Black swan – Černá labuť 14.

autor: PeTiŠka
Vběhnul do divadla a rychlým krokem mířil do své osobní šatny, kterou měl jen pro sebe. Cestou potkával už převlečené, připravené a rozcvičující tanečníky. Věděl, že si bude muset hodně pospíšit, bylo něco málo po půl osmé a v devět představení začíná.
„Co tady děláš?!“ zavrčel Bill na Lily, která postávala už namalovaná jako bílá labuť před jeho šatnou společně s Tomem, očividně o něčem diskutovali. Bill v sobě držel vztek, ale nebyl čas teď rozpoutat dohady, když přišel pozdě. Rozrazil dveře a odložil věci na stůl, posadil se před velké zrcadlo a postupně vyndával své líčení.
„Má být nemocný, vždyť volala jeho matka…“ pronesla Lily zmateně, jak Bill uslyšel za dveřmi. Tom ji umlčel mávnutím ruky, když se nadechovala k dalším argumentům a vešel do Billovy šatny, zavřel za sebou dveře a opřel se o ně. Chvíli sledoval chlapce, který urputně čistil svůj obličej termální vodou.
„Jak si na tom?“
„Jsem v naprostém pořádku.“ Pousmál se Bill klidně a dál se věnoval svému odrazu v zrcadle. Potřel na svůj křehký obličej vrstvu krému a zamrkal. Soustředěně začal nanášet na tváře výrazně bílý pudr. Připravoval se na zahajovací část bílé labutě.
„Bille?“…odkašlal si nervózně Tom, a když se mu nedostalo odezvy, zopakoval chlapcovo jméno o poznání hlasitěji a Bill mu věnoval tázavý pohled přes zrcadlo. „Už jsem poprosil Lily, aby to dnes odtancovala za tebe. „Pronesl nejistě. Bill se zarazil v pohybu a stále držel s trenérem oční kontakt.
„Už jste to ohlásili snad?“ nakrčil Bill obočí a pokračoval v nanášení silné vrstvy pudru. Tom najednou zrozpačitěl, nevěděl, co by na to měl odpovědět, samozřejmě, že oficiálně to ještě na veřejnosti neohlásili. Takže bod pro Billa. „Jsem tady, Tome, a budu tančit.“ Pronesl Bill a tím hodlal uzavřít veškeré dohady a jakékoliv protesty.

Tom uznale přikývnul a přešel za něj. Objal chlapce kolem ramen a sklonil se k němu, aby mu zastrčil neposedný pramen za ucho. Bill zjihnul a opřel se o jeho hruď, pozorujíc Toma zvědavě přes rameno. Čekal, co má Tom na jazyku, něco povzbuzujícího.
„Jediná osoba, která ti stojí v cestě, jsi ty sám…“ hlesnul potichu Tom a pokračoval. „Je na čase se toho pustit, uvolnit se a dát do toho všechno. Bill zaraženě sledoval Tomovu postavu, která se od něj vzápětí odtáhla a s lehkým úsměvem vyšla ze šatny. Jakmile se za ním zavřely dveře, Bill vydechnul a odložil veškeré líčení, které do teď třímal v ruce. Snažil se pochopit první část Tomovy věty. Jak by si mohl stát v cestě sám sobě? To byla blbost.
O.o
„Bílá labuť na scénu za deset minut!“ ozvalo se v rozhlase a Bill akorát dokončil své dílo malování. Spokojeně se na sebe pousmál do zrcadla a nadechnul se. Zaklonil blaze hlavu a vydechl. Konečně se dostal až do finále, za deset minut bude moci předvést to, pro co takovou dobu tak usilovně bojoval, co tak zdokonaloval jen proto, aby dnes mohl být na podiu za hlavní hvězdu, být obdivován, okouzlen, žádán. Skoro tajil dech, jak mu myšlenkami běhaly všechny ty vzpomínky, co všechno do dneška prožil, čím si prošel. A čím víc se ponořoval do nedávných dob, tím rychleji mu úsměv mizel z tváře a škrábance na rameni, které se stále ještě nezahojily, jej začaly pálit. Hlavou se mu promítalo vše – od té doby, co začal být drzý na matku, po včerejší noc, kdy do sebe pojal drogu, spal s Andrewem, pak kdy spal s Lily, která mu ale tvrdila, že u něj doma vůbec nebyla, po dnešní dopoledne, kdy se miloval s Tomem a hned na to jej načapal s Lily… nebo ne? Zapomněl se jej na to zeptat, možná by měl teď před představením. Vydechnul bolestně a promnul rameno. Natočil se k zrcadlu a sledoval narudlou ránu.
Kouknul na hodiny a zjistil, že má posledních pět minut. Rozhodl se zapomenout na bolest a špatné vzpomínky, byl odhodlán se soustředit jen a jen na tanec. Zvedl se, vložil ještě do vyčesaných vlasů do drdolů čelenku s bílými peřejemi po stranách, zhasnul místnost a chvatně se vydal do zákulisí, kde už nervózně přešlapovali ostatní tanečníci, rozrušeně štěbetali a vzájemně se snažili nějak povzbudit, uklidnit se. Bill pohledem vyhledával Toma, bloudil davem a občas jej někdo zastavil, aby mu popřál hodně štěstí, či krátce objal.
„Sakra…“ zaklel po dvou minutách, když Toma nemohl nikde sehnat a postavil se tedy za oponu stranou, odkud měl vyrazit na parket. Krátce ji poodhrnul a rozhlídnul se po divácích, kteří upřeně sledovali dění před sebou. Polknul a sledoval svého spolutanečníka, který jej vzápětí vyzval na podium. Naposledy se nadechl a přímo vtančil na parket. Do očí jej udeřilo několik ostrých světel, přes která ani tolik neviděl obecenstvo. Ocitl se na parketě sám, měl představující část. Přivřel oči a nechával své tělo poddávat se hudbě a tanci. Našlapoval špičkami po zemi, jako by se ocital na křehkém ledě, a kdyby jakkoliv tvrději došlápnul, propadl by se do ledové vody. Rukama mával tak lehce, jako by je unášel sám vítr. Přesně jako v tom snu, který se mu zdál před několika měsíci. Ale tohle byla skutečnost, teď nesmělo být nic špatně.
A jakmile se k němu přidal podle role princ, vzpomněl si na tu chvíli, kdy se ocital sám s Tomem v sále, kdy mu prince tančil Tom. Pousmál se, přimhouřil oči a nechal se spolutanečníkem vést. Jejich kroky, pohyby, všechno bylo dokonale sladěno, jako by byli jedno tělo. Po pár minutách společně zamířili do zákulisí po špičkách a nahradily je ty menší role. Bill se zastavil, jakmile věděl, že není na oči divákům, zapřel se o kolena a vydýchával. Pozoroval tanečníky, kteří se stejně jako on teď vznášeli po parketu a zaostřil na druhou stranu, kdy se schovaný nacházel Tom. Vyhledal jeho pohled. Čekal jakýsi náznak pochvaly alespoň mimicky, a o to víc byl překvapený, když se ho dočkal. Tom se usmál a uznale pokýval hlavou na znamení, že byl uchvácen jeho prvním výstupem. Bill sklopil cudně pohled a lehce zčervenal. Byl spokojen.
Probudila ho až mysl, když uviděl kousek od Toma Lily, jak se smíchem přeběhla společně s Billovým tanečníkem – princem a s úsměvem se mu vtírala do náruče, nechala se líbat na rty a směle mu přejížděla rukou po břiše a občas zajela i níž. Zavrtěl hlavou, a bylo mu oznámeno, že je opět na řadě. Připravil se, povzbudil se v duchu a opět vyběhl na parket, opět se svým princem. Najednou mu jeho doteky byly nepříjemné, přesto, že proti tomu nic neměl, že byl s Lily. Možná by to znamenalo, že ta o Toma ani nezavadí pohledem.
Nechal se vyzvednout do výšin, zkroutil se do naučené pózy a pyšnil se na tanečníkových rukou jak skvost. Kolem nich tančili ostatní, a Bill se na chvíli cítil jako ten nejvyšší. Otáčel pomalu s Billem a Bill s přivřenýma očima sledoval všechny své spolutanečníky, neunikla mu ani Lily. Zalapal po dechu a najednou měl pocit, že se točí mnohem rychleji a rychleji. Ruce pod ním se podlamovaly, cítil to, ale nenašel rázem hlas, aby jej upozornil.
„Au…“ zaskučel tiše, když dopadl na zem. Upustil ho! Tom v zákulisí vydechl a přešlápnul nervózně, ale nesměl vtrhnout do představení, nesměl. Promnul starostlivě čelo. Bill zvedl prudce hlavu do obecenstva, stále sedíc na zemi a na chvíli jako by ztratil pojem o světě. Jen nepřítomně hleděl do světel, vnímal hudbu, která nerušeně pokračovala dál.
„Co to, kurva, děláš?“ zavrčel muž, princ, a zvedl chvatně Billa ze země, který ihned nabral takzvaně druhý dech a pokračoval v tanci. Chtělo se mu brečet, nikdy se tohle nestalo. Nikdy! Nuceně dokončil svou taneční část, než zamířil opět do zákulisí, kde tušil Toma. Hned za ním se rozutekli ostatní tanečníci a na chvíli se zatáhla celá opona, bylo čas na pětiminutovou pauzu.
„Můžeš mi, do prdele říct, co se to stalo?!“ uslyšel Toma, který rázným krokem zamířil k němu a Bill měl najednou sucho v krku, už nabíral. Vydal se mu naproti, po špičkách se pomalu rozeběhl k Tomovi a chytnul jej naléhavě za rukávy jeho černého kvádra.
„Já za nic nemohu, on mě pustil!“ vyhrknul Bill zoufale a ukázal na muže, který odcházel s úšklebkem pryč za Lily, která ale na Billa hleděla s lítostí. Tom kolem něj beze slova prošel, což Billa zamrzelo ještě třikrát víc, než kdyby na něj začal řvát. S brekem se rozeběhl k sobě do šatny, kde za sebou silně zabouchnul a opřel čelo o dveře, hlasitě zaštkal.
„Drsný začátek, že? Tohle byla trochu podpásovka, Bille, uznej.“ Bill prudce otočil hlavu za hlasem a pozoroval Lily, která seděla v jeho židli a líčila se na černou labuť. Temné stíny, černá páska přes oči, černý kostým. Bill zalapal po dechu a nakrčil nerozzuřeně čelo.
„Vypadni z mé šatny, slyšíš?! Vypadni!“ křiknul po ní.
„Jen se bojím, co se stane v příštím aktu, tak chci být… připravena, rozumíš. Jsem přeci tvoje náhradnice.“ Uchechtla se Lily a hleděla na chlapce přes zrcadlo, jako před tím hleděl Bill na Toma. Billovi se zamotala hlava, pevně sevřel dlaně v pěsti. „Nejsem si totiž jistá, jestli to zvládneš, jestli se na to cítíš. Možná bych měla Černou labuť odtancovat za tebe, co myslíš?“ ušklíbla se pobaveně Lily a ladně přehodila nohu přes druhou.
„Přestaň, Lily, prosím tě, přestaň!“ zasténal poraženě Bill a vrtěl nepříčetně hlavou. Lily stále slovně provokovala, přímo se vysmívala Billovi do obličeje, až to nevydržel. Vyběhnul na dívku, která vyděšeně vyhrkla a byla přiražena k vysokému zrcadlu na zdi, které se pod úderem roztříštilo na několik kousků.
„Nech mě na pokoji, slyšíš?!“ zavřeštěl Bill a společně dopadli do moře vln. Zamrkal, když pod ním Lily nehybně ležela. Těkal očima po její tváři a už začínal mít strach, zda-li vůbec ještě žije, když proti němu vyrazily hubené ruce dívky a začaly jej škrtit.
„Teď, Bille, teď je řada na mně…“ zavrčela Lily a silně tlačila na Billův ohryzek. Bill hlasitě sípal, nemohl se nadechnout pořádně. Snažil se Lily setřást, ale nedařilo se mu to. Pod rukou ucítil plno střepů, které se mu mísily pod rukama. Bez nějakého dalšího promýšlení uchopil první, co mu padl do ruky, a zarazil ho dívce do břicha.
„To já jsem na řadě!“ křiknul jí až hystericky do obličeje a sledoval, jak Lily začala dávit krev, jak střep se začal krví špinit. Až po pár vteřinách mu došlo, čeho se dopustil a vytáhl střep z dívčiny těla. Lily na něj nevěřícně hleděla a pomalu pokládala bolestně hlavu na zem. Bill zasténal a vydechl. Rozbrečel se a bezradně se rozhlížel kolem sebe.
„Černá labuť za pět minut na scénu!“ ozvalo se rozhlasem a Bill vyskočil bleskurychle na nohy, dělalo se mu mdlo z té vrstvy krve kolem něj. Snažil se zachovat klid, popadl Lily a odtáhnul jí vedle, kde měl menší osobní koupelnu. Zavřel za sebou a vyčerpaně se opřel o dveře. Zavřel oči a snažil se hodit do klidu. Rychle se převlékl, jen ztmavil make-up a rozeběhl se k parketu, snažíc se nemyslíc na to, co provedl.
autor: PeTiŠka
betaread: Janule

5 thoughts on “Black swan – Černá labuť 14.

  1. Ouč.. já.. pořádně ani nevim co mam psát už.. Jsem z toho unešená a popravdě i vyděšená zároveň. Myslim že tohle bude ale o něco 'mírnější' verze než film. I když.. nevim, to by mohli říct ti kteří film viděli a né jako já, že ho vypli hned na začátku přitom snu (byl to sen doufam..). No to nevadí.. Nechci psát to samý, co píšu pokaždý, jenomže.. já fakt nemam co víc už k tomuhle říct. Je to dokonalý, jenom.. nechtěla bych bejt zabodnutá x_X No.. Uh.. To je jedno. Abych tady nepsala zase o ňákejch žvástech který beztak nikoho nezajímaj, tak radši budu končit ;D

  2. Nááááádherné!♥♥♥ A i to je slabé slovo, tato povídka si zaslouží jen samou chválu!
    Jak se ukázala pravdivost Tommyho slov a hlavně zkušenosti, které jako trenér má. Ptal se Billa, jak se cítí (musel být rozrušený poté, co se stalo) a to už nemluvím o té nejdůležitější první části věty o tom, "kdo" Billovi stojí jako jediný v cestě… Tommy měl pravdu, jako vždy!
    Minule, když jsem psala, že bych pro takovou roli umřela, ani ve snu by mě nenapadlo, že jsem měla spíš použít sloveso "zabila".
    Spojení křehkého ledu a ledové vody bylo kouzelné. Úplně mě po této větě zamrazilo! A vzpomínka na Toma jako prince *umřela*, to hodně pomohlo Billovu úchvatnému výkonu v 1.vstupu. I Tom to ocenil.♥
    Přiznám se, že jsem četla díl 2x, protože jsem neviděla film a něčemu nerozumím. Lily prahla po roli, chápu, pak laškovala s princem… to má souvislost s tím, co se stalo? Byli snad domluvení? Lily mluvila o podpásovce… Asi ne, to jen má bujná fantazie se zase rozjela. A pak další věc… Že by Bill Lily nepřemohl, když ho škrtila? Ta Billova věta "To já jsem na řadě" – no – opravdu by pro ni zabil. Byl tak chladný, krutý!
    A může se vcítit do Černé labutě…
    Jsem tolik napjatá, jak tohle dopadne. Popravdě, takový vývoj jsem nečekala. Ale ten tanec si užívám maximálně!♥

  3. Ty vole O_O to čo je?… omg tak napadali ma rôzne scénare ako by to mohlo pokračovať ale to že Bill vrazí črep zo zrkadla Lily do brucha a tím ju odrovná by ma naozaj nikdy nenapadlo!… no ja fakt čumím… z Billa sa stal naozaj psychopat… ja som naozaj strašne zvedavá ako to nakoniec skončí… ale momentálne na to vôbec nemám slov 😀 som úplne vyvedená z miery, toto som nečakala! :D… je to super a naozaj sa neviem dočkať ďalšej časti 😀

  4. teda tak ted jsem šokována, tohle jsem od Billa nečekala, ale jsem zvědavá jestli se to nějak utají, i když pochybuju…
    jinak je to doknalá povídka, dokonale napsaná <3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics