Navěky souzené duše… 1/2

autor: xoxo_Lady

Pěkný den! 🙂
Jsem tady s další jednorázovkou, tentokrát je však o něco delší než má předešlá. Dala jsem si na ní dost záležet a jsem v rámci možností spokojená, napsala jsem to přesně tak, jak jsem chtěla. Poslední dobou jsem měla dost pochmurné období, možná proto z toho vyplynul tento tragický děj. Pro mne je tento konec však naprosto automatický, protože takhle by to prostě mělo být. Snad mě na povídce mrzí jediná věc, a to, že jsem ji nestihla poslat dřív, jelikož jak si můžete všimnout, odehrává se na podzim a na podzim byla také psaná. Je mi jasné, že už to nebude ono, číst ji v zimě, ale co se dá dělat.
Přikládám i odkaz na píseň, která mě při psaní doprovázela a i ona přispěla na atmosféře povídky. Proto doporučuji pustit si ji ke čtení.
Doufám, že se vám bude povídka líbit a zanecháte nějaký ten komentář, samozřejmě budu ráda i za kritiku a předem děkuji!
Přeji příjemné počtení, a když už mám tu možnost, přeji Vám všem také pěkné svátky a Vánoce plné klidu a míru. Užijte si toto kouzelné období!

Procházel se spadaným listím, rozhrnoval jej špičkami bot, vykopával ty barevné lístky do vzduchu a nechával je spadat zpátky do kupy, mezi ostatní. Zašlápnul několik hnědých kaštanů, které se vylíhly dřív. Ty ostatní jen zastrašeně zalezly zpátky do zelené pichlavé slupky a čekaly, až kolem nich mladík bez povšimnutí projde. Nezastavil se, aby je zvedl a rozlouskl. Nechal je ležet, jen je probodl zlomeným pohledem a šel dál. Neměl žádný cíl. Jen se toulal dobře známými místy.

Na chvíli zaváhal, poté se zcela zastavil. Přešlapoval před lavičkou, upřeně pozoroval její opěradlo, do něhož byly vryté dvě iniciály v kostrbatém srdci. Tehdy se mu třásly ruce zimou, zahříval mu je v těch svých… Nestihl se rozhodnout, jestli se alespoň na krátký okamžik posadí, jelikož lavičku pokropilo několik velkých kapek. Nebe bylo už od rána zastíněno šedivými mraky, avšak nepršelo. Ani teď. To se pouze strom, jehož větve se rozprostíraly nad lavičkou, oklepal chladem a setřásl ze sebe tak kapky deště, jež se o něj zachytily při dešti těsně nad ránem.

Vydal se dál, bez otáčení, zastavování. Zkřehlé ruce schovával hluboko v kapsách a tvář choulil do tlusté šály. Chlad třásl celým jeho křehkým tělem, ale on si jej nevšímal. Mířil dál, nezastavilo ho od toho nic a nikdo. Rozhlížel se kolem, pozoroval barvy rozprostírající se všude kolem, vdechoval čistý chladivý vzduch a vydechoval páru, jež jej mrazila na prokrvených rtech a zimou zčervenalých lících.


Pozvedl hlavu k nebesům. Za zavřenými víčky si představil místo, které podvědomě hledal, ale nechtěl si to přiznat. Prostě šel. Nehledal jej, a přitom po tom toužil. Alespoň na pár vteřin se posadit, vzpomínat, prožít to znovu. Byl to snad něžný úsměv, který prošel jeho rty? Nebo se mu to jen zdálo, už bláznil z toho všeho?
Jeho kroky se staly rychlejšími a jeho srdce bilo jen pro jedinou vzpomínku, pro jedinou chvilku, pro jedinou osobu. Stalo se to tak dávno a on ani nevěděl, jestli to bylo skutečné anebo si to jeho poblázněná hlava vymyslela. Jeho představivost byla až moc živá, už ani nevěděl, co je skutečnost, co vzpomínky, co fantazie. Spěchal za svou spásou. Spěchal za světem bez hranic, kráčel cestou bez konce. Zanechával za sebou jen neviditelné stopy v hromadách listí a vůni stejnou jako tu, co tak miloval. Kabát v té rychlosti vířil za ním, divoce se oháněl a následoval jeho stín. Bořil se hlouběji a hlouběji do listopadové mlhy, míjel okolní krajinu. Chvílemi běžel, pak zase poklidně šel. Zápasil s dechem a slábnoucím srdcem. Potlačoval slzy němých proseb a nářků, ztrácel naději, a pak ji znovu objevoval. Jako v šíleném snu, noční můře nebo další z jeho představ.
Tahle byla možná skutečná.

A pak se zastavil.

Doteď jen slabý vichr zesílil, udeřil do jeho zad a srazil jej na kolena. Rozvířil spadané listí, jež ho zahalilo svou kápí, zcuchal neupravené černé vlasy, prameny rozházel na všechny strany, vhrkl mu do očí dlouho potlačované slzy. Přesto vypadal jako panenka. Ztracená, bloudící jen se svou rozervanou duší v dlani. Snad mohla najít klid na tomto místě.
Vítr roztřásl větve stromů, koruny se třepotaly tam a zase zpět, pozůstalé listí šumělo a spadávalo dolů. Stromy se pod poryvem o sebe opíraly. On zvedl skelný pohled a upřel jej na jejich neviditelné pouto. Stromy si povídaly o něm. Šeptaly zastaralá slůvka neznámou řečí, nadpozemskými hlasy. Trvalo to věčnost, než se uklidnily. Stále nemohly uvěřit, přesvědčovaly samy sebe, že je to on. Že se vrátil. Přišel. Znovu.
Jeho ztmavlé oříškové oči je ujistily. Přikývly na souhlas, odpověděly.

Poté se podíval před sebe a pomalu vstal. Šouravými kroky se vydal tam. Jejich místo, jen jich dvou. Bílý altánek se zestárlým dřevem, sloupnutou barvou, ale přesto stále krásný. Dva schody, kterými vešel do jeho útrob, zaskřípěly stejně jako kdysi. Dokonce zábradlí bylo na dotek stejně chladné. Přejel po něm konečky prstů, a pak je sevřel v dlaň, aby mohl pocítit závan vzpomínek, jenž v něm dotek vyvolal. Tváří mu proletěl náznak úsměvu, usadil se na jeho rtech stejně rychle, jako zmizel. Musel přivřít oči, jak živé obrazy před jeho očima byly. Jen rychlé záblesky zašedlých fotografií. Šťastně se usmívající obličej, jiskřící oči. Jeho smích byl tak živý, slyšel ho ve své hlavě, slyšel ho všude kolem a nebyl sám. Rozléhal se okolím, vyplašil havrany, poklidně sedící v koruně stromů. Otevřeli svá křídla a splašeně vzlétli do výšin, zanechali jen vyděšený křik. A smích, jenž se ozýval dál.

Chlapec se zakymácel, jak se mu ze snímků před očima roztočila hlava. Opřel se o dřevěný sloup a zmrzlé dlaně si přitiskl na uši, aby zastavil neutichající a tak známý smích, jež ho doháněl k šílenství, a zároveň mu přinášel nečekanou slast a touhu slyšet ho ještě jednou. Přesto se jej snažil ze své hlavy vyhnat. Už to netrvalo dlouho, náhle vše utichlo a on se vrátil zpět do reality a ticha. Ztěžka si oddechl, potlačujíc slzy řinoucí se mu do očí. Byl k smrti vyděšený, ale přesto zůstal. Nemohl odejít, ne teď, po tom, co se konečně odhodlal.

Rozhlédl se kolem sebe, pohledem přejížděl každičkou škvíru v chátrajícím dřevě, vyčuhující třísku či vyviklané prkno. Vypadalo to tam prázdně, osaměle a zoufale. Stejně jako on a jeho rozervaná duše a krvácející srdce. Nevěděl, jak sám sobě pomoci, netušil, jak se utěšit, jaký cíl si určit, pro co se snažit. Vše, co měl a pro co žil, bylo nenávratně pryč. Zbyly mu jen vzpomínky, snění a občasné přeludy, jež se vynořily v těch nejméně očekávaných chvílích. Slyšel jej, viděl, cítil. Tak jako kdysi.

Chladný vánek se prohnal altánkem, roztřásl chlapcovo křehké tělo a rozvířil hnědé listí. Postrčil černovlasého do zad a odebral mu z úst roztřesený dech. Na jeho pobídnutí udělal několik kroků vpřed. Pod nohama zaslechl šumění pozůstalých listů, jež ho vedly tou správnou cestou. Trvalo celou věčnost, co jen tak stál a hleděl na bílé staré piáno, jehož zadní noha byla rozlomena a ono se z posledních sil opíralo o zem. Pomalu přešel k němu, nemusel se k tomu ani nutit, aby usedl na stoličku před něj. Rozklepanou dlaní přejel po klávesách, osvobodil je od silné vrstvy prachu, sfoukl z nich všechen čas, kdy se jich nikdo nedotýkal. Dotknout se míst, kde se kdysi dotýkal on, jej stálo několik srdcervoucích slz.

Utrápené oříškové oči se schovaly pod víčky, jak se bál, co mu první tóny přinesou. Byly pomalé, opatrné, plné strachu, a přitom touhy je znovu slyšet. Hrál píseň, kterou se nikdy neučil, jen tiše pozoroval, jak ji hrají jeho prsty. On to hrál pro něj, vytvářel tu krásnou melodii, aby mohl spatřit jeho úsměv, jeho oči, aby mohl pocítit vděk skrze jeho rozvášněné rty. Bill hrál pro vzpomínky na něj, proto, aby mohl alespoň naposledy spatřit jeho tvář a ucítit jeho blízkost, teplo a bezpečí jeho náruče. Věděl, že to nebude možné. Avšak přesto doufal, že se bude moct rozloučit. Že bude moct říct jedno jediné sbohem. Nedokázal se smířit s tím, že byl pryč, že najednou nebyl středem jeho pozornosti, že mu nestál po boku. Nemohl z hlavy vytřást tu představu, že mu bylo ublíženo, že trpěl. Bill si stále dokola opakoval, že to měl být on, kdo měl zemřít, ne jeho bratr. Měl ho ochránit, měl na něj dát pozor, to on měl být naživu. Celý jejich život dával Tom pozor na něj, neustále stál za ním a se vším mu pomáhal, pokaždé ho postavil na nohy, když Bill upadl, popostrčil ho kupředu, pomáhal překonávat všechny překážky a nástrahy. Učil jej, jak se s životem co nejlépe vypořádat a jak se o sebe postarat, zatímco on sám měl problémy a potýkal se se svými nepříjemnostmi. Ale Tom se nikdy nezajímal o to, co by měl dělat pro sebe, co potřeboval on. Vždy tady byl jen Bill. Pokud byl jeho bráška v pořádku, až pak nastal čas na sebe samotného.

A pak nastala chvíle, kdy se vše obrátilo. Jedinkrát v životě měl Bill dát pozor na něj, poprvé a naposled mu mohl pomoci, zachránit jej. Zklamal.

×××

„To si říkaj kámoši, jasný. Však si mě tady nechte do rána, vůbec mi to nevadí!“ brebentil navztekaně sám pro sebe. Široko daleko bylo ticho a prázdno, parkem se rozléhaly jen občasné zvuky ptáků či kolemjedoucích aut. Marně se snažil už celou půlhodinu dovolat pomoci. Nikdo jej neslyšel, centrum města bylo daleko, a kdo by se v tuhle noční hodinu zdržoval v opuštěném parku. Jeho kamarádi už byli dávno v nějakém klubu a na něj si beztak ani nevzpomněli. Nebo se spíš ještě pořád smáli na jeho účet a vtipkovali o tom, jak se ráno při pozdním (nebo spíš brzkém) návratu domů zastaví u jednoho ze stromů a osvobodí promrzlého Toma. Náramná legrace pro někoho, kdo si teď popíjel v teple klubu.

Tom naštvaně zaryl patu do země a zuřivě zavrčel, jako by mu to mělo snad jakýmsi zázrakem pomoci.

Bylo sotva něco před půlnocí a on trčel v parku, svázaný u stromu, promrzlý na kost a naštvaný jako ještě nikdy. Věděl, že má jen dvě možnosti. Buď bude muset přečkat několik hodin tady, anebo konečně vyloví mobil z kapsy a přivolá pomoc. Jenže to by mu nesměli svázat ruce okolo tlustého kmene. Už teď ho bolely všechny svaly v ramenou, netušil, co bude dělat do rána.

Odhodlaně a s ještě větší zlobou vykopl svázané nohy a snažil se mobil vytřást z kapsy kalhot. To bylo poprvé v jeho životě, kdy litoval, že nosí tak volné kalhoty. Kapsy byly hluboké a kdeco se v nich dalo zapomenout, na to už si zvykl. Avšak kdyby měl teď na sobě něco podobné Billovým upnutým džínům, mobil by už dávno měl.
Trvalo dlouho, než konečně zaslechl tlumenou ránu. Avšak dřív, než se stačil zaradovat, mu došla další z potíží, které mu zabránily dostat se odtamtud. Jak měl asi tak přivolat pomoc, když jeho mobil, který tak pracně vytáhl z kapsy, ležel na zemi, a on byl svázaný kolem stromu a nemohl použít žádnou ze svých čtyř končetin?

„Do prdele už!“ zanadával rudý vzteky a námahou. Na chvíli to vzdal, vyčerpaně se opřel o kmen stromu a jen se rozhlížel kolem sebe, jestli nezahlédne nějakou osobu. Doufal v to, že bude temným parkem procházet třeba jakýsi ospalec venčící v tuto nekřesťanskou hodinu svého psího mazlíčka. Doufání bylo zbytečné, existuje něco jako zákon schválnosti, který si nedal pokoj ani teď. „Bráško, no tak… přece mě tady nenecháš…“ prosil tiše, přivírajíc oči a snažíc se nemyslet na nic jiného, jen na své o deset minut mladší dvojče. Dával veškerou naději do jejich telepatického spojení, představoval si jeho tvář těsně před tím, než se se svými přáteli odešel bavit. Najednou ho popadly výčitky svědomí. Neměl jej nechávat samotného doma, když věděl, že má jednu ze svých depresivních nálad. Bill nikdy neměl důvod být nešťastný. Měl přeci Toma, svého bratra, přítele, nejbližší osobu jeho srdce, jeho druhé já. Tom jeho náhlé nálady nikdy tak docela nechápal, dával to však za vinu jeho citlivosti, křehkosti. Bill byl vždy ten slabší, ten, který potřeboval ochraňovat, pomáhat. Potřeboval slyšet něžná slůvka lásky, utěšit v náručí, pohladit po vlasech, políbit na čelo. Tyto maličkosti a plaché náznaky pro něj znamenaly mnohem více než cokoli jiného. Nikdo ho neznal lépe než jeho bratr. A nikdo jiný mu nic z toho nemohl dát. Tom byl jeho vyvoleným, jeho oporou, jeho srdcem…

Měl zůstat s ním, držet jej za ruku a ležet v přítmí pokoje, poslouchajíc tichou melodii jeho srdce. Nemusel by teď mít výčitky a obavy. A taky nemusel tu slibnou noc skončit takhle. Ale on poslechl, když jej s hraným úsměvem přesvědčoval, aby šel. Věděl, že uvnitř si ze všeho nejvíce přál, aby zůstal. Ale on prostě musel jít, sám sobě nalhával, že musí, jinak by byl Bill naštvaný, že kvůli němu promrhá oslavu kamarádových narozenin a pozvánku do nejvyhlášenějšího klubu v širokém okolí. Dnes se zachoval sobecky a nyní za to zaplatil.

Elektrizoval svým oříškovým pohledem mobil, stále tiše ležící mezi suchým podzimním listím. V duchu úpěnlivě doufal, aby bratr zaslechl jeho signály a třeba jej napadlo zavolat někomu z party, za jak dlouho se chystají domů. Billovi by určitě nezatajili, že s nimi Tom už není. Věděli, že pokud se jednalo o Toma, byl schopen všem vydrápat oči.
„Bille, Bille, Bille… no tak, lásko…“

×××

Několikrát se v polospánku přetočil z boku na bok, než se dokázal probrat. Něco jej donutilo otevřít oči a pohlédnout na hodiny blikající na budíku. Půlnoc rozhodně nebyl čas, kdy by se jeho bratr vracel domů z takových akcí, ale stejně lehce znervózněl. Slíbil mu přeci, že se do půlnoci určitě vrátí, tak aby mu ještě stihl popřát sladké sny svým léta ozkoušeným způsobem.

Ať se snažil jakkoli, už se mu nepodařilo usnout. Oči mhouřil do tmy pokoje, objímajíc jeho polštář a s požitkem do něj boříc nos. Bylo pro něj nepřirozené, když nebyl vedle něj, tiše neoddechoval a neobjímal ho jednou rukou kolem pasu. Byl zvyklý probouzet se v jeho náručí a ať už to bylo o půlnoci či ráno, nikdy nemusel být ani na chvilku sám, jelikož se probouzeli v ten samý čas, na minutu přesně. Až tak bylo jejich propojení silné.

Možná vypadaly jeho myšlenky až přehnané, ale on si s klidem přiznával, že je na svém dvojčeti závislý a jediným štěstím bylo, že Tom byl na tom úplně stejně a ani v nejmenším mu to nevadilo. Neuměl si svůj život bez Billa představit, byli smyslem žití pro toho druhého, oporou ve špatných chvílích, strůjcem těch šťastných. Opětovali si svou lásku vášnivě a bez pochybností. Nikdy neměli potřebu přemýšlet o tom, jestli je jejich vztah správný, jestli si vybrali správnou cestu a neměli se raději od sebe odloučit ve chvíli, kdy své city k tomu druhému pochopili. Bylo však nemožné je potlačovat. Byli si jistí, že necítí to samé, co zamilovaná dvojice, co spolu prožila dobré i zlé, a přesto se milují stejně jako na začátku jejich vztahu. Oni spolu byli od narození, od samotného počátku jejich existence. Byli si souzeni od početí po smrt. Jak jednoho večera Tom poznamenal, jako by si byli předem určeni. Nikdy nebylo žádných pochyb, že to tak být nemělo.

Už se o spánek ani nesnažil, nemělo cenu se pokoušet usnout bez něj. Odkopl přikrývku, pod kterou se klepal nepříjemným chladem, nehřálo jej jeho tělo. Naposledy zkontroloval čas, a když zjistil, že uběhly sotva tři minuty od chvíle, kdy se vzbudil, otráveně zaúpěl. Nezbývalo mu nic jiného, než jej zkontrolovat. Nebyl takový, že by jej hlídal na každém kroku, chtěl vědět o tom, co právě v tuhle chvíli dělá a s kým je. Důvěřoval mu a neměl důvod k žádným obavám. Jen měl tento nevysvětlitelný pocit, který jej nutil vytočit jeho číslo, aby se mohl ujistit, že je vše tak, jak má být.

×××

Zatímco Bill nervózně přecházel po místnosti a snažil se dovolat na jeho číslo, Tom se marně pokoušel jeho hovor jakýmsi zázrakem přijmout. Neměl žádnou naději, neměl jej jak zvednout, ani jak stisknout to pouhé tlačítko. Stačilo by se jen zlehka dotknout…

„Sakra, lásko! No tak, vždyť je to jen kousek od ´našeho´ místa. Poslechni svou intuici! Přece mě tu nenecháš!“

Bill se zastavil v půli kroku, místnost obešel snad dvacetkrát. Zarazil se, přivřel oči a snažil se vyvolat znovu ten pocit, který jím rychle proběhl před chvilkou. Bylo to jen nepatrné mrazení v zádech, roztřesení končetin, ztěžklý dech… Přesto věděl, že to mělo mnohem větší význam. Soustředil se na svíravý pocit v hrudi a snažil se vyslyšet, co mu pravilo to intuitivní já.

O několik vteřin později už běhal po bytě, hledal klíče od auta, přičemž si zapínal kalhoty, kabát oblékl na nahou vrchní část těla, přehlédl se a vynechal dva knoflíky. Boty si ani nestačil úplně obout, jak spěchal zachránit svého bratra.
„Však já si to s vámi vyřídím! Budete se ještě na kolenou omlouvat! Nechat mého Toma takhle v parku! To snad není pravda!“

×××

Jeho tóny ustaly, už dávno přestal hrát, aniž by si toho povšimnul. Upíral zrak do dalekého prázdna, oříškové oči plné lásky se leskly pod tíhou a zármutkem. Potichu vzlykal na jeho počest. Plakal pro jeho ztracenou duši, pro jeho přítomnost, jeho srdce. Oslavoval výročí jeho smrti, dobu, po níž byl pryč, nebyl s ním. Jak mohl vydržet rok? Dvanáct měsíců plných vzpomínek, prázdných dnů strávených v osamělosti čtyř stěn. Bez úsměvu, radosti, štěstí… bez vůle jít dál. Chtěl jen plakat nad jeho hrobem, vzpomínat. Ta bolest byla tak oslepující, že nedokázal dělat nic jiného, než se jí oddávat. Slepě bloudil po světě, bez špetky zájmu dělal, co mu bylo řečeno, a pak se zase uzavřel ve své mysli. Rány byly stejně čerstvé a hluboké jako na začátku, nepokročil vpřed ani o jediný kousek, stál pořád na tom samém místě a jen čekal, kdy to vše skončí a on bude moct být s ním. Nechával se unášet halucinacemi, schizofrenií, která ho postihla. Byl sám a přitom mu chtělo tolik lidí pomoci. Odmítal je, vyžíval se ve své zblázněné mysli. Uvědomoval si, že je blázen, zešílel z krutého osudu a nedokázal se s ním smířit. Nechtěl pomoct, chtěl zůstat tam, kde byl, chtěl být se svou bolestí a neuhasínající láskou. Protože to bylo jediné, co ještě dokázal cítit. Bolest a lásku. Nic jiného si už neuvědomoval.

„Pamatuješ si na ten den předtím, než jsi mě opustil? Byl to ten nejkrásnější den v mém životě.“ Promluvil s úsměvem, avšak nebylo v něm schované nic víc než proklatý smutek. Ozdobily jej další třpytivé slzy a nekonečné vzlyky, vycházející z útrob jeho duše.

×××

pokračování

2 thoughts on “Navěky souzené duše… 1/2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics