Phantom of the Opera 25.

autor: Helie


Tom:

Seděl jsem před zrcadlem v maskérně a díval se na svůj ustaraný odraz. Tohle je poprvé, co budu stát na jevišti. Poprvé, co budu zpívat před lidmi. Poprvé… Tréma mi svírala žaludek, chvílemi jsem měl pocit, že se dusím. Opřel jsem se lokty o toaletní stolek a čelo složil do dlaní. Těžce jsem dýchal a motala se mi hlava.

„Bude to v pořádku, Tome. Když tomu budeš věřit, nic se nepokazí,“ špitla jemně Christine a položila mi chlácholivě ruku na rameno. Přejel jsem prsty přes hřbet její ruky.
„Kéž by…“
„Věř tomu. Musím se jít připravit, za chvíli začínáme.“ Upravila mi dredy na zádech, pohladila mě po rameni a odešla.

Operou se rozeznělo poslední zvonění. Herci se nakupili podél jeviště, aby mohli sledovat výkon svých spolupracovníků. Krčili jsme se kolem, aby všichni viděli. Hra začínala krátkým baletem.

Bill:

Opona se zatáhla. Všichni v hledišti stáli a tleskali jako pominutí. Postupně se začali vytrácet k baru a na záchody. V tu dobu přišla má chvíle. Vyběhl jsem z lóže číslo pět a proplétal se mezi lidmi. Nikoho jsem nezajímal. Připadal jsem si jako duch mezi davy lidí, kteří mě okatě ignorovali. Řešili své problémy a osmnáctiletý chlapec v černobílém hábitu je nezajímal. Zastavil jsem v zákulisí, v zákrutě jedné temnější chodbičky. Čekal jsem na klapání dívčích bot nebo dívčí hlas.

A pak přišla. Chytil jsem ji za ruce a stáhl jí je na záda. Držel jsem je jednou rukou a druhou jí položil přes pusu, aby nemohla křičet. Přitaženou k tělu jsem ji táhl k nejbližšímu vchodu do podzemních chodeb. S obtížemi jsem si dostal až ke kanálu, k loďce, která na nás už čekala. Hodil jsem ji na její palubu a sám nastoupil. Popadl jsem tyč na odrážení od dna kanálu, a rychle odstrkoval loďku od břehu. Christine ke mně upírala oči zalité slzami.


„Co se děje?“ špitla vystrašeně.

„Už dál nebudeš pokračovat v hraní. Je mi líto, že tě tu musím nechat, ale nemůžu dopustit, abys byla volná. Celé bys to mohla pokazit,“ odpověděl jsem bez špetky zájmu.
„Proč to všechno děláš?“
„Na vysvětlování bude času ještě dost!“ okřikl jsem ji a sklonil hlavu, když jsme zaplouvali do nejširší a uzavřené části tunelů. I tady to Christine znala.

Přirazil jsem loďku ke břehu a vytáhl Christine na souš. Ruce jsem jí znovu chytil za zády a popadl první provázek, který se povaloval někde poblíž. Svázal jsem jím ruce k sobě a strčil jí do zad, takže spadla na zem kousek od kamenné stěny. Couvala přede mnou se strachem v očích, dokud zády nenarazila do stěny.

„Teď už stejně nikam neutečeš. Víš, Christine, to všechno byla jen hra. Vy jste byli pouhé figurky, nic víc. Nechal bych tě být, kdybys mi moji hru stále nekazila,“ přidřepl jsem vedle ní. „Měla bys vědět, že od té doby, co se Opera řídí podle mé píšťalky, jsem zamilovaný do Toma. Kvůli němu tahle hra začala…

Už dřív jsi mu nebyla lhostejná. Začínali jste si psát přes internet, brečel kvůli tobě, když ses odmítla s ním sejít. A já to zažíval všechno s ním. Jsem jeho bratr, jeho dvojče. Proto jsem nechtěl, aby kdokoli z vás znal moji tvář. Nejsme si podobní, ale stačil by hrubý popis, a on by mě poznal.
Když už jsem to sám se svojí nikdy neopětovanou láskou nemohl vydržet, začal jsem psát texty. Srdceryvné, smutné, emocionálně vypjaté. Jednou jsem náhodou zabloudil do Opery. Umění, které herci vytvářeli na jevišti, mě naprosto uchvátilo. Ještě ten den jsem zkusil něco napsat. A vznikla má první opera… Pak stačilo narazit na madam Giryovou, která mi pomohla šířit mé dílo do srdce Opery.

Jenže pak se sem dostal i můj bratr. Začal se zajímat o tolik lákavou postavu Fantoma, začal příliš čmuchat kolem. Básnil o Fantomovi i doma a já to nemohl vydržet. Rozhodl jsem proto, že ulehčím jeho pátrání. Napsal jsem novou operu, nové pojetí Romea a Julie. Věř mi, Christine, kdybys s Tomem nic neměla, nebyla bys pro mě překážkou. Ale teď překážíš…

Možná tu zemřeš hlady, kdo ví… O těchto chodbách vím jen já a madam Giryová. Až Tom zjistí, co Fantom skrývá za maskou, nebudu se moci dál zdržovat s tím, abych tě pustil. Zajisté sis všimla těch úžasných ozbrojených jednotek, které dnešní představení sledují spolu s obyčejnými diváky. Čekají na mě… Nemůžu se zdržovat.“

„Nedělej to,“ zavzlykala Christine. „Prosím tě, nedělej to!“

„Zmlkni!“ zavrčel jsem a vrazil jí facku. Na tváři jí zůstal rudý flek. „Tohle je tragédie, Christine. Měla bys ten pojem znát…“
„Proboha, prosím tě, nenechávej mě tu!“ zakřičela Christine, ale to už jsem se vzdaloval zpátky k loďce. „Prosím ne!“

Chodbami se neslo její vzlykání a popohánělo mé záběry tyčí. U východu nejbližšího k jevišti jsem měl nachystané šaty. Ty stejné, ve kterých jsem byl i na karnevalu. Rychle jsem se převlékl, nepříjemnou modrou masku nasadil na obličej a oblečení Fantoma popadl do ruky. Vyšel jsem na chodbu a opatrně se rozhlédl. Nikde nikdo. Nad hlavou mi zařinčel zvon. Neměl jsem nejmenší ponětí, po kolikáté už zvoní, ale nejspíš bych se měl stáhnout k jevišti.

Kolem jeviště stáli ostatní účinkující. Pohledem jsem vyhledal madam Giryovou a její dceru. Rychle jsem k nim přispěchal a položil ruku madam Giryové na rameno. Otočila se ke mně a zmateně mi pohlédla do očí.

„Co tu děláš, Bille? Můžou tě chytit!“ sykla. Vrazil jsem jí své věci do rukou.
„Christine se zbytku opery nezúčastní. Musím ji dotáhnout do konce místo ní. Pohlídejte mi to prosím, budu to ještě potřebovat.“

„Julie na scénu!“ sykl někdo ze zákulisí a já sebevědomě přepochodoval ke kulisám. Vyšplhal jsem se po žebříku vzhůru. Vyšel jsem na dřevěný balkon – hlavní rekvizitu. Všichni v obecenstvu nedočkavě vzhlíželi ke mně. I Tom, který stál v dobovém oblečení na kraji podia se díval na mě. Kolem nohou se mu proplétaly chomáčky uměle vytvořené mlhy. Začal jsem tiše zpívat Christinin part. Nesnažil jsem se jakkoli měnit hlas. Zpíval jsem tak, jak je mi to pohodlné.

Naskytla se mi možnost vidět stovky překvapených tváří. Nad všemi však převažovala jediná – tvář mého bratra…

autor: Helie

betaread: Janule

6 thoughts on “Phantom of the Opera 25.

  1. Nádhera, narazila jsem na tvojí povídku až teď a celou ji přečetla. Strašně se těším na další pokračování 🙂

  2. [1]: Děkuji =)

    [2]: Ale dělá 😀 ber to tak, že tohle je předposlední díl. Kdybych ho neukončila napínavě, o ničem by to nebylo 😀

    [3]: Děkuji =)) Jsem ráda, že se líbí =)) Bohužel, dlouho už pokračovat nebude. Už jen jeden díl… a pak někdy příští rok druhá série 😀

  3. To je dokonalé, já nemám slov. A chci rychle další díl, to se vážně nedělá to takhle useknout. Tak honem další 🙂

  4. No Bille!!! To si mne teda potěšil 😀 Takovou perfektní smtr bych nevymyslela ani já! Jen si ji teda mohl ještě třeba dát pár facek, přece jenom ti chtěla ukrást TVÝHO Toma!! A taky bych to tam pro jistotu zapálila-co když ti zdrhne a zkazí celý představení?! No ale tak aspoň něco si udělal… 😀
    Uplně vidím Toma jak zírá na Billa v těch šatech – se mu divím, že na místě neomdlel 😀 A vážně, jak si to mohla utnout zrovna teď?!?!?! To se nedělá? A zrovna tak mi nemůžeš udělat to, že příští díl už bude poslední!! Co pak budu číst? Achjo…
    No co se dá dělat, už se těším na pakračování (ale zároveň netěším, protože bude poslední)!!
    P.S. Ať žije internet v mobilu zadarmo!! 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics