Mein Kampf 4.

autor: Dietřisko & Kentaur
Tom

Bylo mi řečeno, že je mám odvézt na vlakové nádraží, odkud je přetransportují do Dachau. Sice se říkalo, že je to pracovní tábor, ale já věděl, co je jeho pravou podstatou. Hlavní místo vyhlazování „nečisté“ rasy. Prošel jsem tam výcvikem. Nikdy na to nezapomenu.

Celou cestu jsem musel myslet na to, co je čeká. Kdybych byl v jejich kůži, radši bych bral smrt než mučení a týrání hladem. Na nedaleká křižovatce jsem odbočil vpravo. Už zbývaly asi jen 2 km cesty.

Po dlouhém rozmýšlení jsem se rozhodl, že jim to ulehčím. Vím, bylo to ode mě kruté, ale když jsem si uvědomil, co by je čekalo… Jasně jsem si dokázal domyslet, že z toho budu mít potíže, ale… Stálo mi to za to. Ušetřím je utrpení. Tahle to bude víceméně bezbolestné.

Nechtěl jsem, aby dopadli jako Joseph. Po měsících týrání a tvrdé práce nemilosrdně zastřelen.

Rozjel jsem se plnou rychlostí napříč ulicí. V očích se mi objevily slzy. Pak jsem rychle otočil volantem a smykem narazil do nějaké polorozpadlé budovy. Byli na místě mrtví.


Bill

9. září 1939

Berlin
Liebes Tagebuch,

Už nevím, co si o tom všem mám myslet. Tom měl včera… (Jo, samozřejmě, že víš, o kom mluvím) odvezl Židy dodávkou k transportnímu vlaku a vyboural se. V ulici, kdy je to téměř nemožné.

O co mu jde? Varoval jsem ho, na chvíli poslechl, a teď… Je mi jasné, že tohle nemůžu jen tak přejít. Budu to muset nahlásit. Navíc mám takové podezření, že…že je Židomil. A to vážně krýt nemůžu.
Proč mám takový pocit, jako bych ho zrazoval, když píšu Himmlerovi? Už poněkolikáté dopis mačkám a zahazuji. A dopis píšu proto, že to nedokážu říct nahlas do telefonu.
Co se to se mnou děje?

10. září 1939

Berlin
Liebes Tagebuch,

dnes jsem se zastavil na ošetřovně. Chtěl jsem Tomovi říct, že se blíží jeho konec.

Sedl jsem si vedle jeho lůžka. Otočil hlavu a podíval se na mě. V tu chvíli jsem pochopil, že už to ví. Že je mu to jasné. A to byl přesně ten moment, kdy jsem se rozhodl, že nikomu nic neřeknu. Jsem blázen, co?
„Je mi líto, že jsi měl nehodu,“ řekl jsem. Zamračil se. „Doufám, že už brzy budeš schopný služby,“ pokračoval jsem. Překvapeně zamrkal.
„Děkuju,“ zašeptal. Naklonil jsem se k němu.
„To bylo naposledy,“ zamumlal jsem.
„Dobře… Děkuju,“ zopakoval. Vstal jsem a odešel.

Na chodbě jsem míjel Oberführera. Úcta v jeho očích se mísila s podezřením. Uvědomil jsem si, že si na něj budu muset dávat pozor. Co mě to napadá? Vždyť jsou to lidé jako Oberführer, kterým bych měl věřit, a lidé jako Tom byli ti, na které bych si měl dávat pozor.

Jak mám sloužit Říši, když se nevyznám ani sám v sobě?

Přečetl jsem si Mein Kampf, abych se uklidnil. Nepomohlo to. Já to nechápu – vždycky když jsem pochyboval o sobě nebo o tom, co dělám, stačilo, abych si přečetl tuhle knížku a všechno bylo zase v pořádku. A teď? Starám se o problémového vojáka, který je navíc Židomil. Ale když na něj myslím… Cítím se zvláštně. A nemůžu ho prozradit.

Tom

Po tom, co Bill odešel, jsem zůstal zmateně ležet. On… mě neprozradí? Nemohl jsem tomu uvěřit. Celý den jsem si snažil vsugerovat, že je to monstrum, a on si jen tak přijde a řekne mi tohle? Co je zač? A co se mnou chce udělat?

Chytil jsem se za hlavu a unaveně si promnul spánky. Po té nehodě jsem měl jen několik naraženin a pravděpodobně lehký otřes mozku, takže jsem si musel chvíli poležet. Ale to vědomí, že jsem zabil pět lidí, kteří by správně měli mít celý život před sebou, bylo hrozné. Snažil jsem se uklidňovat tou myšlenkou, že by je čekalo daleko horší peklo, ale nepomáhalo to. Co jsem to jen udělal?

A k tomu všemu ještě Bill. Nechápal jsem vůbec nic. Nemohl jsem ale říct, že na mě jeho gesto neudělalo dojem. Aspoň tu byla naděje, že uvnitř není až tak zkažený. Počkat… Proč mě to vlastně zajímá? Nechápal jsem sám sebe.

Ač jsem nechtěl, musel jsem přiznat, že je moc hezký. A taky milý, alespoň ke mně. Kéž by tak byl hodný i na ty, co přesně nevyhovují Norimberským rasovým zákonům. Kéž by se Führer nikdy nedostal k moci.

Najednou se ve dveřích objevila sestra, která měla ošetřovnu na starost.

„Dneska večer už budete moct jít,“ řekla.
„Dobře, děkuju,“ pokusil jsem se pousmát. Takhle dívka byla hodná, neměl jsem důvod na ni být hnusný.
Bylo mi jasné, že zítra mě zase čeká normální práce. Jen jsem doufal, že zase nebudeme muset nikoho zajmout. Chtěl jsem si nějak odchytnou Billa a zeptat se ho na něco. Jenže nebylo jak. Měl jsem tolik otázek. Nejvíc mě ale zajímalo, proč to pro mě dělá.

autor: Dietřisko & Kentaur

betaread: J. :o)

5 thoughts on “Mein Kampf 4.

  1. Tom teda pekne riskoval… ale myslím, že urobil dobrú vec (teda v rámci možností), lebo aspoň ušetril tých ľudí trápenia. A Bill ma trošku prekvapil.. aj keď prekvapil, no skôr som čakala, že bude viac zmätený a bude mať dilemu, či ho udať alebo nie.. a on sa proste naraz rozhodol, že ho neudá… ale som za jeho rozhodnutie veľmi rada, lebo inak by sme asi mali po poviedke 😀
    Vďaka za časť a som zvedavá na pokráčko, či sa Tomovi podarí porozprávať s Billom.

  2. Nah… já chcu další díl prostě 😀 Toma je mi líto, chápu jeho rozpoložení, hlavně když se zdá jako "židumil" jak to trefne Billisko nazval. Zdá se, že maj pomatené hlavy oba dva :D!

  3. Jsem pyšná na Toma za to, že udělal to, co udělal. Je mi jasné, že to pro něj nebylo jednoduché a taky vím, že nad tím bude pořád přemýšlet, myslím, že snad až do konce svého života, ale myslím, že v danou chvíli udělal to, co bylo nejlepší. Všechno lepší, než jít do tábora.
    Teď ale začínám mít strach i o Billa a ne jen o Toma 😀 Bojím se, že si někdo všimne, jaké ústupky Bill u Toma dělá a že jej vlastně kryje. Co bude pak? No, raději na to ani nemyslet.
    Děkuji za díl 🙂

  4. Začíná to bát zajímavé.. že by si oba uvědomili, že jim na tom druhém záleží? Jen aby si Bill to rozhodnutí neudat Toma ještě nerozmyslel :/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics