Wenn es manchmal regnet 22.

autor: Lisa

Zdravím všechny přeživší :-p Vím, že tenhle díl je kraťoučký, ale vzhledem k tomu, že je u mě dost nejisté, kdy si zase ukradnu kus času na psaní, rozhodla jsem se, že pošlu aspoň takový předvoj toho, co jsem původně s dnešním dílem zamýšlela. Takže tady je taková ochutnávka, která vás má navnadit na to, co přijde příště. Víte, jak to je. Lepší, než drátem do oka 😀


Můžeš utíkat před čímkoli. Ale nikdy nemůžeš utéct před sebou.

***


Jedna. Dvě. Tři.
Bill si poposedl, protože už byl celý zdřevěnělý, ale stejně nezměnil polohu.
Čtyři. Pět. Šest.
Rozlámaně se protáhl a zazíval.
Sedm. Osm. Devět.
„Bille? Pomůžeš mi s něčím, prosím?“ neochotně se zvedl a zamířil za bratrovým hlasem.
Deset. Jedenáct. Dvanáct.

S každou další uplynulou hodinou a každým dalším dnem, začínal být Bill stále nervóznější. Nervóznější z toho, že mohl cítit, jak čas utíká, a on pořád stál na tom stejném místě a zíral do prázdna. – A čekal. Protože něco přece přijít muselo.
Nebo ne?

*

Když jste byli na heroinu, čas nic neznamenal. Byla to jen veličina, která kolem vás proplouvala, jako byste ani nebyli její součástí.

Nebyl tady žádný pocit nenaplnění a zklamání z promrhaného života. Protože se zdálo, že každý okamžik prožíváte naplno. Ačkoli vám mezi prsty prokluzovaly hodiny, dny, týdny a měsíce, a vy jste dokázali sedět pořád na tom stejném místě, v těch stejných špinavých šatech, u kterých jste si už ani nedokázali vzpomenout, kdy jste je naposledy měnili, s tupou jehlou zaraženou v žíle, a jednoduše jste existovali. A nic jiného jste neměli zapotřebí.


Bylo tady jen to spojení mezi vámi a heroinovým opojením, které vás celé zaplnilo, až nezbylo žádné místo pro cokoli jiného. Málem jste ani nepotřebovali dýchat. Ne, dokud jste měli dostatek toho zázračného prášku, bezpečně schovaného v balíčku ve vaší kapse.
Nepotřebovali jste nikam chodit, abyste měli pocit, že smysluplně zaplňujete svůj život zážitky, protože každá vteřina na heroinu byla zážitek. Stačilo pozorovat, jak se zrníčka prachu třepotají ve vzduchu, jako malinkaté střípky štěstí, které jste vdechovali do sebe s příslibem, že je všechno v pořádku. Že život je nádherný. Že každý okamžik stojí za to.

Nebylo žádné co kdyby. Žádné jiné možnosti. Protože tahle byla ze všech nejlepší. A přitom nešlo o žádné halucinace ani pocity přihlouplé rozjařenosti, které vám daly jiné drogy. Ne, heroin ve vás jen vzbudil pocit absolutního vnitřního sebeuspokojení a smíření. Rovnováhu, které jste nikdy jinak nemohli dosáhnout.

Ale teď to bylo jiné. Měl pořád tak neodbytný pocit, že mu něco utíká. Možná to byl jeho celý život. Měl by přece něco dělat. Ale co mohl dělat? Kromě toho, že pořád bojoval sám se sebou a čím dál častěji také se svým bratrem, tady nebylo nic, co by zaplnilo jeho den. Samozřejmě s Tomem pořád dodržovali ten směšný plán, ale bylo to spíše z toho důvodu, že ani jeden nevěděl, co si počít dál.

A tak pořád čekal na ten okamžik, kdy si bude moct říct, že je rád, že žije. Ale ten pořád nepřicházel. Nebylo to ale ani tak, že by už nechtěl žít. Byl prostě ve slepé uličce, ze které nevěděl, jak se dostat ven.

Bylo těžké jít dál s prázdnýma rukama. Neměl práci, neměl žádné přátele, žádné zájmy – nic. Jediné, co měl, byl jeho bratr. A to už vlastně taky nebyla pravda. Bill ani nedokázal říct, co teď pro sebe byli.

Dvojčata-milenci? Byl si jistý, že by tohle spojení nikde v literatuře nenašel. A to ho trápilo většinu času, co proseděl někde v domě, mučený svými vlastními myšlenkami.

Věděl, že Tom jej miluje. Ale mohl on říct to samé?

Proč se tenkrát vrátil? Z velké části to bylo z vděčnosti a ne z lásky. A taky z pohodlnosti. A když Toma potom požádal, aby se s ním miloval? – Taky nemohl říct, že to bylo z lásky. Potřeboval naprostou jistotu ve svém bratrovi. Potřeboval vědět, že mu může věřit a že tady pro něj bude bezezbytku. Takže ne, ani tady to nebylo kvůli tomu, že by jej doopravdy a vroucně miloval. I když mu to možná párkrát říkal.

Ale přesto, když se na bratra někdy díval, srdce se mu zvláštním způsobem svíralo. Nevěděl, co to je, možná to byla jednoduše vděčnost a jistý druh oddanosti, ale nebylo to nepříjemné.

Čím víc nad tím přemýšlel, tím víc měl pocit, že ztrácí i tu jedinou jistotu, kterou měl – Toma. Sice mu pomohl přestat a Bill mohl říct, že je čistý, ale rozhodně nebyl vnitřně klidný. Připadal si jako zvíře zavřené v kleci.
Až na to, že on byl svobodný. Mohl teď jít, kam chtěl. A přesto celou tu dobu zůstával zavřený uvnitř domu.

Najednou, jako by měl strach z toho, co je venku. Nemohl si bezstarostně vyjít jen tak ven a procházet se, protože si byl téměř jistý, kam ho jeho nohy zavedou. A on pořád nevěděl, jestli má dost síly na to, aby odolal v přímé konfrontaci.

Tom říkal, že to chce jen čas a Bill se mu snažil věřit, ale někdy měl pochybnosti.

Takhle si to nepředstavoval. Vždyť teď by jeho život měl být v pořádku!
Všeho špatného se přece zbavil, když se vzdal heroinu!

Ale zdálo se, že někde museli udělat chybu. – Pořád mysleli na to, až přestane, a mluvili o tom pořád dokola, jak pak všechno bude dobré, a teď to tady bylo – a nic.

Bill se jen cítil vyždímaný a unavený životem, ale především se cítil provinile, protože nechtěl, aby si jeho bratr myslel, že je nevděčný.

*

Naštvaně cákal kolem sebe a třískal s nádobím. Odfoukl si ofinu z očí a věnoval talíři v dřezu podmračený pohled. Byl podrážděný a tak zasraně unavený! V noci ho vzbudila jedna z nekonečného seznamu jeho nočních můr a on už potom nemohl usnout. Bylo to tak typické. Už si ani nevzpomínal, kdy se naposledy bez problémů vyspal. A věděl, že to leze na nervy i Tomovi, i když se neodvážil nic říct. Vždycky se snažil ho povzbudit a zůstával s ním vzhůru, což udělal i včera, a to byl nejspíš důvod, proč teď jeho bratr ležel stočený do klubíčka na gauči v obýváku a spal. A Bill mu neodpustitelně ten nevinný spánek záviděl.

Zamračil se ještě více, když zaslechl z obýváku lehké zachrápání. Věděl, že to není bratrova vina, že není schopný se vyrovnat s těmi špatnými sny, ale stejně jeho příšernou náladu kvůli únavě vždycky odnesl Tom. Stejně jako jeho nedůtklivost, která se u něj projevovala pokaždé, když se ho chtěl bratr dotknout. Nedovolil mu už téměř žádný fyzický kontakt, protože si vzal do hlavy, že když se dokáže vyvarovat všech intimností, které mezi sebou měli – zmizí i ty sny plné výčitek jeho rodičů. Jak by se před nimi mohl obhájit, kdyby si přes den užíval s bratrem? Nemohl jim přece lhát do očí a tvrdit, že se mezi nimi nic neděje! Co na tom, že to byly jen sny? Možná když se ospravedlní v nich, bude všechno dobré. A potom se konečně bude moct vyspat tak dlouho, jak jen bude chtít.

„Doprdele!“ zaklel, když mu z mokrých rukou vyklouzla sklenice a roztříštila se o podlahu. Odevzdaně si klekl na zem a začal sbírat střepy, když do kuchyně vešel rozespalý Tom.

„Jen jsem rozbil sklenku,“ houkl Bill od podlahy, aniž by zvedl k bratrovi pohled.
„Ukaž, pomůžu ti,“ klekl si k němu Tom a pomáhal mu sesbírat střepy.
„Au!“ usykl Bill, když se mu podařilo zarazit si jeden ze střepů do ruky, kde ho pořezal.
„Bille! Jsi v pořádku?“ starostlivě ho vzal bratr za ruku, aby se mohl na říznutí podívat.
„Nic to není!“ vyškubl se mu Bill, který měl pocit, jako by mu rukou projela elektřina.
„Měl by sis to umýt a zalepit,“ hlesl Tom, který sklonil pohled zase na zem.

Nechtěl, aby Bill viděl, jak moc ho zarazila jeho reakce. Věděl, že v poslední době se s bratrem něco děje, ale pořád si říkal, že to chce jen čas. Že jeho bratr prostě potřebuje prostor. Ale pro Krista, copak na něj už opravdu nemůže ani sáhnout? Dokázal se smířit s tím, že ho bratr už tolik nevyhledává – přece jen, z toho nejhoršího se dostal. Byl schopný se o sebe dost dobře postarat sám. Už nepotřeboval Toma proto, aby ho obskakoval. Ale pocit, že už ho bratr ani nevyhledává, aby si s ním povídal, nebo s ním prostě jen byl – nechtěl si to přiznat, ale neskutečně ho to bolelo. Neustále v hlavě probíral krok za krokem a hledal, kde udělal chybu. V čem selhal? Proč už Bill nechce být v jeho přítomnosti? Nebyl přece hloupý. Věděl, co všechno to jeho mlčení a odtažitost znamená.

Ale byla tady možnost, že by se přece jen mýlil? Bylo toho přece tolik, čím si jeho bratr procházel. Možná, když mu dá ještě trochu více času. – Ano, to bude určitě nejlepší řešení. A mezitím zkusí vymyslet něco, co by zaměstnalo je oba. Měl pocit, že z každodenního stereotypu snad zešílí. Potřeboval na vzduch. Potřeboval mezi lidi. Potřeboval se přesvědčit, že svět venku normálně funguje, když měl pocit, že v tom jejich nefunguje nic.

*

„Bille?“ zaklepal na dveře koupelny, kam si bratr šel ošetřit své zranění.

„Hm?“
„Co bys řekl na to, kdybychom si dnes večer někam zašli?“ zkusil nadhodit a v odrazu v zrcadle pozoroval bratrovu tvář. Billovo obočí překvapeně vylétlo vzhůru a mírně vytřeštil oči.
„Já-já, nevím. Nevím, jestli je to dobrý nápad,“ už jen při pomyšlení, že by měl vyjít z domu, se mu začaly potit dlaně. Jistě, nebylo to tak, že by za celou tu dobu nevyšel ani jednou, ale když už opravdu musel, pak šli jen s Tomem na roh do večerky nakoupit nezbytné potraviny a zase zpátky. Za těch sto metrů nebylo moc šancí znovu propadnout heroinu, zvlášť když jeho bratr byl s ním.

„Myslím, že bychom to měli zkusit,“ namítl Tom a vpíjel se pohledem do zrcadla do bratrových očí.

„A kam chceš jít?“ polkl Bill a otočil se k bratrovi čelem.
„Myslel jsem někam, kde nebude moc lidí. Něco klidnějšího, víš,“ snažil se ho uklidnit.
„Tak dobře. Tak, tak jo,“ přikývnul nakonec Bill váhavě. „Musí to být děs, být zavřený celé dny tady se mnou,“ zadíval se omluvně bratrovi do očí.
„Tak to není,“ zavrtěl Tom hlavou. „Chci tady s tebou být. A chápu, že je to pro tebe těžké.“
„Není to takové, jaké jsem si představoval,“ hlesnul Bill.
„Dej tomu čas.“
Bill si povzdechnul – už to tady bylo zase. To zaklínadlo s časem. Jako by ta věta snad něco mohla napravit. Nakonec ale jen zamumlal: „Jo, hádám, že mi nic jiného nezbývá.“

autor: Lisa

betaread: J. :o)

5 thoughts on “Wenn es manchmal regnet 22.

  1. To není dobré, to vůbec není dobré…
    To, že Bill neustále přemýšlí o heroinu by se dalo pochopit a i odpustit, když zůstane jen u toho přemýšlení.
    I tak se mi nelíbí, že o něm uvažuje jako o něčem, o co je nyní ochuzen, jako o něčem, co vyplňovalo jeho život, který se mu momentálně zdá prázdný, jako o něčem, po čem se mu stýská.
    A už vůbec se mi nelíbí, jak uvažuje o Tomovi… Jako by se jeden druhému vzdalovali, den ode dne více a je jen otázkou času, kdy překročí tu pomyslnou hranici, odkud už nebude návratu.
    Já věřím, že v hloubi srdce Bill Toma miluje, ale teď je na tom psychicky tak špatně, že si to nepřizná, prostě si to zakáže. Bill potřebuje odbornou pomoc, nějakého dobrého psychoterapeuta a možná by neškodilo, kdyby si k nějakému zašel pro radu Tom, určitě by jim to oběma prospělo.
    Oni mají pocit, že to nejhorší už je za nimi, a ani netuší, jak moc se mýlí…
    Je mi líto, že se věci posunuly zase k horšímu, ale doufám, že společně tuhle krizi překonají, protože oni k sobě prostě patří 🙂

  2. Ty brďo.. Bill to má tak těžké! Přála bych si, aby se mu ty sny nezdály… Mohl by se normálně vyspat a nebál by se kontaktu s Tomem… ten díl nebyl tak krátký jak jsem si myslela! Moc se těším na další díl, tahle povídka je jedním slovem dokonalá.. 🙂

  3. Och… to je dychberúce vlastne je to ako úder kladivom. Po tomto je neuveriteľné, že sa niekto naozaj dokáže heroínu vzdať. Ty si tu úplne opísala to všetko, prečo si dať heroín. Až ma mrazilo pri tom opise ničotnosti času, keď máš dávku bezpečne vo vrecku… Toto je tak hrozitánsky ťažké čítanie. Nemyslím v zlom ťažké, len pri tejto poviedke prežívam príšerne veľa smútku a beznádeje a aj keď verím v šťastné konce aj v živote, stále mám na mysli tú obrovskú väčšinu koncov smutných a tragických.
    “ Jediné, co měl, byl jeho bratr. A to už vlastně taky nebyla pravda.“ Toto mi vohnalo do očí slzy. Je mi tak ľúto, že to Bill berie takto. Ale ako inak to môže brať, keď ho zničil vlastný otec… Ach jaj… je mi smutno. Strašne chcem aby sa Bill vyliečil na duši a aby Toma bral ako šťastie, čo má, aby nemusel premýšľať čo sú si navzájom. Aby sa mohli dotýkať a milovať sa bez nočných môr.
    Nedokážem si predstaviť, že by sa mohlo niečo u Billa zlepšiť bez pomoci odborníka. Ale chápem aj to, že sa mu nechce rozprávať niekomu o tom všetkom …
    Ďakujem za kapitolu, síce krásnu, ale priniesla toľko smútku…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics