Bourdon 7.

autor: B-kay

Andreas věnoval paní Kauffelové ještě jeden zdvořilý úsměv předtím, než ji snad po sté ujistil, že zcela v pořádku a může jít domů. Ze své pohodlné židle sledoval její pomalu se vzdalující záda zahalená v nevkusné žluté vestě a mohl pouze hádat, co si mumlala pod nos. Jakmile se za ní konečně zavřely dveře, uvolněně opřel hlavu o opěradlo a poslal svou sestru Penny na oběd. Před očima se mu opět objevil obraz vzdalujících se zad, tentokrát však mnohem mladších a lépe tvarovanějších. Přemýšlel, jak dlouho mu potrvá, než se konečně odhodlá ji pozvat na večeři. Už si to přeci nacvičoval tolikrát, věděl zpaměti každé slůvko ze svého proslovu. A přesto pokaždé, když se měl činit, zamrzl a místo pozvání na rande ji zahrnul nudnými informacemi o hypochondrii paní Kauffelové.

Byla tady však dívka, ze které nebyl nervózní a neměl problém svěřit se jí s čímkoliv.

Jakmile zaslechl veselý pískot a ozvěnu drobných, rychlých kroků nesoucí se čekárnou, rty se mu zkřivily do malého, něžného úsměvu. Její příchod byl pro něj sice nečekaným, ale vždy velice příjemným překvapením. Vstal, svlékl si bílý plášť a vzal si stetoskop. S hravým výrazem ve tváři se položil na postel, kterou tam měli v případě akutních potřeb, vyplázl jazyk a zavřel oči. Nemusel ani napočítat do deseti jako obvykle a už se dveře otevíraly pod náporem dvou malých dlaní.

Rozběhla se a zkušeně mu vyskočila na břicho. Úplně ji viděl, jak se zamyšleně kouše do rtu, bere do rukou stetoskop a prohlíží si jej pohledem zkušeného lékaře.


„Hm,“ zaslechl, jakmile mu vyhrnula tričko a poslouchala rytmus jeho srdce.

„Tluče moc rychle,“ odvětila nakonec svým pisklavým hláskem a pošimrala jej na břiše. Andreas se vesele zasmál.
„To proto, že ty jsi pořád těžší,“ otevřel oči, strhl si ji do náruče a láskyplně ji líbal do dlouhých rezavých vlásků. „Už jsi veliká holčička. Za pár dní máš narozeniny, kolikpak že ti bude?“ pomalu se posadil a ten malý poklad si vysadil na klín. Děvčátko na něj pohlédlo veselýma hnědýma očima, napřáhlo dlaně před sebe a na obou zvedla dva prsty.
„A co by sis přála od strýčka Andyho, hm?“

Dřív, než stačil zamítnout to jediné, co jí nemohl dát, její přání bylo vysloveno a zůstalo viset ve vzduchu, který nečekaně zhoustl. Andreas se zamračeným výrazem sledoval dveře, ve kterých se zjevila bratrova úlisná tvář, na něj však nepohlédl.

„Co tady děláš?! “ Zeptal se jej místo pozdravu, svůj pohled však soustředil na malou Lily, která mu svým psím pohledem, připomínala tolik vytoužený dárek. Tahala jej za lem trička a osobě ve dveřích nevěnovala ani minimální pozornost. V Andreasovi opět vzkypěl nahromaděný hněv a měl neuvěřitelnou chuť vzít Lily a koupit jí prvního psa, na kterého by natrefili. Tripovi by tím možná nevrátil veškerou bolest, kterou svým činem způsobil on, ale bylo by to alespoň malé zadostiučinění.

„Táta říkal, že máš hned vedle prázdné prostory, které nevyužíváš,“ Trip si složil klobouk a typicky panovačnou chůzí vkráčel dovnitř. Nevšímajíc si Andreasova vražedného pohledu, došel k bílým dveřím, vzal za kliku a zjistil, že jsou zamčené. „Přemýšlel jsem nad tím, že bych si tady udělal kancelář,“ pokračoval, jako by jej to vůbec nepřekvapilo.

Andreas, ve tváři nepřirozeně červený vstal, pomohl na nohy i Lily a sklonil se tak, aby jeho následující slova, slyšela pouze ona.

„Zlatíčko, počkej na mě v čekárně, ano?“ Uhladil jí rozcuchané vlásky a opět jí pohlédl do očí. „Já se jenom převléknu a půjdeme spolu na zmrzlinu,“ ukazováčkem ji dloubl do špičky nosu a s potěšením sledoval její nadšený výraz.

Opět sledoval osobu vycházející ze dveří a při pohledu na její bílé letní šatky nedokázal uvěřit tomu, kolik už od té chvíle uběhlo času. Nepřešel však den, aniž by si na to nevzpomněl a nezalitoval své zbabělosti. Lily byla přesným obrazem obou svých rodičů. Měla Sářiny vlasy, tvář i úsměv, oči a způsob vyjadřovaní musela zdědit po svém otci.

„Žádná kancelář nebude!“ Vyhlásil vyrovnaným hlasem. Už dávno se jej přestal bát. Strach a obavy postupem času nahradil čistý odpor. „Možná ten prostor nevyužívám, ale to neznamená, že by se mi později nemohl hodit. Krom toho, pokud by ses nastěhoval do místnosti vedle, asi bych musel dát výpověď.“

Prošel kolem něj a odhodlaně se opřel o dveře, které patřily pouze Tomovi. Před třemi lety si slíbili, že se nerozdělí. Že budou kolegové, jejich ordinace budou mít společnou čekárnu a jejich osamělé životy bude spojovat společný bod. Pevné přátelství. Nezáleželo mu na tom, kolik času uběhlo. Tom byl jeho přítel. Slib byl slib. A sliby by měly být splněny. Je to přeci jejich poslání.

Trip trhl ramenem a ohrnul nos.

„Tak nic, no. Najdu si něco jiného,“ přešlápl na místě, uhladil si límec drahé košile a došel k oknu. „Máš celkem hezkou sestřičku,“ zamyšleně sledoval osobu přecházející přechodem v doprovodu velikého psa. „Možná bych ji mohl pozvat na večeři,“ přimhouřil oči, aby lépe dohlédl na zcela cizího kluka, který se právě přitočil k psovi a z kapsy kalhot vytáhl několik piškotů. Pes nadšeně vrtěl ocasem a zběsile vyskakoval, čímž rozesmával svůj doprovod.

Andrease opustilo racionální smýšlení. Přiběhl ke svému bratrovi, drsně jej k sobě obrátil a po nekonečně dlouhé době pohlédl do pichlavých, šedých očí, které byly tak drobné, že způsobovaly na jeho jinak dokonalé tváři zvláštní nesymetričnost.

„Co jsi to za člověka?!“ třásl se po celém těle a přál si, aby byl u něj Tom a podržel ho.

„Zabil jsi mámu té ubohé holčičky! Jsi jí příšerným otcem! Pořád na ni jenom křičíš! A všechno si to odnesl člověk, který jakživ nikomu neublížil. A teď chceš zničit i mě?! PROČ?!“

Trip neodpověděl. Věnoval mu pouze jeden z úsměvů, na který holky letěly nejvíce, vytrhl se mu a se spokojeným výrazem opustil ordinaci.

Andreas zalapal po dechu. Nemohl se nadechnout, a proto rychle přiběhl k oknu, aby jej otevřel. Obraz za ním jej však vrátil zpět do reality. Nedaleko parkoviště stál černovlasý kluk, házel piškoty rozblázněnému psovi a bavil tím nejenom sebe, ale i malé děvčátko, které poskakovalo na místě a vesele zatleskalo pokaždé, když se mu povedlo chytit piškot. Krve by se v něm nedořezal, jakmile si uvědomil co, respektive koho vidí.

V bujarém zvířeti okamžitě poznal Dusta a v malé holčičce Lily.

„Prosím, mohla bych teď já?“

Děvčátko vyskakovalo, rozhánělo se drobnými pěstmi a házelo na Billa pohledy, kterým nemohl odolat. S úsměvem na rtech vydoloval z kapsy ještě poslední piškot, vložil jej do malé dlaně a sledoval, jak se tvář děvčátka krásně rozzářila. Hravě se kousla do rtu, postavila se před Dusta s dlaní vysoko ve vzduchu a po chvilce mu pustila piškot přímo do tlamy. Bill si nebyl jistý, kdo z těch dvou je roztomilejší. Zdali Dust, který se mohl ze sladké dobroty zbláznit, nebo malá holčička, jejíž úsměv byl nakažlivější než jakýkoliv, který kdy viděl. Samozřejmě kromě Tomova úsměvu. Nic se nedalo přirovnat k nesmělému zkřivení jeho rtů v ten večer, kdy měli oslavu. Další však naneštěstí zatím nespatřil.

„Lily!“

Bill si přitáhl Dusta blíž k sobě a sledoval, jak sebou děvčátko zděšeně trhlo, jakmile zaslechlo hlasité volání. Obrátila se, výraz její tváře se změnil z vystrašeného na spokojený a rozběhla se k vysokému chlapci s blond vlasy a silnými dioptrickými brýlemi. Skočila mu kolem boků, a zatímco on jí domlouval, ona nadšeně ukazovala na pejska, který jí tolik okouzlil, a nevěnovala jeho slovům žádnou pozornost. Andymu nezbývalo nic jiného, než vzdát to a podvolit se jí. I přestože mu sahala sotva do úrovně boků, vynaložila veškerou svou sílu, aby jej dotáhla tam, kam potřebovala. Jakmile je dělil necelý metr, pustila jej a klekla si na zem vedle Dusta.

„J-já… moc se omlouvám,“ rozpačitě se poškrábal ve vlasech, aniž by pohlédl Billovi do tváře. Byl si jistý, že na něm spatří to obrovské provinění, kterého se vůči Tomovi dopustil.

„To je v pořádku. Neudělala nic špatného.“
Andy se osmělil, zvedl tvář a pohlédl na extrémně hubeného černovlasého chlapce, který se vůbec netvářil tak, jak by očekával. Místo výčitky nalezl v jeho očích pouze pokoru a něhu. Střídavě pozoroval Andyho tvář a Lily s Dustem, kteří se spolu váleli po zemi. Její krásné bílé šaty byly již minulostí, ale nezdálo se, že by jí to nějak vadilo.

„Jak pak se jmenuje?“ Ozvala se tenkým hláskem a hořela zvědavostí.

„Dust,“ odpověděl Andy ještě dřív, než stihl Bill vůbec otevřít ústa. A stejně rychle se Billovi ještě jednou omluvil, vzal děvčátko za ruku a vedl jej k malebnému obchůdku se zmrzlinou. Bill mohl zachytit ještě útržek jejich rozhovoru. „Tak co, na jakou máš chuť dneska, ovčáku?“
„Ovčák jsem byla včera, dnes jsem čivava.“
„Dobře čivavo a co budu já?“
Lily, se mu pověsila kolem boků a naposled se ohlédla.
„Ty budeš Dust.“

Tom se možná na Dusta zpočátku zlobil, nakonec však zjistil, že mu udělal velikou laskavost. Nebýt zničeného plotu a několika rozhrabaných záhonů, neměl by v podstatě co dělat a jeho mysl, by se opět ubírala nesprávným směrem.

Už nad tím nechtěl přemýšlet. Nemohl. Všechno to bylo až příliš bolestivé, a proto když ucítil, že na něj jdou dobře známé, sžíravé myšlenky, soustředil se na svou práci s větší vervou a nedovoloval si myslet na nic jiného, než na rovnoměrný nátěr zábradlí, na kterém právě pracoval. Oblékl si tátovy staré zahradní kalhoty, na hlavě měl provizorní ochranu před sluncem v podobě papírové čepky a s kbelíkem příjemně zelené barvy se spokojeně pustil do práce.

Neustále však sledoval čas na hodinkách, které byly nyní celé od barvy. Nelíbilo se mu, že šel Bill do města. A ještě ke všemu pouze s Dustem. Měl mu to rozmluvit. Měl trvat na tom, aby zůstal, ale nemohl Dustovi odepřít malou procházku jenom proto, že si ji on sám dovolit nemohl. Věděl, že by se mu ve dne nemělo nic stát, přesto se nedokázal zbavit představy, že se právě prochází na místech, kde se volně pohybuje i vrah Sáry. Billovi se nemohlo nic stát! Byl pro něj až příliš důležitý, a pokud by ztratil i jeho, ztratil by v podstatě všechno. Tedy alespoň všechno to, co mu ještě zůstalo.

Zhluboka se nadechl, rozvalil se do trávy a zavřel oči. Zelenou dlaní si nevědomky promnul tvář. Vzpomínky jej dohonily rychleji, než se stačil zamyslet nad něčím jiným.

Vystrašené, ženské výkřiky jej zavedly k opuštěné, zpola rozpadnuté chajdě na kraji vsi. Z jedné strany ji obklopovaly malé, jednoduché domky, zatímco z té druhé čistá příroda. Pouze stromy, řeka a les. Tom měl to místo, i přes strach, který v něm vyvolávalo, celkem rád. V tu noc to však bylo jiné.

Stromy mu nepřišly přátelské a kouzelné. Byly děsivé, natahovaly dlouhé větvě směrem k polorozpadlé střeše a jezero jim bylo pouze tichým svědkem.

Zastavil přede dveřmi, naslouchal, a když výkřiky náhle ustaly, věděl, že je zle. Nehledě na následky prudce rozrazil dveře a vběhl do veliké místnosti, která byla tím jediným, co tvořilo spodní patro chatrče. Nahoru se však vůbec nemusel jít podívat. Spatřil ji v rohu, u otlučené zdi nedaleko převráceného, shnilého jídelního stolu. Zděšeně se rozhlédl kolem sebe a teprve když nespatřil nikoho třetího, rozběhl se k ní jako o život.

„To ne,“ vydechl, jakmile dopadl na tmavý flek na podlaze. Teprve později si uvědomil, že klečel v kaluži krve. „Sáro.“ Po tváři mu stékaly slzy, jak opatrně bral její domlácenou, ubolenou tvář do dlaní a snažil se zachytit její pohled, který bloudil po zdích. „Sáro, to jsem já, Tom.“ Dlaní ji silně tiskl ošklivou ránu na hlavě, aby zpomalil krvácení. „Zavolám pomoc. Budeš v pořádku.“ Třásl se po celém těle, i přesto se ze všech sil pokoušel najít v kapsách mobil. Málem mu žalem puklo srdce, jakmile si uvědomil, že jej nechal doma, protože byl vybitý.

„Kdo ti to udělal? Sáro, kdo mohl tohle udělat?!“ Zdrceným pohledem sledoval její kdysi krásnou tvář a rozplakal se ještě víc, jakmile ucítil, že mu z posledních sil utírá slzy.

„Lily,“ neustále opakovala a ukazovala na něj.
„Co je s ní? Je v pořádku?! Co mám udělat?! Ach Bože!“
„Lily.“
Naposled na něj ukázala tenkým ukazováčkem a dřív, než stačila odpovědět na jakoukoliv z jeho otázek, byla pryč.

Prudce vystřelil do sedu a vyděšeně se rozhlížel kolem sebe. Prostředí kolem něj bylo zcela jiné. Děsivý les se proměnil ve skromnou zahradu jeho babičky, náhle byl obklopen nedokončenou brankou, barvou, kterou svým probuzením nešikovně převrhl, a Billem, který si k němu pomalu sedal a upínal k jeho tváři pohled dvou ustaraných očí.

„Jsi v pořádku?“

Tom sklonil tvář a trhl ramenem. Nebyl v pořádku. Člověk, který byl svědkem něčeho takového, se možná nikdy nedá celkem do pořádku.
„Budu.“ Odpověděl nakonec tichým hlasem a smutnýma očima sledoval, jak Billovy prsty opatrně hladí jeho rozevřenou dlaň a pokrývají se tím nánosem zelené barvy.

„Vybrals krásnou barvu.“ Bill si poposedl blíž a láskyplným pohledem sledoval Tomovu skloněnou tvář, která se na některých místech zářivě zelenala. „Moc se mi líbí.“ Opatrně překryl jeho prsty těmi svými.

Tom se pousmál, ale nezvedl tvář. Zlehka pohnul prsty a ukryl do své dlaně Billovy tenké prsty. Nebyl si jistý, co vše si může dovolit. Neznal hranici mezi přátelstvím a láskou. Už zřejmě neuměl ani milovat. Kdoví, zdali vůbec někoho miloval. Sáru měl velice rád. Bylo mezi nimi něco mimořádného, ale nikdy nepřišel na to, co to bylo. A nikdy ani nepřijde.

„Víš, že zelená barva symbolizuje volnost a bezpečí?“ Bill mu bříšky prstů zlehka otíral zamazané tváře. „A já se tak díky tobě skutečně cítím.“

Tom na něj pohlédl, namočil ukazováček do barvy a s drobným úsměvem na rtech Billovi dloubl do nosu. Nerozuměl tomu, jak může být neustále tak nádherný.
„Možná bys neměl.“ Zašeptal předtím, než pustil jeho dlaň, vstal a pomalým krokem se rozešel pro další kbelík barvy.
Doufal, že alespoň ten nerozlije.

autor: B-kay

betaread: J. :o)

8 thoughts on “Bourdon 7.

  1. Tak tenhle díl byl vážně báječný! ♥
    Takhle krásně s citem dokážeš popisovat jenom Ty 🙂
    Nad Billem se asi nikdy nepřestanu rozplývat, protože on je vážně úžasný 🙂 Usměvaný a optimistický za každé chvíle a hlavně je ještě při tom roztomilý 🙂 Když ve městě Dustovi házel piškotky a smál se tomu i s malou Lily, to bylo něco nádherného! Škoda, že Bill vůbec nevěděl, s kým že se to vůbec baví. Andy mě opravdu překvapil, jsem ráda, že stále čeká na Toma a doufá, že se jim jejich sen jednou vyplní. Vlastně ani nevím, jestli Andy ví, že už je Tom doma, ale věřím tomu, že kdyby se ti dva viděli a promluvili si spolu, tak by bylo Tomovi zase o něco líp a třeba by se naklonec vrátil ke studiu 🙂 Myslím, že Andy by Tomovi stejně jako Bill, hodně prospěl 🙂
    A teď mě strašně zajímá Sára. Ještě když Tom řekl, že mězi sebou měli něco speciálního, tak mě napadlo, jestli to nebyla jeho přítelkyně a jestli třeba i Lily nebo jeho dcerka. Ale je to vážně těžko a já jsem zvědavá, jak to tedy je 🙂 Jsem mco ráda, že se mi zase trošku osvětlilo, co se ten osudný den stalo a teď mě ještě víc zajímá, proč to někdo svalil na Toma 🙁 Pořád na to nedokážu zapomenout a každým dílem jej obdivuji víc a víc, protože já bych se na jeho místě nemohla vrátit do toho samého města. Já bych asi od všeho utekla co nejdál.
    Moc děkuji za tenhle krásný díl ♥

  2. Aww :3 nádherný díl…je mi vážně líto co si Tom zažil..doufám že se později o tom dozvíme víc :))

  3. Jsem rada, ze jsme se dozvedeli neco vic o tom, co se vlastne stalo, uz to celkem zacinam chapat.

  4. Strašne rada si čítam túto poviedku. Zase mám po prečítaní ten úsmev od ktorého vyzerám ako sfetovaná a taký ten krásny pocit z toho ako píšeš tie úžasné bytosti – Toma, Billa, Andreasa, Lily…

  5. Lily je jeho, že? je Tomova.
    uáá, všude mě z toho úplně mrazí. čím více se odkrývá příběh jeho minulosti, tím více se mi z toho doslova rozklepávají kolena. tolik jsem se bála odhalení toho kriminálního činu, věděla jsem, že to bude nějakej masakr, když z toho má Tom takové slušné trauma. přesto to byl šok, že to byla máma toho malého děvčátka, které je vychovávano Tripem..
    prostě… pff, chudák Bill. vůbec neví, do čeho se žene. už se těším na setkání Toma a Andyho, už je na to čas. 🙂

  6. Tak se nám toho dneska hodně odkrylo a nebylo to nic pěkného. Vlastně něco ano, strašně se mi líbí, že Andy na Toma nezapomněl  a že mu jako by stále drží místo pro jeho vysněnou ordinaci.
    Ovšem Trip, to je něco úplně jiného, než úžasný Andi. Nechápu, jak je možné, že to Tripovi prošlo. Jak je možné, že místo něj skončil ve vězení Tom? A kdo byla vlastně Sára? Byla Tomova přítelkyně nebo Tripova? Nebo možná obou…
    A co Lily? když je Sára její matka, kdo je potom její otec? Tajně doufám, že Tom, protože tátu jako je Trip si nezaslouží…
    Pro Toma muselo být strašné, když našel Sáru a ta mu umřela v náručí, samo o sobě dostatečně traumatizující zážitek a Toma navíc obvinili, že ji zabil, strašné =(
    Teď, když toho vím víc, znovu musím obdivovat Toma za jeho statečnost, se kterou se vrátil "domů", aby znovu čelil celému světu. A za tu svoji statečnost byl odměněn, protože kdyby utekl a nevrátil se, nikdy by nepotkal Billího ♥
    Takže už jsem moc zvědavá na další díly, jak nám to celé bude rozmotávat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics