Lachrymose 12.

autor: Raiju


22. srpna 20:17

Rozhodně věděl, jak se cítí hrozinka. Totálně vycucaný, vysušený bez života a bez energie, cítil, jak mu na kostech visí kůže, jak se do jeho plic občas dostane roztřesený dech. I když se jeho tělo cítilo trochu silněji po té vší tekutině, co vypil, opravdu neměl moc síly na to, aby se pohnul.

Georg naklonil hlavu stranou na matraci, aby se mohl dívat po rušném stanu, sledoval pobíhající sestry, lidi se zaprášenými a krvavými obličeji, jak zoufale hledají své milované. Dole v uličce – takoví přeživší měli štěstí – slyšel, jak pískají a křičí nadšením, viděl matku a dceru, jak spadly na kolena a objaly starší paní, která seděla na matraci. Byly zaprášené a otřesené, ale smály se. Našly štěstí v neštěstí.

Basák semknul rty a vydechl nosem, odvrátil pohled. Píchalo ho u srdce, věděl, že Billův život visí na vlásku, a Tom a Gustav, celá jejich skupina včetně Davida, jsou stále někde pryč. Bože, nevěděl co si myslet, co by dělal, kdyby nebyl v pořádku. Všichni byli tam pryč, někde. Jen se bál, jak a kdy je najdou.

***

„Musím ho vidět. Musím být u něj, potřebuje mě…“ Tom začínal mít utkvělou představu o tom, co dělat, a nikoho neposlouchal, byl zaměřený na to, že je jeho bratr v nemocniční posteli, připojený na milion hadiček, sám, v takové bolesti. Tohle se nemohlo stát, Bill ho tam potřeboval. Kdyby byl Bill při vědomí, tak by se moc bál, byl by sám. „Musím jít…“ i když byl stále dehydratovaný, pohmožděný, polámaný a zavázaný od hlavy po nohy jen s jednou funkční nohou, která mohla podporovat jeho váhu, jen s jednou rukou, která mohla fungovat, musel se tam dostat.


Přetočil se na bok a použil jednu ruku, aby se zvedl na zdravou nohu, zamručel a zakolísal, snažil se nějak stát. Postavil se na vlastní nohy, chytil se pro podporu Gustavova ramene, aby mohl stát rovně.
„Tome, nemůžeš odejít. Nejsi v dobrém stavu!“ varoval ho Tobi, jemně se dotkl jeho pasu, aby mu pomohl stát.
Starší dvojče ho probodlo pohledem, v jeho očích byla bolest. Stále byly skleněné, ale tvrdé, nemrkal, díval se na bodyguarda s takovým odhodláním, že z toho chtěl starší muž couvnout.

„Je mi jedno, jestli budu muset, kurva, lézt po čtyřech. Já se k němu dostanu. Musím tam být s ním. Je mi jedno, co se mi stane.“ Stiskl kamarádovo rameno tak silně, že se mu nehty zaryly do trika a brzy mu tam udělají modřiny. Ruka se mu začala třást a po zádech mu vystřelovala bolest, dolů do jeho zraněné nohy, jeho tělo si nepřálo nic jiného, než si lehnout. Dalo by cokoliv za to, kdyby si mohl lehnout a ulevit svým svalům a zádům.

„Tome, není to dobrý nápad.“ Řekl Gustav tiše, chtěl ho držet, ale nebyl si jistý, kam dát ruce. „Tobi a já se na něj půjdeme podívat, ano? Brzy se vrátíme a řekneme ti, jak na tom je.“

„NE!“ sykl starší z dvojčat, dýchal zrychleně a těžce, oddechoval skrz zaťaté zuby. Neomdlí, ale za těch několik minut se ta bolest tak zvětšila, že měl dojem, že omdlí. „NE! Já půjdu! Jděte mi z cesty!“ Rukou, kterou se Tom Gustava držel, ho odstrčil a vystoupil vpřed, hopkal na své zdravé noze, chytal se kohokoliv a čehokoliv, co našel. Tělo se mu chvělo, ale nezastavoval. Tahal ho pryč neviditelný provaz, a on nechtěl odolávat. Musel se dostat k Billovi, nic mu v tom nezabrání.

Jeho tělo to nechtělo, chtělo zůstat. Chtělo si lehnout a přestat se samo se sebou prát. Jeho mysl křičela ohledně bolesti, ale před jeho myslí byl šepot Billova jména. Bylo mu horko a slabo, slyšel, jak mu tluče srdce. To vypětí s ním třáslo…

„Jděte mi, kurva, z cesty!“ chytl se za rameno postaršího pána, chvíli se ho držel, když se mu začala motat hlava, najednou se pod ním hýbala zem. Chytil se ho pevněji, aby se neskácel, ale nakonec to neustál, chytil se jeho trika a roztrhl mu ho, když se skácel k zemi.

Ruce ho chytily, aby nespadl dolů, ale nepomohlo to, špína se dostala přímo do jeho ramene a zraněné nohy. Muž, kterého se držel, si klekl vedle něj a snažil se ho otočit nebo mu pomoci, Gustav a Tobi se k němu brzy přidali, pak nějací další lidé. Cizinci, kteří by se normálně jen dívali a litovali ho, běželi k nim na pomoc.

Přes stan, daleko od toho, se Georg podíval na dav, pozoroval jej. Zvedl hlavu a pak svá bolavá záda, posadil se. Zelené oči pozorovaly pohybující se dav, jak někoho, kdo je na zemi, zvedají. Povytáhl trochu hlavu, jako by mu to snad mohlo pomoci vidět lépe přes hlavy, ruce a nohy. Spousta lidí kolem nich se na to také dívala, všichni přemýšleli, co se to tam děje.

Lidé se kolem davu pohybovali, společně pracovali, aby dostali mladíka na nohy, aniž by mu nějak víc ublížili. Jeden z lidí, který obešel dav, zachytil Georgův zrak. Pevně se na něj díval, přísahal by, že má halucinace. Zamrkal, podruhé, potřetí, díval se na to černé stejnokrojové triko.

„Tobi!“ vykřikl drsným a vysokým hlasem, protože jeho krk byl oteklý a poškrábaný.

„Co?“ mladík vedle něj se na Georga podíval, pak zpátky k davu.
„Tobi!“ jeho hlas zněl jako štěkání psa po tom, co mu odstranili hlasivky. Bylo to ponižující. Věděl, že nemůže být takhle slyšen. „Ten člověk v černé košili, ten velký. Tobi!“ cítil, jak se chvěje nadšením, a najednou všechna bolest, slabost a strach zmizely. Někoho tu znal, někdo byl naživu!
„Znáš ho?“
„M-musím mluvit s-“ zastavil se, rozkašlal se, kašlal tak silně, až se předkláněl.
„Dojdu pro něj.“

Georg lapal po dechu, jak nejvíc mohl, natahoval se po lahvi s vodou po svém boku, aby ji mohl dopít. Ale oči ani na chvilku neodtrhl od mladíka, který právě došel k davu. Georg zachytil člověka, o kterého si všichni dělali strach. Stáhl se mu hrudník tak silně, když zahlédl staršího z dvojčat, když viděl odřeniny a obvazy, když cítil vlnu odhodlání, která z něj vyzařovala. Tom tu byl také, něco dobrého se tu dělo. Bylo to snad něco, co někdo řekl?

Bezejmenný mladík se dotkl Tobiho ruky a nadšeně s ním chvíli mluvil, pak ukázal ke Georgovi. Když se na něj podíval, zachytili navzájem svůj pohled a Tobimu spadla čelist. Otočil se k chlapci, který k němu došel, něco mu řekl a pak se vrátil na pomoc k Tomovi. Chlapec se vrátil ke Georgovi, klekl si vedle něj.

„Říkal, že je hned tady a že ti mám říct, že má Toma a Gu…“ zastavil se, nebyl si jistý, jak se to jméno vyslovuje, „Gůs…? Av?“
„Gustav?“
„Jo, jo, tak!“
Můj bože… basák se nevěřícně podíval na svoje nohy, cítil, jak se mu oči zaplavují slzami, slzami úlevy. Ale nebrečel. Všichni ze skupiny byli nalezeni a byli stále naživu. Zvládli to.

autor: Raiju

překlad: LilKatie
betaread: J. :o)

original

5 thoughts on “Lachrymose 12.

  1. Bože, to je strašne boľavé. Som tak rada, že sa všetci tak nejak našli ale Bill? Keď Tom spadol, keď nedokázal ísť ďalej, tak mi vhŕkli slzy. Táto poviedka nepatrí slabým povahám. Snáď ju nejak prežijem.

  2. Musí být strašné, zažívat to, co Tom. Vždyť co může být horší, než naše vlastní bezmocnost. Pocit, že TO nejde, tak strašně chtít a nemoct…
    Tomovo srdce a dvojčecí pouto jej táhlo tam, kde cítil druhou polovinu sebe, své duše, své mysli…
    A hned nato i Georgova bezmoc, když chtěl zavolat na Tobiho, upozornit, že je tady…ještě, že měl vedle sebe někoho, kdo mu pomohl.
    Už se nemůžu dočkat, až k němu Tobi přijde a on mu bude moct říct, že je Bill naživu. A co teprve až to řekne Tomovi, myslím, že ten se doslova zblázní radostí 🙂
    Tohle byl nádherně optimistický díl ♥
    A děkuju za překlad 🙂

  3. Bože, já jsem úplně v šoku. Ani nevím, co napsat, jak jsem mimo. Řádky jenom rychle hltám očima, bojím se co se stane dál, koukám na to s otevřenou pusou a slzami v očích. Jsem ráda, že jsou všichni na živu a že se našli. O Billa mám teda ohromný strach, ani si nechci představit, co všechno mu je a jak špatně na tom je. A Toma je mi neskutečně líto. To co zažívá on, ostatní nechápou. To, jak za Billem chtěl okamžitě jít, ale nemohl 🙁 Sakra, tahle povídka mi prostě dává zabrat! Jsem z každého dílu v šoku, vystresovaná a připadá mi to, jakoby tohle byla pravda a proto mám o všechny takový strach! Jak se Tom s Gustavem našli, tak jsem brečela jak malá. A ta Georgova bezmoc, kdy volal na Tobiho, ale nemohl moc hlasitě…
    Děsím se dalšího dílu, co se stane, ale zároveň se na něj i těším.
    A mockrát děkuji za dokonalý překlad!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Verified by ExactMetrics