The Last Dance Step For Your Heart 1.

autor: Lenna W.K.T & S

Vážení a milí, rády bychom vás přivítaly u naší malé srdcové záležitosti. Tahle povídka se zapsala do našich srdcí jako málokterá, někteří ji už znají z našich blogů, pro některé je povídka úplně nová, doufáme, že se bude líbit a doufáme, že si ji všichni užijete 😉

Rády bychom moc poděkovaly slečně Blauby, která ve velké části povídky pomáhala doplnit interpunkci, protože Lenna většinu povídky psala v telefonu, kde neměla interpunkční znamínka.
Užijte si povídku a napište nám nějakou odezvu! 😉
Lenn & Schmetti
„This is not the end, this is not the beginng…“ bubnuju do volantu svého malého Fordu Fiesty. Z přehrávače mi hrají moji oblíbení Linkin Park, což mi hodně zlepšuje náladu. Jsem na cestě vstříc mému prvnímu pracovnímu dni. Po několika letech střední i vysoké školy potřebuju nějak začít. Jsem rád za každou praxi.

Chvíli jsem pracoval v domě s pečovatelskou službou, kde umísťovali hlavně mentálně postižené děti jako pečovatel a zdravotník. Začínal jsem na zdrávce, a tak mám znalosti. Pak jsem studoval psychologii a pečovatelství. Baví mě pracovat s dětmi, i když je někdy hodně těžké sledovat jejich utrpení. Jenže pak jsem v domě potkal jednu paní. Má asi sedmnáctiletého mentálně postiženého syna. Nevím, co mu je, ale prej potřebuje osobního pečovatele. Uvítal jsem nabídku paní Simone. Je to moc příjemná paní, myslím, že nemoc jejího syna vychovala spíš ji.

„Tak jeď, ty idiote! Nemám na tu cestu celej den,“ nadávám.

Aha! Asi jsem se nepředstavil, jsem Bill, Bill Trümper, je mi šestadvacet let. Na škole mi říkali magore, debile nebo trubko. Hnusná narážka na mé příjmení. Maluji se, líbí se mi to. Připadám si lepší, ale ostatní to prostě nemohli rozchodit. Jsem příznivcem tetování a piercingů, které jsem musel na praxi na zdrávce vyndat. Kromě jazyka naštěstí. Jak jsem řekl, jsem velkým fanouškem skupiny Linkin Park, Placebo a Green Day. Ale stejně nejradši mám Linkiny. Zařadím další rychlost a sjedu z dálnice. Za chvíli bych už měl být na místě.


Zase zavzpomínám. Tenkrát ve škole se mi smáli a vždycky o přestávce na mě volali: „Chester by se za tebe styděl!“ tenkrát mě to dokázalo i rozbrečet, protože právě zpěvák z Linkinů byl pro mě něco jako modla. Jejich texty mi daly sílu, abych si šel za svým. Dneska nad tím kroutím hlavou. Choval jsem se jako zfanatizovaný gay. A já jím vlastně tenkrát byl. A možná jsem jím zůstal dodnes.

Navigace půjčená od mého jediného kamaráda Andrease mě dovedla až před velký dům. Byl žlutý, novostavba, veselý. Už na paní Simone bylo vidět, že nedostatkem peněz netrpí. Nabídla mi skvělý plat. Bydlí v krásném domě… Hele, támhle běhá ridgeback. No jo, idylka. Hodně lidí, které potkalo velké neštěstí… víte jak, snaží se to kompenzovat někde jinde. Ještě jednou se pořádně rozhlédnu. Červené muškáty na oknech, příjemné záclonky, na první pohled šťastná rodina, no, uvidíme, jak na tom jsme. Aby nakonec spíš rodiče nepotřebovali víc pomoci než jejich syn. Jsem na něj zvědavý. Upravím si bundu a jdu k brance, zazvoním. Vyjde paní Simone.

„Dobry den, nejedu pozdě?“ usměju se přes branku.

„Kdepak, jedete přesně akorát, Bille,“ téměř ke mně přiběhne a otevře branku. První nedokonalost. Zavrzala. „Máte ještě půl hodiny čas, ale to nemusíte řešit. Jen jsem Tomovi řekla přesný čas. Tak aby nebyl nervózní,“ potřeseme si rukou na pozdrav. Paní má vždy horké dlaně. Na rozdíl ode mě. Mé jsou vždy studené a bledé. Tak mrtvolné.

„Jistě, chápu,“ usmívám se na ni a udělám místo. Projdu kolem ní. Je velice úsměvné, jak je drobná. Taková roztomilá maminka.

„Omlouvám se,“ zapitvoří se a její líce naberou zahanbeně rudou barvu, když nezvládá svého psa.

„Paní Kaulitzová, prosím vás, už se mi neomlouvejte,“ přiložím jí jemně ruku na rameno. Vždy se mi za všechno omlouvá. Nevidím žádnou příčinu, proč by to měla dělat.
Nic mi na to neřekne, jen sklopí zrak k zemi a vede mne do domu. Poslušně jdu za ní a dávám pozor, abych nikde nezakopl. Nemehlo jsem dost.
Svlékl jsem si bílou bundu v předsíni. I své vysoké bílé boty. Jo, jsem sladěný do této sněhové barvy, která značí nevinnost a duševní čistotu. Řekl bych, že i fyzickou. Což by o mně šlo asi říct v obojím případě.

Rozhlédl jsem se po domě. Dům byl uvnitř opravdu veliký, celá zadní část byla hodně prosklená. Prosklená zimní zahrada, francouzská okna na terasu a… i ke krytému bazénu, jak tak koukám. Velice příjemné, útulné až luxusní. Vstupní hala byla ozdobena a zteplena perským kobercem, jistě velmi drahým. Po stranách dveře ze světlého dřeva. Hned naproti vchodovým dveřím bylo schodiště, masivní, ze stejného dřeva jako dveře. Vedly nejspíše k ložnicím, snad budu mít více času se tu porozhlédnout. Po pravé straně od schodiště, jakoby za rohem, byl vchod do obrovského obýváku, kterému kralovala velká sametová černá sedačka a plazmová televize. Všude okna, vše velmi světlé a příjemné. Napravo od vchodu do obýváku byla kuchyň z tmavého dřeva, větší luxus jsem snad nikdy neviděl. Jídelna s ebenovým stolem.

„Dáte si kafe?“ oslovila mě hned Simone.

„Moc rád, měli bychom si promluvit o Tomovi.“ Vřele se usměju. Najednou do kuchyně vstoupil muž. Vysoký, sympaticky vypadající. Podal mi ruku.
„Oh, dovolte, abych představila svého muže, to je Jörg, Jörgu, to je Bill, přijel se podívat na Toma, je to pečovatel,“ usmála se na svého muže, a ten jen pokýval hlavou.
„Moc rád vás poznávám, Bille.“
„Nápodobně,“ do nosu mě udeřila silná aromatická vůně kafe. Zřejmě italská.
„Doufám, že pijete italský kafe,“ říkal jsem, že je italská.
„Tu mám nejraději,“ usměju se.
„Posaďte se,“ nabídl mi Jörg a sám si sednul naproti mně, nechávajíc tak místo po mé levici pro svou ženu.
„Děkuju, máte to tu moc pěkné… ehm, takové světlé. Působí to hrozně příjemně.“ Jörg se usmál a pokýval.
„Manželka má cit pro tyhle věci.“

Kouknu se po paní Simone. Obdivuju její vlasy. Jsou jak ohnivé prsteny. Jistě přirozeně kudrnaté. I kdyby nebyly, vypadá krásně. Mám ji rád už teď.

„A hlavně kvůli Tomovi. Má rád světlo a krémové barvy,“ uvede mne do obrazu. Podívá se na svého manžela, který jí věnuje líbezný úsměv. Čiší z obou harmonie. Žádná negativní energie. Za pár sekund se dočkám vysoké kávy ve skleněné sklenici s pěknou lžičkou. Asi stříbrná. Možná přeháním…

Paní Simone se usadí vedle mne a rozpačitě se usměje. Měl bych si vzít asi slovo jako první.

„Tak teda… ehm…“ neumím začínat. „Jak jsem řekl, jmenuju se Bill Trümper, je mi dvacet šest let a vystudoval jsem střední zdravotnickou školu a mé studium pokračovalo na vysoké škole. Psychologie a pečovatelství. Pracoval jsem s mentálně postiženými dětmi a mám pro ně cit. Zvládám, řekl bych, i kombinované postižení. Myslím i tělesné. Ale mé zaměření je psychologie, takže… ehm…“ bože, chtěl jsem znít kultivovaně a vzdělaně. Neumím se projevovat. „Chci říct, že se umím starat o mentálně postižené lidi. Hlavně dospívající a děti.“

„A právě někoho takového hledáme…“ Simone přeruší hlasitější hudba. Slabě zrůžoví a usměje se. „Náš syn, Tom, trpí atypickým autismem. Je hodně uzavřený, málokoho si k sobě pustí. Je závislý na přesném režimu a svojí empétrojku pouští z ruky, jen když jde do vany. Snaží se, jen neprojevuje svoje pocity, nikdo neví, jak se cítí, co pociťuje. Nemá rád oční kontakt, a když se poruší jeho přísný denní režim, tak je nervózní a může být i hysterický. Musím upozornit, že je hodně nepřístupný, takže vám asi potrvá, než s vámi začne pořádně komunikovat nebo vás mít rád. Vlastně… nevím ani, jestli má rád mě. Každopádně, od té doby, co jsme zjistili, že Tom je autista, tak jsem odešla z práce. Tedy neodešla, ale pracuji jen na půl úvazku doma, abych se mohla věnovat Tomovi. Ve škole jej měla na starost učitelka, ale on to přestává zvládat, potřebuje individuální vyučování a někoho, kdo mu pomůže. Takže, pokud byste se rozhodl vzít tuhle práci, měl byste s ním chodit i do školy a tak dále. Seznámila bych vás s jeho denním režimem, s jeho koníčky, s tím, co nejraději jí, co rád dělá, jeho sny,“ vychrlí ze sebe. Počítal jsem s tímhle vším.

„Nebojte i s tímto postižením mám zkušenosti,“ pohladím ji po ruce. Vezmu její ruce do svých dlaní. Otočím se k ní.

„Vím, co je atypický autismus. Nemusíte mít obavy, paní Kaulitzová,“ stisknu ji, gesto důvěry a podpory. Zvedne děkovně zrak. „Samozřejmě vás nechám, abyste mě seznámila se vším, co s Tomem souvisí. Nemusíte mít strach. Žádný stres. Všechno postupně, v klidu, ano?“ podívám se tázavě. Potřebuju se ujistit. Viděl jsem, že je nervózní. Že se v ní probouzí strach a zmatkuje. Doufám, že působím uklidňujícně.

„A-ano, já vím,“ vydechne.

„Nechcete se napít?“ nabídnu jí. Je nějak bledá.
„Není zvyklá, že by syna nechala v cizí péči, víte?“ ozve se Jörg, když vstávám a opovážím se nalít madam vodu. Podám jí to a ona se hltavě napije. Sednu si zpátky.
„Jistě, pane Jörgu, je to pochopitelné,“ dám mu samozřejmě za pravdu. Sám nevím, jaký bych byl snad až panicky strachující se rodič o takovéto dítě. Jak se znám, byl bych šílený. Opatrný. Nedůvěřivý.

„Ale děláte moc dobře, myslím, že Tom by se měl naučit se fixovat na více lidí a ne jen na vás, samozřejmě, ze začátku vás asi budeme potřebovat, aby Tom zjistil, že mi může věřit, ale myslím, že pak bychom měli být kamarádi. Pro začátek to možná bude trochu těžké pro nás všechny. Ale musíme to vydržet, ano?“ oba přikývnou.

„Jsem psycholog, kdybyste cokoliv potřebovali, budu se vám snažit pomoct. Jde jen o to si vypěstovat tu důvěru ke mně.“
„Víte, dostala jsem nabídku, jsem novinářka, dostala jsem nabídku od jednoho moc dobrého časopisu a ráda bych se zase vrátila do práce na plný úvazek. Tomovi je sedmnáct, měl by se začít pomalu osamostatňovat, my tu nebudeme pořád.“ Chápu ji. Přikývnu, ale dodám:
„Myslím, že možná trochu váháte, ale věřte mi, že tu budete pořád… a to v Tomově srdci. Mnoho autistů nedokáže ukázat svoje pocity, co cítí, kromě nenávisti, když má záchvat, ale v hloubi duše většinou právě k rodičům si tvoří nejpevnější pouto a lásku. Takže i když vám to neukazuje, můžete si být jisti tím, že vás miluje.“

„Mnoho doktorů nám říkalo různé věci…“ zamračí se nedůvěřivě Jörg. Cynicky se ušklíbnu. Jistě. Lékaři.

„Víte, řekl bych to takhle. Každý člověk je originál a nikdy není nic u každého stejné. Ale není pravda, že autističtí lidé jsou bez citu. Nikdo neví, co si myslí, to ano. Oni mezi sebou svým pohybům rozumí. Je to něco jako jejich řeč těla… ale mají city. Jen je nedokážou dát najevo. Oni mají své chápání. Nevidí na tom nic špatného. Pro ně jsou divní ostatní.“

Myslím, že tu budu dělat i lekce: Chápání mého syna.

„Víte, kdyby člověk neměl city, tak ani nemusí žít, každý má svoje city, i ten pes, co vám běhá po zahradě, něco pociťuje, jeho mozek to sice nechápe, ale cítí to. Vidíte? Jak pečlivě hlídá? Dělá to, protože mu to kážou jeho city. Má vás rád, krmíte ho, mazlíte ho a on si vás proto hlídá. I váš syn má spoustu pocitů. A jestli vám někdo řekl opak, tak vám můžu říct, že to byl velmi špatný doktor a neměli byste mu věřit ani to, že vaše žena má hnědé oči,“ vysvětluju.
„Dobrá, je vidět, že máte mnoho znalostí. Jste příjemný muž, myslím, že byste se Tomovi mohl líbit.“ Podle tý hudby, co se ozývá seshora, mě asi moc rád mít nebude. Když se do mě, jo, někdo fest opřel, většinou to byli hopeři, kdybych nevěděl, že je Tom postižený, zdrhal bych, až by mi zahořelo za patama.

„Bille, co se děje?“

Rychle zatřepu hlavou.
„Nic, madam, jen jsem se zamyslel nad tou hudbou,“ pomalu vstanu, dopíjejíc kávu. Opravdu je lahodná a chutná tak… krémově. Jako celý tento dům.
„Mohli bychom jít nahoru,“ řekne opatrně. Je zvláštní. Je zvláštní díky tomu, jaký vede život. To je zcela jisté.
„Jistě. Můžeme jít,“ počastuju ji zase úsměvem a odložím skleničku. Paní si protře dlaně a můžeme jít.

Abych pravdu řekl, jsem nervózní. Vidím na zdech podél schodů různé malované obrazy.

„Máte ráda umění?“ zeptám se zvědavě. Odlehčuju situaci.
„Manžel trpí vášní k Salvadoru Dalímu. Nejsou to originály,“ vysvětlí mi.
„Ah, taky mám rád surrealismus, má hodně co říct,“ vysvětluju svoje sympatie. Vystoupali jsme do patra. Hned naproti schodišti bylo posezení s barem, přesně pod malým výklenkem se střešními okny. Jinak všude spousta dveří. Simone došla až ke dveřím nejblíže schodišti po levé straně. Zaklepala a otevřela.
„Tome?“ žádná odpověď. Hned se mi vybavila věta z učebnice: někdy můžou předstírat, že neslyší. „Tomy, přišel za tebou Bill. Půjdeš jej pozdravit?“ z jejího hlasu čiší klid a neuvěřitelné množství trpělivosti. Musí to být skvělá matka. Hudba pomalu utichla. Simone mě přizvala do pokoje. Stál jsem proti asi o hlavu a půl menšímu chlapci. Hnědé oči putovaly po pokoji, jen ne na mě. Po zádech mu splývaly blonďaté dredy. Působil hrozně zranitelně. V oblečení se úplně ztrácel. Pousmál jsem se. Hoper. Vypadá ale tak něžně, zranitelně. Uvnitř to musí byt skvělý kluk.

autor: Lenna W.K.T & S

betaread: J. :o)

19 thoughts on “The Last Dance Step For Your Heart 1.

  1. Začiatok sa mi veľmi páči. Na túto poviedku sa teším. Pre mňa je novinkou. Prvá kapitola ma zaujala.

  2. *
    Povídku jsem četla už dříve a od prvního dílu mě zaujala!!.)) Těší mě, že ji tady vidím zveřejněnou, protože to znamená, že se to dalo zase do pohybu – super!!.))

  3. Začátek vypadá dobře. 🙂 A i když je takovýchto povídek víc, stejně si nikdy nemůžu zvyknout na Toma v roli toho "jemnějšího". XD

  4. Zdravím, holčinky moje. Kdysi dávno jsem četla pár dílků, ale musím se přiznat, že mi moc nevyhovovala, a to kvůli tomu, že jsem u dvojčat zastáncem tradičních rolí, ovšem to je o mně známý. Každopádně, povídka je to moc krásná, citlivá, a doufám, že s ní budete trhat příčku nejčtenějšího článku dne. 🙂

  5. To jako fakt????
    holky,tohle mě fakt potěšilo!!!!
    tuhle povídku jsem hledala a moc mě merzelo,že ji nemůžu najít. moc se na ní těším 🙂

  6. <3 Jooooo!!!!!! :)* <3 Klidně si tuhle povídku přečtu znova. Byla to mojr první twc, kterou jsem kdy četla. Taky je to pro mě srdcová záležitost. <3 🙂 A to jako fakt hodně. 🙂

  7. Zajímavé. Musím přiznat, že hned první věta mě zaujala, vzhledem k tomu, že Linkini jsou pro mě prostě srdcovka. Vyrostla jsem na jejich hudbě a tak s Billem plně sympatizuji 😀 Až na to, že já byla vždycky zatížená víc na Mika. Každopádně tohle není důležité. Podstatné je, že jsem si jistá tím, že tuhle povídku chci dočíst až do úplného konce 😉

  8. Jo a ten podklad na pbrázku z Let's dance je super… zrovna dneska jsem se na to znova koukala 😀

  9. [10]: wáááá já na LP taky vyrostla 😀 a vždycky se mi chce maximálně brečet, když koukám na Transformers a najednou zaslechnu tu úžasnost <3 😀
    jinak, tanec je pro povídku velmi zásadní ^^

  10. Oohhh bože jak mi tahle povídka chyběla. Sice jsem měla už něco načteno dopředu na osobních blozích autorek, ale i tak si to přečtu znovu, protože ty situace mezi Billem a Tomem mě pokaždé dostanou do kolen. Holky děkuji za zveřejnění téhle povídky tady. Doufám, že se alespoň tady dostaneme až k úplnému konci, když se z vašich blogů tak najednou ztratila 🙂

  11. Přjde mi to jako geniální nápad a téma pro povídku, avšak to provedení mě moc neoslovuje 🙂 příliš zdlouhavé a zbytečné věci… ale i tak holky, hodně štětí při dalších dílech…

  12. Začátek této povídky je skutečně skvělý, je to opravdu super nápad a už se těším na to, jak se to bude vyvíjet dál.
    Jinak Linkin park taky zbožňuju, je to dokonalá skupina s dokonalými písničkami 🙂

  13. božská povídká!a jaký dlouhý díl.♥už ted sem do ní zažraná naprosto na tisíc procent budu číst dál!kéž by díly vycházely v pravidelných intervalech co nejdříve..!!!

  14. mile ráda si zkrátím čekání na nové díly komentováním těch starých, protože jsem je u Lenny sjela kosmickou rychlostí, že jsem po sobě nenechala ani zvířený prach. 😀
    přemýšlím, jestli jsem někdy četla povídku, kde bylo jedno z dvojčat postižené.. kdysi jsme měly se Syhrael takový nápad na povídku, který zůstal nedokončený, jak už bývá zvykem. :/ možná proto jsem si tuhle povídku zamilovala.. jako kdyby mi dodávala něco, co mi od té doby opravdu chybělo. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics