj podívala, když vycházela ze dveří. To bylo bohužel vše, čeho se Andreasovi dostalo. Jeho modřina byla plně vybarvená a stejně její srdce neobměkčila. Vzpamatoval se, když kolem něj Tom proběhl.

„Hey! Trümpere! Myslíš si, že stojím na chodbě, protože se nudím?“ doběhl Toma a drapl jej za paži.
„Sorry, Andy. Spěchám,“ otočil se a pospíchal ke schodišti. Andreas se zamračil a znovu jej doběhl.
„Kam spěcháš? Je skoro 5!“ nechápal Andy.
„Mám něco na práci.“
„Co?
„Něco,“ odpověděl Tom nerudně a přidal do kroku, doufajíc, že jej Andreas nebude následovat. Měl štěstí. Jeho chování a tajnůstkaření Andrease přimrazilo ke schodům a nechával Toma sbíhat patro po patře, aniž by jej následoval.

Cesta k léčebně Tomovi trvala snad ještě kratší dobu než posledně. Přicházel k velké bráně a k vrátnici, když si vzpomněl na výsadu, které se mu brzy dostane. Z jedné kapsy vytáhl svůj mobil a z druhé složený lísteček, na kterém bylo telefonní číslo. Znovu začal padat sníh a vločky, které dopadaly na displej Tomova telefonu, rychle tály a rozmazávaly tak vše, co se na něm ukazovalo. Tom displej rychle otřel, aby zkontroloval opsané číslo, a zmáčkl vytáčení.

„Psychiatrická léčebna, doktorka Schneiderová,“ ozvalo se po lupnutí ve sluchátku.

„Dobrý den. Tady Tom Trümper,“ představil se Tom.
„Oh Tome!“ pronesla primářka překvapeně. „Děje se něco?“
„Uhm no čekám u vedlejšího vchodu.“
„No dobře, tak já vám zabzučím,“ řekla a hned na to se ozvalo bzučení malé branky. Tom típl hovor a zatlačil, aby dveře cvakly a pustily jej dovnitř. Přesvědčil se, že za ním znovu cvakly a zavřely se. Vážně nechtěl mít na svědomí nějaký útěk pacienta kvůli své neopatrnosti.

Zamířil okamžitě k budově, kde se nacházela primářčina kancelář. Žena v bílém oblečení stála v pootevřených dveřích a Toma vyhlížela.
„Dobrý den.“
„Dobrý den. Pojďte dovnitř!“ vyzvala jej a ustoupila. Tom vklouzl jako myška do budovy a oklepal se.
„Musím říct, že jste mě překvapil. Co tu děláte tak pozdě?“ zajímala se.
„Já vlastně ani nevím. Skončila mi škola a já automaticky zamířil sem,“ pokrčil rameny a zdvořile odmítl všechny nápoje, které mu žena nabídla. Byl tu nezdravě často, a tak tu nechtěl postupně vypít všechny zásoby kávy a čaje. Primářka se jemně usmála.
„Jak jste pokročil ve vašem úkolu do psychologie?“ zeptala se čistě konverzačně.
„Uch! Moc ne. Pročetl jsem si složku, ale to je zatím všechno,“ podrbal se Tom na zátylku.
„Jen klid. Nechtěla jsem vás kontrolovat. Když už jste tady, dám vám kopie dalších zpráv, které jsme pořídili k vašemu pacientovi,“ otočila se na židli a ze zvláštní přihrádky vytáhla modrou složku s příslušným číslem. Zkontrolovala, zda číslo odpovídá Tomovu jménu, a složku mu podala.
„Děkuji,“ převzal si Tom složku a strčil ji do batohu. „A…,“ začal opatrně.
„Ne, Tome,“ zakroutila primářka hlavou.
„Huh?“ pozvedl Tom obočí. Jak mohla vědět, co chtěl říct, že už odpověděla?
„Dnes Billa nemůžete vidět,“ vysvětlila mu.
„Je… je na tom špatně nebo tak?“
„Je na tom dobře. Přestěhovali jsme ho zpět do jeho pokoje, kde není žádné zrcadlo, přes které byste ho mohl vidět.“ Tom zamrkal.
„Tak to bych měl být asi rád,“ snažil se mozku nařídit, aby upřednostnil radostné pocity.
„Přesto byste byl raději, kdyby byl v pokoji se zrcadlem, abyste ho mohl vidět,“ četla primářka Tomovy myšlenky. Tom sklopil pohled, čímž dal primářce jasnou odpověď na její téměř stoprocentní hypotézu.

„Podívejte, já chápu, že se pořád nějakým způsobem cítíte zavázaný kvůli tomu, co se stalo, ale opravdu není potřeba se tím zatěžovat a chodit sem tak často. Ne že by mi dělalo problém s vámi mluvit, ale okrádáte sám sebe o čas, který byste mohl strávit nějak produktivněji. Věřte mi, že vím, jak je vám líto, co se stalo. To, že jste zase tady, to jen potvrzuje, ale není to nutné.“

„Já vím. Ale když odsud pak odcházím, mám prostě lepší pocit. Pročítal jsem tu svoji složku. Můj pacient už je tu poměrně dlouho a jeho rodina ho skoro vůbec nenavštěvuje. Nemají o to zájem, a tak nějak podvědomě chci Billa navštěvovat, i když o tom nemůže vědět.“
„Je obdivuhodné, jaké máte cítění, nebo snad šestý smysl? Billova rodina za ním také moc často nejezdí. Občas přijde dopis. Myslíme si, že je tam jen jedna omluva za druhou, proč je Bill tak dlouho bez rodiny.“
„Takže příbuzné k sobě pustí?“ zeptal se Tom.
„Bohužel. Vidí se jen přes to sklo,“ povzdychla si primářka.
„Chtěl bych něco udělat. Cokoli,“ dušoval se Tom.
„No jedna věc, kterou byste mohl udělat, by tu byla,“ začala primářka tajemně. Tom okamžitě ožil.
„Co?“
„Měl byste jít domů,“ pronesla maminkovsky přísným hlasem. „Je pozdě, a navíc je venku už tma. Nechci vás vyhánět, ale za půl hodiny se zamknou všechny východy, a já za hodinu odjíždím domů,“ vstala ze židle.
„Tak to já nebudu zdržovat,“ zvedl se Tom a snažil se nevypadat příliš zklamaně a ublíženě. Přehodil si přes rameno svůj batoh a nechal se doprovodit k východu z budovy.
„Buďte opatrný na cestě domů,“ řekla primářka a s Tomem se rozloučila. Ujistila se, že Tom za sebou pouze zabouchne branku, a vrátila se dovnitř.

Tom sešel pár schodů na písčitou cestičku pokrytou sněhem a rozhlédl se kolem. Něco děsivého na tomto místě přece jen bylo. Lampy, které osvětlovaly každý předmět v areálu, nutily stíny házet všemožné odrazy a tvary, a kdyby si Tom v hlavě pětkrát nezopakoval, že je dospělý muž a na duchy a strašidla nevěří, pravděpodobně by odsud zdrhal nadzvukovou rychlostí. Vzpomínky na hororovou tématiku z prostředí psychiatrických léčeben mu zaplňovaly mysl a on se je všemožně snažil vytlačit představami horkého písku na pláži, azurového moře a blankytného nebe. Cukl sebou, když zaslechl tlumený výkřik, o kterém si nebyl naprosto jistý, zda jej slyšel. Rozšířil oči, když se na budově D zničehonic rozsvítila světla na celém jednom patře. Z dálky mohl vidět stíny, které létaly po stěnách chodby, jak ošetřovatelé pobíhali tam a zpět, snažíc se zajistit klid na oddělení. Musel uznat, že jak za dne vypadá okolí poměrně neškodně, v noci získává to místo úplně jiný rozměr. Většina z budov se nacházela ve tmě. Světla svítila pouze na hlavních chodbách a i ta byla ztlumena.

Tom zakroutil hlavou a přestal rozjímat. Otočil se a po chodníku zamířil dolů k východu. Koukal pod své nohy a poslouchal, jak čerstvá vrstva sněhu křupe pod každým jeho krokem. Zastavil se, když pravidelnost křupání pod jeho nohama narušilo jiné křupání, které stoprocentně nepatřilo jemu. Ohlédl se a nejdříve se mu rozbušilo srdce, že duchové skutečně existují. Vydechl a snažil se přemýšlet racionálně. Na druhé straně cesty, která se kousek od Toma začala rozšiřovat, viděl pod lampou vysokou postavu celou v černém. Tmavé kalhoty, boty a velká bunda s kapucí, která zahalovala tělo i obličej. Postava se procházela pod lampou, nezacházejíc dál, než dosahovalo kolo světla okolo lampy dopadající na zem. Vypadalo to, že si užívá křupající sníh a především klid a samotu, kterou jí Tom právě narušoval. Cítil se zvláštně. Zůstával stát v úctyhodné vzdálenosti a jen sledoval, co se bude dít. Postava zvedla tvář k nebi a několik chvil tak zůstala. Tom si byl jistý, že kdyby k němu nestála zády, světlo lampy by mu prozradilo její identitu.

Studený vzduch projel Tomovým tělem a zastudil jej v hrudníku, když se nadechl skrz pootevřená ústa. Jeho břicho se stáhlo a zabolelo, jak Tom potlačoval nutkání zakašlat. Nechtěl osobu vyplašit, ale kašlání uvnitř jeho hrudníku bolelo, proto zakašlal nahlas a okamžitě pocítil úlevu. Osoba se však prudkým pohybem otočila a Tom zkoprněl, když kapuce spadla tím rychlým otočením postavě z hlavy.

Byl to Bill.
Sám uprostřed areálu léčebny.
Tom nebyl momentálně schopný uvažovat nad tím, zda třeba neutekl, zda může být venku sám, jestli jej někdo nehledá. Ne. Tohle v žádném případě nebyly věci, které se mu honily hlavou. Zůstal stát na místě, aniž by pohnul jediným svalem na svém těle. Díval se do Billovy tváře, kterou osvětlovalo žluté světlo z lampy nad ním. Celá scenérie Tomovi připadala, jako by byla zachycena na obraze. Lampa, sníh dopadající na Billovu tvář a stíny, které dodávaly jeho obličeji na tajemnosti a mystičnosti.

Bill zůstával přimražený k místu z naprosto jiného důvodu. Jeho srdce bilo neuvěřitelnou rychlostí a třas z chladu nahradil třas ze strachu. Ten kluk stál od něj v bezpečné vzdálenosti, přesto Bill sledoval pozorně každý, byť jen nepatrný náznak pohybu. Jeho nezajímalo, kde se tam kluk vzal. Jestli je to zloděj, bezdomovec, návštěva některého z pacientů, což by bylo absurdní vzhledem k tomu, že byl večer a návštěvy se pouští do léčebny v dopoledních hodinách. Nebyl schopný si uvědomit rysy v jeho tváři nebo výraz, který mu pohrával na obličeji. Sledoval pouze jakýkoli náznak, že mu chce ten kluk ublížit. Na sucho polykal a zhluboka dýchal. Bál se, že když se pohne, kluk se rozběhne k němu a vzhledem k době, kterou strávil venku jen v tenkých kalhotách, bylo naprosto jasné, že by jej ten kluk okamžitě dohonil, protože jeho končetiny byly zkřehlé neschopné rychlejšího pohybu. Do očí se mu nahrnuly slzy, protože nevěděl, jak z této situace ven. Moc dobře ji znal. Hrdlo se mu svíralo nad vzpomínkami, kdy takto tváří v tvář stál naproti svému nepříteli, který vyčkával. Čekal na jedno špatně zvolené slovo, jeden špatný pohyb.

Tom tajil dech a nedovoloval se byť jen poškrábat na ruce. Věděl, že jestli udělá krok ať už jakýmkoliv směrem, nedopadne to dobře. Proto si teď zatraceně moc lámal hlavu, aby přišel na to, co udělat. Bill vypadal, že je ztuhlý a vyčkává, pravděpodobně chycený někde mezi vnímáním a stavem, který předchází záchvatu. Tom to nechtěl znovu zažít. Nechtěl, aby Bill kvůli němu trpěl podruhé.

Zvedl koutky v tom nejklidnějším a nejutěšujícnějším úsměvu. Snažil se, aby jeho tvář vypadala uvolněně. Opatrně zvedl studenou dlaň v náznaku lehkého mávnutí, avšak než stihl pohyb opravdu dokončit, Billovy nohy se odlepily od místa, kde stál, otočil se k Tomovi zády a zmizel ve stínech. Tom uslyšel jen bouchnutí dveří od budovy C, a pak už nastalo kolem jen ohlušující ticho. Tom se cítil, jako by se právě probudil ze snu. Rozhlídnul se kolem a skoro začal pochybovat, že se to opravdu stalo. Lampa stála opuštěně před ním a vrhala světlo dolů. Uvědomil si, že bouchnutí dveří od budovy znamenalo, že je Bill v bezpečí a nic mu nehrozí. Krátce zauvažoval, že by měl všechno říct primářce, ale jeho kroky zamířily k lampě, namísto k její kanceláři. Ujišťoval se, že to možná Bill dělá. Toulá se večer po areálu sám, ztracen ve svých myšlenkách.

Tom došel pod oprýskanou lampu a podíval se na změť stop, které podle vzorku podrážky nepatřily jemu. Dokonce našel i cestičku, která vedla pryč, jak se Bill rozeběhl z toho místa. Tom si povzdychl a hodlal se otočit a odejít, když si všiml předmětu, který byl napůl zahrabaný pod sněhem a napůl se třpytil, jak na něj dopadala zář z lampy. Sehnul se a prsty odhrábnul sníh. Zašklebil se, když jej ledový sníh pálil na prstech. S trochou sněhu vzal do dlaně předmět, a jakmile přebytečný sníh pod horkostí Tomovy dlaně roztál, zjistil, že v ruce drží zlatý řetízek s černým obdélníkovým přívěskem, který nejspíše patřil Billovi. Musel jej ztratit, když utíkal z místa pryč. Tom usoudil, že jej musel svírat v dlani, protože zapínání bylo ulomené. I kdyby leželo někde ve sněhu pod Tomovýma nohama, neměl by šanci něco tak malého najít. Schoval šperk do dlaně a odešel.

*

Bill tiše sledoval chlapcovu postavu, jak odchází z areálu pryč. Uslyšel zabouchnutí brány vedlejšího vchodu. To byl signál. Rychle se vyplížil z pokoje a následně z budovy. Všude bylo ticho. Doběhl na místo pod lampu. Holýma rukama odhrabával sníh všude kolem, ale svůj řetízek nenašel. Narovnal se a rozhlédl se kolem. Z jeho oka se spustila jedna osamělá slza. Právě ztratil to nejcennější, co měl. Se skloněnou hlavou a smutkem v duši se vrátil na pokoj, kde odložil bundu a lehl si do postele.

Smutek jej však přešel velmi rychle.

Byly pocity, které si nedovedl udržet příliš dlouho, proto brzy usnul.

autor: Muckátko :o*

betaread: J. :o)

5 thoughts on “Breaking Through 6.

  1. Dekuji za dalsi dil, uzila jsem si klidnejsi stret tech dvou 🙂 doufam, ze Tom najde nejaky zpusob, jak Billovi pretizek vratit 🙂

  2. Líbí se mi to, oprvdu se mi to moc líbí a jsem čím dál víc napjatá, jak to asi bude pokračovat… A taky mě zajímá, jak se Bill dostal ven? To asi nemůže, ne? Hádám, že Tom neměl zvedat tu ruku. Možná měl raději promluvit.
    Myslím, že by mu Tom mohl napsat dopis. Nebo se začnou scházet takhle venku?

  3. Hm, pokračuje to veľmi zaujímavo 🙂
    Zaujíma ma, ako to, že bol Bill vonku, nemyslím si, že má dovolené také vychádzky sám. A tá retiazka, verím, že Tom ju opraví a nájde spôsob, ako ju Billovi vrátiť 🙂
    Vďaka za časť a teším na ďalšiu, lebo tento príbeh ma dostáva čím ďalej, tým viac 😀

  4. Vôbec som si nedokázala predstaviť ako sa tí dvaja stretnú, keď Toma doktorka za Billom nechce pustiť:) takto to je úúúplne skvelé. Normálne som na chvíľu zadržala dych aby som Billa pod tou lampou nevyplašila.
    Tá nočná zimná atmosféra je vystihnutá perfektne.

  5. A já jsem tak usilovně přemýšlela nad tím, jak a kde a kdy by se ti dva mohli setkat. A samozřejmě mě nenapadlo to nejjednodušší řešení 😀 Hledala jsem v tom samé těžkosti 😀 Při jejich dnešním setkání jsem jenom trnula, aby se něco nestalo. Strašně jsem se bála a dokonce jsem se bála i dýchat, abych něco já nepokazila 😀 Opravdu jsem byla vyděšená z toho, co by mohl Bill udělat. A jsem mile překvapená 🙂 Jasně, že setkání neproběhlo zrovna tak, jak bych si přála – aby spolu mluvili 😀 Ale vzhledem k Billovu stavu je tohle nejlepší, co se mohlo stát 🙂 A já jsem za to vážně šťastná 🙂 Je to malinkatý krůček zase kupředu 🙂
    Myslím, že si Tom vzal řetízek, aby jej mohl doma opravit a následně jej Billovi vrátit zpět a jsem už moc natěšená na to, až mu Tom řetízek vrátí 🙂 Nejsem si moc jistá, jestli mu to vrátí on z ruky do ruky, ale věřím, že bude mít Bill obrovskou radost, až uvidí řetízek 🙂
    Tahle povídka mě každým dílem vtahuje do děje víc a víc a já se opět nemůžu dočkat nadcházejícího dílu!♥

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics