Indian’s dream 10.

autor: Áďa

Billy nechával koně v plném trysku, až dokud se nepřiblížil na dohled vesnice. Tam zastavil a přes rameno se ohlédnul na Toma.

„Vstávej.“
Tomahawk ho ale ignoroval, jenom se na něj vzpurně podíval.
„Říkám ti Vstávej!“ syknul výhružně, a když Komanč neposlechnul, prudce škubnul provazem a začal ho přitahovat k sobě, až tím Toma donutil se zvednout.
„Vítej doma,“ ušklíbnul se a pobídnul koně do kroku.

Napřímil se v sedle snad víc než kdy jindy, povystrčil bradu a přimhouřil oči, až vypadal poněkud egoisticky, a jeho hrdlo začal opouštět jeden vítězný skřek a halekání za druhým. Postupně se kolem něj začala sbíhat snad celá vesnice a všichni jenom v úžasu kulili oči, koho že to náčelníkův syn vede jako zajatce. Vzduch se naplnil posměšnými výkřiky na Tomovu adresu, k Billovi všichni naopak vzhlíželi s téměř posvátnou úctou.

Billy se ušklíbl a znenadání koně pobídnul do cvalu směrem doprostřed vesnice, kde byly kůly, a Tomahawk tak musel, za radostného a škodolibého halekání ostatních, zase okusit tvrdost země, než se jej chopilo několik mužů, kteří ho přivázali. Vyzkoušeli ještě pevnost uzlů, zatímco Billy odsedlal strakáče a s pohlazením ho poslal spolu se svým hřebcem k ostatním koním.

„Co teď s ním?“ ozval se za ním jeden z jeho bojovníků. Billy přimhouřil oči a zkoumavě se zadíval na Toma i na oblohu.

„Dnes už nic. Myslím, že pořádná dávka sluníčka bez jídla a vody mu prospěje. Taky jsem si tím musel projít.“

Ušklíbnul se, když Tomahawka míjel a zašel do příjemného chládku svého stanu, kde se s radostí vrhnul na oběd.


Hodiny plynuly, stíny se pomalu prodlužovaly a Billy, pohodlně sedící v trávě a opírající se zády o pevnou plachtu jejich stanu, líně pozoroval, jak si děti z jeho kmene hrají úplně stejně škodolibě jako ty z kmene Komančů. Křepčily kolem Toma, napodobujíc tak vítězný tanec, a nešetřily ani urážkami, ani zbraněmi. Kolem zajatce se už kupily kameny, které po něm děti házely, a Billy si zamyšleně pohrával s dlouhým stéblem trávy. Proč je ten život někdy tak moc krutý? Je tohle nezbytně nutné, aby drobečci ubližovali tomu, kdo se nemůže bránit? Věděl, že tady platí zákon Silnější přežije, ale i tak ho to docela mrzelo. Slunce pomaloučku nabíralo podobnou barvu, jakou měla krev, volně se linoucí ze zajatcových ran, a matky postupně svolávaly své děti, aby je mohly nakrmit a uložit ke spánku.

Billymu také zakručelo v břiše, a tak se i on zvedl. Když ale zamyšleně kousnul do masa a placky, kterou k němu měl, nemohl si pomoct. Jeho myšlenky stále zas a znovu utíkaly k zajatému Komančovi. Taky určitě musí mít hlad. Skoro už měl tendence se zvednout a jít se s ním o svou porci podělit, ale pak si uvědomil, že když byla situace opačná a on byl jeho zajatcem, tak mu také nedali jídlo. Ani loka vody. Nemůže být tak útlocitný, jinak v dnešním zlém světě nepřežije.

S povzdechem naplnil své břicho a ulehnul na lůžko, nemohl však zanic usnout. Leda do spánku plného snů, ze kterých byl zmatený. Proč jenom měl pocit, že i když se probudí, tak vidí upřený pohled tmavě hnědých očí? Sice žhnuly nenávistí, ale vypadalo to, jako by pod clonou nenávisti a zloby bylo něco víc. Jako by zlá maska byla jenom na povrchu a pod ní se skrývalo něco úplně jiného…

Tenoučký srpek měsíce byl přibližně v polovině své cesty k západu, když se Billy opět a znovu vzbudil. Trošku zaskučel, protože měl hodně přeležené oba boky i záda, a když viděl, že matka i otec spí hlubokým spánkem, rozhodně se zvednul. Už měl zmatených myšlenek právě tak akorát a potřeboval si je ujasnit. Hodil si přes ramena grizzlí kožešinu, protože věděl, že když vyleze ze stanu, tak mu bude chladno, pořádně se do ní zachumlal a vylezl ven. Prokličkoval mezi stany, tichý a nenápadný jako přízrak, a neslyšně se dostal až ke kůlu.

„Ale, sám nejvyšší nemůže spát a odpočívat?“ ušklíbnul se Tomahawk hned, jak procitnul z mikrospánku. Měl teda v první chvíli co dělat, aby neomdlel strachy, když viděl huňaté chlupy, ale pak pod kožešinou rozpoznal toho, kdo ho dneska zajal.

„Ne, nemůžu, a vidím, že ani ty ne, a to je dobře,“ syknul Bill a zkoumavě se mu zadíval do očí. Ano, byly zlé a nejradši by ho viděly několik stop pod zemí. Jenže chlapec měl pocit, že za silnou vrstvou temnoty skutečně prozařuje světlo. Nejistě se přiblížil ještě víc a už už k zajatci natahoval ruku, když v dálce zaslechnul tiché odfrknutí, jak si některý kůň ze spánku ulevil.

Oči mu ztemněly, sáhnul do kapsy a vytáhnul z ní ostruhu. Nikdy je nepoužíval, ale tuhle jedinou, kterou našel zachycenou na třmenu sedla, které škrtilo jeho hřebce, nosil od onoho dne v kapse za jediným účelem. Až se mu naskytne taková příležitost, jaká se mu naskýtala právě nyní. Nebude mít lepší čas na pomstu než teď!

Nenávistně se zašklebil, když si vzpomněl na ten zoufalý koňský pohled, který tenkrát viděl a než si stačil tak nějak víc uvědomovat, co dělá, Tom se v rámci utažených provazů prohnul do boku jako blázen a křečovitě zavřel oči. Billy mu totiž ostruhu nelítostně vrazil těsně pod žebra a pořádně s ní trhnul, aby tak rozpáral kus kůže. Tomovi sice neuniknul jediný bolestný nářek, ale jeho tělem začala pronikat jedna vlna agónie za druhou a pod víčky se mu začalo tísnit značné množství slz. Bolelo to, tak moc!

O to udiveněji vzhlédnul, když najednou ucítil na své tváři jemnou dlaň, která mu posunula obličej tak, aby byl nucený koukat do Billyho očí. Ty už nezračily touhu po bolesti a pomstě, jako ještě před chvílí. Bylo v nich… počkat, zdálo se mu to, nebo to byla lítost a skoro i náznak slz?

Zmateně nechal klesnout ruce k zemi, když mu Billy přeřezal provazy. Nechápal to. Tázavě se na něj podíval a chlapec najednou mohl vidět to, co dosud bylo skryto jenom v jeho snech. Tmavě hnědé oči nehalil jediný stín nenávisti. Byly skoro stejné jako jeho. Proboha, proč by měl každý z nich navzájem toužit po smrti toho druhého? Vždyť si byli tak podobní, až na to, že v Tomahawkových žilách proudila naprosto čistá, ničím nemíšená indiánská krev a že měl každý z nich jiný účes a jiné návyky. A skoro to i vypadalo, že Komančovi táhne hlavou to samé, co Billymu…

Poblíž zahalekal noční dravý pták a oba sebou trhli. Kouzlo chvíle bylo najednou rázem pryč a všechno, jako by bylo při starém. Tomovy oči se zatáhly temnotou nenávisti a Billovy jakbysmet. Chlapec Komanče pohrdavě strčil tak moc, až Tomahawk upadnul na zem.

„Tímto jsme vyrovnáni. Navzájem jsme si darovali svobodu… Vzývej Velkého Mannitoua, abychom se my dva už nikdy nepotkali, protože pak si tě najde smrt. Příště tě šetřit nebudu,“ syknul Billy. Otočil se, zachumlal se ještě víc, odešel do stanu a tentokrát, když ulehnul, usnul během vteřiny. Ani nevěděl, jestli se Tomovi podařilo proplížit se skrz stráže a uniknout, nebo jestli ho chytli, neměl tušení. A když se ho zmocňoval spánek, tak už ani nevěděl, jestli to, že ho osvobodil, byla pravda nebo sen…

autor: Áďa

betaread: Janule

4 thoughts on “Indian’s dream 10.

  1. Bill je jednoducho Bill, ale mám obavu, že ho tá jeho dobrosrdesnosť raz zabije, som na pochybách, že by ho Tomhawk pustil, nebyť   Billiho koňa.

  2. Tak aspoň toto. Vrátil mu presne to, čo dostal. Ach, tak som dúfala, že z toho bude niečo viac…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics